Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новинки літератури: українських читачів чекають книги про цензуру, війні, живому Івана Франка і мишах

«ТАМПЛІЄРІ». До збірки увійшли 39 віршів Сергія Жадана про війну

Вчора завершився 23-й за рахунком щорічний Книжковий форум у Львові. У потоці літературних новинок, що обрушився на українського читача, "Сегодня" зловила для вас найяскравіші та найцікавіші.

"ЦЕНЗОР". Новий роман від автора "Аптекаря" і "Танго смерті" Юрія Винничука. За словами письменника, "час дії: до війни, під час війни і трохи після війни. Місце: Гданськ, Сопот, Уельс, Оттава, Варшава, Краків, Сянок, Сколе , Але найбільше - Львова (кримінальний світ, батяри, кімната тортур, підпільні казино, гестапо, концтабір) ".

"ТАМПЛІЄРІ". До збірки увійшли 39 віршів Сергія Жадана про війну, яка ось уже третій рік йде в країні. "Це певна метафора людей війни, - пояснює назву своєї книги поет. - Орден тамплієрів виник під час Священної війни, був затребуваний на ній, отримав повагу. А коли війна закінчилася, ці люди раптом виявилися непотрібними - вони всім заважали і незабаром були знищені як структура. Дуже не хотілося б, щоб наше фронтове покоління також виявилося заручником посттравматичного синдрому, щоб в тилу вони стали нікому не потрібні ". Ілюстрації до книги зробив відомий одеський художник Олександр Ройтбурд.

"Сховище". Найзнаменитіша книга про Голокост - нарешті українською мовою. На сторінках свого щоденника 13-річна єврейська дівчинка Анна Франк, якій судилося назавжди залишитися в таборі смерті Берген-Бельзен в 1945 році, розмірковує про своїх однолітків, про сварки з батьками, про перше кохання, мріє про майбутнє ... Вона пише про те , що ховається від нацистів в покинутому будинку і як боїться арешту, а тому взагалі не виходить на вулицю.

"ФРАНКО ВІД А ДО Я". Абсолютно чудова книга про життя письменника, з якого нарешті скинулися наліт бронзи, що перетворювала талановитого, живу людину в нудний і бездушний символ літератури (Каменяр!). Про письменника, його перевагах і звичках захоплююче розповідає не хто інший, як Фарбований Лис - герой однойменної казки Франко. Додайте сюди безліч унікальних знімків, невідомих фактів і креативну графічну подачу (що-що, а "Видавництво Старого Лева" постаралося на всі сто). Недарма "Франко" був визнаний кращою книгою форуму!

"І знову Я ВЛІЗАЮ В ТАНК". Збірник есе від Оксани Забужко, які вона написала протягом 2012-2016 років. "Ця книга про інформаційну війну, але не про ту, що говорять по телевізору. Бо сучасні війни - це не бомбардування міст, це - бомбардування мізків, - емоційно ріже правду-матку письменниця. - Україна опинилася на передньому краї цієї війни, як Червона Шапочка в лісі. Завдяки нам Європа починає розуміти, наскільки велику загрозу представляє путінська Росія для сучасного цивілізованого світу ".

"І ТІМ, ЩО В труні". Збірник смішних і зворушливих оповідань-замальовок письменника Андрія Бондаря, в якому він жваво і яскраво пише про любов, футбол, політику, собаці, сусідів і немитому дідусеві Тодося. Тексти, на хвилиночку, писалися протягом 13 років!

"ЯК розмовляти ...". Книга навчить нас, наданих дорослих, як прищепити любов, інтерес, а головне - розуміння дітям до мистецтва. Як зробити так, щоб розумні діти нізащо не здогадалися, що ми в мистецтві не дуже, але намагаємося заради них виглядати досвідченими і всезнаючим.

Як українці підкорювали Норвегію, Італію та Іран

Найяскравішим літературним проектом останніх років можна сміливо назвати "серіал антологій" від видавництва "Темпора". Першою ластівкою став "Постріл на сходах" - збірка українських детективів, написаних в далеких 1920-1930 роках. Річ ця без перебільшення унікальна, а головне - неймовірно пізнавальна! Окремий уклін упорядника і редактору книги Ярині Цимбал - цією книгою вона повернула до життя ряд ґрунтовно забутих українських письменників.

Після задимлених сигарет і суворо піднятих комірів прийшла черга "Беладонна". Цей пухкий рожевий томик увібрав в себе зразки літератури все тих же просунутих 20-х, яку в той час називали "порнографічно і срамной" - мова йде про українських любовних романах.

І ось - відразу дві новинки в серії (спасибі Львівського книжкового форуму): "Подорожі філософа під кепом" і "Шляхи під сонцем". Перша книга - це збірник репортажів Майка Йогансена - письменника, перекладача, журналіста (і улюблена характеристика автора цих рядків - прекрасний більярдіст). Його репортажі - це такі собі "дорожні замальовки". Локації в творах - незвичайні і різні: таємничий Дагестан, колоритне єврейське поселення, нафтові промисли Казахстану, суворий Дніпро-Бузький лиман ... При цьому очей у Майка - досвідчене на цікавинки, а мова - гострий, як бритва.

Друга - "Шляхи під сонцем" - ще одна прекрасна дорожня антологія від "Темпора". Цього разу - відразу від шести різних письменників, яких їх робота і інтерес до життя ганяли по всьому світу. Наші люди побували в екзотичних Ірані та Іраку, вони борознили полярні води і висаджувалися на острів Врангеля. Прискіпливо вивчали такі холодні і нордические країни як Норвегія, Швеція, Фінляндія , І навіть відвідали фашистську Італію. Те ще час було - бурхливий, кипляче ...

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Новости