Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Судак - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. Літаком [ правити ]
  2. На поїзді [ правити ]
  3. Автомобілем [ правити ]
  4. Відстань до міст Криму [ правити ]
  5. На кораблі [ правити ]
  6. пам'ятки [ правити ]
  7. пляжі [ правити ]
  8. Активний відпочинок [ правити ]
  9. Фестивалі [ правити ]
  10. дешево [ правити ]
  11. Середньої вартості [ правити ]
  12. дорого [ правити ]
  13. Де зупинитися [ правити ]
  14. дешево [ правити ]
  15. дорого [ правити ]
  16. В околицях міста [ правити ]
  17. Запобіжні заходи [ правити ]

Судак - кліматичний приморський курорт, єдине місто в Криму , В якому є пляжі з кварцового піску. відкрити карту

Головні вулиці - Кипарисова алея і вулиця Леніна.

Місто в давнину називали по-різному: візантійці - Сідагіос і Сугдея, італійці - Солдая, в давньоруських джерелах - Сурож. У османське час місто отримало назву Судак, яке носить і донині. Колись це був досить важливий місто: його згадує Марко Поло і арабський мандрівник Ібн Батута, який назвав його на початку 1300-х років одним з чотирьох світових великих портів.

Судак розташований в середній частині південно-східного узбережжя Кримського півострова, в 47 км на північний схід від Алушти і в 42 км на північний захід від Феодосії. Місто знаходиться в долині річки Судак, на березі Судакської бухти, обмеженої з заходу горою Фортечний, а зі сходу - мисом Алчак. Місто закритий з півночі гірським пасмом, покритої буковими і дубовими лісами, а також численними сосновими лісосмугами штучного походження. Зі сходу знаходиться посушлива Капсельська долина. Із заходу - місцевість типово середземноморського виду. Клімат Судака близький до південнобережного - м'який, без різких коливань температур, посушливий. Опадів випадає небагато - в середньому 318 мм на рік (в Ялті - 635 мм).

Літаком [ правити ]

Найближчі аеропорти знаходяться в Сімферополі , Анапі , Краснодарі .

На поїзді [ правити ]

Пряме залізничне сполучення з містом відсутня. Найближчі ж / д станції - в Сімферополі і Феодосії .

Автомобілем [ правити ]

За автомобільній трасі E97 з боку Сімферополя або по тій же трасі з боку Феодосії , Поворот на Судак в селі Грушівка.

Або по автомобільній дорозі Р29, що йде уздовж узбережжя з Алушти в Феодосію .

Відстань до міст Криму [ правити ]

На автобусі [ правити ]

Автобусним сполученням Судак пов'язаний з Алуштою , Керчю , Сімферополем (2 години, близько 150 руб), Феодосією і навколишніми селами.

1 Aвтостанція

, Вул. Гвардійська, 34. ☎ +7 (36566) 3-46-15. , Вул взимку 5:30 - 18:00, влітку 5:00 - 22:00. Досить містке будівлю, всередині є зал очікування, камера зберігання (працює по годинах роботи автостанції), банкомати Генбанка і РНКБ, поруч є закусочна з безкоштовним Wi-Fi. Також є квиткова каса АС «Берег» з продажу квитків, знаходиться в центрі міста (площа Молодіжна, 8), працює з 08:00 до 18:00 з травня по вересень. Електронні квитки можна купити на сайті перевізника gosbus.ru .

Поруч з автостанцією - кінцева маршруток, наступних до нового Світу .

На кораблі [ правити ]

Можливо дістатися до міст Криму: Феодосія , Алушта , Ялта .

Містом курсують міські маршрутки. Багато настирливих таксистів.

пам'ятки [ правити ]

2

Кипарисова алея (Кіпаріска). Центр курортного життя міста. Місцевий Арбат. На ній багато сувенірних і інших магазинчиків, кафе, ресторанів та їдалень. 3 Набережна. Друге після Кипарисової алеї місце скупчення кафе і ресторанів, на місці перетину з якої встановлений фонтан і пам'ятник морському десанту 4 , Висаджених на цьому місці в 1942 році в тил ворога. 5 Приморське укріплення, Приморська вулиця, 25-б (біля моря під Фортечний горою). Руїни споруд колишнього портового району. Збереглася оборонна вежа Фредеріко Астагвера (Портова). Поруч з нею розташована невелика купольна вірменська церква Дванадцяти апостолів 12 Підноситься на вершині пагорба над шосе і добре видна з дороги. Вірменська напис, викарбуваний над входом, свідчить, що храм був "знову споруджений з підстави" в 1702 р в ім'я св. Параскеви працями мулярів Григорія і Данакана. Спочатку церква була греко-візантійської, але відновлена ​​вже як вірменська. Стіни храму прикрашали фрески, що зображували таємну вечерю, однак зараз обриси фігур вже невиразні. 6 Храм Покрови Пресвятої Богородиці, вул. Леніна, 27. Споруджений в 1819-29 рр., В період розквіту стилю класицизму в храмовій архітектурі. Являє собою хрестово-купольний будинок. З півночі, півдня і заходу зліплені входи, прикрашені чотирма колонами і трикутними фронтонами. Храм Покрова Пресвятої Богородиці в Судаку неодноразово відвідували представники імператорської сім'ї, Микола II пожертвував кошти на його ремонт храму після землетрусу 1869 р 8 Скала "еолові арфа". Велике наскрізний отвір до мису Алчак, що утворилося в результаті вивітрювання вапняку. 9 Скала Цукрова Голівка. Невеликий кораловий риф на околиці міста, поруч з фортецею. На північно-західній частині гори добре помітні три хрести, у яких проходили зйомки телесеріалу «Майстер і Маргарита». 10 Ювілейна альтанка. Альтанка-ротонда з видом на місто, фортеця і бухту. Створена до тисячоліття міста в 2012 році, на оглядовому майданчику під фортецею. Всередині знаходиться пам'ятна дошка з історією міста.

