Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У бурштині знайшли пташині крила епохи динозаврів

Фотографія одного з крил, виявлених в бурштині.

Фото: & nbsp; Lida Xing et al. / Nature Communications, 2016

Китайські палеонтологи виявили в М'янмі бурштин з останками двох крил птахів. Це перша подібна знахідка, що відноситься до епохи динозаврів, її вік оцінюється в 99 мільйонів років. Крила зберегли сліди первинного забарвлення, а також дозволяють краще розібратися в тому, яким чином пір'я древніх птахів кріпилися до основи крила. Дослідження опубліковане в Nature Communications , - передає N + 1 .

Зразки бурштину, знайдені вченими, містять не тільки пір'я, а й фрагменти кісток і шкірних покривів крил птахів. Як відзначають автори, це перші подібні останки, в яких можна асоціювати пір'я з фрагментами скелета. Крім того, на самому бурштині видно відмітини, як видно залишені кігтями тварини, при спробі вибратися з в'язкою смоли. Обсяг зразків становить кілька кубічних сантиметрів.

Серія знімків одного зі знайдених зразків. Фото: Lida Xing et al. / Nature Communications, 2016

Останки дозволяють ясно розрізнити кольору пір'я - вони темно коричневі з блідими плямами. Крім того, пір'я виражено асиметричні. Кістки скелета, знайдені в зразку, мають невеликі розміри, менше ніж у колібрі і не повністю розвинені - швидше за все вони належать пташенятам або молодим птахам. Деякі з них не досягають п'яти міліметрів в довжину.

Автори припускають, що останки належать птиці з підкласу енанціорнісових. Вважається, що вони існували від 130 до 66 мільйонів років тому і вимерли разом з динозаврами. Їх останки знаходили і раніше, але лише в формі скам'янілостей, які втратили свою тривимірну структуру. На відміну від сучасних птахів, представники цього підкласу мали зуби, а їхні крила закінчувалися пазурами.

Раніше китайськими дослідниками були виявлені скам'янілості великого багатоклітинного організму, віком близько 1,56 мільярдами років. Також ми повідомляли про виявлення найдавніших скам'янілостей нервової системи - вік знахідки близько 520-515 мільйонів років.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости