Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Аеропорт Мальпенса в Мілані - як дістатися до центру міста: на поїзді, автобусі і таксі, замовити трансфер або взяти авто в оренду, схема терміналів та відгуки туристів

  1. Мальпенса вчора і сьогодні
  2. Головний термінал Мальпенса
  3. транспорт
  4. Потяг
  5. автобус
  6. таксі
  7. орендоване авто
  8. трансфер
  9. Відгуки туристів

Головний аеропорт Мілана - Мальпенса (Aeroporto di Milano-Malpensa). Саме він приймає літаки з Росії . В галасливому діловому Мілані ще два аеропорти: міський Лінате, обслуговуючий європейців і італійців, і аеропорт ім. Караваджо в Бергамо - для чартерних, бюджетних і вантажних перевезень. Але мова сьогодні піде про головну злітно-посадочній площадці Мілана.

Мальпенса - сучасний міжнародний аеровокзал площею 10 кв. км. Щороку через нього проходять 24 мільйони пасажирів, переважна більшість яких - іноземці.
Мілан приваблює не тільки ділових людей, а й мільйони туристів. Досить сказати, що тут Мекка світової моди, італійської опери і, звичайно, футболу. Можна нескінченно довго розповідати про міланських знаменитостей (на жаль, це не входить в нашу сьогоднішню задачу), але ось лише кілька імен, коментарі до яких зайві:

Мілан - батьківщина знаменитого футболіста Паоло Мальдіні, скандального прем'єра Сільвіо Берлусконі, улюбленця італійців неповторного Адріано Челентано.

Але повернемося до головного міланському аеропорту.

Мальпенса вчора і сьогодні

В історії аеропорту Мальпенса немає нічого неординарного. Назва йому дісталося від ферми, поруч з якою в 1909 році піонери італійської авіації Агуста і Капроні почали випробування своїх перших літаків. Незабаром на полі відкрили льотну школу, а потім і невеличкий аеродром. Після війни аеропорт, який був майже повністю знищений, відновили й побудували злітно-посадкову смугу довжиною в 1800 м.

Зірковий час Мальпенса настав в роки економічного буму другої половини минулого століття. Саме тоді він став головним транспортним вузлом промислового півночі Італії. Аеропорт тріщав по швах, обслуговуючи європейські та внутрішні перельоти, і до 1998 року було споруджено будинок нового терміналу. Старий Термінал 2 обслуговує тепер тільки чартери і бюджетні лінії, а в новий Термінал 1 прибувають внутрішні та міжнародні рейси. Поєднує термінали автобус, на якому за 15 хвилин можна безкоштовно потрапити з одного в інший.

Сучасний аеропорт гідно представляє ділової Мілан. Дві його злітно-посадочні смуги А-класу протяжністю 3 920 м здатні прийняти всі існуючі повітряні судна, включаючи гігант Аеробус А-380. Проте, вже запланована реконструкція для розширення можливостей аеропорту. Третя злітно-посадкова смуга дозволить приймати ще більше літаків. Хоча і сьогодні Мальпенса - третій за величиною аеропорт Італії після туринського і римського. Він обслуговує 114 авіакомпаній.

Небо над Мальпенса не завжди було безхмарним. Національна авіакомпанія Аліталія, рятуючись від кризи, перевела частину своїх рейсів з Мальпенса в столичний аеропорт Фіумічіно - Леонардо да-Вінчі . Ця неприємність була незабаром компенсована заявами Lufthansa, American Airlines і Easyjet про готовність збільшити свою присутність в Мальпенса.

У міланському аеропорту відбуваються вильоти, прильоти і пересадки рейсів авіакомпаній країн колишнього СРСР. З Москви (Шереметьєво-2) і Санкт-Петербурга (Пулково) регулярно літають літаки «Аерофлоту», що входить разом з «Alitalia» в альянс «One World». З Росії сюди прибувають також літаки компанії «KD Avia» з Калінінграда, «Росія» з Санкт-Петербурга, «Ural Airlines» з Єкатеринбурга.

Головний термінал Мальпенса

Термінал 1 складається з трьох рівнів. Пасажири прибувають на перший рівень, тут же вони отримують свій багаж. На другому рівні - так звана «стерильна» зона, де розділені внутрішні і трансконтинентальні напрямки. З третього рівня, де відбувається реєстрація, пасажири проходять на посадку.

Мальпенса - аеропорт цілком сучасний і набір послуг тут стандартний для аеропортів вищого рівня. У трьох рівнях терміналу більше тридцяти кафе і ресторанів, де ви зможете і злегка перекусити, і всерйоз підкріпитися. У меню можна знайти все - від бутерброда і піци до вишуканої страви для гурманів.

У залах очікування до ваших послуг зручні крісла. Обмінні пункти валют, представництва банків, компаній, кіоски зі свіжою пресою, кафетерії, магазини, включаючи дьюті-фрі з приємно різноманітним асортиментом від дорожніх товарів до ювелірних прикрас і дорогого одягу - всі ці атрибути міжнародного аеропорту в Мальпенса працюють без збоїв.

При проблемах зі здоров'ям тут можна звернутися до лікаря. Заблукати або запізнитися на свій рейс в Мальпенса складно, схема аеропорту і табло зручно розташовані і зрозумілі.

Зняти гроші з картки легко в будь-якій зоні терміналу - банкоматів досить і шукати їх не доводиться. З обміном валют теж ніяких проблем - шість обмінних пунктів працюють в «стерильної» зоні з 7:00 до 20:00. Якщо ви прибули пізніше - не проблема, можна зробити це у відділеннях банків.

