Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Місяць і Рибалка. Коли клює?

  1. риб'ячі ПОЧУТТЯ
  2. ДОБОВИЙ кльово
  3. СЕЗОННІ РИТМИ РИБ
  4. гарне клювання
  5. СЕРЕДНІЙ кльово
  6. ПОГАНИЙ АБО СЛАБКИЙ кльово
  7. клювання немає

Кожному рибалці, природно, хочеться повернутися додому з хорошим уловом Кожному рибалці, природно, хочеться повернутися додому з хорошим уловом. Однак, як часто мрія рибалки не збувається! Начебто і погода цілком пристойна, і вітер несильний, і час для риболовлі вибрано сприятливий - а вони повертаються або з дрібною рибкою, або зовсім з порожніми руками. Досвідчені рибалки дуже добре знають, на що звертати увагу.

Виявляється, риби теж живуть в злагоді з місяцем. У них, як у всіх живих істот, є свої, риб'ячі біоритми, пов'язані з годинниковим, добовим, місячним, річним рухом Землі, а крім того, риби реагують на викид сонячної речовини, магнітні бурі, зміну атмосферного тиску, швидкість вітру, зміни температурного режиму. Сезонні зміни погоди, насиченість води киснем, рівень прозорості води, швидкість течії, різні біологічно факти (переміщення «кормової бази», тобто тих, на кого вони полюють, розростання водяних рослин, забрудненість водойми і т.д.).

риб'ячі ПОЧУТТЯ

Як вважають сьогодні багато фахівець, у риб насправді набагато більше аналізаторів стану навколишнього середовища. Чим раніше було відомо. Виходячи з чисто людської помилки, ми приписували рибам саме стільки ж органів почуттів (аналізаторів), скільки самі маємо: Слух, смак, нюх (і то не всім), зір, дотик, при чому про цілком очевидне риб'ячому органі сприйняття дійсності - хордовою лінії - і то були сумніви, це вестібулрний апарат риби або що інше.

Однак тепер ми знаємо, що риби володіють магнітним аналізатором, сейсмічним аналізатором, вони добре оцінюють зміна сили гравітації, електричних розрядів, вібрацій, температури, швидкості течії, мають магнітно-азімутной орієнтацією, електролокація. Багатьма з цих почуттів ми не тільки необладаем, але навіть уявити собі не можемо, як вони працюють. Так що примітивна риба в чому то влаштована набагато складніше людини.

Напевно, не дивно, що зовнішні впливи, які здебільшого ігноруються нашою свідомістю, риба «розуміє» в повній мірі. А інакше чим пояснити, що морські риби «тікають на всіх плаівніках», коли на їх район проживання рухаються хвилі типу цунамі? Чому риби уникають вогнищ підземних землетрусів? Почемунаші річкові риби за кілька днів «знають», що на Сонці стався спалах і магнітна буря направляється вже до Землі? Багато дивацтва в поведінці риб можнооб'ясніть. Наприклад, якщо риба чомусь припиняє клювання. Те часто це пов'язано зі зникненням об'єктів полювання - дрібних комах. Комахи теж чітко реагують на найменші коливання погоди. Зникли мошки - пішли риби. Але іноді і з кормовою базою все в порядку, а риба йде. Тільки потім рибалки починають співвідносити дивне припинення клювання з магнітними збуреннями на Сонці або вступом Місяця в сусідній знак зодіаку. Але найчастіше вони про це не замислюються.

Вчені намагалися розібратися в поведінці риб, намагалися відокремити вплив Місяця від погодних змін, але виявилося, що ці два фактори просто переплетені.

Але що, якщо ці поняття і не намагатися розділяти? Адже погода складається завдяки всім складовим: тут і Сонце, і Земля, і Місяць, і навіть далекі планети, які, здавалося б, мають до нас мале відношення. Але досить Марсу виявитися ближче до Землі, як погода змінюється! Варто нам опинитися під впливом Юпітера, і вона теж змінюється! Земля ніколи не залишається на одинці з Сонцем і своєї Місяцем, і ми постійно відчуваємо втручання погано вивчених космічних сил.

