Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як підготуватися і пройти Аннапурна-трек в Непалі

  1. підготовка
  2. документи
  3. Особисті речі
  4. їжа
  5. Кращий час для трекінгу
  6. Інші Лайфхак і корисності

Цей маршрут доступний будь-якій здоровій людині, здатному нести 8-10 кг в рюкзаку, готовому проходити близько 10 км в день.

Секретами цього маршруту з нами поділився блогер і мандрівник Ярослав Андріянов .

У минулому році саме Непал став першою країною, куди я в'їхав після свого феєричного звільнення і переходу у вільний стиль життя. Тут я прожив 3 місяці, обріс друзями, зв'язками і задоволенням. І, звичайно ж, не забув відвідати і чудові полонини, в які сьогодні налагоджений дуже істотний туристичний потік.

Однак ж, мені цікавіше було інше: самостійний трекінг без прив'язок до гідів, обов'язкові положення і зайвому, абсолютно необгрунтованого обдіралову. Проходячи маршрут самостійно, у власному темпі, ми розчиняємося в навколишньому нас красі; йдемо маршрутом, зручному нам і віддаємося влади спонтанності ...

І, починається все це в Катманду!

Взагалі, трек навколо Аннапурни - один з найпопулярніших в світі! І не дарма: він проходить по місцях неймовірної краси: від дощових лісів до льодових гімалайських перевалів.

Ніякої альпіністської підготовки для це треку не потрібно, тільки вміння пересувати ногами і захоплюватися природою.

Ніякої альпіністської підготовки для це треку не потрібно, тільки вміння пересувати ногами і захоплюватися природою

підготовка

У столиці величезний ринок гірського спорядження. Тут легко можна роздобути карти, відпочити, поїсти і оформити всі необхідні документи.

документи

Оформляємо їх в Nepal Tourist Board (NTB), куди від популярного серед туристів району Тамела можна дійти пішки за півгодини!

Для оформлення Вам будуть потрібні:

  1. 8 фотографій,
  2. паспорт

На виході ви отримаєте: TIMS-card (Картка треккера) і пермі в Аннапурна-який регіон.

Сумарно це обійдеться Вам в 40 USD.

Карти маршрутів можете купити тут же на Тамеле, вартість їх - ок 3.5 доларів. Вони дуже докладні і навіть дають приблизний розклад по днях, яким ми часто користувалися для оцінки відстаней між ключовими точками.

Особисті речі

Днем - тепло і я часто йшов в одній майці. Однак, до ночі температура може досягати "мінусів", тому теплий пуховий спальник, термобілизна і теплі шкарпетки виявляються дуже і дуже до місця.

Не скупіться на хороше взуття! Купіть собі трекінгові черевики. Так, вони коштують недешево. Але в подальшому Ви можете кілька років в них ходити в холодну пору по місту і не турбуватися про те, що можете промочити ноги. Забудьте про кросівках або, не дай Боже, берцах. Це взуття - НЕ для гір. У них Ви легко можете підібрати собі ногу на розбитих гірських стежках, часто присипаних снігом. Трекінгові черевики фіксують ногу так, що навіть при невдалому "подворачіваніе", Ви можете спокійно продовжувати рух без травм (я 9 років ходжу по горах майже цілий рік і знаю, про що говорю.

  • Сонцезахисні окуляри. Це теж обов'язкова до покупки річ, бо на висотах сонячна активність божеволіє і без окулярів можна дуже легко отримати опік сітківки ока.
  • Хороший рюкзак 50-60 літрів. Можете економити на чому завгодно, але взуття, окуляри і рюкзак у Вас повинні бути відмінної якості. З рюкзаків в російських містах можете доглянути собі Nova Tour, Splav або Спорядження. Це недорогі і якісні бренди, які підтвердили свої переваги не одним десятком експедицій! Я особисто віддаю перевагу Splav.
  • Решта - на ваш розсуд ... До обов'язкових речей я беру з собою швидковисихаюче рушник і велику пачку вологих серветок.

До обов'язкових речей я беру з собою швидковисихаюче рушник і велику пачку вологих серветок

їжа

Аннапурна-трек - це т.зв. tea-house трек. Вам не потрібно з собою тягти їжу і намети, бо на всьому протязі маршруту у Вас будуть чайні будиночки і лоджії, де Ви зможете зупинитися на нічліг і поїсти.

У Гімалаях є неписане правило. Якщо Ви зупинилися на ночівлю в будь-якої лодже, їсти Вам слід тут же. Зазвичай, ціна на ночівлю варіюється від 0 до 2 доларів. А ціни за прийом їжі в - від 3 до 7. Шерпи дуже ображаються, якщо Ви домовляєтеся про дешевий або безкоштовному нічлігу, а їсти йдіть куди-небудь в інше місце.