При вильоті за межі ЄС ви маєте право на повернення ПДВ (22%) з суми покупок, зроблених в Італії. Процедура іменується такс-фрі і зазвичай проводиться посередницькими компаніями, представництво однієї з яких (Global Blue), звичайно ж, є в Мальпенса. Щоб уникнути проблем з поверненням ПДВ, дізнайтеся заздалегідь, як потрібно оформляти покупки.

А, так, дуже важливо! У посадкової зоні У для маленьких пасажирів є прекрасна дитячий майданчик, де вони і їхні батьки можуть трохи відпочити один від одного.

Камери зберігання знаходяться на першому рівні, в зоні прильоту В. Врахуйте, що час роботи їх обмежена з 6:00 до 22:00. Вартість місця € 3,5-4 за добу.

Неприємно дивує відсутність безкоштовного інтернету. За мережу з вас візьмуть € 5 за годину, € 10 за 5 годин, € 15 за 10 годин. Можете відразу заплатити € 100 і користуватися WI-FI в Мальпенса цілий рік. Оплатити WI-FI можна в інформаційних пунктах терміналу або на сайті Мальпенса.

На території аеропорту пропонується шість видів автопаркінгу - від послуг для найдорожчих елітних автомобілів до самих бюджетних авто.

Важлива інформація для транзитних пасажирів Мальпенса.

Без шенгенської візи стикування в аеропорту можлива, але покинути межі Мальпенса при цьому пасажир не зможе. Пасажири з шенгенською візою можуть вільно виходити в місто.

На території Терміналу 1 розташований готель «Шератон» з 433 номерами від люкса до самого скромного номер. Готель пропонує все, що потрібно для комфортного перебування: ресторани, бари, басейн та інше. «Шератон» був побудований, головним чином, для ділових людей, але зупиняються в готелі, звичайно ж, не тільки бізнесмени.

Якщо ви не очікуєте від аеропорту Мальпенса чогось незвичайного, він вас нічим не розчарує. Це цілком сучасний і зручний аеропорт, який чудово справляється зі своїм призначенням.

транспорт

Мальпенса знаходиться в 50 км на північний захід від Мілана, але транспортне сполучення з містом розвинене добре, тому є вибір. З аеропорту до Мілана можна доїхати:

  • на швидкісному поїзді «Malpensa Express»;
  • на автобусі;
  • на таксі;
  • на орендованому автомобілі;
  • трансфером, замовленим заздалегідь.

Потяг

Комфортабельний поїзд домчить вас до вокзалу «Cadorna» в центрі Мілана всього за 45 хвилин і € 11. Каси знаходяться на першому рівні Терміналу 1. Тут же знаходиться посадкова платформа. Відправляється потяг кожні 30 хвилин.

автобус

Якщо ви не поспішайте, можна заощадити і скористатися автобусом. Від Терміналу 1 до Центрального вокзалу Мілана (Stazione centrale) ви будете їхати півтори години, але весь цей час зможете споглядати пейзажі за вікном, а вони вас не розчарують. Варто поїздка всього € 6,5. Автобуси, крім Мілана, пов'язують Мальпенса з містами Північної Італії та Швейцарії. Пройшовши митні формальності в аеропорту, ви в терміналі зможете вивчити розклад автобусів в Турин, Геную, Комо, Лугано, аеропорти Лінате і Бергамо. Квитки продають в автобусі.

таксі

Таксі можна «зловити» на стоянках навпаки виходів з обох терміналів. Машин предостатньо. Всі вони білого кольору з маячками на даху і лічильниками. Поїздка до центру міста обійдеться € 80-85. Ще в будівлі у митного відділення вам можуть запропонувати свої послуги «приватники», але користуватися ними я не раджу. Запам'ятайте вартість таксі і не здумайте переплачувати, навіть якщо лічильник показує € 120! Такі «фокуси» в Італії цілком можливі.

орендоване авто

Якщо ви вирішили не змінювати своїм звичкам і переміщатися на машині, прокат до ваших послуг. У приміщенні аеропорту працюють кілька філій найбільших компаній автопрокату. Оренда авто обійдеться приблизно в € 45 на добу, по платній дорозі (Autostrade) ви домчить до Мілана за якихось 45 хвилин.

трансфер

Щоб не хвилюватися про те, як дістатися з аеропорту в місто, можна замовити трансфер ще в Росії. Вас зустрінуть, допоможуть донести до машини речі, доставлять до потрібного місця. Вам також можуть порекомендувати місця відвідування, гіда і перекладача. Замовити трансфер можна на сайті будь-якої компанії, яка надає подібні послуги, наприклад, на сайті KiwiTaxi .

Відгуки туристів

Ігор, Саратов:

«Аеропорт, якщо чесно, не здивував. Звичайний аеропорт хорошого європейського рівня. Чекав більшого, хоча, можливо, невиправдано. Мілан для мене - особливе місто. Того ж очікував від аеропорту ».

Сергій, Єкатеринбург:

«Зовні термінал здається величезним, але всередині дуже зручно. Кажуть, перевантажений, але я б цього не сказав. Штовханини і черг немає, завжди можна знайти вільне місце для відпочинку. Загалом, пристойний «буржуйський» аеропорт ».

Олена, Москва:

«В аеропорту все сподобалося, хоч чоловік і бурчав трохи. Родзинка Мальпенса ... Не здогадаєтеся! Альпи! Коли виходиш з терміналу і в сонячний день бачиш таку красотища, слів уже не потрібно ».

Віктор, Москва:

«Від міланського« міжнародника »найприємніші враження. Квиток брали будинку в мережі з онлайн-табло аеропорту. Все інше - від отримання багажу після прибуття до посадки на зворотний виліт було швидко і зручно ».

Володимир Изварин

Новости