Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як знайти роботу в Португалії для іммігрантів в 2019 році

  1. Особливості пошуку роботи в Португалії
  2. Де шукати роботу
  3. Популярні вакансії
  4. Кращі міста для роботи
  5. легальне працевлаштування
  6. підтвердження диплома
  7. синя карта
  8. Оформлення робочої візи
  9. Покарання за нелегальну роботу в країні
  10. Зарплати в країні
  11. Відкрити свою справу в Португалії
  12. система оподаткування
  13. Трудова стажування для випускників ВНЗ
  14. підсумки

Робота за кордоном приваблює багатьох молодих і активних росіян. Людьми рухає бажання отримувати більше, ніж удома, подивитися світ, вивчити мови, підшукати місце для переїзду на постійне проживання. Якщо судити за рівнем зарплат, робота в Португалії не принесе великого доходу. Тут вихідців з Росії привертає прекрасний клімат, пляжі, недороге в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу знімне житло, помірні ціни на продукти.

Особливості пошуку роботи в Португалії

Особливості пошуку роботи в Португалії

Тим росіянам, хто вирішив попрацювати в Португалії, доведеться нелегко. В останні роки ця країна поряд з Іспанією і Грецією займає одне з перших місць в Європі за рівнем безробіття. Він становить близько 13% від загального населення, а серед молоді - 35%. І все ж знайти роботу в Португалії можливо, якщо мати популярною спеціальністю або бути готовим змінити свій рід занять. Велике значення має знання мов.

Де шукати роботу

Їхати до Португалії в надії влаштуватися на місці не слід. Робота для російських пропонується на спеціальних сайтах в інтернеті. Серед них є англомовні, в країні мають офіси чимало міжнародних компаній.

Популярні вакансії

Кваліфіковані фахівці в Португалії в даний час затребувані в двох областях:

  1. IT-індустрія - програмісти, системні адміністратори.
  2. Медицина - травматологи, хірурги, кардіологи.

Вакансії в Португалії навіть без знання мови пропонуються на будівництвах. Це кранівники, зварювальники, малярі. Місцеві жителі неохоче йдуть на такі посади. Без спеціальної освіти можна розраховувати на сезонну зайнятість в сільському господарстві або в сфері обслуговування туристів.

Читаємо також:
ВНЖ в Португалії
Життя в Португалії для російських

Кращі міста для роботи

Найпопулярнішими місцями серед вихідців з Росії є Порту, Лісабон і Брага. Рівень оплати тут вище, ніж в середньому по країні. Однак, робота в Лісабоні для російських знаходиться нечасто. Велика конкуренція з португальцями і жителями Євросоюзу. Багато хто хоче влаштуватися в столиці. Більше шансів у лікарів, програмістів, офіціантів і водіїв.

легальне працевлаштування

Щоб офіційно отримати посаду, потрібно знайти роботодавця і укласти контракт. Потім цей документ проходить перевірку в Інституті зайнятості та профпідготовки. Головне, щоб на це ж місце не знайшлося претендентів з числа тутешніх здобувачів або громадян країн Євросоюзу. Робота лікарем в Португалії можлива тільки після визнання диплома претендента комісією медичного факультету португальського університету.

Дозвіл дійсний 6 місяців, потім його можна продовжувати. Паралельно з ним оформлюється посвідка на проживання, який підтверджує легальність перебування на території держави. Він буває короткостроковий, від 3 до 12 місяців, і довгостроковий -до 5 років. Після шести років проживання можна подавати заяву на громадянство.

підтвердження диплома

Нострифікація документів про освіту російських навчальних закладів є обов'язковою при працевлаштуванні за фахом в Португалії. Займаються цим державні ВНЗ і Католицький університет. Щоб пройти процедуру еквіваленціі, потрібно отримати в своєму навчальному закладі детальну програму по кожному предмету з розбивкою по темам і з зазначенням кількості годин. Спеціальна комісія порівнює пред'явлені документи з діючими в португальських Вузах і приймає рішення.