Ми цього правила дотримувалися свято ... Гірські жителі - дуже доброзичливі, чуйні і заслуговують найбільшого до себе поваги.

Кращий час для трекінгу

Не дивлячись на поради путівників йти в гори восени або навесні, я вважаю найкращим часом - лютий і початок березня. Так, може бути прохолодно, проте на стежках ще поки трохи туристів, а видимість - шикарна.

Головне - не планувати треків на літо. З червня і до середини вересня в Гімалаї приходить сезон дощів (він же мусон), закриваючи щільним шаром хмар всю красу.

Основні умови успішного проходження трекінгу - фізична форма і акліматизація. Взагалі, всі популярні треки в Непалі проходяться будь-яким фізично здоровою людиною. А ось з акліматизацією треба бути насторожі: з висот від 3000 м у рівнинних жителів можуть потихеньку проявлятися симптоми "гірської" хвороби. Тому, рекомендується не бігти вгору, а кожен набраний по вертикалі кілометр проводити додатковий день на акліматизацію. У трекінг навколо Аннапурни ми ночували 2 ночі в селі Бхарка (або Мананг) (3500) з обов'язковим виходом на висоти 4000+.

Поступова ступінчаста акліматизація творить чудеса. Більше пийте води, більше рухайтеся. Ходіть, тяга камені. На цих висотах кров гусне від нестачі кисню і додаткова фіз.нагрузкі дозволяє Вашому організму швидше адаптуватися. Можна перед сном пити 1-2 таблетки аспірину. Він не тільки знімає головний біль, а й розріджує кров.

Він не тільки знімає головний біль, а й розріджує кров

Інші Лайфхак і корисності

  1. У Катманду ви - видобуток для місцевих пройдисвітів і таксистів. Торгуйтеся і сміливо скидайте ціни.
  2. В районі Тамі дуже багато готелів, кав'ярень і магазинів
  3. Доїхати до Бесісахара (старт трекінгу) Ви можете самостійно на автобусі з новою автостанції (New Bus Park)
  4. Виїхати з Джомсона (кінцева точка шляху) Ви теж можете самостійно, торгуйтеся!
  5. Таксі від аеропорту до Тамела - 400 рупій
  6. Фліс, штани, шкарпетки, трекінгові палички можете сміливо купувати в Катманду. Вони тут дешеві
  7. В крайньому випадку, якщо будете не встигати, щоранку з Джомсона в Покхару літає літак (ціна - ок 90 доларів в одну сторону)
  8. Непал - дуже розслаблена і добродушна країна. Чи не напружуйтеся, тут мало хто дотримується час і мало хто проявляє агресію
  9. Посміхайтеся і розмовляйте з місцевими. Непальци- дуже доброзичливі і цікаві ... Хоча іноді серед них зустрічаються всякі жебраки.
  10. Відходите від основних стежок (але недалеко. Можна і заблукати), забирайтеся на горбки, заходите в храми і монастирі. Будьте першовідкривачами гімалайського світу для себе
  11. Туалетний папір - дуже важливий атрибут на треку. Їй, наприклад, можна витирати постійно поточний ніс
  12. Багато пийте!
  13. Якщо не впевнені в своїй переносимості висоти, купіть пігулки диамокс.
  14. Зробіть мед.страховка на час трекінгу! При нас з-під Евересту і з верхнього табору Торунг-Ла когось евакуювали на вертольоті

цифри треку

  1. Протяжність - 150-240 км
  2. Найвища точка - 5416 м (перевал Торонга-ла)
  3. Видно 3 восьмитисячники
  4. Температура повітря від +30 до -5
  5. Тривалість по днях: від 12 до 21
  6. Витрати в день - 10-20 $ на людину на їжу-нічліг

замість висновку

Якщо все-таки у вас виникли сумніви в своїх силах і можливостях (а на висоті накриває ВСІХ без винятку), зверніться до будь-турагенство в Катманду. Благо, їх там більше ніж бруду. Відрізняються вони лише вивісками і іноді жадібністю. Але скрізь - майже все добродушні і чуйні. Нам не разу не відмовляли в дружніх безкоштовних радах.

І наостанок: не жартуйте з висотою.

[Notification type = "alert-info" closebutton = "yes" icon = "keep-default"] Автор: Ярослав Андріянов [/ Notification]

115 Голосів

Upvote Downvote

Total votes: 17

Upvotes: 16

Upvotes percentage: 94.117647%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 5.882353%

Новости