Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Робота і вакансії в Ірландії для росіян, українців в 2019 році

  1. Чим приваблива Ірландія
  2. Популярні міста для роботи
  3. Які вакансії можна знайти і де їх шукати
  4. Зарплати, рівень життя
  5. Легалізація роботи в Ірландії, дозвіл на роботу: як отримати і кому не потрібно
  6. Чи потрібна нострифікація (підтвердження) диплома
  7. Оформлення робочої візи в Ірландію

Республіка Ірландії, хоча і є дійсним членом Європейського союзу, територіально і політично знаходиться трохи в стороні від кипучої загальноєвропейської життя. Це держава далеко не найбагатше, тут є свої проблеми, в тому числі не найнижчий рівень безробіття. Однак робота в Ірландії привертає певне число трудових мігрантів, в тому числі з колишніх республік Союзу РСР. Є тут такі сфери, де власної робочої сили або своїх висококваліфікованих фахівців країні недостатньо.

Чим приваблива Ірландія

Довгий час (аж до 2008 року) економіку Ірландію називали «кельтським дивом». І хоча в даний час господарська сфера цієї держави все ще не встала в нормальне спокійне русло, а показники зростання не мають колишнього високого рівня, цю країну можна сміливо назвати благополучною.

Обумовлено це не тільки високим рівнем життя, але і соціальним благополуччям, високим рівнем медичного обслуговування, наявністю свобод, рівність громадян різних національностей, підлог, віросповідань та ін. Не випадково за індексом якості життя ця країна займає досить високу 12-ту позицію.

Крім цього гості з інших держав (в тому числі трудові мігранти) вважають за краще цю країну по ряду інших причин:

  • Тут добре розвинене трудове законодавство, що забезпечує дотримання прав працівників.
  • Сильні професійні спілки, які відстоюють і захищають інтереси трудового колективу підприємства, фірми, установи.
  • Ірландія є екологічно благополучною територією.
  • Хтось вважає за краще працювати саме тут ще й тому, що тут чудова природа, ландшафт і відповідний багатьом клімат (прохолодне літо і тепла зима).

Одним з найважливіших критеріїв вибору цієї країни в якості місця здійснення трудової діяльності, в першу чергу, є високий рівень заробітних плат і наявність широкого переліку прав і соціальних гарантій працівників.

Популярні міста для роботи

Практично четверта частина всього ірландського держави проживає в його столиці - місті Дубліні. Саме з цієї причини найбільшу кількість вакансій, у тому числі для іноземців, пропонує цей мегаполіс. Відповідно, найбільший відсоток працевлаштованих іноземців саме тут.

Крім Дубліна вище шанси на працевлаштування в таких великих по ірландським мірками містах, як Уотфорд і Голуей. Також є шанси отримати роботу в найвідомішому з точки зору туризму місті Ірландії під назвою Корк, який увійшов в десятку кращих міст світу. Це другий за величиною населений пункт країни. Також досить добре розвинена економіка міста Лімерик, де число вакансій вище, ніж у багатьох інших куточках країни.

Подарунок 2100 рублів на житло!

Подарунок 2100 рублів на житло

При реєстрації за посиланням в AirBnB ви отримаєте 2100 рублів на свій аккаунт.

За ці гроші можна зняти хороші апартаменти на 1 день за кордоном або в Росії. Бонус працює тільки для нових акаунтів.

Які вакансії можна знайти і де їх шукати

Звичний для трудових мігрантів з республік колишнього СРСР низькокваліфікований працю в якості робочого будівельної галузі, нянь, офіціантів, працівників готельного бізнесу тощо, подейкують, нині ірландці самі успішно виконують. Пов'язано це все з тим же нещасливим економічною кризою. При цьому спробувати щастя в даних сферах при бажанні все ж можна, при наявності достатнього досвіду, в тому числі роботи за кордоном, можливо роботодавець віддасть перевагу більш дешевого працівника з-за кордону.

Сфери ж, де освіченій іноземному фахівцеві найбільше раді, і де є найбільша ймовірність працевлаштуватися:

  • Інформаційні технології.
  • Ряд спеціальностей медичної спрямованості (включаючи дієтологів і рентгенологів).
  • Вчені кадри і особи, що займаються науковими дослідженнями.
  • Менеджмент середньої та вищої ланки.
  • Проектування та архітектура.

При наявності якісного вітчизняного освіти, а тим більше європейського, деякого досвіду роботи і якісного резюме у іноземця є досить високі шанси з працевлаштування в Ірландії.

Знайти ж цікавлять вакансії можна будь-яким доступним практично кожному способом:

Знайти ж цікавлять вакансії можна будь-яким доступним практично кожному способом:

  • Здійснення пошуку на спеціальних сайтах, де розміщуються вакансії, а також кожен бажаючий може розмістити своє резюме.
  • Офіційні сайти конкретних потенційних роботодавців, де можна ознайомитися з переліком вакантних посад, зв'язатися з кадровою службою, знайти адресу електронної пошти для відправки резюме.
  • Звернення в рекрутингові агентства, які професійно займаються підбором кадрів для ірландських компаній, підприємців і приватних осіб.
  • При наявності спеціальності, що є затребуваною в країні, можна вдатися до допомоги спеціального відділу посольства, де здобувача роботи можуть ознайомити з переліку вакантних посад, в тому числі для іноземців.

У будь-якому випадку робота в Ірландії вимагає обов'язкового знання як мінімум англійської мови. Так що при відсутності впевненого володіння цим іноземною мовою ірландський ринок праці практично повністю закритий для такого потенційного працівника.

