Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Без російських грошей: Як живе Юрмала після відходу «Нової Хвилі»?



Літо 2015 року виявився першим для Юрмали курортним сезоном з моменту відходу міжнародного конкурсу молодих виконавців «Нова Хвиля», а також не менше популярного фестивалю «голосячи КіВіН» і Comedy Club, що приносять значний прибуток у вигляді величезної кількості туристів, спеціально приїжджають сюди на ці заходи .

Незважаючи на це, кількість людей, які відпочивають в місті, в цілому не поменшало, і це показує, що курортний сезон проходить відносно нормально. Проте чи так це насправді?

За даними Центрального бюро статистики, в минулому році в Юрмалі відпочило трохи більше 179 тисяч чоловік, і це - лише ті, хто зупинявся в місті з ночівлею. У порівнянні з 2013 роком, приріст туристів склав 21% або 31 тисяч чоловік.

Звичайно, до радянських показників нинішньому місту далеко: у вісімдесяті роки за кількістю відпочиваючих Юрмала була на 3 місці після Сочі і Ялти, а працюють в ній різні санаторії, пансіонати і будинки відпочинку обслуговували щорічно більше 300 тисяч чоловік.

Кабани і безвихідь: особливе латиський щастя

Але свій певний рівень Юрмала тримає, все ще залишаючись найбільш популярним курортом в країнах Балтії. У нинішньому році, за даними порталу booking.com, які займаються онлайн-бронюванням готелів, на літні місяці було зарезервовано близько 80% наявних в їх в списку готелів, що недвозначно свідчить про популярність цього напрямку.

Для жителів Росії Юрмала завжди була одним з улюблених напрямків відпочинку, в минулому році 33% від загального числа відпочиваючих, що зупинялися в готелях, склали саме росіяни.

На другому місці були жителі Латвії з солідними 29%), на третьому - Естонії (10%), а на четвертому - Литви (7%). Цього року прогнозується деяке скорочення російських туристів, але, як видно за минулий рік, їх кількість не було критичним: сумарно жителів трьох країн Балтії, які відпочивали в Юрмалі, було більше, ніж приїхали з Росії.



Крім того, потрібно мати на увазі, що в сонячні дні, особливо на вихідних, велика кількість людей приїжджають в Юрмалу з Риги, що дуже добре видно по багатокілометрових заторів на в'їзді в місто або по щільно заповненим електричок, які проходитимуть у юрмальському напрямку. Число прибулих в такий спосіб людей врахувати неможливо, вони не потрапляють в загальну статистику, але ясно, що їх чимало.

Тому можна однозначно стверджувати, що серед засмагали на юрмальському пляжі відпочиваючих росіян минулого літа було - менше третини.

Виходячи з цього, дані Центрального бюро статистики, згідно з якими в першому кварталі 2015 року в порівнянні з першим кварталом 2014-го року кількість туристів, які проживали в юрмальських готелях, не зменшилася, а навпаки зросла на 4%, не повинні особливо дивувати.

За прогнозами мера Юрмали Гатіс Труксніс, який виступив на передачі «Rīta Panorāma» латвійського телеканалу LTV1, цього літа, в липні і серпні, приріст числа туристів в порівнянні з минулим роком очікується близько 10%. Як сказав мер, «літо в цьому році було таке - ніяке, і будемо сподіватися, що серпень нас побалує теплими днями».

Агонія русофобської Прибалтики

Звичайно, як відомо, «курчат по осені рахують», і статистика за кількістю туристів, що відвідали Юрмалу в літні місяці, буде доступна лише ближче до кінця року, але настала в серпні спека дає підстави припускати, що прогнози градоначальника цілком можуть виправдатися.

Про те, що цього літа можна чекати збільшення кількості туристів, свідчить і ще один факт - готельні номери в Юрмалі стали дешевше, ніж були роком раніше, на 15-20%. Через це значна кількість людей середнього класу, які через завищені ціни на готелі не могли собі дозволити залишитися в них, тепер цілком можуть це зробити.

Так що ж виходить: догляд «Нової Хвилі» практично не вплинув негативно на кількість туристів, а навпаки навіть сприяв їх збільшення? Відповідаючи на це питання, слід пам'ятати, що туристи бувають різні.

Російські та інші мільярдери, які приїжджали в Юрмалу виключно на «Нову Хвилю», залишали в казні міста великі гроші, роблячи покупки і даючи роботу численного персоналу, зайнятого в сфері послуг. Те ж саме можна сказати і про російських, а також зарубіжних відомих музичних виконавців, яких абсолютно не цікавило, скільки коштують найкращі номери в готелях, а хвилювало лише одне - чи вільні вони.

Та й прості росіяни, які приїжджали в Юрмалу виключно заради «Нової Хвилі» і «голосячи КіВіНа», залишали більші чайові, ніж представники інших країн. Тому на питання, чи зможуть прийшли їм на заміну туристи замінити їх за сумою витрат, відповідь, здається, очевидна.

На це якраз і вказав Гатіс Труксніс, заявивши, що, в порівнянні з минулим роком, рахунки в юрмальських ресторанах зменшилися приблизно на 20-30%, так як «стало менше купуватися дорогого шампанського» і зараз бізнесу потрібно вміти пристосовуватися до нової ситуації.

І бізнес пристосувався. Багато ресторанів, такі як «Orient Sultan», «Erebuni», а також «Слов'янський», які працювали лише під час «Нової Хвилі» і на виручені гроші могли жити весь рік, що залишився, цього літа виявилися закриті.

Також зміни на своєму гаманці відчули і власники численних сувенірних крамниць, бутиків і ювелірних прикрас. Деякі взагалі вважали за краще не відкриватися, а багатьом довелося значно знизити ціни на свої товари, адже з легкістю розлучатися з грошима російський турист пішов, а ті, хто прийшов на його місце, звикли рахувати кожен євроцент.

Звичайно, як місто-курорт Юрмала залишиться: море, пляж і сонце нікуди не дінуться і будуть радувати відпочиваючих, але це буде вже зовсім інша Юрмала. Швидше за все, це буде спокійний і тихий курорт для скандинавських пенсіонерів, які люблять відпочивати в тіні дерев і слухати шум прибою і їдуть сюди просто тому, що тут дешевше, ніж на батьківщині.

Юрмала потрапила на мільйони

Якщо ті, хто бажали відходу «Нової Хвилі», хотіли саме цього, то тоді вони свого домоглися. Однак не варто забувати і ще про одне - за останні роки завдяки цьому конкурсу молодих виконавців і російських грошей місто покращав і прикрасився. Численні вивіски про продаж престижних апартаментів недалеко від моря свідчили про бажання інвесторів вкладати сюди гроші.

Тепер ці будинки пустують, адже покупців на них поки немає. Також невідомо, що буде з людьми, які працювали в сфері послуг і завдяки «Новій Хвилі» мали можливість утримувати себе.

Так, хтось із них перекваліфікується, але більшість, швидше за все, поповнять ряди безробітних, що в умовах нинішнього економічного становища країни призведе лише до одного - до ще більш масштабної еміграції населення. Але, схоже, якраз про це ніхто не подумав.

Автор:





Підписуйтесь на канал "Stockinfocus" в, щоб першими дізнаватися про головні новини і найважливіші події дня.Проте чи так це насправді?
Так що ж виходить: догляд «Нової Хвилі» практично не вплинув негативно на кількість туристів, а навпаки навіть сприяв їх збільшення?

Новости