Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Особисті фінанси. Як повернути гроші за квитки «Трансаеро»

Втрачений рейс: як повернути гроші за квитки «Трансаеро»

Офіційно пасажирів знаходиться на межі банкрутства компанії «Трансаеро» повинні або перевезти іншими рейсами, або повернути гроші за квитки. Що буде на практиці - невідомо. Ми на конкретних прикладах розбиралися, що робити власникам квитків «Трансаеро».

Через п'ять днів після повідомлення про майбутнє банкрутство «Трансаеро» офіційно почала скасовувати рейси. У вівторок авіаперевізник скасував перші 28 рейсів, ще 32 будуть скасовані сьогодні, в середу. Рішення про банкрутство другий за величиною авіакомпанії стало проблемою для 600 тис. Чоловік, що купили квитки. Якщо вірити офіційним заявам, їх втрати повинні бути невеликі. «Аерофлот» обіцяє перевезти всіх клієнтів «Трансаеро», що вилітають до 15 грудня. Решті буде повернута повна вартість квитків. Але це офіційна версія.

У реальності, про час та номер нового рейсу пасажири дізнаються в останній момент, а з поверненням грошей за квитки вже виникають проблеми, скаржаться клієнти. Фотограф Андрій Рудаков подав заяву на повернення квитків "Трансаеро" ще в кінці серпня, коли про проблеми компанії не було оголошено. Він заповнив спеціальну форму на сайті, отримав автоматичну відповідь про те, що гроші будуть повернені протягом 30 днів. Через п'ять тижнів кошти так і не надійшли. На нові письмові запити «Трансаеро» не відповіла, отримати відповідь в колл-центрі виявилося практично неможливо. «Коли я дзвонив в понеділок, чекав 62 хвилини, перш ніж мене з'єднали з якоюсь Інною, у якій був змучений голос. Вислухавши мене, вона кинула трубку », - розповідає Рудаков.

щасливчики

Тим у кого виліт до 15 грудня, можна сказати пощастило - зобов'язання по перевезення не анульовані. Але понервувати, мабуть, доведеться: перш за все через відсутність у конкретних пасажирів інформації про те, як саме, коли і на чому вони будуть летіти. По суті мова йде про заміну рейсів «Трансаеро» і інформація не завжди доступна.

Наприклад, маркетолог Олена Фоер повинна вилетіти в Пхукет 10 листопада. Електронні квитки вона купувала на сайті «Трансаеро». Відразу після того як стало відомо про банкрутство авіаперевізника, вона написала листа в службу підтримки обох компаній. У «Аерофлоті» їй, за її словами, відповіли відпискою, а «Трансаеро» повідомила, що раз рейс не скасовано - все поки як і раніше і переживати не варто. Ніякої конкретної інформації Фоер отримати не вдалося. «Це« поки »трохи турбує, але я чекаю розвитку подій», - говорить вона.

Дані про скасування рейсів «Трансаеро» з'являються напередодні дня вильоту, перельоти здійснюються, як сказано в офіційних повідомленнях авіакомпанії, силами не тільки «Аерофлоту», а й інші перевізники. Інформацію доводиться уточнювати самостійно в колл-центрах «Аерофлоту» і «Трансаеро» або у представників авіакомпаній в аеропортах.

Якщо ви не хочете витрачати зайві нерви і побоюєтеся, що місць або літаків не вистачить, то квитки можна здати і отримати їх повну вартість, радить генеральний директор юридичної компанії «ЮрПартнер'» Антон Толмачов. Ця можливість передбачена 108 статтею Повітряного кодексу. Правда, це правило стосується тільки зворотних квитків. І пасажир повинен повідомити авіакомпанії не пізніше ніж за 24 години до закінчення часу реєстрації на вказаний у квитку рейс. Якщо ваш рейс буде скасований, і ви не захочете летіти на запропонованому натомість рейсі, то можна повернути гроші навіть за неповернуті квитки, обнадіюють в прес-службі «Трансаеро».

