Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Робота і вакансії в Болгарії для росіян, українців і білорусів 2019 році

  1. Загальна інформація
  2. Де знайти роботу
  3. самостійний пошук
  4. Допомога агентства
  5. Як виїхати на роботу
  6. У кого потребує країна
  7. Сезонна робота
  8. нелегальна робота
  9. Труднощі працевлаштування в Болгарії
  10. Поширені вакансії і приблизні зарплати
  11. Отримання дозволу на роботу
  12. Необхідні документи
  13. відкриття бізнесу
  14. Особливості отримання бізнес-візи
  15. вартість оформлення
  16. наостанок

Болгарія є однією з найбідніших країн ЄС. Рівень безробіття тут неймовірно високий: в липні минулого року вона склала майже одинадцять відсотків. Незважаючи на ці сумні показники, знайти роботу в Болгарії для російських більш ніж реально. Болгарія   є однією з найбідніших країн ЄС

Зимовий курорт Боровець в Болгарії

Загальна інформація

Сьогодні уряд цієї прекрасної країни, що розкинулася вздовж узбережжя Чорного моря, робить все для того, щоб стримати стрімке зростання безробіття. У зв'язку з цим на вакансії в першу чергу призначаються болгари.

Здобувачі з інших країн ЄС, а також Росії та України, мають право на працевлаштування, вибравши один з наступних варіантів:

  • Отримати запрошення від знайомого або родича-бізнесмена;
  • Отримати запрошення з компанії, яка шукає кваліфікованого спеціаліста;
  • Звернутися на біржу праці;
  • Відкрити власний бізнес.

Де знайти роботу

Найбільше вакансій у великих і привабливих для туристів містах. Претендентові з Росії та України рекомендується звернути свою увагу на Софію, Пловдив, Бургас. Для працевлаштування в Софії досить знання тільки англійської мови. Найбільше вакансій у великих і привабливих для туристів містах Також в 2019 році тут працює чимало колл-центрів, які передбачають співпрацю з російськомовними здобувачами.

У туристичній сфері шукати роботу чи слід, оскільки оплачується вона досить низько. Знайти роботу в Болгарії можна двома способами: самостійно і за допомогою кадрового агентства.

самостійний пошук

Найбільш відомим і надійним способом працевлаштуватися в Болгарії в 2019 році, як і раніше, є пошук по специфічним сайтам.

Також здобувач може відгукуватися на оголошення, що друкуються в місцевій пресі. Зазвичай вакансії там розміщуються як великими, так і дрібними роботодавцями. Заробітна плата в будь-якому випадку буде прийнятною. Оформити візу в Болгарію не складно, тому можна зайнятися пошуками безпосередньо під час відпочинку в країні.

Оформити візу в Болгарію   не складно, тому можна зайнятися пошуками безпосередньо під час відпочинку в країні

Сайти для пошуку місця працевлаштування в Болгарії:

  1. https://www.jobs.bg/ .
  2. http://www.jobtiger.bg/#jobs .
  3. https://www.zaplata.bg/ .
  4. http://www.rabota.bg/ .
  5. http://www.karieri.bg/ .

Всі вищевказані сайти болгарською мовою.

Портали англійською мовою:

  1. http://www.careerjet.com/search/jobs?l=bulgaria .
  2. https://www.learn4good.com/jobs/language/english/list/country/bulgaria/ .

Також дуже багато вакансій публікується в місцевих виданнях. Для перегляду пропозицій зовсім не обов'язково купувати газету, можна зайти на її електронний сайт і переглянути всі пропозиції.

Найпопулярніші газети в Болгарії:

  1. «Труд» - https://trud.bg/ .
  2. «Щоденник» - http://www.dnevnik.bg/ .
  3. "24 години" - https://www.24chasa.bg/ .

Допомога агентства

Цей спосіб тільки на перший погляд має велику кількість переваг. Насправді, людина, що потребує роботи, зобов'язується внести попередню плату за роботу з документами.

Насправді, людина, що потребує роботи, зобов'язується внести попередню плату за роботу з документами

Детальна карта Болгарії

Також в рахунок оплати послуг співробітників агентства здобувач повинен буде виплатити фірмі двадцять п'ять відсотків першої заробітної плати.

Як виїхати на роботу

Для того щоб поїхати працювати в Болгарію іноземному резиденту спочатку потрібно знайти роботодавця, з яким він повинен укласти трудовий договір, на підставі якого іноземець зможе отримати робочу візу в цю країну.

