Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як дістатися до Лаппеенранта

  1. Поїздка Санкт-Петербург-Лаппеенранта і назад
  2. Автобуси бувають різні
  3. Рейсовий автобус СПБ-Лаппеенранта
  4. Поїздка з шоп-туром на один день
  5. Потяг
  6. Попутники з СПБ в Лаппеенранта
  7. літак
  8. окремі випадки
  9. Поїздки в готелі Imatran Kylpylä Spa і Holiday Club Saimaa
  10. Як дістатися від аеропорту / вокзалу Лапеенранти до центру
  11. порівняння варіантів
  12. Поїздка Москва-Лаппеенранта і назад
  13. Потяг
  14. літак

Лаппеенранта або по-фінськи Villmanstrand - невелике містечко в Південній Карелії, розташовується на кордоні Фінляндії та Росії. Населення всього близько 60 тис.осіб, територія приблизно 760 кв. км. найчастіше Лаппеенранта є першим пунктом відвідин для росіян, які хотіли б познайомитися з Фінляндією, а також улюбленим місцем для шопінгу петербуржців. Для мене Лаппеенранта - це прекрасне місце для прогулянок і відпочинку, відправний пункт знайомства з фінської культурою і містечко, в який завжди хочеться повернутися. Лаппеенранта або по-фінськи Villmanstrand - невелике містечко в Південній Карелії, розташовується на кордоні Фінляндії та Росії

Поїздка Санкт-Петербург-Лаппеенранта і назад

Якщо ви за кермом

Одним з перших питань при плануванні будь-якої поїздки зазвичай є дорога. У разі поїздки в Лаппеенранта жителям Санкт-Петербурга вкрай везе, так як відстань від СПБ до Лаппеенранта становить близько 200 км. Перетин кордону здійснюється через МАПП Нуйямаа - Брусничне, після цього залишається всього близько півгодини їзди. Щиро заздрю ​​тим, хто в будь-який час може сісти за кермо і дістатися до Лаппеенранта з Пітера за пару годин. Само собою зрозуміло, що питання документів потрібно вирішити заздалегідь, без діючої шенгенської візи і закордонні паспорти в'їзд на територію Фінляндії заборонений.

Само собою зрозуміло, що питання документів потрібно вирішити заздалегідь, без діючої шенгенської візи і закордонні паспорти в'їзд на територію Фінляндії заборонений

Лайфхак. Якщо вам не хочеться стояти в черзі на кордоні, рекомендую виїжджати вночі або рано вранці.

Однак в моєму випадку, через брак водійських прав, довелося шукати інші шляхи, якими і хотілося б поділитися. Почну з найпопулярніших і загальновідомих варіантів маршруту, але також запропоную і більш оригінальні рішення.

Автобуси бувають різні

Найпростіше дістатися до Лаппеенранта з СПБ автобусом. Є кілька варіантів, розповім про плюси і мінуси кожного.

Однак, говорячи про розклад, варто враховувати, що час в Росії і в Фінляндії неоднакове. Вся Фінляндія живе по східноєвропейському часу і переводить стрілки годинника з літнього часу на зимовий і навпаки, а Росія відмовилася від переведення годинників в літній період. Тобто різниці в часі між Росією і Фінляндією в літній період немає: якщо в Москві 12.00, то і в Лаппеенранта і всієї Фінляндії теж 12.00. Зимовий час відрізняється на одну годину. Виходить, коли в Москві 12.00, в Лаппеенранта ще 11.00.

00

зазвичай Фінляндія переходить на зимовий час в останню неділю жовтня, перехід на літній відбувається в останню неділю березня. Відповідно, при поїздках в цей період рекомендую звірятися і уточнювати в розкладі, про який саме часу йде мова. У цій статті я буду вказувати московський час.

Рейсовий автобус СПБ-Лаппеенранта

Переваги очевидні:

  1. перетин кордону поза чергою;
  2. великий автобус і зручності, включаючи Wi-Fi і кондиціонер;
  3. відносно невелика ціна;
  4. постійний графік відправлення.

Одним з приємних сюрпризів при поїздці взимку було те, що автобус прибув за півгодини до відправлення, так що пасажири не мерзли на зупинці. Я вважаю за краще їздити рейсовим автобусом з компанією "Sovavto" або "Savonlinja", вони працюють в тандемі.

Ціновий діапазон залежить від місця покупки. Я набувала квиток в Росії приблизно 1500 рублів, при покупці в Фінляндії він може коштувати 30-50 євро.

Квиток можна придбати при пред'явленні візи і закордонні паспорти або в готелі "Пулковська" (пл. Перемоги, буд.1), або на замовлення через Інтернет з доставкою. Відправлення з Санкт-Петербурга можливо в 8.00 від готелю "Пулковська" або о 8.40 від готелю "Європа" (кут Михайлівській вул. І пл. Мистецтв), в Лаппеенранта автобус прибуває близько 13.00, проте можливо ви приїдете і раніше. Одного разу я опинилася в кінцевому пункті на 1 годину раніше, ніж зазначено в розкладі.