Страховка не спрацювала

Застрахуватися від ситуації, подібної до тієї, що сталося з «Трансаеро», пасажири не можуть, - каже генеральний директор юридичної фірми «Главстрахконтроль» Микола Тюрніков, - страховики не пропонують таких полісів. У провідних страхових компаній всі ризики, що покриваються так званої страховкою «від невиїзду», пов'язані з діями, які відбуваються в житті застрахованої (відмова у візі, хвороба, призов на військову службу, повістка до суду і т.д) ». «Якби« Аерофлот »не підтвердив перевезення пасажирів або виплату їм компенсації за куплені ним квитки, то все втратили б гроші», - говорить Тюрніков. І якщо з якоїсь причини «Аерофлот» відмовиться від зобов'язань по перевезенню пасажирів «Трансаеро», то розраховувати на компенсацію їм буде дуже складно, каже Тюрніков.

Новорічний привіт

У найгіршій ситуації опинилися ті, хто збирався летіти відпочивати на новорічні канікули: всі квитки на дати після 15 грудня анульовані. Причому, в число скасованих потраплять і ті квитки, які припускали виліт до місця призначення до 15 грудня, а повернення вже після цієї дати. Тобто, щоб зрозуміти, що діє квиток чи ні, треба дивитися на дату зворотного рейсу.

Як скоро можна буде отримати за них гроші, щоб купити нові квитки - невідомо. «Поки що ніяких повідомлень про скасування рейсу від авіакомпанії мені не приходило, а додзвонитися до« Трансаеро »я не зміг. Коли повернуть гроші, я поки не зрозумів », - говорить фахівець із зовнішніх комунікацій Микола Сударіков, який збирався відлетіти з Москви до Риму 26 грудня і повернутися 8 січня. В результаті Сударіков вважав за краще не чекати і купив нові квитки на ті ж дати в «Аерофлоті».

Здати квитки, куплені в касах «Трансаеро» в Москві, можна в офісі продажів компанії на Павелецькому площі. Щоб повернути електронні квитки, потрібно заповнити соціальну форму на сайті або відправити електронною поштою на адресу [email protected], як це намагався зробити Рудаков. У листі потрібно вказати прізвище пасажира латинськими символами; номер рейсу; дату вильоту; номер авіаквитка з 13 цифр; e-mail, вказаний при покупці квитка, і номер контактного телефону. У компанії є 30 днів, щоб перерахувати вам гроші. «В середньому, по банкам це займає приблизно до двох тижнів», - обіцяють в прес-службі компанії.

Якщо цього не буде зроблено, то потрібно написати претензію і послати її поштою в офіс «Трансаеро», обов'язково зберігши квитанцію. Якщо і на цей лист не буде отримано відповіді, то через 45 днів можна звертатися до суду, говорить юрист громадської організації споживачів «Фінпотребсоюз» Олексій Драч. «Потрібно розуміти, що, швидше за все,« Трансаеро »як бренд вже нічого не варто, компанії вже немає сенсу дбати про свою репутацію і гасити борги перед споживачами. А «Аерофлот» замість «Трансаеро» виступати відповідачем не може. Судитися з «Аерофлотом» можливості не буде », - говорить голова правління Міжнародної конфедерації товариств споживачів (КонфОП) Дмитро Янін.

Банкіри пропонують спробувати інший варіант - намагатися повернути гроші через процедуру chargeback - опротестування платежу по банківській карті через неможливість отримати послугу. Цей механізм радить також юрист Європейської юридичної служби Євген Лучин. По суті це скасування вашої операції по карті Visa або MasterCard. «Оформляти таку заяву потрібно, після того як ваш виліт не відбувся. До заяви потрібно додати квитки і підтвердження від «Трансаеро», що рейс не відбувся. Банк, звичайно, вийме з вас душу, але гроші швидше за все, поверне », - розповідає на умовах анонімності віце-президент банку з числа 15 найбільших за розміром активів.

зайва ланка

Гірше за всіх справи йдуть у тих, хто купував квитки на рейси у посередників: на сайтах-агрегаторах або в туристичних компаніях. Це різко підвищує ймовірність втрати грошей. У самому «Трансаеро» вважають: якщо квитки продавав посередник, отримати гроші треба з нього. «У разі придбання квитків в сторонньому агентстві повернення буде здійснюватися за місцем придбання», - заявили в РБК в прес-службі авіаперевізника.

Але сервіси квитків стверджують, що повернення грошей за скасовані рейси не входить в їх обов'язки. Наприклад, Аліну Вільніну, співробітницю банку, яка збиралася летіти авіакомпанією «Трансаеро» в Індію в лютому 2016 року, онлайн-сервіс Anywayanyday відправив за грошима в авіакомпанію. Оператори сайту повідомили дівчині, що їй потрібно звертатися безпосередньо в «Трансаеро», так як Anywayanyday продавав їх від імені «Трансаеро».

«Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) заборонила робити повернення квитків" Трансаеро "і відключила для агентств відповідний технічний функціонал. Сама авіакомпанія «Трансаеро» на наші листи не відповідає і перенаправляє клієнтів в агентства, хоча ніхто з агентів не може навіть відправити запит на повернення цих квитків », - пояснює генеральний директор компанії Anywayanyday Євген Шухлін.

«Сайт Skyscanner тільки знаходить, але не продає квитки безпосередньо. Для покупки мандрівники прямують на сайт авіакомпанії або агентств, які пропонують кращу ціну », - говорить PR-менеджер Skyscanner в Росії Дмитро Хаванскій.

Сервіс по бронюванню чартерних авіаквитків Clickavia укладає договір з пасажирами від свого імені, але повертати гроші за квитки він так само відмовляється. «У нас на сайті в оферті написано, що договір припиняє свою силу, як тільки ми перераховуємо гроші за квитки перевізнику. З цього моменту вся відповідальність лежить на ньому », - пояснять директор по маркетингу Clickavia Ксенія Хізова. Втім, компанія може прийняти заяву на повернення грошей і передати його в «Трансаеро».

За «Закону про захист прав споживачів» процедуру повернення повинні здійснювати посередники. Але в ситуації з «Трансаеро» вони можуть послатися на форс-мажорні обставини і всіляко ускладнити отримання грошей », - попереджає адвокат Сніжана Мальфанова. «У такому разі не соромтеся скаржитися в Росавіації, Росспоживнагляд і звертатися суд. При необхідності підключайте прокуратуру », - радить вона.

Трохи простіше ситуація у тих, хто купив квитки в складі туристичного пакета, їх зобов'язані перевести туроператори. На практиці вони поки не поспішають пояснити клієнтам, що їх чекає. «Імовірність того, що до 24 жовтня включно всі вильоти відбудуться, велика», - туманно говорить генеральний директор туроператора «Бібліо-Глобус» (найбільший партнер «Трансаеро») Олександр Туголуков і відмовляється говорити, що буде з туристами, які купили путівки на більш пізні дати.

Якщо раптом компанія спробує анулювати тури, клієнти можуть вимагати повну вартість путівки. «Ніяких підстав не виконувати послуги у туроператорів немає. Банкрутство авіаперевізника не є форс-мажором », - пояснює юрист Європейської юридичної служби Євген Лучин.

Згорілі милі: що буде з учасниками бонусної програми «Трансаеро»

Банкрутство «Трансаеро» позбавить власників кобрендингових карт 11 банків так званих «миль» - бонусів, які давали можливість розраховувати на безкоштовний переліт. Що будуть робити банки?

Банкрутство другий за величиною російської компанії стало проблемою не тільки для куплених квитки пасажирів, а й для учасників бонусної програми - «Трансаеро Привілей». Кобрендингові картки «Трансаеро» за цією програмою випускали 11 російських банків. За її умовами, за витрачені по картах гроші їх власникам нараховувалися бонусні милі (в авіакомпанії вони називалися «бали»). Як правило, курс становив - одна миля за 100 руб. Їх можна було обміняти на безкоштовний політ або використовувати для підвищення класу обслуговування.

З 1 жовтня «Трансаеро» зупинило продаж квитків, і перевести в готівку милі традиційним способом більше не можна. Що тепер буде з накопиченими бонусами?

втрачені милі

Компанії «Трансаеро» і «Аерофлот», під чиїм операційним управлінням знаходиться опинився на межі банкрутства перевізник, не змогли відповісти на питання РБК про те, що буде з бонусною програмою - їм зараз не до цього. «Трансаеро» скасовує кожен день по кілька десятків рейсів, пасажирів до 15 грудня перевозить «Аерофлот». Чи не вдалося з'ясувати долю миль і в колл-центрах обох компаній. Додзвонитися до «Трансаеро» виявилося неможливим, а в колл-центрі «Аерофлоту» кажуть, що це питання треба адресувати «Трансаеро».

Не можуть поки розібратися з майбутнім програми і банки-партнери «Трансаеро». «Ми поки не отримали від партнера чіткої позиції щодо подальшого функціонування програми привілеїв« Трансаеро », розповідає керівник блоку« роздрібний бізнес »Промсвязьбанка Леонід Качалов.

