Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Садово-паркове мистецтво

Сад про по-п а рковое позов у сство, мистецтво створення садів, парків і інших озеленюються ділянок. Специфіка З.-п. і. полягає у використанні для організації простору живого рослинного матеріалу, безперервно змінює свій вигляд, в об'єднанні елементів природи і художньої творчості в єдине ціле. Практика зеленого будівництва включає: створення садів і парків, підбір рослин для різних кліматичних і грунтових умов, розміщення і угруповання рослин в поєднанні з архітектурними спорудами, водоймами, дорогами, площадками, скульптурою, посадку рослин і догляд за ними і т. Д. С. -п. і. виробило різноманітні композиційні прийоми, які умовно можна звести до двох основних принципів: регулярному і пейзажному. Для першого характерна геометрична композиція, для другого - мальовниче розміщення композиційних елементів, що імітує природний ландшафт.

З.-п. і. виникло в епоху рабовласницького ладу, коли особливе значення надавалося паркам при культових спорудах, палацах, садибах знаті і т. д. Планування садів Давнього Єгипту (найдобріше вивчено З.-п. і. Нової династії) відрізнялася строгою регулярністю: центром композиції служило головне будівлю, а пряма алея, яка з'єднувала його з входом на ділянку, була основною композиційною віссю, яка ділила територію саду на дві рівні частини, в кожній з яких розміщувалися прямокутні водойми. У державах Стародавньої Месопотамії існували великі мисливські заповідники, а також сади, розбиті на терасах, з'єднаних сходами (так звані висячі сади Семіраміди у Вавилоні, 7 в. До н. Е.). У Стародавній Греції симетрично посаджені дерева нерідко оточували храми (наприклад, Гефестейон - в Афінах, 2-я половина 5 ст. До н. Е.), А іноді і центри міського життя (наприклад, афінську агору ). Уже в 5 ст. до н. е. були поширені регулярні сади-героони, прикрашені колонадами і скульптурою і призначені для спортивних змагань в пам'ять загиблих героїв. З 4-3 ст. до н. е. при житлових будинках розбивалися невеликі садки, єдиним декоративним акцентом в яких було дерево, фонтан або окрема скульптура. Громадські регулярні парки були важливим елементом багатьох давньоримських містобудівних структур. Давньоримські сади, зазвичай оточені колонадами, виділялися детальною взаємозалежністю природних і архітектурних форм; велику роль в давньоримському З.-п. і. грали штучні водойми, фонтани, а також підстрижені дерева і чагарники; крім скульптур і фонтанів, улюбленими малими формами були легкі трельяжні огорожі, альтанки та перголи , Вкриті кучерявими рослинами. Особливо типовими для давньоримського З.-п. і. були садки перистилів (Добре відомі по розкопках Помпей і Геркуланума), виникнення яких було тісно пов'язане зі зростаючою урбанізацією античного суспільства, що обумовило зрослу тягу до природного середовища.

Винятковою вишуканістю відрізнялися середньовічні сади арабських країн, Ірану, Середньої Азії, зазвичай замкнуті з усіх боків високими стінами. Геометричність їх побудови підкреслювалася мережею вузьких каналів, що розділяли територію на ділянки, в оформленні яких значне місце відводилося прямокутним або квадратним газонах і тонким колірним контрастів різних за фактурою і кольором рослин (наприклад, темного кипариса і яскраво квітучого мигдалю). На завойованому арабами Іберійському півострові в 8-12 вв. склався тип іспано-мавританського саду, розташованого в невеликому дворику; провідними декоративними мотивами тут були невеликі басейни і канали, викладені кольоровими кахлями, а також стрижені живоплоти з вічнозелених чагарників. З.-п. і. мусульманських країн справило значний вплив на планування та оформлення садів середньовічної Індії. У садах і парках середньовічних країн Далекого Сходу панували принципи вільної (або пейзажної) композиції. Що лежала в основі цих принципів ідея вічної обновляемости природи в японських садах підкреслювалася не тільки примхливими обрисами водойм і доріжок, а й самим характером малих архітектурних форм, вигляд яких навівав відчуття нерозривного неподільності їх з природним середовищем.