Місяць, що знаходиться найближче до Землі, не може не впливати на поведінку риб. По-перше, вона сильно впливає на гравітацію, створюючи натяг води то в одну, то в іншу сторону, що супроводжується і зміною електричного потенціалу мешканців водного середовища. По-друге, Місяць служить джерелом світла для риб, а та чи інша фаза дає різне освітлення. Реагують на зміну інтенсивності освітлення не тільки нічні риби, а й ті, які впадають в сон після закінчення світлового (сонячного) дня. В піку світла (повний місяць - найвища інтенсивність місячного світла, молодик - відсутність будь-якого світла) у риб спостерігаються піки біоритмів.

Помічено, що протягом місяця за місячним календарем існує два періоди хорошого клювання (хороший і дуже хороший) і два періоди поганого (поганий і дуже поганий). Причому чисто погодними умовами ці спади-підйоми клювання пояснити неможливо.

1, 2, 12 - 16,26 - 29-й місячні добу - саме невдалий час для риболовлі, клювання практично немає.

11, 17, 23 - 25-й місячні добу - клювання є, але слабкий.

4 - 8, 19-й місячні добу - чудовий клювання.

3, 9 - 10, 20 - 22-й місячні добу - хороший кльов.

Причому, якщо уважно подивитися, дуже невдалими виявляються останні три дні перед повним місяцем і перші два після повного місяця, поганими - практично вся перша чверть і значна частина третьої чверті. Зате хорошими - дні молодого Місяця, починаючи з третього аж до десятого, свого роду своя риб'яча тиждень, яка проходить од знаком справжнього жора, і кілька днів в третій чверті. Звичайно, пояснити поганий кльов на ущербної Місяці цілком реально: адже з падінням освітленості в воді погіршується видимість. Але це якби ми говорили про нічні рибах. Падає-то не тільки нічний клювання, але і денний. А днем ​​джерело світла - Сонце. Значить, все-таки справа в фазах Місяця, в гравітаційних проблемах.

І правило це працює не тільки влітку, а й взимку, коли світловий день в наших широтах становить всього сім годин.

Між іншим, за неперевіреними фактами, клювання залежить не тільки від фази Місяця, але і від висоти її стояння над горизонтом і віддаленості-наближеності до Землі. Висока Місяць дає клювання краще, ніж в цю ж добу, але при низькій Місяці. Наближена Місяць краще віддаленої. Ці «примхи» риб пов'язані, як вважається, з кутом падіння місячного світла на водойму. При низькому стоянні Місяця кут падіння більш гострий, тобто менше кількості світла проходить в товщу води і менше висвітлює водойму. Тріска і верхівка (морські риби), наприклад, відмовляються їсти при зниженій освітленості. Висока Місяць дає практично прямий або близький до прямого кут над горизонтом, світло проникає в воду глибше, висвітлює велику площу. Деякі риби навіть активно вистрибують з води або висувають на поверхню голови - риби адже дуже цікаві істоти.

ДОБОВИЙ кльово

Добовий клювання риб, звичайно, прив'язаний до добових ритмів, які залежать від часу сходу і заходу Сонця. У них з біологічним годинником все в порядку, тому вони ніколи не помиляються. Для кожного виду риб існує свій графік. наприклад, карась припиняє клювання за 15 хвилин до сходу сонця. І рідко коли помиляється на 10 хвилин.

У риб існує два піки добової активності - ранкова і вечірня, тому і склалося поняття ранкового і вечірнього клювання. Схід і захід - абсолютно сонячні ритми. Насправді активних добових періодів у риб чотири, просто малі періоди активності занадто короткі. Якщо великі періоди тривають 2-3 години, то малі - від 40 до 90 хвилин. Перший головний період, як встановили вчені, приблизно відповідає переходу Місяця через меридіан, який відповідає даній географічній довготі. Другий головний період настає приблизно після 12.30, другорядний - близько 6 годин після головних періодів. У хижих риб ці періоди кілька змащені, оскільки вони годуються ще й ночами, тому вдень хижаки не так ненажерливі.