Претензії банкіри радять пред'являти авіакомпанії. «В рамках бонусних програм кредитні організації зазвичай виступають агрегатором послуг і не зобов'язані їх надавати. Тобто здійснювати послуги в цьому випадку повинна компанія «Трансаеро», до неї і потрібно пред'являти збитки », - пояснює начальник юридичного управління СДМ-банку Олександр Голубєв.

Отримати компенсацію за милі у «Трансаеро», швидше за все, вже не вийде. В теорії можна вимагати у банку якось компенсувати бонуси, але як саме і в якому обсязі - неясно. Такого досвіду в російській судовій практиці не було, і чим можуть закінчитися подібні розгляди, передбачити неможливо, каже голова правління Міжнародної конфедерації товариств споживачів (КонфОП) Дмитро Янін. Так що власники кобрендингових карт можуть тільки сподіватися на добровільну компенсацію з боку банків.

Що вони пропонують? Поки максимум, на що можуть розраховувати клієнти, - випуск карти «Аерофлот бонус» з річним безкоштовним обслуговуванням і збереження невеликої частини накопичених миль «Трансаеро» або їх конвертацію в бонуси за іншими програмами привілеїв.

Пересісти на «Аерофлот»

Два банки - «Відкриття» і СМП-банк - вже пропонують своїм клієнтам перейти на бонусну програму «Аерофлоту». Для цього держателем кобрендингових карт «Трансаеро» доведеться оформити нову карту «Аерофлот бонус», говорить директор по картковому бізнесу банку «Відкриття» Антон Сафонов.

Бонусні бали, накопичені за вересень 2015 року, будуть зараховані на нову карту за курсом 1 миля «Трансаеро» до 1 милі «Аерофлоту», а ось отримані до цього милі згорять. Втіхою для клієнтів може стати безкоштовне обслуговування нової карти протягом півроку, далі доведеться платити 300 руб. в місяць (по карті категорії World) або 2000 (по карті Black Edition). При цьому для власників кобрендингових карт іншого банку фінансової групи - ФК «Відкриття» (колишній НОМОС-банк) - подібної пропозиції не передбачено. Їм банк обіцяє продовжити обслуговування карт в колишньому режимі. Банк «Відкриття» також пропонує програму «Аерофлот бонус» держателям кобрендингових карт «Трансаеро» інших банків. Перерахунку втрачених миль не буде, а безкоштовне обслуговування поширюється на перші три місяці дії карти.

У СМП-банку зізнаються, що все милі «Трансаеро» просто згорять. В якості компенсації клієнтам в найближчі кілька днів запропонують відкрити карту «Аерофлот бонус» відповідної категорії. В цьому випадку безкоштовним буде перший рік обслуговування, пояснює директор департаменту платіжних систем СМП-банку Олена Біндусова. Далі доведеться платити за звичайним тарифом - 900 руб. в рік (по карті категорії Standard), 3 тис. руб. (Карта Gold) і 7 тис. Руб. (Platinum).

нові бонуси

ВТБ24 пропонує клієнтам перейти на іншу систему «авіабонусов». Власникам карток «Трансаеро» будуть нараховувати милі в рамках програми «Карта світу ВТБ». Милі «Трансаеро» будуть перераховані за курсом 35 витрачених руб. - 2 милі по золотій карті і 4 милі по платинової карті. Правда, перераховувати будуть тільки витрати за картками з липня 2015 року. Для переходу на нову систему перевипускати карту не доведеться, повідомили в прес-службі ВТБ24.

Московський кредитний банк пропонує схожий спосіб: накопичені за весь 2015 рік милі переводять в бонусні бали системи «МКБ-бонус» за курсом 1 миля - 1 бонус. Такий курс банк встановив з 12 жовтня. Тим, хто перейде на систему «МКБ бонус», банк обіцяє також 250 вітальних балів. Цими балами в подальшому можна буде компенсувати покупку квитка будь-якої авіакомпанії.

Оцінити можливі втрати через зміну бонусної програми досить складно - надто багато умов впливає на результат: кількість перекладних в бонуси «миль» «Трансаеро», вартість квитка інших авіакомпаній в нових бонуси і т.д. Судячи з усього, привілеї і безкоштовні квитки тепер можуть обійтися дорожче, хоча і не завжди.