Сади європейського середньовіччя носили переважно утилітарний характер: у них вирощували овочі, цілющі рослини, плодові дерева і ягідні чагарники, проте існували і окремі декоративні вкраплення у вигляді газонів з квітковими грядками. Новий підйом З.-п. і. в європейських країнах починається в епоху Відродження. Італійські архітектори 16 ст. (Виньола, П. Лігоріо і ін.) Розробили прийоми розбивки регулярного саду, використовуючи рельєф місцевості і як би розвиваючи композиційні співвідношення, закладені в архітектурі головної будівлі. Ці сади являли собою систему змінювали один одного ефектних видів (або перспектив) і розташовувалися на терасах з підпірними стінками, монументальними сходами, рясним скульптурним оздобленням і каскадами. Ренесансні прийоми З.-п. і. отримали подальший розвиток в садовій архітектурі італійських вілл бароко . Раціоналістичні принципи, що панували в мистецтві абсолютистської Франції 17 ст., Втілилися в строго геометричної плануванні регулярних ( «французьких») парків, створених А. Ленотром (парк в Версалі та ін.). Такі сади і парки розбивалися переважно на плоскій місцевості або пологому схилі. Головне місце в ансамблі займав палац; перед ним розташовувалися партери , Водойми і канали з нерухомою гладдю води (водні дзеркала); чіткі просторові акценти вносили численні скульптури, в сукупності представляли собою сповнену єдиним задумом образну систему. В основі ряду парків «французького» типу лежала так звана трипроменева система алей, радіально розходилися від палацу або замку і відкривали великі видові перспективи. Ідеї ​​А. Ленотра надали основоположне вплив на розвиток європейського З.-п. і. 17 - 1-ї половини 18 ст.

В середині 18 ст. в Європі виникли вільно розплановані пейзажні парки, у розвитку яких важливу роль зіграли філософські ідеї Просвітництва , А також вивчення мистецтва Китаю. Спочатку такі парки були створені у Великобританії (архітектори Ч. Бріджмен, В. Кент, Л. Браун, У. Чамберс), потім у Франції (архітектор Р. Л. Жирарден) та інших країнах Європи. В основі композиції пейзажних, або «англійських», парків лежав принцип творчої переробки мотивів природної природи; партери тут змінялися галявинами, геометричні за формою басейни і канали - озерами і річками, строго ритмізованої по композиції посадки - окремо розташованими або вільно згрупованими деревами, прямі алеї і доріжки - примхливо кучерявими стежками. Важливе значення набуло послідовно проведене в загальній композиції і розміщенні окремих рослин уявлення про своєрідність художніх ефектів, пов'язаних зі зміною пір року. Змінювався і характер садової архітектури: пейзажні парки рясніли «романтичними» руїнами, а також будівлями, що імітували сільське житло.

Перші відомості про російських садах відносяться до 12 ст. (Князівські садиби в Києві та Володимирі). У 17 ст. в Москві існували так звані верхові (або червоні) сади, що розташовувалися у верхніх поверхах будівель і відрізнялися багатим декоративним оздобленням (сади Кремлівського палацу), а також регулярні сади в заміських садибах, для яких був характерний тісний зв'язок з навколишньою природою, поєднання декоративних якостей з утилітарними (рибні ставки, плодові сади, сіножаті). Традиції європейського З.-п. і. 17 в. творчо розвиваються в петербурзьких палацово-паркових ансамблях, побудованих на початку 18 ст. (Архітектори Ж. Б. Леблон, Н. Микетти, М. Г. Земцов і ін.); цим паркам властиві строга симетричність композиції з умілим використанням водних поверхонь і рельєфу місцевості. Динамічніші по просторовим рішенням парки середини 18 ст. (Архітектори В. В. Растреллі та ін.): Анненгофскій парк в Москві, парки в Царському Селі (нині м Пушкін ) Під Петербургом, в Каськів і Архангельському під Москвою. З кінця 18 ст. набули поширення принципи пейзажного планування (садівник І. Буш, теоретик садівництва А. Т. Болотов, архітектори В. І. Неелов, Ч. Камерон, П. Гонзаго і ін.), кращими зразками якої з'явилися парк в Павловську , Пейзажна частина Катерининського парку в Царському Селі, під Москвою - парк в Кузьминках .

