Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Похід по Туреччині «карійського стежка»

  1. Маршрут походу по карійського стежці
  2. Програма походу по Туреччині

Тривалість: 7 днів Відстань: ~ 95 км Старт: Мармарис до 15:00 (Ізмір до 8:00) Фініш: Мармарис після 11:00 (Ізмір после 16:00) Умови проживання: в наметах Рівень складності: початковий / середній

Маршрут походу по карійського стежці

Мармарис (Даламан) - Ескі Датча - Хаітбюкю - Паламутбюкю - Античне місто Кнідоса - Каракой - Ескі Датча - Мармарис (Даламан)

Програма походу по Туреччині

Перший день

Перший день походу буде наповнений перельотами і переїздами в точку збору групи в курортному Мармарисі. Найзручніше прилітати в аеропорт Даламан, який розташований найближче до Мармарису, але можна і в Бодрум (який відносно не далеко від Мармаріса), або Ізмір.

Поселившись в готелі, ми наведемо себе в порядок після дороги і трохи прогуляємося по місту, з обов'язковим купанням в морі. Перша ніч буде наповнена комфортом, адже ми будемо ночувати на м'якій постелі. Але це не довго, вже завтра ми вирушимо в подорож по півострову Датча, який омиває ласкаве Егейське море.

Перед сном постараємося відвідати одне з місцевих закладів і покуштувати місцевої кухні, щоб доповнити свої враження про Туреччину. Спати вирушимо рано, адже на завтра у нас грандіозні плани, ми повинні приступити до пішої частини нашого походу по карійського стежці :)

Спати вирушимо рано, адже на завтра у нас грандіозні плани, ми повинні приступити до пішої частини нашого походу по карійського стежці :)

Другий день

Прокинемося рано вранці, щоб встигнути поснідати і приготуватися до походу. Попереду буде переїзд в саме серце півострова Датча, де розташувалася невелике селище Ескі Датча. Тут і почнуться наші пригоди на карійського стежці, яка буде нас знайомити з мальовничими бухтами півострова Датча.

Підігнавши спорядження і взявши з собою запас води, ми вирушимо в дорогу. Похід по карійського стежці не перевантажений прісною водою, яка в цих місцях на вагу золота. Ця обставина безпосередньо впливає на наш маршрут, який буде прив'язаний до прісної води. Саме тому водохлеба наполегливо рекомендуємо брати тару побільше, щоб у вас був запас води.

Якщо для вас це не перший похід по приморській частині Туреччини, на карійського стежці вас чекає звична рослинність Середземномор'я, яка всіма способами намагаємося захистити себе від зовнішнього впливу. Саме тому більшість рослин в поході буде оснащена колючками всіляких розмірів.

Скоро ми звикнемо до не дуже привітною рослинності і все частіше будемо дивитися по сторонах, милуючись мальовничими просторами півострова Датча. Навесні тут все ще переважають зелені кольори, які за літо практично повністю трансформуються в жовті і бурі. Тутешній теплий і сухий клімат не самий привітний влітку, саме тому влітку карійського стежка не бажана до проходження.

Звивиста стежка поступово вибереться на невеликий гребінь, по якому ми і спустимося в затишну бухту. Саме тут буде наш табір і перша ночівля, доповнена купанням в теплому морі і відпочинком після пройдених кілометрів. Увечері будемо слухати прибій і милуватися морським пейзажем.

Третій день

Прокинемося під шум моря рано вранці, щоб не втрачати часу дарма і швидше вийти на маршрут. Сьогодні буде повноцінний день на карійського стежці, яка буде вести нас на захід, до античного міста Кнідоса.

Щоб похід по Туреччині не був виснажливим, вкрай бажано прокидатися якомога раніше, оперативно снідати, збиратися і виходити на стежку. У ясну погоду сонце починає припікати ближче до обіду, так що краще пройти намічене до обіду якомога раніше, а заощаджений час витратити на купання і післяобідній відпочинок. Цьому ідеальному плану ми постараємося слідувати протягом всього походу по карійського стежці :)

Сьогодні у нас на шляху буде кілька безлюдних пляжів і багато підйомів і спусків, хоча ми рідко будемо віддалятися більше ніж на 150-200 метрів від рівня моря. Ми поступово звикнемо до кам'янистих стежках і численним кущах, між якими буде петляти нитка маршруту. На горизонті будуть виднітися численні грецькі острови, до яких звідси можна доплисти на надувному матраці :)

Пообідаємо і трохи відпочинемо в невеликій полонині, по якій будуть розкидані рідкісні будиночки місцевих жителів упереміш з садами. Після чого нас чекає черговий етап походу по карійського стежці і перехід через сусідні пагорби, за якими нам буде чекати чергова полонина і гостинна бухта, де ми зупинимося на нічліг.

