Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок на Шрі-Ланці. Погода і клімат.

  1. Клімат Шрі-Ланки:
  2. Сезони дощів на Шрі-Ланці:
  3. Кількість опадів на Шрі-Ланці:
  4. Відпочинок на Шрі-Ланці:
  5. Сонячні пляжі Шрі-Ланки чекають вас:

Шрі-Ланка настільки різноманітна, що на цьому острові завжди можна знайти куточок, де панує хороша погода. Коли на південному заході Шрі-Ланки ллють тропічні дощі і бушує океан, на північно-східному узбережжі острова світить сонечко і ласкаво плескався спокійне море. Для гарного відпочинку на Шрі-Ланці головне - знати, куди і коли їхати.

Для гарного відпочинку на Шрі-Ланці головне - знати, куди і коли їхати

Клімат Шрі-Ланки:

Клімат Шрі-Ланки тропічний з високим рівнем вологості - від 60% і вище. На Шрі-Ланці у вас буде можливість відчути себе в паровій бані. У таких вологих країнах доводиться пити багато рідини (звичайно ж, багато потіти) і боротися з запотівання оптики на фотоапаратах (про що можна почитати в статті Що робити, якщо запітнів об'єктив камери) .

Наскільки жарко на Шрі-Ланці? Трохи фактів про температуру повітря:

  • середня температура повітря по Шрі-Ланці 26оС - 28оС;
  • самий прохолодний регіон знаходиться в гірській частині Шрі-Ланки - в Нувара-Елія, де середня температура становить 15,8оС;
  • найспекотніший регіон - це північний схід острова, в Трінкомалі, де середня температура дорівнює 29оС;
  • середня температура на західному і південному узбережжі (читати, на пляжах) 28оС - 30оС.

Подорожуючи по Шрі-Ланці, можна навіть замерзнути. Адже в гірській частині острова буває досить прохолодно:

  • найхолодніший місяць на Шрі-Ланці - січень, коли в гірських регіонах Нувара Елії температура опускається до + 7оС і теплолюбні місцеві жителі одягаються в теплі курточки і светри;
  • найспекотніший місяць на Шрі-Ланці - травень, коли в посушливих північних і північно-східних регіонах температура може підніматися до + 35оС;
  • на морському узбережжі південної і південно-західній частині острова температура незмінна протягом всього року і коливається в межах 28оС - 30оС.

Сезони дощів на Шрі-Ланці:

У Шрі-Ланці виділяють 4 сезони, два з яких - сезони мусонів, вітрів які приносять дощі і хвилювання на морі. Мусони впливають на погоду не всього острова, але лише певних регіонів Шрі-Ланки, куди ці сезонні вітру можуть дістатися. Непереборною перешкодою для мусонів і дощів стає гірська частина острова.

Плануючи відпочинок на Шрі-Ланці, варто знати, що погода на Шрі-Ланці підпорядковується розкладом двох мусонів (див. Рис.1.):

  1. сезонних вітрів з Індійського океану;
  2. вітрів з Бенгальської затоки.

Ці вітру приносять вологе повітря з океану і, наштовхуючись на схили гір в центральній частині Шрі-Ланки, вони вирішуються сильними дощами. Все опади дістаються схилах гір і території перед ними. Південно-східний мусон поливає дощами південно-східну частину Шрі-Ланки з травня по вересень, північно-західний мусон приносить дощі відповідно на північно-західну частину острова з грудня по лютий.

Південно-східний мусон поливає дощами південно-східну частину Шрі-Ланки з травня по вересень, північно-західний мусон приносить дощі відповідно на північно-західну частину острова з грудня по лютий

Рис.1. Два мусону впливають на погоду на Шрі-Ланці, приносячи дощі і негоду на протилежні частини острова.

У перервах між мусонами на Шрі-Ланці є ще два сезони, коли дощі можуть йти по всій території острова, але вони не настільки тривалі, як в сезон мусонів. Такі дощі, як правило, йдуть в другій половині дня або ввечері. Найчастіше вони рясні і можуть за кілька хвилин затопити вулиці. Після такої зливи погода може швидко прояснитися і засвітить яскраве сонце. Ви вже записали, що в поїздку на Шрі-Ланку варто взяти з собою парасольку?

Найбільш непередбачуваний регіон в плані погоди - гірська частина Шрі-Ланки (Нувара Елія), де похмура і дощова погода може затягнутися на тижні. З іншого боку, вам може пощастити з ясним синім небом в будь-який час року. Перед поїздкою в гори можна схрестити пальці навмання або використовувати будь-який інший спосіб привернути трохи везіння.

Кількість опадів на Шрі-Ланці:

Дощі розподіляються по території Шрі-Ланки нерівномірно (Рис.2.). Сама волога (можна сказати, сама мокра) частина острова знаходиться на південному заході і в гірській частині Шрі-Ланки. Тут за рік випадає 2500 мм осадкою (для прикладу в Москві цей показник дорівнює 780мм, в Києві - 619мм). Якою б місяць року ви не вирішили б приїхати на південний захід Шрі-Ланки, парасольку ніколи не буде зайвим. Північ і захід Шрі-Ланки дістається майже в два рази менше дощів - близько 1400мм. Деякі області навіть вважаються посушливими (наприклад туристичний Трінкомалі).

Деякі області навіть вважаються посушливими (наприклад туристичний Трінкомалі)

Рис.2. Найбільш дощові регіони Шрі-Ланки знаходяться на південному заході і центральної (гірської) частини острова

Відпочинок на Шрі-Ланці:

Якщо ви хочете насолодитися гарною погодою, а не проводити дощові дні, сидячи в барі з келихом червоного шрі-ланкійської рому, то варто уникати сезону дощів (особливо в багатій на опади південно-західній частині Шрі-Ланки).

Туристичний сезон і сонячна погода на Шрі-Ланці:

  • з квітня по вересень - на східному узбережжі острова.
  • з грудня по квітень - на західних і південних пляжах Шрі-Ланки.

Збережіть на пам'ять | підписуйтесь на AsiaPositive в Pinterest .

І, до речі, про згаданий вище шрі-ланкійської ромі. Дуже рекомендую спробувати червоний ром з колою або пепсі. Пити охолодженим або з льодом.

Так само рекомендую почитати:

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Сонячні пляжі Шрі-Ланки чекають вас:

© Ірина Расько

Подорожі - це моя пристрасть, фотографія - моя любов, Азія - моє натхнення. Інформація в моїх статтях - особистий досвід, плід ретельних пошуків і досліджень.

Хочете 1 раз в місяць отримувати цікаві маршрути та ідеї для ваших майбутніх подорожей безкоштовно?

Підпишіться на розсилку від AsiaPositive:

User Rating: 0/5

Буду вдячна, якщо ви оціните статтю на 5

0 of 5 - 0 votes

Thank you for rating this article.

Наскільки жарко на Шрі-Ланці?
Ви вже записали, що в поїздку на Шрі-Ланку варто взяти з собою парасольку?

Новости