Дістатися до готелю "Пулковська" можна на метро до станції Московська другої лінії. Від зупинки метро до місця відправлення автобуса йти близько 10-15 хвилин.

Від зупинки метро до місця відправлення автобуса йти близько 10-15 хвилин

Дорога від станції метро Невський проспект до площі Мистецтв займе також близько 10-15 хвилин.

Дорога від станції метро Невський проспект до площі Мистецтв займе також близько 10-15 хвилин

Відправлення назад від вокзалу Лаппеенранта о 16.50. До вокзалу від центру ходять автобуси №3, 5, 9. Вартість проїзду в Лаппеенранта в будні 3.20 євро, у вихідні і вечорами 2,50 євро, автобус ходить раз на півгодини в будні і раз на годину у вихідні.

20 євро, у вихідні і вечорами 2,50 євро, автобус ходить раз на півгодини в будні і раз на годину у вихідні

Краще уточнити розклад на зупинці. При бажанні можна пройтися пішки, це не дуже далеко, від 20 хвилин до півгодини ходьби від центру. Проміжна зупинка в центрі міста, поруч з магазином «Армада».

Проміжна зупинка в центрі міста, поруч з магазином «Армада»

Є й інші компанії, наприклад, "Tilausmatkat" В одну сторону дорога обійдеться близько: 35 € -50 €. Відправлення тричі на тиждень від станції "Московська", доїжджає до Лаппеенранта за 5 годин.

Зупинки автобуса за маршрутом Санкт-Петербург-Лапеенранта - площа ж / д вокзалу Виборг і Мустола, де ви можете відвідати фінські магазини Laplandia Market, Disas Fish Market, Lidl і Rajamarket. У Disas - риба і морепродукти. Lidl - продуктовий магазин, вважається одним з найдешевших. Решта ж магазини з категорії супермаркетів «продається все»: можна купити побутову хімію, косметику, вітаміни, товари для будинку, деякі продукти харчування. Час зупинки варіюється і обмовляється водієм. Як правило, дається не так багато часу, так як пасажири бувалі, зі своїм списком покупок і їх пошуком справляються швидко.

Лайфхак. Можна істотно заощадити, якщо їхати на електричці з Спб до Виборга і далі пересідати на автобус.

Електрички ходять від Фінляндського вокзалу, відповідно, до вокзалу Виборга, вартість квитка близько 300 рублів. Якщо вам підійде за часом «Ластівка» - зможете проїхати за 1 годину 15 хвилин, якщо немає, звичайний поїзд йде 2,5-3 години. Електрички ходять протягом всього дня, але варто уточнити розклад перед поїздкою. Автобус з Виборга до Лаппеенранта в цьому випадку обійдеться вам приблизно в 10-12 євро.

Поїздка з шоп-туром на один день

В даному випадку мікроавтобус доставляє вас від адреси до адреси. Шопінг тур вкладається в один день, і швидше за все попутники зможуть допомогти вам, познайомивши з кращими місцями шопінгу, продуктами та іншими фішками закупівель. Основне місце, куди направляються росіяни, як правило, гіпермаркет «Призма». В даному випадку мікроавтобус доставляє вас від адреси до адреси

З мінусів шопінг-туру: час відправлення і прибуття може плавати. Якщо ви не зацікавлені в шопінг, вам доведеться чекати, поки всі інші закінчать зі своїм списком покупок, tax free, і тільки тоді пройти з усіма разом прикордонне зважування. Також автобус коштує в загальній черзі на кордоні, відповідно, може прибути в кінцевий пункт значно пізніше.

Для покупки квитків обов'язковим є попереднє бронювання, можна зробити це по телефону або електронній пошті. Вартість 1000-1500 рублів. Особистий досвід пов'язаний з компанією «Балтік Бізнес Тревл», проте таких компаній безліч, наприклад, Баслайн, ScanTour, StarWay-SW і багато інших. Відмінності несуттєві, варто вивчати безпосередньо на їх сайтах.

Потяг

прямого поїзда Санкт-Петербург -Лаппеенранта немає, проте з Пітера можна доїхати до найближчої станції Вайніккала (28 км від центру Лаппеенранта) на поїзді "Алегро" і пересісти на автобус до Лаппеенранта.

Даний варіант має свої плюси. По-перше, всі митні процедури пасажири проходять під час руху поїзда, тому час у дорозі займає всього півтори години. Час відправлення автобуса від Вайніккала підібрано під розклад поїзда. В цілому, можна дістатися з Санкт-Петербурга в Лаппеенранта приблизно за 2,5 годин. Вартість квитків на поїзд першого класу - 80 євро, другого класу - 45 євро + вартість автобуса 6-7 євро (варіюється в залежності від сезону). Мінуси - вартість і пересадка.

Уточнити розклад автобусів можна на цьому сайті .