З середини 19 ст. в європейських країнах і США створювалися численні громадські (переважно приміські) парки. Спочатку в них панували прийоми вільної, «англійської» планування, але до кінця 19 ст. майстра З.-п. і. (Наприклад, Ф. Л. Олмстед і І. Єнсен в США) все частіше поєднують елементи регулярного і ландшафтного побудови. Однак в цілому З.-п. і. кінця 19 - початку 20 ст. переживає занепад, що позначається в подрібненні планувальних структур, химерності квіткового оформлення і малих форм архітектури. Захоплення мікрокомпозиціями властиво багатьом творам З.-п. і. 20 в., Чому сприяють досягнення в області селекції рослин і дендрології, що дозволяють створювати побудови типу японського саду, іспано-мавританського патіо , Альпійської гірки і т. Д. Незалежно від конкретних природних умов. Стилістичний еклектизм, властивий садам такого роду, долається в творчості майстрів, які прагнуть використовувати в З.-п. і. деякі прийоми сучасного образотворчого мистецтва (бразилець Р. Бурле Маркс і ін.).

С. Н. Палентреер.

У 20 ст. з'являються численні нові об'єкти З.-п. і. (Спортивні і розважальні парки, луна-парки, парки-виставки, «лінійні» парки уздовж автодоріг, національні природні та історичні парки, сади на дахах, великі криті сади зі штучним мікрокліматом). Особливо актуальними стають, зокрема, проблеми створення великих міських парків для масового відпочинку (Центральний парк в Нью-Йорку, так званий амстердамський ліс в Нідерландах і ін.), Збереження або відтворення природних ландшафтів (успішно вирішені, наприклад, в забудові фінських міст Лахті і Тапіола), відновлення відпрацьованих територій (здійсненого, наприклад, при розбивці парку Олімпійського комплексу в Мюнхені), збагачення пластичних можливостей природної пейзажного середовища за рахунок зведення шумозахисних споруд та ін.

В СРСР і інших країнах соціалізму головною лінією розвитку З.-п. і. є суспільне паркове будівництво. Особливо характерні для СРСР типи парку культури і відпочинку (Першим парком такого типу був Центральний парк культури і відпочинку ім. М. Горького в Москві, 1935-41, архітектор А. В. Власов), які стали важливою частиною системи озеленення радянських міст та інших населених пунктів. Такого роду парки, розраховані на різноманітні види активного і тихого відпочинку різних демографічних груп населення, все частіше виникають і в інших соціалістичних країнах [наприклад, парк в Катовіцах (ПНР)]. Ці вимоги породили нові композиційні прийоми, засновані на функціональному зонуванні території, виявленні просторової специфіки таких об'єктів, як Зелений театр в ЦПКіВ ім. М. Горького в Москві, стадіон в Приморському парку Перемоги в Ленінграді, Співоче поле і естрада в парку Кадріорг в Таліні, а також менш великих споруд типу містечок атракціонів, читалень, лекторіїв. Радянське З.-п. і. розвивається і в процесі спеціалізації парків і садів різного функціонального призначення - дитячих, спортивних, виставкових, ботанічних, зоологічних, парків при меморіальних спорудах і т. д. Наприклад, урочистість, сувора монументальність відрізняють меморіальні парки Перемоги в Ленінграді, «казкова» тематика, зменшені, «дитячі» масштаби визначають парк «Сонечко» в дитячому будинку відпочинку під Ленінградом і т. д. У парках, створюваних на базі існуючих лісових масивів (наприклад, Голосіївський ліс в Києві, Вінгіс в Вільнюсі, Ізмайловський зелений масив в Москві), майстри З.-п. і. прагнуть розкрити естетичні можливості лісового середовища і включити в неї необхідні елементи благоустрою так, щоб не зруйнувати сформовані екологічні закономірності та надати їй максимальну художню виразність. У містах, розташованих у степовій або напівпустельній зоні, сади і парки, створювані нерідко в несприятливих природно-кліматичних умовах, сприяють поліпшенню навколишнього середовища (таку роль зіграли, зокрема, парк ім. 20-річчя ВЛКСМ в Караганді, міські парки в Душанбе і Ташкенті, де створена мережа великих водних басейнів). Нерідко парки займають території з крутими ухилами, вузькі полонини і каньйони, що надає їм більшу мальовничість (Нагорний парк ім. С. М. Кірова в Баку, парк на горі Мтацмінда в Тбілісі і ін.). Для більшості цих парків типові складні системи терас, сходів і підпірних стін. У 60-70-х рр. в зв'язку з розмахом гідротехнічного будівництва та осушувальних робіт багато нових парки розташовуються в раніше затоплювало паводками річкових долинах, на островах, узбережжях природних і штучних морів, а також водосховищ ( «Острова Юності» на Ангарі в Іркутську, Дніпровський гідропарк в Києві, Південно-приморський парк ім. В. І. Леніна в Ленінграді). Ряд примітних зразків радянського З.-п. і. пов'язаний і з відновленням ландшафту на рекультивованих землях. Це парки, створені на відпрацьованих кар'єрах цегельних заводів (Московський парк Перемоги в Ленінграді) або на кар'єрах, пов'язаних з видобутком корисних копалин (наприклад, Олександрівський парк в Орджонікідзе, УРСР, парк культури і відпочинку в Кохтла-Ярве). Переважаючими в радянському З.-п. і. 60-70-х рр. є вільні пейзажні побудови, засновані на художній інтерпретації природних ландшафтів і включають окремі регулярно розплановані частини. Серед найбільших радянських паркобудівельник - В. І. Долганов, Л. І. Ільїн, А. Я. Карр, М. П. Коржев, А. С. Нікольський, М. І. Прохорова, Л. І. Рубцов.