Зарплати, рівень життя

Згідно з офіційним рейтингом Міжнародної організації праці Республіка Ірландія займає 8-е місце серед всіх країн світу, її показник дорівнює 3 000 американських доларів в місяць. Це, зрозуміло, усереднений показник, який неоднаковий для різних галузей економіки і категорій працівників.

При цьому мінімальний розмір заробітної плати тут встановлений на рівні 1 462 евро, менше цієї суми в місяць за повний робочий день роботодавець не має права платити своєму працівникові.

Деякі приклади рівня зарплати виглядають наступним чином:

Найменування професії Розмір доходу Працівник в сфері IT в залежності від спеціалізації та сфери роботи До 5-5,5 тис. Євро в місяць (до вирахування податку) Офіціанти та бармени Мінімальна зарплата + чайові Покоївки і прибиральниці 1 462 евро Некваліфікований працю, в тому числі офіційна підробіток студентів 6,48 євро / год Лікарі затребуваних спеціалізацій в середньому 143 000 $ в рік Лікар загальної практики: 90 000 $ за рік Няні та доглядальниці Фактично в залежності від складності роботи (кількість дітей, стан здоров'я літньої людини) оплата може бути 600- 700 євро + ін живание, харчування (але не варто забувати вимога про мінімальну зарплату)

При такому високому доході витрати ірландців в порівнянні, наприклад, з московськими не набагато більше (а може і менше). Так, орендувати однокімнатну квартиру в другому за величиною місті Ірландії можна за 700 євро, при цьому комунальні платежі не перевищать 100-150 євро.

Один похід кіно обходиться ірландцеві в середньому в 8 євро. Ціни на продукти трохи вищі за російські, в середньому відсотків на 15-20. А ось літр бензину АІ-95 обходиться власникові автомобіля в 1,28 євро. Як видно, місцеве населення не бідує, маючи досить високий рівень життя, враховуючи до того ж розвиток соціальної сфери і охорони здоров'я.

Як видно, місцеве населення не бідує, маючи досить високий рівень життя, враховуючи до того ж розвиток соціальної сфери і охорони здоров'я

Легалізація роботи в Ірландії, дозвіл на роботу: як отримати і кому не потрібно

Щоб отримати роботу в Ірландії, для російських існує необхідність отримувати попередній дозвіл на роботу і відповідну візу в Ірландську республіку.

Дозвіл на здійснення трудової діяльності на території країни видається місцевим Департаментом підприємництва, торгівлі та зайнятості. Відповідну заявку туди може направляти як працівник самостійно, так і організація, яка планує прийняти його на роботу.

Для отримання зазначеного дозволу потрібне дотримання двох умов:

  • Розмір щорічної зарплати іноземного фахівця буде становити не менше 30 000 євро (до відрахувань податків).
  • Роботодавцем проведений моніторинг ринку праці, в результаті якого встановлено відсутність місцевих фахівців, готових зайняти вакантну посаду (за винятком вакансій з доходом від 60 000 євро і вакансій з затвердженого урядом переліку особливо затребуваних спеціальностей з боку іноземних працівників).
  • Між працівником і фірмою укладено трудовий контракт.

Подібне дозвіл надається на термін до 2-х років (з правом продовження його ще на 3 роки). Воно є платним, і в залежності від терміну дії його ціна становить 500 євро (до 6 місяців) або 1000 євро (до 2 років).

Своєрідне посвідчення особи, зване Блакитний (або синьою) картою, яке надає можливість тимчасово проживати і працювати на території європейського союзу, надає чудову можливість працювати на території Ірландії без оформлення додаткового дозволу. При цьому самостійна аналогічна програма цієї країни (грін кард) дещо застаріла, на зміну їй прийшла інша аналогічна програма по залученню іноземних фахівців затребуваних в країні спеціальностей.

Чи потрібна нострифікація (підтвердження) диплома

Для роботи в Ірландії підтвердити свій національний диплом необхідно. Послугу цю надає національне Агентство з кваліфікацій. У деяких випадках може знадобитися здати додаткові тести та іспити.

Оформлення робочої візи в Ірландію

Само по собі дозвіл на роботу не надає право на безперешкодний в'їзд в країну. Для росіян додатково необхідно оформити робочу візу.

З цією метою в посольство Ірландії необхідно направити заповнену заявку встановленої форми і прикласти до неї всі необхідні документи:

  • Дійсний закордонний паспорт, дійсний не менше 12 місяців, з наявністю не менше 4 чистих сторінок.
  • При наявності - раніше видані паспорти, термін дії яких закінчився.
  • Оплата візового збору.
  • 2 кольорові фотографії (одна з яких вклеюється в анкету - вгорі праворуч).
  • Лист від роботодавця з докладним описом вашої трудової функції і умов роботи.
  • Копія трудового договору.
  • Автобіографія, що включає докладний опис освіти і професійного досвіду.
  • Медична страховка.
  • У разі мали місце відмов у візах інших держав - документи, що обгрунтовують причини даного відмови, видані посольством.

Документи на даний тип візи не можуть бути подані раніше, ніж за 3 місяці до дати в'їзду на територію республіки.

Ірландія - приваблива для життя і роботи країна. І навіть якщо відсутні необхідний рівень освіти, досвіду і кваліфікації, можливість працювати тут все ж залишається. Але для цього потрібні пристойні інвестиції (450 тис. Євро в житлову нерухомість, 1 млн. Євро в підприємство, 2 млн. Євро в акції або 500 тис. Євро в якості благодійного безоплатного внеску).

Новости