Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Східна Сибір: велич і суворість природи / Географія 8 клас

Підручник з географії для 8 класу

Підручник з географії для 8 класу

  • По карті атласу визначте специфіку географічного положення Східного Сибіру.
  • Порівняйте за площею цей регіон з іншими регіонами Росії, із зарубіжними країнами Європи.

Склад території. Східна Сибір займає площу понад 7 млн ​​км2.

Величезна територія регіону простягнулася із заходу на схід від річки Єнісей до Тихоокеанського вододілу. Східна Сибір далеко висунулася за полярне коло, тут знаходиться найпівнічніша точка Азії - мис Челюскін. На півночі Східна Сибір широким фронтом виходить до Північного Льодовитого океану, на півдні межує з Монголією і Китаєм. Протяжність території з півночі на південь більш ніж 3 тис. Км.

Км

Мал. 117. Орографічна схема Східного Сибіру і Далекого Сходу

До складу регіону входять Красноярський край. Іркутська і Читинська області, республіки Хакасія, Бурятія, Тува, Саха (Якутія).

На площі з перерахованих територій могло б розміститися кілька великих європейських держав, таких як Франція, Великобританія, Німеччина, Іспанія.

Історія освоєння Східного Сибіру. У південній частині Східного Сибіру ще у верхньому палеоліті (тобто за 40 тис. Років до н. Е.) Існували численні поселення мисливців і рибалок. Суворі умови її північних районів на багато тисячоліть затримали проникнення туди людини. Навіть полчища гунів і Чингісхана не пройшли далі південних рубежів краю. Перші відомості про Східного Сибіру з'явилися в Росії в XV в., Коли почалися походи руських до Західного Сибіру. Вже тоді в російських літописах з'явилася назва «Сибірська земля».

Спочатку російські відкрили шлях в пониззя Єнісею, а потім і в північно-східну частину району. Їх залучали хутрові багатства, і перш за все соболя, що грали тоді велику роль у зовнішній торгівлі.

У 1601 р в 180 км від гирла річки Таз був побудований місто Мангазея. Козаки прагнули проникнути далі на схід. У 1609 р на правому березі Нижньої Тунгуски при впадінні її в Єнісей було заснувало Туруханское зимовище, куди була потім перенесена Мангазея, перейменована в 1782 р в Туруханск.

У 1628 р був заснований Красноярськ, який протягом 80 років залишався самим південним містом російських в Східному Сибіру. Наступний етап освоєння Східного Сибіру (1630-1649) пов'язаний з проникненням козаків з Єнісею, в басейн Олени, а потім, просуваючись далі на схід, вони вийшли до Тихого океану і побудували на цьому шляху кілька опорних пунктів.

У 1631 р був заснований Братський острог на річці Ангарі, з якого козаки вирушали в походи в райони Прибайкалля і Забайкалля.

Включення Східного Сибіру до складу Росії відбулося в XVIII в. Російські принесли до Східного Сибіру культуру, вищу в порівнянні з культурою корінного населення. Вони принесли до Сибіру землеробство, більш розвинене скотарство, більш досконалі типи жител.

До кінця XVIII в. у всій Східній Сибіру кількісно переважаючим стало російське населення. Настільки швидке просування російських Схід пояснюється тим, що місцеві племена були нечисленні і ворогували один з одним, а також і з тим, що значні території були взагалі ніким не освоєні.

Мал. 118. Ленские стовпи

Особливості природи. Грандіозна і сувора природа Східного Сибіру. Тягнуться на тисячі кілометрів багатоводні річки, безмежна тайга, гірські масиви і плоскогір'я, що займають 3/4 всієї території, ниці рівнини тундрової смуги - все це Східний Сибір. За природними особливостями це країна з яскраво вираженими рисами континентальності.

За природними особливостями це країна з яскраво вираженими рисами континентальності

Мал. 119. Якутія

Для рельєфу характерна загальна значна піднесеність над рівнем моря. Більшу частину регіону займає Середньосибірське плоскогір'я, середня висота якого 500-700 м. Сформовано воно в межах найдавнішого ділянки земної кори - Сибірської платформи. Середньосибірське плоскогір'я на півночі, півдні і сході окантовані гігантським амфітеатром гірських хребтів. Гори ці відрізняються складною геологічною будовою і великими коливаннями відносних висот.

До складу гір Південного Сибіру входять Алтай, Салаирский кряж. Кузнецький Алатау, Саяни, хребти Прибайкалля і Забайкалля, Вітімське плоскогір'я, Становий хребет, Північно-Байкальської, Становое, Патомского і Алданское нагір'я. Найвищою точкою гір півдня Сибіру є гора Білуха, що має дві вершини: Східну (4506 м) і Західну (4460 м), які покриті вічними снігами і льодовиками. У горах знаходиться безліч різних по висотному положенню і розмірам міжгірських улоговин. Найбільш великими серед них є Кузнецкая, Мінусинська, Тувинская і Байкальська.

Гори півдня Сибіру сформувалися в кайнозойское час в результаті новітніх тектонічних рухів, коли на місці стародавніх докембрійських і палеозойських гір утворилися складчатоглибовие гори. Тектонічні рухи земної кори продовжуються і зараз. За останні 200 років в горах, що оточують Байкал, сталося понад 800 землетрусів, причому сила деяких з них сягала 9 балів. Землетрус силою в 4-5 балів стався в 1995 р в Бурятії.

Великі території північно-східних районів Східного Сибіру відносяться до мезозойської складчастості. Високі гірські хребти (висота понад 1500 м) утворюють по її околиць потужну дугу, яка контурних складну систему піднімаються всередині неї гір і плоскогір'їв.