А. П. Вергунов.

Літ .: Курбатов В. Я., Сади і парки, П., 1916; Дубяго Т. Б., Російські регулярні сади і парки, Л., 1963; Ландшафтна архітектура. [Зб.], М., 1963; Залеська Л. С., Курс ландшафтної архітектури, М., 1964; Саймондс Дж. О., Ландшафт і архітектура, [пер. з англ.], М., 1965; Jellicoe GA, Studies in Landscape design, v. 1-3, L., 1960-70; Colvin В., Land and landscape, 2 ed., L., 1970.

, 1970

Російські і радянські сади і парки. А. В. Власов і ін. Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького в Москві. 1935-41. Фрагмент набережної.

Фрагмент набережної

Зарубіжні сади і парки. Німфей будинку Марка Лукреція в Помпеях (Древній Рим). 1 ст.

1 ст

Зарубіжні сади і парки. Р. Бурле Маркс (Бразилія). Сад вілли Р. Ді Кампусу. 1950-і рр.

1950-і рр

Російські і радянські сади і парки. А. Ф. Миронов. Партер парку в Кусково (Москва). Сер. 18 в.

18 в

Російські і радянські сади і парки. В. І. Неелов. «Англійська сад» парку в Пушкіні поблизу Ленінграда. 1771-80. Гірка з «дикого каменю».

Гірка з «дикого каменю»

Зарубіжні сади і парки. Г. Геврекян (Франція). Сад вілли Ноай. 1926.

1926

Російські і радянські сади і парки. Ж. Б. Леблон. Центральна частина Нижнього парку в Петродворце поблизу Ленінграда. 1714-25.

1714-25

Російські і радянські сади і парки. Квітник в парку Московського Кремля.

Квітник в парку Московського Кремля

Російські і радянські сади і парки. Ж. Б. Леблон, М. Г. Земцов, І. Матвєєв. Алея Літнього саду в Ленінграді. 1704.

1704

Зарубіжні сади і парки. А. Ленотр (Франція). «Полудьонний партери» парку в Версалі. 1660-і рр.

1660-і рр

Зарубіжні сади і парки. Сади Горакуен в Канадзава (Японія). 18 в.

18 в

Зарубіжні сади і парки. Парк вілли Ланте поблизу Вітербо (Італія). 2-га пол. 16 в.

16 в

Російські і радянські сади і парки. З. К. Церетелі. Декоративна мозаїчна композиція в парку курорту Піцунда (Абхазька АРСР). 1960-і рр.

1960-і рр

Зарубіжні сади і парки. Сади Хенераліфе в Гренаді (Іспанія). 13-14 вв.

13-14 вв

Зарубіжні сади і парки. Дж. Неш (Великобританія). Риджентс-парк в Лондоні. 1821-30.

1821-30

Російські і радянські сади і парки. Тромбаро. Тераси парку в Архангельському під Москвою. 1780-і рр.

1780-і рр

Зарубіжні сади і парки. Парк при храмі Джайна в Калькутті (Індія). 2-га пол. 19 в.

Новости