На жаль, без запрошення від роботодавця отримати болгарську робочу візу не вдасться.

Але трудовий контракт є не єдиним документом, необхідним для отримання робочого дозволу на в'їзд. Роботодавець після укладення трудового договору зобов'язаний оформити своєму найманому працівнику дозвіл на роботу. Для цього він повинен звернутися до відділу Національного агентства зайнятості з клопотанням про видачу подібного дозволу. Для отримання документа роботодавцем подається пакет паперів, що складається з:

  1. Ксерокопії закордонний.
  2. Трьох фотознімків.
  3. Ксерокопії диплома, що підтверджує кваліфікацію.

Оформлення дозволу на здійснення трудової діяльності займає в середньому 30 днів. Після його отримання, роботодавець відсилає його іноземному резиденту, прикладаючи до нього трудовий контракт. Маючи на руках ці папери, підданий іноземної держави може подавати клопотання на відкриття робочої візи.

У кого потребує країна

Ринок трудових ресурсів в цій країні є. Також існує необхідність у висококваліфікованих фахівцях.

У претендентів з Росії є деякі шанси працевлаштуватися в якості прислуги, будівельника або прибиральника приміщення (території). Шанси знайти високооплачувану роботу є, на жаль, тільки у фахівців в області IT-технологій.

Сезонна робота

Працевлаштування влітку більшою мірою актуально для студентів. Сезонна робота розкриває юнакам і дівчатам дуже перспективні варіанти в сільському господарстві. Також молода людина, який прибув на заробітки до Болгарії, може влаштуватися вожатим в дитячий табір.

Представниці прекрасної статі мають чудову можливість знайти роботу в сім'ї. Представниці прекрасної статі мають чудову можливість знайти роботу в сім'ї

нелегальна робота

Є чимало претендентів, які намагаються працевлаштуватися на території країни нелегально. Це свідомо програшний варіант, обумовлений серйозним зростанням безробіття. Також роботодавець, який взяв на свій страх і ризик нелегала, може бути оштрафований.

Робота в Болгарії для українців, як і для росіян, в цьому випадку може бути пов'язана лише з зовсім неприємною діяльністю. Наприклад, здобувача-нелегала можуть призначити мити відхожі місця.

Труднощі працевлаштування в Болгарії

Влаштуватися на роботу в Болгарії дуже складно. Чи не малої причиною тому служить високий рівень безробіття - близько 11%. Влаштуватися на роботу в Болгарії дуже складно Хоч і кажуть, що вартість життя в країні значно менше, ніж в більш забезпечених і розвинених сусідів по Шенгену, але все ж середні зарплати настільки малі, що навряд чи можуть вважатися гідними навіть після українських, білоруських і російських заробітків. Трудитися доведеться повний робочий день, п'ять або шість днів на тиждень, а при деяких графіках і без вихідних всього за кілька сот євро.

Вибір роботи для іноземців невеликий, а що є, не блищить різноманітністю і привабливими умовами. Теплі місця з необтяжливими обов'язками і високою зарплатою можна, як жартують самі жителі Болгарії, передаються у спадок. У випадку з російськими іммігрантами, можна працевлаштуватися по знайомству.

Робота в сфері громадського харчування в Болгарії

Високооплачувана і затребувана сфера IT не публікує вакансії у відкритому доступі, все передається по внутрішнім каналам, серед знайомих і родичів.

Незважаючи на складне становище і з рівнем працевлаштування, і рівнем зарплат, потрапити навіть на відкриті вакансії досить складно, якщо не мати в кишені зоряного паспорта. Жителі України, Росії та Білорусії в якості кандидатів розглядаються в останню чергу, після кандидатів з Болгарії та Шенгену.

Поширені вакансії і приблизні зарплати

Незважаючи на те, що в Болгарії спостерігається застій на ринку праці, і вільні вакансії займаються швидше, ніж інформація про них доходить до кадрових агентств або спеціалізованих сайтів, рух все ж таки присутня. Щомісяця близько десятка свіжих оголошень все ж публікується в мережі.

Щомісяця близько десятка свіжих оголошень все ж публікується в мережі

Графік порівняння зарплат по містах Болгарії

Мінімальна зарплата в Болгарської Республіці дорівнює 380 левів.

Найвищі оклади отримують в Софії (столиця Болгарської Республіки). В середньому в столиці заробляють по 1076 левів (лев - національна валюта Болгарії, яка позначається кодом «BGN»).

