Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Між США і Китаєм може спалахнути нова "холодна війна"

Москва, 4 жовтня - "Весті.Економіка". Оскільки США надають економічний тиск на Китай, розвиваючи торгову війну, це підсилює можливість і військових дій, які США зроблять, щоб кинути виклик недавнім стратегічним досягненням Пекіна в Південно-Китайському морі.
Обмін взаємними ударами на економічних, політичних і стратегічних фронтах загрожує перерости в повномасштабну конфлікт між наддержавами.
Президент США Дональд Трамп недавно активізував торгову війну з Пекіном, ввівши нові тарифи на китайську продукцію на суму $ 200 млрд крім тарифів на китайські товари на суму $ 50 млрд, введені на початку цього року.
Американський президент пригрозив ввести тарифи на китайські імпортні товари на суму $ 267 млрд, якщо азіатська держава не припинить вести хижацьку і нечесну торговельну практику.
Китай ввів відповідні тарифи на американський імпорт в розмірі $ 60 млрд, а також вирішив на невизначений термін призупинити торгові переговори.

Китай з листопада знижує мита на товари з більшості країн торгових партнерів. Держрада таким чином хоче пом'якшити удар, який завдали підвищені мита з боку США.

Китай сприймає ворожі відносини з США як екзистенціальну боротьбу, а торгову війну як частина ширшої стратегії стримування, яку Вашингтон зараз посилює, роблячи військові дії в Південно-Китайському морі.
У неділю китайське військове судно пропливла поруч з американським есмінцем, які проводять операцію із забезпечення свободи судноплавства (FONOP) в районі оспорюваних рифів Гавен і Джонсон в Спратлі.
Військово-морський флот США звинуватив Китай в "небезпечному і непрофесійному маневрі", який дозволив наблизитися на 40 метрів до носа USS Decatur і ледь не призвів до зіткнення у відкритому морі. Американський чиновник заявив Reuters, що есмінець проплив в радіусі 12 морських миль від рифів.
У відповідь Китай звинуватив США в порушенні його "суверенітету і безпеки", додавши, що повторне розгортання США військових кораблів поблизу островів без дозволу "серйозно нашкодило" китайсько-американським військовим зв'язкам.
В останні місяці Пекін воєнізованої ряд об'єктів, на які він претендує в Південному Китаї, враховуючи, що він має намір встановити зону ідентифікації повітряної оборони (ADIZ) над важливим водним шляхом.
У повітряному просторі США також протистояли Китаю, застосувавши бомбардувальники B-52 в рамках місії "безперервного присутності бомбардувальників" в Південно-Китайському морі. Ці дії Китаю порахував "провокаційними".
При цьому Вашингтон зміцнює співпрацю в сфері оборони з регіональними партнерами, включаючи Японію, Австралію і Великобританію. Південна Корея також може вступити в битву.
В середині вересня південнокорейський міноносець "Мунму Великий" проплив недалеко від морських територій, на які пред'являє претензії Китай. Пекін виступив з дипломатичним докором, заявивши, що присутність корабля в його територіальних водах порушує китайське законодавство.
Адміністрація Трампа також дозволила продаж зброї на суму $ 1,3 млрд Тайваню, який Китай розглядає в якості провінції. Це стало прямим викликом спробам Пекіна щодо примусового "возз'єднання" з Тайванем.
Минулого тижня під час візиту до Маніли командувач ВМС США адмірал Філіп Девідсон підписав з Філіппінами нову угоду, в рамках якого передбачається збільшення кількості спільних військових навчань, в тому числі в галузі морської безпеки. Обидві сторони щорічно проводять їх від 261 до 281.
Владі не представили подробиць про 20 додаткових навчаннях, але очікується, що вони будуть зосереджені на боротьбі з тероризмом, а також на операціях із забезпечення безпеки на морі.
Теплі двосторонні відносини в сфері оборони набирають обертів на тлі позиції президента Філіппін Родріго Дутерте і постійної критики США і традиційних західних союзників.
Це відображає постійний вплив Вашингтона на Філіппінах, особливо на тлі потужного істеблішменту в сфері оборони, незалежного від політичних уподобань президента Філіппін.
Швидше за все, пожвавлення в двосторонньому оборонну співпрацю відображає зростаючу стурбованість Маніли щодо присутності Пекіна в водах Південно-Китайського моря, на які претендують Філіппіни. Китайсько-американські стратегічні зв'язки переходять в конфронтацію, оскільки руйнуються двосторонні дипломатичні відносини.
На тлі зростаючої напруженості скасовано заплановану нараду в жовтні між міністром оборони США Джимом Меттіс і його китайським колегою генералом Вей Фенхе в Пекіні.
Раніше Китай скасував зустріч свого віце-адмірала Шена Цзиньлун і американських колег в Ньюпорті, штат Род-Айленд. В кінці цього року міністр оборони Китаю Вей Фенхе планував відвідати США, але Міністерство оборони Китаю запропонувало минулого тижня, що візит може бути скасований.
Двостороння напруженість проникла в самий центр американської політики, Трамп звинувачує Китай в безпосередньому втручанні в майбутні проміжні вибори. Про це він заявив під час недавнього виступу на зустрічі Ради Безпеки ООН.
Міністр закордонних справ Китаю Ван Йі категорично заперечував звинувачення Трампа, заявивши, що Китай "не втручається у внутрішні справи інших країн" і "відмовляється прийняти будь-які необґрунтовані звинувачення на адресу Китаю".
Посол США в Китаї Террі Бранстед також виступив зі звинуваченнями проти Пекіна, припустивши, що Китай "посилює ... знущання над американськими виборцями, проводячи рекламу в їх власній вільній пресі".
Його критичні зауваження вийшли після скандалу, викликаного пропагандою китайського уряду в тому ж виданні, в якому фермерів Айови попереджали про вплив торгових воєн між США і Китаєм.
Вашингтон звинуватив Китай у проведенні систематичної кампанії з дискредитації адміністрації Трампа в ключових виборчих округах, особливо в сільських районах, які страждають від скорочення експорту в Китай в ході торгової війни.
Якщо це не зупинити, посилення напруженості між двома наддержавами серйозно порушить регіональні торговельні зв'язки, підвищивши ризик конфронтації в Південно-Китайському морі і за його межами.

Новости