День буде насиченим, так що ввечері довго не будемо засиджуватися, адже вже завтра нас чекає античне місто Кнідоса.

День буде насиченим, так що ввечері довго не будемо засиджуватися, адже вже завтра нас чекає античне місто Кнідоса

Четвертий день

Після сніданку і зборів перетнемо за місцевими мірками густонаселену долину, трохи віддалившись від моря. Якщо вийде, постараємося поповнити наш раціон місцевими фруктами та овочами.

Карійського стежка це новий маршрут, який був створений всього кілька років тому. Він не завжди логічний, що в повній мірі компенсується його відносної безлюдністю і ночівлею у моря. Адже саме море буде основною визначною пам'яткою цього походу, до якої ми скоро повернемося.

При бажанні сьогодні можна буде трохи скоротити маршрут і дістатися до Кнідоса раніше, або наполегливо вивчати вигини стежки і сусідні бухти. У будь-якому випадку, сьогодні ми доберемося до заповітного Кнідоса.

Античний місто Кнідоса розкинувся в західній частині півострова Датча, зовсім поруч з його закінченням. Колись це був великий античний поліс, про масштаби якого можна судити по залишкам величезного амфітеатру і усіяним древніми руїнами схилах сусідніх гір. У Кнідоса відносно недавно ведуться розкопки і реставраційні роботи, так що зовсім скоро його вигляд зміниться.

Після грунтовної екскурсії залишками древніх епох, ми трохи підемо від руїн древніх будівель і зупинимося на нічліг на березі моря. Сьогодні екватор нашого походу, коли ми залишимо за спиною половину маршруту і вже почнемо звикати до щоденного купання в морі.

п'ятий день

Сьогодні ми почнемо вивчати північну частину півострова Датча і поступово зміщуватися на схід, залишивши за спиною руїни Кнідоса і самотній маяк на сусідньому мисі. До цього часу наші рюкзаки стануть легше, а ноги звикнуть до навантажень, і чергові кілометри карійського стежки будуть даватися легше.

За старою традицією, прокинемося рано, щоб вийти раніше на маршрут. Сонце сьогодні буде прогрівати наш правий бік, старанно вирівнюючи загар. Північна частина півострова Датча менш заселена, так що на нашому шляху сьогодні не населених пунктів, а невеликі острівці цивілізації будуть великою рідкістю.

Чисте Егейське море буде як магніт притягувати нас, і ми постараємося періодично зупинятися і освіжатися. Або постараємося раніше виконати намічене на сьогодні і ввечері довше посидіти біля багаття, споглядаючи зоряне небо.

Або постараємося раніше виконати намічене на сьогодні і ввечері довше посидіти біля багаття, споглядаючи зоряне небо

шостий день

Сьогодні буде один з найскладніших днів походу, коли ми маємо подолати останню частину нашого маршруту уздовж Егейського моря. Але в наших рюкзаках до цього часу практично не буде продуктів, а м'язи будуть готові до довгого переходу.

Узбережжя Егейського моря колись було заселено греками, які і принесли на цю землю традиційні для Греції оливкові сади. Оливки на півострові Датча вирощують до сих пір, хоча акцент в економіці цієї області Туреччини давно змістився в бік туризму. Так що зустрінуті на шляху оливкові сади будуть нагадувати про традиційний сільському господарстві, яке так не просто вести в цій посушливій місцевості.

Сьогоднішній ділянку маршруту раніше був найбільш непрохідним, але зовсім недавно стежку в цій місцевості почистили від настирливої ​​рослинності, зробивши її більш комфортною для мандрівників.

Останній повноцінний етап нашого походу по карійського стежці закінчиться в околицях селища Каракой, де і буде наша остання ночівля в поході. На іншій стороні затоки буде виднітися курортний Бодрум, куди з Каракоя курсує паром. Увечері постараємося довше посидіти на березі улюбленого Егейського моря, згадуючи всі пригоди минулих днів і будуючи плани на майбутнє.

Увечері постараємося довше посидіти на березі улюбленого Егейського моря, згадуючи всі пригоди минулих днів і будуючи плани на майбутнє

сьомий день

Прокинемося рано вранці, щоб встигнути на свої літаки і автобуси. Невеликий перехід призведе нас в уже знайоме селище Ескі Датча, звідки ми і повернемося в Мармарис. Звідси можна буде перебратися в сусідній Даламан, або Бодрум. А ще можна буде з'їздити на екскурсію в колоритний містечко Мугла, або відвідати унікальне Памуккале.

На цьому наш похід по карійського стежці завершиться. Сподіваємося, вас дізнаються будинку з новим загаром :) До нових зустрічей і нових походів!

Сподіваємося, вас дізнаються будинку з новим загаром :) До нових зустрічей і нових походів

Інструктор може вносити зміни в маршрут в залежності від погоди, фізичного стану учасників та інших факторів.

Новости