Попутники з СПБ в Лаппеенранта

Наступний варіант також випробуваний на собі. Їхати з незнайомою людиною вирішуються не всі, в перший раз теж було страшно. У будь-якому випадку, слід бути обережними і зібрати інформацію про попутників на всякий випадок: як про водія, так і про пасажира. Крім того, обов'язково попередьте про свою поїздку когось із близьких.

З плюсів - договірна ціна і час відправлення. Також при необхідності можна обумовити деталі поїздки, в цілому, тут багато що залежить від вас.

Серед водіїв є любителі шопінгу, варто уточнювати маршрут, зупинки та час відправлення / прибуття. Я для поїздок до Фінляндії використовувала популярний сервіс Блаблакар і фінсько-російську «дошку» оголошень.

Як пункту зустрічі з попутником можна назвати один з центральних магазинів, наприклад, Iso Kristiina.

літак

У Лаппеенранта є аеропорт, проте рейсів до Росії немає. Відповідно дістатися з Лаппеенранта до Санкт-Петербурга на літаку неможливо, та й відстань не варто того, щоб підніматися на літак. Як варіант, можна долетіти до Гельсінкі і звідти вирушити в Лаппеенранта. Один з найбільш економічних варіантів пересування всередині Фінляндії - автобус Onnibus або згадані вище поїзда.

окремі випадки

Прокат візи

Прокат візи - це поїздка в країну для відкриття візи або перед закінченням її терміну дії. Це необхідно в разі, якщо ви отримали фінську візу (першою країною в'їзду повинна бути Фінляндія ), Але бажаєте поїхати в іншу країну Шенгенської угоди. Зазвичай рекомендується, щоб загальний час перебування в Фінляндії в цьому випадку було більше, ніж кількість днів, проведених в іншій країні, однак письмово це правило не підтверджується. Дану послугу називають ще "відкат фінської візи" і вона, як правило, надається тими ж компаніями, що і шопінг тури.

Поїздки в готелі Imatran Kylpylä Spa і Holiday Club Saimaa

Їх здійснюють ті ж компанії, що шопінг тури, за попередньою домовленістю.

Як дістатися від аеропорту / вокзалу Лапеенранти до центру

Аеропорт знаходиться зовсім недалеко від центру, при необхідності дістатися пішки можна приблизно за півгодини.

Адреса аеропорту: Lappeenrannan lentoasema, 53600 LAPPEENRANTA

Адреса вокзалу: Ratakatu 21, 53100 LAPPEENRANTA

Крім того, від аеропорту до центру можна дістатися на рейсовому автобусі №4, зазвичай він ходить раз на годину, розклад варто уточнити заздалегідь на зупинці. Від вокзалу до центру ходять автобуси №3, 5, 9. Вартість проїзду в Лаппеенранта в будні 3.20 євро, у вихідні і вечорами 2,50 євро.

Є також варіант таксі (я замовляю по тел. +358 20-060-400). На таксі від аеропорту до центру Лаппеенранта до ви доїдете хвилин за 5, вартість поїздки складе 12-15 євро.

порівняння варіантів

Особисті уподобання схиляються до рейсовим автобусам і перевіреним попутників, однак, вибирати вам. У кожного варіанту є як плюси, так і мінуси.

транспорт

вартість

тривалість

пересадки

рейсовий автобус

1500 рублів

5:00

-

Шоп-тур

1500-2000 рублів

залежить від тривалості зупинок в дорозі

-

Поїзд "Алегро"

45-80 євро

2,5 години + автобус

Станція Вайніккала пересадка на автобус

попутник

від 500 (за домовленістю)

3,5-6 годин (по домовленості)

-

літак

-

-

Пересадка від аеропорту Гельсінкі

Поїздка Москва-Лаппеенранта і назад

Якщо ви їдете з Москви, то прийнятні перераховані вище варіанти, за умови, що ви доберетеся до Пітера на поїзді або літаку. Однак, є й інші варіанти, які можуть виявитися швидше, зручніше або підійти вам з яких-небудь інших причин.

Потяг

З 2012 року з'явився швидкий, комфортний, але досить дорогий варіант поїздки до Фінляндії - нічний поїзд "Лев Толстой" з Москви до Гельсінкі. Вартість - 5800-8600 рублів, час у дорозі 9,5 годин, йде також до станції Вайніккала або Гельсінкі, звідки доведеться добиратися до Лаппеенранта на автобусі, поїзді або таксі. Проходження кордону і tax free відбувається в дорозі, прямо в поїзді.

літак

Як уже згадувалося раніше, в аеропорт Лапеенранти рейсів з Росії немає. Якщо ви віддаєте перевагу літати, то на літаку можна дістатися з Москви (також з Єкатеринбурга, Казані, Москви, Самари, Череповця) до Гельсінкі . з Гельсінкі до Лаппеенранта можна доїхати на поїзді або на автобусі.

З Лаппеенранта здійснюються рейси в Грецію, Іспанію, Італію, Португалію, Фінляндію, Хорватію.

Щасти вам поїздки і щасливої дороги!

Новости