Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У пансіонаті "Блакитна хвиля" хліб

У Таганрозькій пансіонаті Блакитна хвиля, 1995р   На пляжі біля Таганрозького пансіонату Блакитна хвиля, 1996р   Пушкінський дуб в Одесі

У Таганрозькій пансіонаті "Блакитна хвиля", 1995р

На пляжі біля Таганрозького пансіонату "Блакитна хвиля", 1996р

"Пушкінський" дуб в Одесі. А седовскій тополя в Седово, на жаль, не відбувся. Дрова виявилися потрібніший! Хоча які з тополі дрова ...

Вода з колодязя біля церкви, 60-і роки. Вдалині - старовинний тополя, бачив Сєдова

В ПАНСІОНАТІ "БЛАКИТНА ХВИЛЯ" ХЛІБ - УСЬОМУ ГОЛОВА!

"Блакитна хвиля" - одна з найкрасивіших баз відпочинку в Седово, і ця репутація існує вже багато років. Красиві корпусу, велика кількість троянд на території, привабливий ландшафтний дизайн, - все це закладалося ще першим господарем бази - Таганрозьким металургійним заводом. Якийсь час база залишалася Таганрозької і в пострадянські часи, але митні перепони змусили росіян оздоровлювати своїх працівників в інших місцях.
Маріупольський завод імені Ілліча, який змінив ТМЗ в ролі господарів "Блакитний хвилі», не впустив, а ще вище підняв репутацію бази відпочинку. Правда, тепер через територію колись гостинного пансіонату, який славився, крім усього іншого, ще й прекрасної дискотекою, вже не пускають до моря "сторонніх".
Втім, море в кінці кінців забрало і тут піщаний берег, що існував багато років після того, як пансіонати в межах селища позбулися природних пляжів.
У цьому році на воротах "Блакитний хвилі" з'явилося запрошення для відпочиваючих, які проживають в інших місцях, покуштувати страв у їдальні бази відпочинку. Це може бути приводом зайти на територію під приводом знайомства з меню. Приблизно так зайшли оглянути давно знайоме підприємство відпочинку і ми.
Не будемо описувати красу і заспокійливо досконалість паркової зони, якій по суті є база відпочинку "Блакитна хвиля". Ми хочемо розповісти тільки про маленького, але вельми незвичайному в таких умовах, музейчику під відкритим небом. Розміщений він у звичайній альтанці, складається всього з декількох експонатів, але зате яких! "Хліб - усьому голова!" - такий девіз цієї незвичайної виставки, а представлені тут старовинні знаряддя сільськогосподарської праці, виготовлені з неабияким мистецтвом. Невеликі бочата для напоїв, жорна для розтирання в борошно зерна, ярма для волів, вози, дерев'яний посуд, - все це дає уявлення про те,
якими прекрасними майстрами були наші предки. Інформаційних табличок поруч з експонатами немає, тому можна тільки припустити, що привезені ці предмети звідкись із заходу України. Хочеться думати, що свідоцтва матеріальної культури минулого будуть прибрані після закінчення курортного сезону, що вони отримають необхідну обробку і будуть збережені для майбутнього, тому що стоять цього.
Виставка служить непоганим прикладом для селища Седово, якщо тут коли-небудь буде розвиватися туристичний бізнес. Поки ж без всяких формальностей матеріальні свідчення минулого йдуть, замінюються "сучасними" невдалим. Відправлені поступово, наприклад, в металобрухт десятки старовинних кованих наддверних козирків минулого і позаминулого століть, які могли б скласти експозицію оригінального музею під відкритим небом, перебудовуються старовинні будинки, змінюються ландшафти, і на пам'ять не залишається навіть фотографій. Спиляно на дрова старовинний срібляста тополя у церкві, що бачив Сєдова. В Одесі відрізок "Пушкінського дуба" помістили під художній навіс, забезпечили табличкою і водять туди екскурсантів. Одесити думають про туристичний особі свого міста.
У небагатому Седово така робота не входить ні в чиї обов'язки, її ніхто не координує. Але якщо думати про розвиток території, коли-небудь такою роботою займатися потрібно і чим раніше - тим краще. А поки можна сходити на екскурсію в "Блакитну хвилю".

А поки можна сходити на екскурсію в Блакитну хвилю

1. Мінівиставка "Хліб - усьому голова!" в пансіонаті "Блакитна хвиля"; 2. Працівниця пансіонату А.Н. Хандюкова теж з цікавістю оглядає виставку; 3. Експозиція викликає інтерес і здивування; 4. Буваючи в серйозних музеях, ми не бачили таких воістину народних шедеврів; 5. Старовинні жорна

Старовинні жорна

1. У таких Бочата, напевно, зберігали квас. А може і пиво; 2. Напевно, так - під дахом - це зберігалося і у господаря; 3. Візок зроблена з великою майстерністю; 4. Свідоцтва давно минулих днів; 5. Мініекспозіція "Хліб-всьому голова!" в пансіонаті "Блакитна хвиля".

  в пансіонаті Блакитна хвиля

Все красиво, але тополі більше немає. Разом з ним пішло щось дороге і безповоротне

Новини

Новини

Новости