Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

З якого віку дитині потрібен закордонний паспорт

  1. Переваги власного закордонного паспорта
  2. Коли оформляти посвідчення
  3. Документи і оформлення

У 2010 році стало обов'язковим оформлення закордонного паспорта для неповнолітнього, батькам не дозволяється провозити дитини через державний кордон по позначці в власному. У нових посвідченнях навіть відсутня така графа для приписування дітей. І рішення про те, чи потрібен дитині закордонний паспорт для виїзду з країни, вже не залежить від батьків або опікунів.

І рішення про те, чи потрібен дитині закордонний паспорт для виїзду з країни, вже не залежить від батьків або опікунів

Переваги власного закордонного паспорта

Закордонний паспорт дитини - це, як мінімум, гарантія того, що його випустять з Росії. Можна спробувати провезти малюка, якщо він зовсім маленький, за своїми документами - в закордонних паспортах старого зразка дітям відведена окрема сторінка. Але зафіксовані прецеденти, коли на митному контролі не пропускали маленьких громадян за рідною посвідченню, необхідно було пред'явити дитяче.

Маючи закордонний, дитина в Росії зможе подорожувати в іноземні держави без батьків - з друзями або супроводжуючими особами, які не мають опікунства. Зрозуміло, при наявності нотаріально задокументованого дозволу від офіційних опікунів. А в тому випадку, якщо син чи дочка вписані в паспорт одного з батьків, вони не зможуть покинути РФ з другим, навіть маючи такий дозвіл.

Так що, відповідь на питання, чи потрібен закордонний паспорт на дитину, однозначно позитивний - потрібен. Це не просто обов'язкова міра, але і можливість неповнолітнього вступу до іноземного ВНЗ або відправитися в шкільну подорож за кордон. А ось вирішити, з якого віку дитині потрібен закордонний паспорт, має бути батькові самостійно.

Коли оформляти посвідчення

Вітчизняне законодавство не обумовлює при оформленні закордонних документів, з якого віку можна це зробити. Припустимо і відразу після народження зробити закордонний паспорт .

Однак з точки зору правової логіки недоцільно робити закордонний паспорт дітям до досягнення ними першого року життя. Як правило, таких малюків вивозять закордон рідко - це пов'язано не стільки з документацією, скільки з турботою про крихкому здоров'я новонароджених. І в перший рік зовнішність дитини стрімко змінюється.

І в перший рік зовнішність дитини стрімко змінюється

Батьки, які отримали дитячий заграннік зовсім рано, часто стикаються з додатковими перевірками і оглядами на митному контролі. Тому краще відкласти питання про те, з якого віку потрібен закордонний паспорт, до виникнення реальної необхідності.

Підліткам, яким вже виповнилося 14 років, закордонний потрібніше. І при виборі форми - старий або біометріка - багато батьків забувають, що при досягненні повноліття його заміна не потрібно. Паспорт буде продовжувати діяти до закінчення терміну. Але, думаючи, зі скількох років оформляти біометричний, слід дочекатися віку постарше. Зовнішній вигляд дитини вже більш-менш сформувався, і питань у митників, навіть після досягнення власником документів 18 років, виникати не буде.

Крім того, для виготовлення паспорта нового зразка потрібне проведення дактилоскопії - за допомогою сканера зчитують і після цього вносять в пам'ять мікрочіпа електронну версію відбитків пальців. Для цього дитину доводиться везти до відділку, яке займається його документами.

Документи і оформлення

Пакет документів не змінюється від того, з якого віку закордонний паспорт для дитини робиться, і який вид посвідчення обраний. Він включає:

  • анкету, яка заповнюється або в друкованому вигляді, або в рукописному, але друкованими літерами;
  • свідоцтво про народження з міткою про громадянство і паспорт неповнолітнього, якщо він вже отримано;
  • паспорт опікуна або батька, що подає заяву;
  • чек, який підтверджує оплату держмита;
  • фотографії на матовому папері.

При заповненні анкети слід звернути увагу на те, що необхідну підпис ставить сам дитина (якщо він вже досяг 14-річчя) або батьки / опікуни, який подає заяву і докладає власні документи При заповненні анкети слід звернути увагу на те, що необхідну підпис ставить сам дитина (якщо він вже досяг 14-річчя) або батьки / опікуни, який подає заяву і докладає власні документи. Бланк необхідно надрукувати з двох сторін одного листа, анкети для різних типів паспорта відрізняються. Зразки, готові до друку, представлені на сайті Міграційної Служби у PDF-форматі з можливістю редагування.

для старого паспорта необхідні 4 фотографії стандартного для документів розміру, обов'язково на матовому папері. Колір не важливий, можна чорно-білі. У кадрі повинен бути тільки дитина. Фотографування в біометрику робиться у відділенні, разом з відбитками пальців.

Оформлення можливо в Федеральної Міграційної Служби, багатофункціональних центрів або на сайті Єдиного порталу держпослуг. Незалежно від цього, готовий паспорт можна отримати тільки в найближчому відділенні ФМС. Якщо документи подаються через іншу службу - місце отримання вказується заздалегідь. Терміни однакові - до місяця в разі звернення за пропискою і до чотирьох при подачі заяви до відділення за місцем проживання.

Новости