Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Місяць - супутник Землі

  1. місяць
  2. внутрішня будова
  3. атмосфера
  4. видима частина

Фото: Місяць - природний супутник Землі і неповторний інопланетний світ, в якому побувало людство.

місяць

Місяць обертається навколо Землі по орбіті, велика піввісь котрої дорівнює 383000 км (еліптичність 0,055). Площина місячної орбіти нахилена до площини екліптики під кутом 5 ° 09. Період обертання дорівнює 27 діб 7 годин 43 хвилини. Це сидерический або зоряний період. Період синодичний - період зміни місячних фаз - дорівнює 29 діб 12 годин 44 хвилини. Період обертання Місяця навколо своєї осі дорівнює сидеричному періоду. Оскільки час одного обороту Місяця навколо Землі точно так само часу одного обороту її навколо осі, Місяць завжди звернена до Землі однією і тією ж стороною. Місяць - найпомітніший об'єкт на небі після Сонця. Максимальна зоряна величина дорівнює - 12,7m.

Маса супутника Землі становить 7,3476 * тисяча двадцять два кг (в 81,3 разів менше маси Землі), середня щільність p = 3,35 г / см3, екваторіальний радіус посилання - 1 737 км. Стягування з полюсів майже немає. Прискорення вільного падіння на поверхні становить g = 1,63 м / с2. Тяжіння Місяця не змогло втримати її атмосферу, якщо вона колись і була.

внутрішня будова

Щільність Місяця порівнянна з щільністю земної мантії. Тому у Місяця чи ні, або дуже незначне залізне ядро. Внутрішня будівля Місяця вивчено за сейсмічними даними, переданим на Землю пристроями космічних експедицій «Аполлон». Товщина кори Місяця 60-100 км.

Фото: Місяць - внутрішню будову Фото: Місяць - внутрішню будову

Товщина верхньої мантії 400 км. У ній сейсмічні швидкості знаходяться в залежності від глибини і скорочуються в зв'язку від відстані. Товщина середньої мантії близько 600 км. У середній мантії сейсмічні швидкості незмінні. Нижня мантія розташована нижче 1100 км. Ядро Місяця, що починається на глибині 1500 км, ймовірно, рідке. Воно практично не включає в себе залізо. Тому Місяць має досить слабким магнітним полем, що не перевищує однієї тисячної частини земного магнітного поля. Зареєстровані місцеві магнітні аномалії.

атмосфера

Атмосфери на Місяці фактично немає. Це пояснює раптові перепади температур в декілька сотень градусів. У денний час температура на поверхні досягає 130 C, а вночі вона знижується до -170 C. У той же час на глибині 1 м температура майже завжди незмінна. Небо над Місяцем завжди чорне, оскільки для утворення блакитного кольору неба необхідне повітря, який там відсутній. Немає там і погоди, не дують вітри. Крім того, на Місяці панує повна тиша.

Фото: поверхню Місяця і її атмосфера Фото: поверхню Місяця і її атмосфера

видима частина

Із Землі простежується тільки видима частина Місяця. Але це не 50% поверхні, а трохи більше. Місяць обертається навколо Землі по еліпсу, близько перигея Місяць пересувається швидше, а близько апогею - повільніше. Але навколо осі Місяць обертається рівномірно. Внаслідок цього утворюється коливання по довготі. Цілком ймовірна максимальна величина її становить 7 ° 54. Внаслідок лібрації ми маємо шанс спостерігати з Землі крім видимої сторони Місяця ще й прилеглі до неї вузькі смуги території зворотному її боку. В цілому з Землі можна побачити 59% місячної поверхні.

Є припущення, що в ранні часи своєї історії Місяць зверталася навколо осі швидше і, отже, поверталася до Землі різними частинами своєї поверхні. Але через близькість масивної Землі в твердому тілі Місяця зароджувалися значні приливні хвилі. Процес гальмування Місяця тривав до тих пір, поки вона не виявилася незмінно поверненою до нас лише однією стороною.

Новости