Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шопінг в Таїланді

  1. час розпродажів
  2. Торгові центри
  3. що привезти
  4. Повернення ПДВ
  5. Поради по хорошому шопінгу

Кожен, хто їде відпочивати, не може відмовити собі в задоволенні пройтися по магазинах, оновити свій гардероб і порадувати рідних і близьких невеликими дрібничок з курорту. Особливо це актуально для відпустки в країнах Південно-Східної Азії, адже тільки тут можна купити практично все і за смішними цінами. В першу чергу такий стан речей відноситься до Таїланду, що став не тільки одним з найбільш затребуваних напрямків курортного відпочинку, але і провідним місцем для відмінного шопінгу.

час розпродажів

Так як Таїланд просто заполонений туристами з усього світу, які залишають в магазинах і на ринках чималі суми грошей, то для них передбачені певні розпродажі, коли за ті ж гроші вони зможуть купити набагато більше товарів.

Наймасштабніша розпродаж в Таїланді проходить в період з середини червня до середини серпня. Називається це торжество «Amazing Thailand Grand Sale». У цей сезон можна зустріти знижки до 70%. Беруть участь в розпродажах практично всі магазини у великих містах і туристичних зонах. Особливістю цього свята для шопоголіків є той факт, що розпродають не тільки товари, але і послуги. Наприклад, жінки можуть з величезною знижкою насолодитися комплексом спа-процедур або і зовсім зробити пластику.

Ще одна розпродаж приурочена до Різдва (з перших днів грудня до початку лютого). В цей час також знижки досить великі і за невелику суму можна купити навіть брендові речі. Знижки також досягають 70%.

Більш дрібні дні розпродажів зазвичай приурочені до якихось свят. Так, в Таїланді шопоголікам можна побувати в наш Новий рік (1 січня), тайський Новий рік (13 квітня), Фестиваль квітів (6 лютого) і в деякі інші святкові дні.
Відзначається істотне зниження цін на всі в період дощів.

Торгові центри

Торгові центри

Велика кількість невеликих торгових об'єктів зазвичай розташовується поруч з великими і популярними у туристів готелями. Тут можна купити практично все: шовку, антикваріат, біжутерію, сувеніри, фрукти, речі першої необхідності і т.д.

У Таїланді дуже поширені шопінг-центри, тобто великі торгові майданчики, де можна купити практично все: від дрібничок до цінностей, від кімнатних тапочок до костюма світового бренду.

У Бангкоку кращими центрами шопінгу визнані:

  • Support - один з найстаріших великих центрів, який пропонує купити вироби народних промислів, предмети, виготовлені вручну і в штучному примірнику, плетені меблі, тканини і багато іншого.
  • Terminal 21 відрізняється від інших тим, що виглядає у вигляді аеропорту. Кожен поверх тут представляє яку-небудь країну і виконує послуги і продає товари саме цієї держави.
  • найдорожчим і брендовим центром визнаний Gayson, де у продажу є ексклюзивні, дорогі і елітні товари.

Також можна відзначити Siam Paragon, MBK, Siam Square і інші торгові майданчики.

На Пхукеті популярністю користуються Big C, Tesco Lotus і Central Festival, де велика кількість маленьких бутиків, а купити можна все: від зубної щітки до великої побутової техніки. Торговий центр Jungceylon вважається одним з кращих з продажу спортивних товарів, одягу і взуття.

У Паттайя відзначаються Mike Shopping Mall і Central Festival як великі універсальні торгові майданчики. У Outlet Mall можна непогано оновити свій гардероб за цілком прийнятною ціною. Royal Garden Plaza відзначений як кращий не тільки для здійснення покупок, але і організації суспільного життя: сюди приходять не тільки в магазини, а й поспілкуватися, сходити в кіно, посидіти в кафе або навіть побачити один з найдивовижніших музеїв світу.

У Чіанг Май серед туристів популярні Kad Suan Kaew і Central Airport Plaza. Перший розташований в самому місті, складається з п'яти поверхів, повністю заповнених бутиками, сувенірними крамницями, кінотеатрами, банками, кафе і навіть готелем. Другий же розташовується неподалік від аеропорту, в зв'язку з чим, потік відвідувачів безперервний. Тут продається продукція не тільки тайських фабрик, але і світових брендів.

Це не вичерпний перелік великих торгових об'єктів в курортних містах. Тут вказані лише найпопулярніші і улюблені туристами. Знайти гарне місце для покупок можна практично в кожному районі міста навіть в невеликому провулку, не кажучи вже про великих торгових вулицях.

що привезти

Найбільшим попитом серед мандрівників користуються ювелірні вироби, натуральні тканини і матеріали (в основному це бавовна і шовку), а також вироби з них і багато іншого.