За розрахунками РБК, у бонусних програм «Аерофлоту» і «Трансаеро» в банку «Відкриття» схожа окупність. Щоб накопичити на бонусний квиток до Барселони (коштує близько 18 тис. Руб., Дані Avisales), по карті «Аерофлот бонус» цього банку потрібно витратити 500 тис. Руб., А по карті «Трансаеро» треба було витратити 720 тис. Руб. Щоб отримати квиток до Барселони за програмою «Карта світу ВТБ», власнику Visa Gold потрібно буде витратити 1,8 млн руб. Власнику золотої карти МКБ, прив'язаною до програми «МКБ бонус», для цього необхідно зробити операцій приблизно на 950 тис. Руб.

Банк «Русский стандарт» предлагает власникам карток «Трансаеро» Оформити кредитну карту American Express Gold або комплект карт для мандрівніків RSB Travel. У першому випадку все накопичені милі згорять, у другому будуть компенсовані, правда, дуже скромно: у бали програми RSB Travel за курсом 1 до 1 переведуть тільки милі, накопичені після 1 жовтня. В обох випадках банк обіцяє рік безкоштовного обслуговування. Якщо вимірювати ефективність цієї програми в квитках в Барселону, то по карті RSB Travel категорії Classic доведеться витратити 1,08 млн руб.

Клієнти ще двох банків - Промсвязьбанка і Росбанка - як і раніше знаходяться в підвішеному стані: керівництво кредитних організацій поки веде переговори з «Трансаеро». Московський індустріальний банк, Газпромбанк і МТС-банк не відповіли на запити РБК про майбутнє бонусних програм.

Катерина Алікіна, Олександра Краснова, Анастасія Стогній РБК - РосБізнесКонсалтинг

ТОРГОВІ ІДЕЇ

Торгові ідеї і сигнали для трейдера і інвестора на фондовому, терміновому, валютному і товарно-сировинному ринках на сайті StockModel.ru

НАШ БРОКЕР НА РИНКУ FOREX

ЗАТ "Нефтепромбанк"
ЗАТ "Нефтепромбанк" веде свою діяльність на міжнародному валютному ринку Forex на підставі Генеральної ліцензії Банку Росії № 2156 від 29.08.2003 р З 1996 року ЗАТ "Нефтепромбанк" є лідером серед російських банків, що надають брокерські послуги на ринку Форекс. Всі угоди клієнтів виводяться на міжбанківський ринок через найбільших постачальників ліквідності. Наші клієнти гарантовано отримують захист своїх коштів відповідно до російського законодавства. Трейдери можуть використовувати радників з будь-якій торговельній стратегією, в тому числі з високочастотним трейдингом (HFT) і скальпінг.

Якщо торгувати на FOREX, то тільки в РОСІЙСЬКОМУ БАНКУ - Відкрити торговий рахунок >>>

ЖУРНАЛ СТАТИСТИКИ ТРЕЙДЕРА

"Статистика трейдера" - це зручний, автоматизований он-лайн журнал угод, розроблений для аналізу своєї торгової системи. Всього лише на підставі вивантажених даних зі звіту брокера або торгової платформи, можна побудувати різні звіти і графіки по операціях, виявити всі неявні повторювані помилки і, тим більше, відкрити сильні сторони трейдера, що однозначно сприяє ефективній і більш успішної торгівлі, а використовуючи динамічні фільтри - побачити, як зміниться Еквіті в разі усунення повторюваних помилок!

ВІДМОВА ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Всі матеріали, представлені в даній розсилці, а також на сайті StockModel.ru носять виключно ознайомлювальний характер і не є пропозицією або радою з купівлі та продажу цінних паперів. Представлена ​​інформація та думки складені на основі публічних і відкритих джерел, які визнані надійними, проте StockModel.ru не може нести відповідальність за їх достовірність. З урахуванням вищевикладеного, не слід покладатися виключно на представлені матеріали без проведення незалежного аналізу. Адміністрація сайту StockModel.ru, автори розсилки, агенти і співробітники, а також афілійовані особи не несуть відповідальності за достовірність інформації, даної інформації, а також за прямий або непрямий збиток, який настав при її використанні.

Що будуть робити банки?
Що тепер буде з накопиченими бонусами?
Що вони пропонують?

Новости