Таблиця: середньомісячний дохід підданих Болгарії по різних регіонах республіки

Регіон Середня заробітна плата (виражено в BGN) Середня заробітна плата (виражено в євро) Північно-Західний 580 297 Центральний 600 307 Північно - Центральний 580 297 Північно-Східний 635 325 Південно-Східний 580 297 Південно-Західний 540 276 Південно-Центральний 680 348

У сфері сільського і лісового господарства мінімальна заробітна плата дорівнює 615 BGN. У добувній промисловості співробітники отримують від 1 130 до 1 450 BGN. У сфері переробної промисловості середній оклад варіюється від 630 до 680 BGN, а в енергетичному комплекті робочі щомісяця отримують від 1 500 до 1 600 BGN.

У галузях водопостачання та переробки сміття заробітні плати дуже низькі. В середньому представники цих сфер не заробляють більше 780 BGN. У будівельній сфері щомісячний оклад варіюється від 590 до 670 BGN залежно від спеціалізації. У сфері торгівлі люди отримують від 740 BGN, а представники машиноремонтні галузі отримують по 780 BGN. У транспортній сфері середній оклад коливається від 750 до 800 BGN, а представники готельно-ресторанного бізнесу отримують мінімум 520 BGN.

У транспортній сфері середній оклад коливається від 750 до 800 BGN, а представники готельно-ресторанного бізнесу отримують мінімум 520 BGN

Представники сфери банківської справи та страхування заробляють по 1 550 BGN, а працівники ЗМІ від 1 700 до 1 900 BGN. У сфері нерухомості середній оклад дорівнює 900 BGN, а представники наукової діяльності заробляють приблизно по 1 200 BGN.

Адміністративні працівники отримують по 550 BGN, а державні службовці від 850 до 1100 BGN залежно від посади.

В освітній галузі середній оклад варіюється від 600 до 950 BGN залежно від кваліфікації та наукового ступеня.

У сфері охорони здоров'я люди заробляють приблизно по 800 BGN, а представники спорту від 600 до 700 BGN.

Переважна більшість інформації про працевлаштування - оголошення приватного характеру. Так заможні жителі Болгарії вибирають домашній обслуговуючий персонал, помічників, нянь і гувернанток. Знайти роботу в сфері обслуговування - готелі, готелі, ресторани - практично неможливо.

Вакансія Тип зайнятості Розмір оплати Головний бухгалтер Повна зайнятість 510 євро Няня мальчику 4 роки Постійне проживання в сім'ї 400 євро Копірайтер / Контент-менеджер / SMM Повна зайнятість, повний день 910-1100 євро Жінка для прибирання квартири Три рази в тиждень, неповний день Від 16 євро за зміну Технік підтримки Повна зайнятість 100-1200 євро Співробітник колл-центру Повна зайнятість Від 800 євро Програміст Повна зайнятість 460 євро Офіціант Повна зайнятість (позмінно) 400 євро Бармен Повна зайнятість (позмінно) 400 євро Покоївка Повна зайнятість 3 00 євро Шеф-кухар Повна зайнятість 600 євро Керівник готелю Повна зайнятість 500 євро Дитячий аніматор Повна зайнятість 500 євро Доглядальниця Проживання в сім'ї 450 євро Фінансист Повна зайнятість 850 євро Страховик Повна зайнятість 850 євро Лікар Повна зайнятість (позмінно) 500 євро Медсестра Повна зайнятість (позмінно ) 475 євро Соціальний працівник Повна зайнятість 470 євро працівник сільського господарства Повна зайнятість 370 євро Водій громадського транспорту Повна зайнятість 420 євро Вантажник Повна зайнятість 250 євро

У великих містах (Софія, Пловдив, Варна, Бургас) затребуваними спеціальностями є:

  1. Адміністративний працівник.
  2. Учитель.
  3. Сантехнік.
  4. Зварювальник.
  5. Няня.
  6. Домробітниць.
  7. Програміст.
  8. Водій.
  9. Будівельник.
  10. Бармен.
  11. Офіціант.
  12. Кухар.
  13. Секретар.
  14. Помічник керівника.
  15. Токар.
  16. Системний адміністратор.

У курортних містах, таких як Бургас або Варна можна працевлаштуватися представникам готельного та ресторанного бізнесу (офіціанти, кухарі, посудомийки, бармени, хостес, покоївки).

У курортних містах, таких як Бургас або Варна можна працевлаштуватися представникам готельного та ресторанного бізнесу (офіціанти, кухарі, посудомийки, бармени, хостес, покоївки)

Курортна зона в Болгарії

Найлегше знайти роботу в таких містах, як:

  1. Софія.
  2. Бургас.
  3. Рів'єра.
  4. Сонячний берег.