Лікарям підтвердити свій диплом в Португалії набагато легше, ніж в інших європейських країнах. Робиться це на підставі Болонської угоди, займає всього два місяці, подавати документи можна з Росії.

синя карта

У 2009 році в Євросоюзі був затверджений цей проект по аналогії з Greencard в США. Це посвідчення особи, що підтверджує тимчасову посвідку на проживання і дає право на працевлаштування. У Португалії можливість отримати таку Синю карту має фахівець з вищою освітою та практичним досвідом не менше 5 років. Власникові такого посвідчення не потрібно отримувати дозвіл на трудову діяльність.

Оформлення робочої візи

Робоча віза в Португалію для росіян дає право в'їзду в країну в якості найманого фахівця або приватного підприємця терміном на 1 рік. Для неї потрібні наступні документи:

  • закордонний паспорт;
  • Анкета;
  • Медична страховка;
  • Три фотографії;
  • Договір про оренду житла;
  • Робочий контракт;
  • Дозвіл інституту зайнятості та профпідготовки;
  • Документ про освіту;
  • Виписка з банківського рахунку, що підтверджує наявність коштів;
  • Довідка про відсутність судимості з перекладом і апостилем;
  • Квитанція про оплату держмита.

Оформлення візи в Португалію можливо тільки в державі постійного перебування заявника.

Покарання за нелегальну роботу в країні

Влада Португалії використовують різні форми санкцій для трудящих без офіційного дозволу. Таку людину можуть заарештувати і згодом вислати з країни, але питання про депортацію вирішує тільки суд. До 2010 року зайняті нелегали сплачували штрафи. В даний час санкції застосовуються до компаній, які використовують їх працю. Штраф складає від 1 500 € до 24 500 €. Роботодавцю загрожує ще й кримінальне покарання: позбавлення волі до 4 років.

Зарплати в країні

Середня зарплата в 2019 році в Португалії становить 1 262 €. Найбільше з найнятих працівників отримують IT-фахівці і лікарі, їх щомісячний дохід - близько 2 000 €. Найманці загального класу на будівництві, в туризмі отримують загалом 1 100 €. Обслуговуючий персонал, сезонні робітники мають мінімальний щомісячний дохід 500-700 €. Низькі зарплати в Португалії трохи компенсуються невисокими в порівнянні з іншими європейськими країнами цінами на продукти і товари.

Відкрити свою справу в Португалії

Бізнес для росіян в Португалії - це хороший спосіб отримати посвідку на проживання. Відкрити фірму можна в спеціальному офісі протягом години або за допомогою інтернету. Є види діяльності, для яких є обов'язковими ліцензії або сертифікати. Обмеження для ведення комерційних проектів мінімальні. Фірма повинна реально працювати. ВНЖ попередньо видається на 1 рік. Для продовження потрібні підтвердження здійснення підприємництва і сплати зборів.

система оподаткування

Податки в Португалії на фізичних осіб розраховуються за прогресивною шкалою. Мінімальна ставка 14,5% призначена для тих, хто заробляє в рік менше 7 000 €. Максимум в 48% платять ті, чий дохід 80 000 € і більше. Щомісяця податкові агенти утримують з резидентів від 14,5%, з нерезидентів - від 21,5%. За підсумками року подається декларація, провадиться перерахунок, виявляється сума до доплати або поверненню.

Трудова стажування для випускників ВНЗ

На сайті Інституту зайнятості та профпідготовки регулярно з'являються оголошення про урядових і приватних програмах стажування для випускників. Щоб стати учасником, потрібно підготувати мотиваційний лист та скласти докладний резюме. Відправляти все слід з перекладом на португальську. Якщо отримано схвалення, надаються документи на робочу візу.

Читаємо також:
Віза для росіян в Португалію

підсумки

Працевлаштування в Португалії має свої безперечні плюси: хороші умови для бізнесу, лояльність до мігрантів, невеликий рівень злочинності, прекрасний клімат. Однак є і негативні сторони: високе безробіття, низька оплата праці, дорогі комунальні послуги. Для того щоб зважитися на переїзд, краще спробувати попрацювати півроку-рік і самостійно оцінити всі фактори.

Новости