Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

острів Джарилгач

Вам не потрібно їхати в кілька різних місць, щоб потрапити одночасно на красивий острів в морі, пустельний степ з її специфічною рослинністю, в заповідник з дикими тваринами, абсолютно не бояться людей, на чисті пляжі з теплим морем і повною відсутністю людей, на болотні угіддя з лікувальними грязями і безліччю птахів Вам не потрібно їхати в кілька різних місць, щоб потрапити одночасно на красивий острів в морі, пустельний степ з її специфічною рослинністю, в заповідник з дикими тваринами, абсолютно не бояться людей, на чисті пляжі з теплим морем і повною відсутністю людей, на болотні угіддя з лікувальними грязями і безліччю птахів. Все це одночасно можна побачити і відвідати в Україні, на одному з островів - острові Джарилгач.

Як же потрапити на цей дивовижний острів, як давно він виник, що цікавого там можна подивитися і багато іншого читайте в цій статті. Також на сайті «Наші подорожі» можна почитати розповідь про поїздці на острів Джарилгач з особистими враженнями і відгуками.

1. Розташування острова Джарилгач. Як дістатися.

Розташований мальовничий куточок України - острів Джарилгач - в Скадовському районі Херсонської області. Хоча, кажучи, про острів краще дотримуватися морських орієнтирів. Джарилгач омивається з півдня Чорним морем, зі сходу - Каркинітською затокою, а з півночі - Джарилгацької затоки. Довжина острова 39 км, максимальна ширина - 4,8 км, а площа 62 км2.

Дістатися на острів Джарилгач можна з Скадовська водним транспортом. Біля коси Глибока розташована пристань, за допомогою якої острів з'єднаний водним шляхом з Скадовському . У сезон на Джарилгач щодня здійснює рейси катер ОМ-104, згідно з графіком. Інформація зі статті «Скадовськ - свіжі відгуки і корисні поради» про час рейсів і ціни на квитки:

«До транспорту Скадовська так само відноситься і водний. Найбільш популярний - це катер ОМ-104, який кожен день відвозить всіх бажаючих на острів Джарилгач і назад. Ціна квитка туди і назад для дорослих - 45 гривень, для дітей - 20 гривень (6-11 років - але це не точно), діти до 6 років безкоштовно.
Час відправлення на острів - 7:30, 9.00, 10.30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30, 18:00.
З острова Джарилгач - о 8:15, 9:45, 11:15, 12:45 14:15 15:45, 17:15, 18:45.
Хоча, коли ми приїхали, ранкового рейсу на 7.00 ще не було. На пляжах, пристані і в інших місцях висять оголошення з розкладом руху катера »

2. Історія та легенди Джарилгача.

Слово «Джарилгач» в перекладі з тюркської мови означає обпалені або обвуглені дерева. І, правда, античні джерела, такі як Геродот і Птолемей, свідчать, що в давнину острів Джарилгач був весь покритий лісами. Але зараз в це якось слабо віриться, бо на сучасному острові дерев дуже мало, і розташовані вони тільки в центральній частині. Основна ж територія острова - це піщано-солончакові грунти з мізерною рослинністю. Тому більше, як це не дивно, віриться в легенду, яка дала острову назву ахіллесова біг. Згідно з цією легендою, Ахілл збирався взяти в дружини одну з жриць Артеміди, яка дала обітницю безшлюбності. Вона природно виявилася, а ось Ахілл немає. Він вирішив взяти своє силою, але дівчина вибрала смерть в море, але не порушила обітницю. Артеміда вирішила врятувати свою піддану, і в міру просування дівчата в море насипала пісок перед нею, щоб та не потонула. Так утворився вузький і довгий острів на Чорноморському узбережжі.

Вік пісків і глин острова, судячи з геологічними дослідженнями, відноситься до пліоцену неогенового системи Кайнозойської групи. Все це складно звучить, а от, якщо по-простому, то грунтовому остову Джарилгача від 1,8 до 25 мільйонів років.

3. Опис острова Джарилгач: грунт, клімат, рослинність, фауна.

Острів Джарилгач має витягнуту форму з безліччю кіс, найбільші з яких називаються Дрібна, Дурілова, Левкина, Синя, Глибока Острів Джарилгач має витягнуту форму з безліччю кіс, найбільші з яких називаються Дрібна, Дурілова, Левкина, Синя, Глибока. Місцевість рівнинна з найвищою точкою всього лише 2 м над рівнем моря. Основна частина острова представлена ​​піщаним ґрунтом, солончаками і солонцями. Але Джарилгач в повному обсязі пустельна і суха територія, на ньому распложено багато озер, боліт, лиманів, два солоних колодязя, і навіть один артезіанський з питною прісною водою. Всі ці води займають вісім відсотків площі острова. Ландшафт острова відноситься до східноєвропейських степових рівнинах, тому і рослинність тут переважає безлюдно-степового типу. Найбільшого поширення на острові Джарилгач отримали такі невибагливі до родючості грунту рослини, як полин, ковила, меч-трава болотна, типчак і зозулінкі.

Клімат острова Джарилгач помірний сухий, адже середньорічна кількість опадів не перевищує 400 мм, зима м'яка (середня температура -1-2 градусів Цельсія), а літо помірно жарке (+23 градуса Цельсія).

Острів Джарилгач через свою посушливості і не родючого грунту не має вагомого економічного або стратегічного значення Острів Джарилгач через свою посушливості і не родючого грунту не має вагомого економічного або стратегічного значення. Це заповідна зона болотно-водних угідь, тому на острові збереглося безліч диких тварин. На території можна зустріти вільно розгулюють диких коней, оленів, кабанів, муфлонів, ланей, козуль. Джарилгач місце зимівлі багатьох птахів, таких як лебеді, качки, чайки, гуси. З місцевих птахів виділяються своєю чисельністю поморник короткохвостий, мартин сріблястий, голубок морської, чайка чорноголова, чеграва. Водний світ навколо острова багатий на крабів, рапанів, мідій, креветок. А в морських водах, між Джарилгач і Скадовському можна зустріти дельфінів.

Детальніше про красу острова Джарилгач, його пляжі і тепле море, умови перебування, ціни на проїзд та інше читайте в розділі «Інші подорожі» в оповіданні «Джарилгач» . Там же можна подивитися безліч унікальних фотографій острова Джарилгач.

Новости