Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому утворюються припливи і відливи?

  1. Винуватці припливів і відливів
  2. Які бувають припливи
  3. Висота «великої води»

На уроках географії вчителька неодноразово намагалася вбити мені в голову, як утворюються припливи і відливи. Крім того, що в цих процесах замішана Місяць, я нічого не запам'ятала. Однак, побувавши в круїзі по Середземному морю, я дуже зацікавилася цим питанням. На уроках географії вчителька неодноразово намагалася вбити мені в голову, як утворюються припливи і відливи

Винуватці припливів і відливів

Виявляється, два рази на добу рівень води в Світовому океані підвищується і рівно стільки ж раз знижується. Як я вже говорила, причину цього явища варто шукати за межами планети. Головними дійовими особами тут виступають Місяць і Сонце (Місяць лідирує в цьому дуеті). Океанська вода на тому боці Землі, яка повернута до Місяця або до Сонця, виявляється ближче до них (приблизно на 6500 км), а та, яка на протилежній - далі. Ця надбавка, у випадку з Місяцем, змушує воду притягається з різною силою. А ось з огляду на розміри Сонця і його відстань від Землі, світило притягує воду з усіх боків планети приблизно однаково.

А ось з огляду на розміри Сонця і його відстань від Землі, світило притягує воду з усіх боків планети приблизно однаково

Які бувають припливи

Розрізняють сізігійний і квадратурні припливи. Сізігійний припливи утворюються в разі, коли на одній лінії (в одній фазі) знаходяться 3 небесних тіла:

  • сонце;
  • місяць;
  • Земля.

Вплив небесних тіл додається, і такі припливи трохи вище. Якщо Сонце, Місяць і Земля перебувають під кутом один до одного, то утворюються припливи називають квадратурними.

Варто відзначити, що сізігійний припливи спостерігаються 2-3 діб, потім сумарна дія Сонця і Місяця слабшає, і припливно-відливних коливання зменшуються. Через тиждень починається квадратура прилив.

Висота «великої води»

Оцінити неозброєним оком висоту приливних хвиль, будучи у відкритому морі, важко (я-то переконалася в цьому), вона відчувається у берега.

У внутрішніх морях (Чорне, Балтійське) припливи незначні. У Середземному морі висота припливу може становити 20-40 см. Найвищі припливи спостерігаються в канадських затоках Фанді і Фробішер - 13,6 м, в Брістольському затоці (гирло р. Северн, Великобританія) - 13,1 м. У Росії високими приливами можуть похвалиться Гіжінская губа (Охотське море) - 11 м, і Біле море - 6,5 м.

Новости