Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Водосховища Сибіру і Далекого Сходу »Портал про риболовлю. Все про рибалку, відео про риболовлю, статті, книги та оповідання, літня і зимова риболовля. Майстерня рибалки. Форум.

Слід сказати, що водосховища в Сибіру і на Далекому Сході стали створюватися дещо пізніше, ніж в Європейській частині Росії. Але ті, що вже створені і продовжують створюватися, у багато разів за своїми розмірами перевищують подібні споруди не тільки в Європі, але і у всьому світі. На р. Обі та її притоках побудовані Новосибірське і Усть-Кам'янське водосховища (рис. 18), на Ангарі - Іркутське і Братське. За своїм розмахом і технічним виконанням немає їм рівних у світі.


Новосибірське водосховище розкинулося більш ніж на 200 км в довжину і 20 км в ширину. Площа водойми перевищує 100 тис. Га. Водосховище залило великі простори лісів, полів і лугів, а також території колишніх населених пунктів. У зоні затоплення вирубано понад 40 тис. Га лісів і чагарників. У водоймі живе різна риба: осетер, стерлядь, таймень, нельма, ряпушка, пелядь (сирок), пижьян, муксун, корюшка, щука, язь, ялець, плотва, лин, карась, минь, окунь, йорж.


У зв'язку з будівництвом Новосибірського і Усть-Каменського водосховищ режим для нересту і розвитку риб в Обі та її притоках змінився. Це позначилося на зменшенні кількості виловленої риби. З 1960 р в Обському басейні введені нові правила рибальства, за якими забороняється лов риби в період нересту (підйому риби на нагульних площі водойми), і інші заходи, спрямовані на створення рибних запасів. За вилову цінних риб (муксуна, чіря, пеляді, сига і ряпушки) щорічно встановлюються ліміти.

Новости