За картками атласу порівняйте розміри і висоти Витимского плоскогір'я, Станового і Алданского нагір'їв з горами Європи За картками атласу порівняйте розміри і висоти Витимского плоскогір'я, Станового і Алданского нагір'їв з горами Європи.

Рельєф внутрішніх районів Яно-колимського краю досить контрастний. Високі скелясті хребти розділені великими кам'янистими плоськогорьямі. Найвища вершина району - гора Перемога - досягає 3147 м і належить до системи хребта Черського.

Величезна площа і велика різноманітність геологічної будови Східного Сибіру обумовлює наявність в її надрах різних корисних копалин, пов'язаних з докембрійські-ми, палеозойскими і мезозойськими породами. Численні родовища залізних руд, кольорових і рідкісних металів, золота, алмазів, графіту, слюди, різної сировини для хімічної промисловості та виробництва будівельних матеріалів зробили Східну Сибір одним з найбагатших мінеральною сировиною регіонів Росії.

Розкажіть про найбільші родовищах Східного Сибіру, ​​про закономірності їх розміщення Розкажіть про найбільші родовищах Східного Сибіру, ​​про закономірності їх розміщення. З чим пов'язані труднощі їх освоєння?

Клімат Східного Сибіру всюди різко континентальний.

Континентальність клімату проявляється у великій амплітуді температур зими і літа (вона досягає 50 °, а в Східній Якутії - 100 °), а також в різких коливаннях температури протягом доби і в порівняно невеликій кількості опадів. Випадають опади переважно у липні та серпні.

Велика протяжність території обумовлює великі відмінності між різними районами Східного Сибіру. Деякі райони на півдні отримують сонячного тепла не менше, ніж південні області України. Приблизно чверть території регіону розташована за полярним колом, де взимку панує полярна ніч і сонце по два місяці не піднімається над горизонтом.

В яких кліматичних поясах розташований регіон В яких кліматичних поясах розташований регіон? Згадайте відмінні риси різко континентального клімату в порівнянні з морським і помірно континентальним.

На розподіл опадів великий вплив робить рельєф. Яскравим прикладом тому служить хребет Хамар-Дабан: його північно-західні схили, звернені до Байкалу, отримують в рік 800-1400 мм опадів, а на південно-східних схилах випадає за рік менше 300 мм.

Зіставте фізичну карту Східного Сибіру і карту розподілу опадів на її території і переконайтеся у впливі рельєфу на розподіл опадів Зіставте фізичну карту Східного Сибіру і карту розподілу опадів на її території і переконайтеся у впливі рельєфу на розподіл опадів.

Положення Східного Сибіру майже в центрі величезного материка впливає на особливості циркуляції повітряних мас. Взимку, коли суша швидко охолоджується, значно підвищується атмосферний тиск і утворюється велика область Азіатського (Сибірського) антициклону. Тому взимку переважає ясна, малохмарна і суха, але дуже холодна погода. Влітку, коли суша швидко прогрівається, тиск повітря знижується. Тому сюди переміщаються більш холодні арктичні повітряні маси з півночі або більш вологі атлантичні із заходу. Середні річні температури в Східному Сибіру майже всюди нижче 0 ° С. Суворість сибірського клімату характеризується перш за все дуже низькими зимовими температурами. Ніде в Північній півкулі немає таких сильних морозів, які бувають в січні в Оймяконе або Верхоянську.

Мал. 120. Відстань території від океану

Але завдяки великій сухості повітря, достатку ясних, сонячних днів і відсутності вітрів сильні морози переносяться в Сибіру сравніельно легко. Жителі Іркутська або Чити мороз в -30 ° С вважають таким же бадьорим, як москвичі десятиградусний. Літо відносно тепле, а на півдні - в Хакасії., Туве і Забайкаллі навіть спекотне. Найважливішим наслідком різко континентального клімату регіону можна вважати широке поширення багаторічної мерзлоти.

По карті визначте, де проходить межа суцільного поширення багаторічної мерзлоти в Східному Сибіру.

У багатьох районах на півночі влітку грунти відтають на глибину менше 1 м від поверхні. Що лежать нижче породи зберігають негативні температури протягом тисяч років.

На це унікальне явище природи звернули увагу ще землепроходці і писали про це навіть самого царя: «А в Якутцком ... хлібної ріллі не сподіватися - земля-де, государ, в середині літа вся НЕ розтає».

Багаторічна мерзлота має великий вплив на формування ландшафтів Східного Сибіру. Специфічний характер мають морські узбережжя, складені товщами копалин льодів. У тундрі утворюються провальні (термокарстові) озерні улоговини. У багатьох районах зустрічаються гидролакколіти - характерні куполовидні пагорби з крижаним ядром. Якути називають їх булгунняхі.

Запитання і завдання

  1. Знайдіть і нанесіть на контурну карту родовища корисних копалин; напишіть назви основних форм рельєфу регіону.
  2. Визначте, в яких часових поясах розташована Східна Сибір. З якими регіонами Росії вона має найбільшу різницю в часі?
  3. Назвіть головні особливості природи Східного Сибіру і поясніть їх причини.
  4. На контурній карті напишіть назви центрів областей і країв, столиць республік, що входять до складу Східного Сибіру.
  5. Проаналізуйте фізичну карту Східного Сибіру і поясніть, чому вчені фізико-географи виділяють на її території три самостійних регіону: 1) Середню Сибір; 2) Північно-Східний Сибір; 3) гори Південного Сибіру.

З чим пов'язані труднощі їх освоєння?
В яких кліматичних поясах розташований регіон?
З якими регіонами Росії вона має найбільшу різницю в часі?

Новости