Практично неможливо влаштуватися в таких містах, як:

  1. Відін.
  2. Слівен.
  3. Сілістра.

Отримання дозволу на роботу

Право влаштуватися за договором на те чи інше місце і заробляти офіційно має здобувач з ВНЖ в Болгарії , Отримати який досить складно.

Запрошуюча сторона може запросити до себе співробітників-іноземців тільки в тому випадку, якщо наявні в фірмі вакансії не зацікавили громадян Болгарії. Цей нюанс підтверджується запитом до Міністерства праці, яке і видає відповідний дозвіл.

Отримавши цей документ, здобувач з Росії або України має право на працевлаштування протягом дванадцяти місяців.

Гарантій продовження контракту, на жаль, немає ніяких.

Запрошуюча сторона звернеться за відповідним дозволом тільки тоді, коли здобувач зможе підтвердити свою високу кваліфікацію і представити чудове резюме. Важливо й володіти розмовною болгарським.

Важливо й володіти розмовною болгарським

Адреса розташування болгарського консульства в Москві

Після отримання дозволу на роботу здобувач збирає пакет документів, необхідний для подання в Консульство Болгарії.

Необхідні документи

Для того щоб мати можливість офіційно працевлаштуватися в 2019 році на території Болгарії, іноземний здобувач зобов'язується подати в консульство країни:

  • Сертифікат, що підтверджує вільне володіння болгарською мовою;
  • закордонний паспорт;
  • Документ, який свідчить про наявність ПМЖ або ВНЖ;
  • Дозвіл на найману працю;
  • Документи, що підтверджують намір відкрити власний бізнес.

Якщо здобувач планує працевлаштуватися, вибираючи якісь творчі вакансії, то він також зобов'язується оформити та надати відповідну довідку.

Якщо здобувач планує працевлаштуватися, вибираючи якісь творчі вакансії, то він також зобов'язується оформити та надати відповідну довідку

Так виглядає болгарська робоча віза

Отримати робочу візу сьогодні можна у візовому центрі. З цієї причини вартість послуги в 2019 році стала набагато вище, ніж раніше.

відкриття бізнесу

Шукачам, що не знайшли відповідної вакансії, залишається тільки одне - відкрити в Болгарії власний бізнес. Влада країни вітають таке рішення і створюють іноземцям досить привабливі умови. Так, якщо фірма іноземця, зареєстрована в 2019 році, має стовідсотково не болгарський капітал, то її власник може розраховувати як на евросубсідіі, так і на пільгове кредитування. Це один з найдоступніших способів для еміграції в Болгарію .

Особливості отримання бізнес-візи

Робоча віза видається на термін до дев'яноста доби. Кількість передбачуваних відвідувань країни при цьому не регламентовано. Крім основних документів, російську або українську здобувач зобов'язується подати в консульство відповідний лист, видати яке може Російсько-Болгарська торгово-промислова палата.

За допомогою цього документа встановлюються ділові відносини між стороною, що запрошує і здобувачем з Росії або України. Реалії 2019 року припускають, що оформити та подати потрібний документ зобов'язується болгарський роботодавець.


Видати бізнес-візу може тільки представник Консульства Болгарії. Заява в візовий центр не вимагає попереднього запису: здобувач може подати його в порядку живої черги.

Подати відповідну заяву можна:

  1. Претендентові (для себе і для членів своєї сім'ї).
  2. Роботодавцю (актуально для отримання документа для співробітника).
  3. Будь-якому довіреній особі (актуально при поданні відповідного документа, завіреного нотаріально).

Вкрай важливо погодитися на обробку співробітниками візового центру всіх персональних даних.

вартість оформлення

У 2019 ціна болгарської візи складається з двох зборів:

  1. Консульського. Для громадян Росії його вартість не перевищує тридцяти п'яти євро.
  2. Сервісного. Вартість звичайної візи - близько п'ятдесяти чотирьох євро.

Консульський збір за термінову візу становить сімдесят євро. Сервісний збір за термінову візу становить вісімдесят дев'ять євро.

Сервісний збір за термінову візу становить вісімдесят дев'ять євро

Приклад квитанції оплати сервісного збору

наостанок

Обидва збору оплачуються в касі центру після того, як співробітники прийняли пакет документів. Здобувач повинен зберегти квитанцію. Оформлення візи через турфірму обійдеться дорожче на десять євро.

Com/search/jobs?

Новости