Дуже вигідно в Таїланді купувати дорогоцінні камені, особливо сапфіри і рубіни. Мало того, що на такі вироби тут низькі ціни, так ще їх огранювання буде відрізнятися від загальновизнаних стандартів, за рахунок чого камінь буде виглядати дуже привабливо і незвично.

Коштовне каміння та прикраси

Тайські шовку і їх експорт - це найприбутковіша стаття доходів у держави. Вони цінуються і визнаються кращим по всьому світу. Якщо у своїй країні така покупка обійдеться вам в хорошу суму, то тут шовк можна придбати набагато дешевше.

Найбагатший вибір недорогих сувенірів представлений в Чанг Май. Іноземці в якості закордонного подарунка для близьких і родичів найчастіше купують срібло, мідь, бронзу і вироби з них. Також поширені сувеніри, виготовлені з дерева, кераміки та порцеляни. Найчастіше вони виглядають у вигляді фігурок божества, ідолів, шкатулок.

Повернення ПДВ

Податок на додану вартість в Таїланді становить 7% від вартості товару або послуги. Будь-який турист може повернути назад суму, належну на цей податок. Якщо ви купуєте продукцію на ринках, то про Tax Free можете навіть не мріяти. Щоб при виїзді з країни повернення відбувся необхідно здійснювати покупки в торгових центрах і магазинах, де вам зможуть заповнити необхідні документи на повернення. Зазвичай ці торгові точки відзначені стікером «VAT Refund».

Обов'язковими умовами повернення ПДВ є:

  1. покупець іноземець;
  2. термін перебування в країні не перевищує 180 днів;
  3. виїзд з країни здійснюється через аеропорт міжнародного значення;
  4. покупка зроблена менше 60 днів назад;
  5. загальна сума по одному чеку щонайменше 2 000 бат, а за кількома чеками - більше 5 000 бат;
  6. товар не був у вжитку;
  7. збережені чеки, бирки, цінники і є документи на повернення, виписані в магазині.

Пункти повернення ПДВ є в аеропортах Бангкока, Паттайї, Пхукета, Чианг Травня, Хат Яй, Крабі, Самуї і Сурат Тані.

Поради по хорошому шопінгу

  1. Якщо товар після покупки з якихось причин необхідно повернути (не підходить розмір, є шлюб і т.д.), то за законом зробити це можна протягом 90 днів при збереженні товарного вигляду, бирок і чека.
  2. Антикваріат, перли, дорогоцінні метали, каміння та вироби з них слід купувати тільки в спеціалізованих ювелірних магазинах, відмічені знаком якості, або на фабриках, так як є великий ризик покупки підробки. При цьому обов'язково перевіряйте заповнення чеків і зберігайте їх до кінця поїздки.
  3. Якщо ви не в великому торговому центрі з фіксованими цінами, то торгуйтеся. Тільки робіть це з посмішкою і жартом. Тайці дуже люблять таке ставлення і практично завжди погоджуються на вашу ціну, не дарма ж Таїланд - це Країна посмішок. Якщо ж продавець ніяк не хоче йти на контакт, то спробуйте пошукати річ в іншому місці. Дуже велика ймовірність виявити її по більш привабливою ціною.
  4. Не носіть з собою всі свої гроші. Беріть тільки стільки, скільки плануєте витратити. Також в сейфі в готелі залишайте цінності і документи. Таїланд - не сама безпечна країна і тут кримінальна активність в торгових районах досить висока.
  5. Якщо розраховуєтесь карткою, то стежте, щоб вона була в полі вашого зору, а поруч не було сторонніх, які могли б розглянути номер вашої картки і код доступу, так як бували випадки не тільки розкрадання, а й підробки самої карти.

Скільки грошей брати з собою?

Все залежить від того, що ви хочете отримати від поїздки і чи плануєте ви масштабний шопінг-тур. Так, якщо сім'я з трьох осіб планує витрачатися тільки на харчування, то їм буде досить 2 000 бат в день (близько 50 доларів) на всіх. Якщо ж ви запланували екскурсійну програму, то будьте готові за одну екскурсію заплатити з кожного приблизно по 1 000 бат (25 доларів). Також варто враховувати дрібні витрати на сувеніри, покупку води, морозива, фруктів і т.д.

Якщо ж ваша мета - шопінг, то сума буде чималою. Наприклад, якісна брендовий сумка зі шкіри ската обійдеться вам в суму від 4 000 бат (100 доларів), а гаманець з того ж матеріалу - від 1 500 бат.

Скільки грошей брати з собою?

Новости