Крім добових ритмів у риб помітні тижневі. Кожна риба живе в своєму ритмі. щуки , Наприклад, мають двотижневий ритм: два тижні жора, два тижні відпочинку. Інші риби мають ритм в один тиждень: тиждень їдять, тиждень відпочивають. А тижневі ритми вже дуже можуть бути пов'язані з місячними! І більшість риб якраз і орієнтуються на тижневий період, точно слідуючи зміні місячних фаз.

СЕЗОННІ РИТМИ РИБ

Сезонні і річні ритми риб пов'язані перш за все з кліматичними умовами, оскільки від тривалого зміни погоди залежить спосіб життя тієї чи іншої риби. Іноді рік ділять на два великі періоди - з квітня по жовтень і з листопада по березень. Перший умовно називається влітку, другий - взимку. Перший період - активний, другий - сплячий. Піки активності риб - квітень і жовтень. У першому піку риби відновлюються після зими, в другому - накопичують запаси на зиму. Саме в ці місяці у них відзначений найкращий в році клювання.

Клювання залежить не тільки від хорошого або поганого місячного дня. В деякі хороші місячні дні з клюванням теж буває не все благополучно. У ці дні зазвичай відзначається нестійкий атмосферний тиск. Риби погано реагують на перепади тиску, хоча вони витримують практично будь-який атмосферний тиск, якщо воно встановлюється надовго. Вони відмовляються їсти (тобто вистачати черв'яка з вашого гачка), коли тиск скаче: риби не можуть до нього адаптуватися. Втім, багато людей в дні таких стрибків тиску теж відчувають себе не дуже добре! Так що поведінка риб тут можна дуже легко зрозуміти. Є їм не хочеться - вони чекають стабільності.

Є риби, які дуже погано сприймають високий тиск, навіть стабільний. Щука, наприклад, при високому тиску стає млява і сонна, її більше не цікавить ваша блешня, навіть жива жаба НЕ буде радувати її. Щука перебуває в летаргії, поки тиск не спаде. Тоді вона приймається за полювання. Дуже тонко відчувають будь-який стрибок тиску і лящі: варто рушити атмосферного фронту, лящі тут же кидають клювати. Взимку риби теж реагують на погодні умови: якщо мороз збігається з низьким атмосферним тиском або відлига з підвищеним - ніякого кльову не буде. Для нормального самопочуття їм потрібно, щоб все було правильно: низький тиск при відлиги або високе при морозі. І ніяких перепадів!

Крім фаз Місяця потрібно завжди орієнтуватися і на тиск, температуру повітря, вітер, опади. Без урахування всіх цих факторів ніякої риболовлі не буде.

Щоб дізнатися, сприяє чи погода для риболовлі, спочатку звіртеся з фазами Місяця, а потім зверніть увагу на погоду вночі, а не тільки перед самим виходом з дому.

гарне клювання

Взимку риба добре клює відразу ж після установки першого льоду і в кінці сезону, коли наближається паводок. У цю пору року вибирайте стійку погоду з помірними морозами, без вітру і снігу. Ловити можна протягом світлового дня. Для кожної риби існують свої рівні комфортності. лящ і плотва найбільш активно клюють під час тривалих відлиг. Судак і окунь - в ясну морозну погоду рано вранці. Минь віддає перевагу клювати в морозні дні з хуртовинами і вітрами.

Навесні хороший клювання при ясній погоді і слабкому вітрі (або повному штилі).

Влітку клювання буває при стійкій нежаркій погоду зі слабким вітром. Для Європейської Росії кращі західні і південно-західні вітри. Для Далекого Сходу і Східного Сибіру - західні, північно-західні і північні.

Восени клювання краще в сіренькі похмурі дні з легким туманом, але без дощу.

