Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Самарканд - перлина Сходу.

  1. Коротка історія. Самарканд - найдавніший історичний центр середньовічної імперії Согдіана, що лежить...
  2. Аеропорт «Самарканд»


Коротка історія.

Самарканд - найдавніший історичний центр середньовічної імперії Согдіана, що лежить на території сучасного Узбекистану і частково Таджикистану. Місто лежить в красивій долині річки Зерафшан, в оточенні Памірських гір.
За оцінками істориків, місто б заснований в 8 столітті до нашої ери, і через невеликий проміжок часу, він став одним з ключових пунктів Великого Шовкового шляху. Власне, це і визначило його багатовікову драматичну історію.
За своє існування Самарканд побачив багато епох і завойовників. Тут були і Ахеменіди, і греки, і тюрки, і араби. У 13 столітті місто повністю був зруйнований Чингісханом, а ще через сто п'ятдесят років, Самарканд став столицею імперії Тамерлана (Тимура). За час правління династії Тимуридів, тут було побудовано безліч медресе, місто стало одним з провідних наукових центрів світу.
В середині 16 століття столицю перенесли в сусідню Бухару, і Самарканд потихеньку почав втрачати своє центровий значення. У 19 столітті російські війська взяли місто, і він став частиною Російської імперії. У 1925 році він став столицею Узбецької РСР, а пізніше став обласним центром.


архітектурна спадщина


Самарканд насамперед знаменитий своїми бірюзовими мечетями і приголомшливими мозаїчними візерунками, що прикрашають стіни середньовічних кам'яних будівель. В нашому поході по Фанські горах , Ми в кінці походу обов'язково відвідуємо стародавні знаменитості сходу.
Однією з найкрасивіших площ у світі є площа Регістан, що притягає тисячі туристів. Медресе Улугбека, медресе Шердор, медресе Тіллі Карі - все три вони є всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО. Крім них тут також розташований мавзолей Гур Еміна, в якій спочивають нащадки великого Тимура, що правили величезною середньовічної імперією. Музей мистецтв, старовинна мечеть Намозгох, древнє медресе Ходжа Ахрор і сусідня мечеть Хазрат Хизр і безліч різного роду інших історичних архітектурних пам'яток, Самарканд найдивовижніше місце.
З північної сторони до Самарканду примикає середньовічне городище Афрасіаб, що славиться своїми приголомшливими усипальнями Шохи Зинда. Одна з них - мавзолей Святого Данила, шанована віруючими різних конфесій.

Сіабскій базар в Самарканді.


Сіабскій базар розташований біля мечеті Бібі Ханим і середньовічним ансамблем Шахи Зинда. Вхід виконаний у вигляді химерної арки, викладеної блакитний мозаїкою. Потрапивши на базар, відразу розумієш - ось воно середньоазіатську ринкове буйство. Путівники рекомендують побувати тут в кінці літа і початку осені, щоб відчути всю непередаваність східного базару. Численні фрукти і овочі, солодкі узбецькі дині самих різних форм, неймовірна кількість східних спецій і солодощів - все це продається тут у величезному достатку. Тут же розташовані різного роду ремісничі ряди: тут постійно працюють майстри кування, чеканники, резьбовщікі по дереву.


Залізничний транспорт в Узбекистані.


Кілька слів скажу тут з приводу залізничного транспорту. Рейс Ташкент - Бухара поїзд номер 661 дуже зручний для туристів, охочих подивитися Самарканд і Бухару. У 8 вечора поїзд від'їжджає з Ташкента, ніч в поїзді, і в 6 ранку він в Бухарі. Поїзд цілком пристойно класу, можна із зручністю виспатися. По дорозі потяг робить зупинки в місті Самарканд і інших містах.
Крім рейсу 661, в Узбекистані також курсують фірмові поїзди «Афросіаб», «Насаф» і «Шарк», котрі стояли трохи дорожче, але зі своїм ступенем комфорту.
Афросіаб кожен день робить рейс між сучасною столицею Ташкент і древнім Самаркандом.
Експрес «Шарк» бігає зі швидкістю в півтори сотні кілометрів подорожує між Ташкентом, Самаркандом і Бухарою.
Фірмова електричка «Насаф» з'єднує між собою ТАШКО і Кітаб, по дорозі роблячи зупинки в Гулістані і Самарканді. До китаб поїзд їде 7 годин.

Аеропорт «Самарканд»


Сучасний аеропорт Самарканд був реконструйований в 2009 році. З аеропорту літаки літають в такі великі міста як Москва, Санкт Петербург, Казань, Єкатеринбург, Калінінград, Мінськ, Київ і інші.

Додати коментар

Новости