Запам'ятайте, на риболовлю потрібно вирушати, якщо:

  • небо ясне або мінлива хмарність, вітер слабкий, ніч була тихою і холодної, протягом дня очікується потепління;
  • вітер, що почався на світанку, посилюється до помірного після полудня, до вечора стихає;
  • вночі було ясно, до полудня зібралися купчасті хмари, які зникають до вечора;
  • вранці туман над водою і в низинах, але після сходу він зникає;
  • вночі випала рясна роса, що зникає днем;
  • погода і рівень освітленості стабільні вже тривалий час;
  • в літній час періодично йде дощ, який не змінює погоду.

СЕРЕДНІЙ кльово

Як правило, клювання починає погіршуватися, коли погода починає змінюватися. Це потрібно запам'ятати. Нестійка погода пригнічує активність риб.

Взимку риби стають пасивними перед посиленням морозів (це не стосується миня, судака, окуня). Викликає апатію у них і початок снігопаду.

Навесні риби перестають клювати з початком танення снігу і льоду. Вони не бачать в каламутній воді.
Влітку спад клювання пов'язаний з цвітінням води, підвищенням її температури, перепадами атмосферного тиску, пересиханням водойм. Іноді при підвищенні рівня води клювання поліпшується, але якщо довго стоїть суха і спекотна погода, він знову падає.

Восени риби погано клюють, тому що стає непогоже і дуже вітряно.

Запам'ятайте, погіршення клювання можна чекати, якщо:

  • дощове літо, хуртовинну зима, тобто погода постійно змінюється;
  • сильний вітер не вщухає до вечора, весь час змінюється його напрям, але перед початком грози настає тяжке затишшя;
  • після грози різко холоднішає, а вночі стає тепліше, йде хмарний фронт, на заході утворюються купчасті хмари, які затягують небо суцільною пеленою;
  • на заході сонце сідає в густе, темна хмара, що не випадає вечірня роса, вранці немає туману (взимку, відповідно, паморозі).

ПОГАНИЙ АБО СЛАБКИЙ кльово

Поганий клювання пов'язаний з різкою зміною погоди та атмосферного тиску.

Взимку - при поземки, сильних снігопадах зі стрибками температури.

Навесні - з посиленням або зміною напряму вітру, різким похолоданням, початком негоди. Виняток із правил - минь, який найкраще клює в заметіль або сильний дощ з грозою.

Восени - з початком затяжних негод.

Запам'ятайте, що ви можете тільки втратити час на рибалці, якщо:

  • різко знижується атмосферний тиск, різко змінюється напрямок вітру або його сила, вітер не вщухає, а лише посилюється, і найчастіше він йде зі сходу, півдня, південного сходу;
  • температура в низинах і на пагорбах була вночі і вдень однакова;
  • з'явилася легка вуаль хмар дуже високо, утворилася рідкісна серпанок, хмарність починає посилюватися;
  • в середніх шарах атмосфери стали утворюватися густі шаруваті хмари, а внизу вже висять густі темні хмари.

клювання немає

У будь-який час року риба не буде клювати, якщо погода різко погіршилася. Навесні, влітку і восени це пов'язано зі зливами, що супроводжуються штормовими вітрами. Взимку - з сильними морозами.

Запам'ятайте, на рибалці робити нічого, якщо:

  • слабкий постійний вітер супроводжується різким і тривалим падінням тиску;
  • все небо затягнуте хмарами, при цьому вітер сильний і поривчастий, північно-східного, південно-східного, східного напрямку;
  • йде затяжний дощ або сніг, то припиняючись, то починаючи знову, при цьому після дощу хороша видимість.

Врахуйте, при поганій погоді не допоможе вам ніяка таємна сила Місяця! Якщо вам місячні фази гарантують хороший клювання, а погода зіпсувалася, то вірте погоді, а не Місяці.

Визначити, якою буде погода, можна і за прикметами, а не по прогнозам синоптиків.

© Автор: molchanov

А інакше чим пояснити, що морські риби «тікають на всіх плаівніках», коли на їх район проживання рухаються хвилі типу цунамі?
Чому риби уникають вогнищ підземних землетрусів?
Почемунаші річкові риби за кілька днів «знають», що на Сонці стався спалах і магнітна буря направляється вже до Землі?
Але що, якщо ці поняття і не намагатися розділяти?

Новости