✦ Особняк Функа. Споруда XIX століття. Колишній власник дачі барон Функа, німець за походженням, був відомим вченим-меценатом, значна частина діяльності якого пов'язана з Судаком. У будівлі нині знаходиться міський краєзнавчий музей.

11

Німецька лютеранська кірха і лапідарій. Кірха побудована в 1887 році для німецьких колоністів, які приїхали на запрошення Катерини II. За залізною огорожею поруч з кірхою розташований невеликий лапидарий, де зібрані надгробні плити з могил видатних громадян Судака кінця XIX - початку XX століття. Недалеко і візантійська базиліка Параскеви 12 X-XII ст 12 Парк ТОК «Судак». Пам'ятник садово-паркового мистецтва. У парку представлено понад 100 видів флори, з яких близько 30 видів рідкісних; безліч середземноморських рослин. Серед флористичних раритетів ялиця Віломорена, платан кленолистий, ялиця іспанська, кедр короткохвойний, кипарис Лавсона. В основному парк представлений співтовариствами сосни пицундской. У парку знаходиться оригінальна скульптура «Викрадення Європи» і ландшафтний ставок з гротом. 13 Міський сад. Упорядкований в 2014 році парк. 14 Бюст двічі Героя Соціалістичної Праці Князєвої М. Д.. 15 Монумент «Пагорб Слави». Є братською могилою воїнів Великої Вітчизняної війни, які загинули при звільненні Судака. 16 Будівля земської лікарні, вулиця Гвардійська, 1, літер "А". Будівля другої половини XIX століття. 17 Особняк, вулиця Леніна, 28. Початок XX століття. 18 Пам'ятник визволителям Судака. 19 Парк санаторію «Сокіл». Пам'ятник садово-паркового мистецтва. Парк є цінним зразком паркового будівництва на південно-східному узбережжі Криму. Наукове значення парку полягає у високій видовий насиченості його деревними рослинами. Це один з найбагатших за кількістю і станом екзотичних видів деревних і чагарникових порід, розташованих в Південно-східному Криму. Тут росте близько 100 видів і декоративних форм дерев і чагарників, що утворюють різні типи паркових композицій. Успішне інтродукованих випробування проходять в парку 15 видів хвойних порід, 31 вид листяних, 24 види чагарників і 3 види ліан. За багатством видового складу рослин парк санаторію «Сокіл» прирівнюється до кращих парків-пам'ятників садово-паркового мистецтва ПБК. 20 Лісопарк «Перчем». Пам'ятник садово-паркового мистецтва. Парк-пам'ятник розташований в північно-західній частині Судака на схилі гори Перчем-Кая. Насадження сосни Судакської і кримської, кедрів, кипарисів, ясен і інших порід віком 60-70 років.

Судак орієнтований на молодь, тому в місті достаток розважальних закладів: ресторанів, нічних клубів, диско-барів, кінотеатрів і т.д. Часто в Судак запрошують українських і російських зірок естради. Можна взяти екскурсію в будь-яку точку Криму. Одним з найбільш захоплюючих видовищ є поїздка в дельфінарії.

12 Екскурсійна прогулянка на катері. Можна з'їздити в Новий Світ бухти зелену, синию, і блакитну, а також повз мис Капчик і мису Коба-Кая, повз грота Галіцина з заходом і купанням в Царській Бухті. Також прогулянки на мис Меганом, в Ялту і Алушту.

2

Історичний музей, вул. Ушакова, 1. Розташований в будівлі колишньої дачі вченого-мецената, обрусілого німецького барона І. Функа, наукова діяльність якого була тісно пов'язана з Судаком. Гарний двоповерховий особняк Функа виконаний в романтичному стилі з елементами неоготики. В даний час в 4 залах музею діє 13 експозицій, що розповідають про давню історію регіону, епохи раннього середньовіччя, про економічне та культурне освоєнні Судака після приєднання Криму до Російської імперії а також про більш сучасному періоді. 4 Парк атракціонів (в кінці Кипарисової алеї). Безліч дитячих і не дуже атракціонів. 5 Кіноконцерну зал ТОК Судак. Протягом всього літнього сезону виступають зірки естради країн СНД. 6 Народний театр «Апарте», вулиця Леніна, 47 (в приміщенні Судакського будинку культури).

пляжі [ правити ]

Усе узбережжя Судака - це великий піщаний пляж. Влітку може бути досить шумно і багатолюдно.

7

Центральний пляж. 8 Лікувальний пляж. 9 Колгоспний пляж. 10 Пляж «Мохіто» (Біля підніжжя Фортечний гори в самій західній частині Судакської бухти). платний вхід. Єдиний платний пляж Судака. Позиціонується як елітний пляжний комплекс. Поруч гарне кафе, яке до вечора перетворюється в нічний клуб. Тут же знаходиться один з судакських дайв-клубів, прокат матраців, масок і ласт. З недоліків: пляж штучний, з завізних піском і бетонним спуском до води. Навпаки лежить крабів острів 11 Великий камінь в 70 метрах від берега, іноді використовується як місце для купання. Дістатися можна вплав, на матраці / катамарані, або вбрід, тому що глибина моря не перевищує 1-1.5 метра. 12 Закрепостние пляжі. За Фортечний горою знаходяться пляжі санаторіїв «Сокіл» і «Кримська весна», а також дикий пляж «На камені» 13 14 Черепаший пляж. Крупногалечний нудистський пляж з прозорою водою.

Активний відпочинок [ правити ]

✦ Тенісні корти. П'ять тенісних кортів в санаторії Міністерства оборони і один - в паніонате «Зоряний». Оренда і навчання грі.

16

Дайвінг клуб «Наутілус» (в центрі Набережної, на рятувальній станції м Судака, навпаки диско-клубу «Прибой».).

12 Катання на парашуті за катером (парасейлінг), прокат катамаранів, катання на банані і водному мотоциклі поширені повсюдно. Найбільш потужні човни перебувають на центральному пляжі.

✦ Скелелазіння. Маршрути різних складнощів для новачків і професіоналів. Гора Сокіл є улюбленим місцем для тренувань і змагань альпіністів і скелелазів.

Фестивалі [ правити ]

12 Фірмовий магазин заводу шампанських вин «Новий Світ» . Випускається 17 марок шампанських та ігристих вин. У виробництві використовуються сорти винограду: Шардоне, Піно-нуар, Рислінг, Аліготе, Каберне Совіньон. Витримка вин відбувається при температурах + 10 ... ... + 15 ° C від 3 до 16 років (шампанське «Новий Світ. Коронаційне»). Спектр продуктів включає брют-кюве, екстрабрют, брют, напівсухі, сухі і напівсолодкі вина.

У місті розрахунок ведеться в російських рублях. Крім нижчеперелічених банків також працюють «Верхневолжскій» і «ЧБРР».

✦ Банкомат банку «Росія», вул. Леніна, 88 (готель «Форум»).

дешево [ правити ]

На центральному ринку 6 можна купити всі продукти, характерні для Криму, але ціни характерні виключно для Південного берега Криму. Також два невеликих продуктових ринку (Приморський 7 і Кипарисовий 8 ) Знаходяться у Молодіжній площі.

Середньої вартості [ правити ]

2

Кафе-їдальня «Прохолода». 3 Їдальня «По-домашньому», Кипарисова алея, 14. 4 Їдальня «По-домашньому».

дорого [ правити ]

Більше 10 ресторанів знаходяться на кипарисовою алеї.

5

Кримський дворик. 6 Ханський дворик. 7 Лаундж кафе «Бригантина». Ресторан з трьох сторін оточений морем. 8 Ресторан «Парус».

Центром нічного життя міста є Кипарисова алея. На ній або в безпосередній близькості розташовані практично всі нічні заклади, більшість з них з безкоштовним входом.

3

Дискоклуб «Достлук». Клуб під відкритим небом. 4 Дискоклуб «Феррарі». Клуб від власників легендарного, але нині закритого клубу «Егоїст». Знаходиться в закритому приміщенні, що особливо зручно в дощову погоду. Тимчасово не працює. 5 Дискоклуб «Прибій».

Де зупинитися [ правити ]

У Судаку велика частина населення спеціалізується на надання житла. Весь Судак обвішаний оголошеннями про пропозицію житла. Найбільший вибір - на автовокзалі, можна знайти варіант практично на будь-який бюджет.

дешево [ правити ]

Середньої вартості [ правити ]

2 ТОК «Судак»

, Вулиця Леніна, 89. ☎ +7 (978) 017-45-50. від 1500 руб .. 6 Готель «Аквамарин» . від 1200 руб .. Знаходиться на набережній в 10 м від моря. Підійде для любителів нічного життя. 7 Готель «Бригантина» . Примітна тим що знаходиться на пірсі, прямо над водою. Любителям спокійного відпочинку не підійде, т. К. На набережній шумно постійно. 8 Міні-пансіонат Кунеш , Вул. Південнобережна, 76. Гостьовий будинок знаходиться в 1 км від пляжу і в 1,5 км від центру міста. Безкоштовний Wi-Fi, екскурсійне бюро. 10 Військовий санаторій Міністерства оборони Росії.

дорого [ правити ]

14 Пансіонат «Парус»

. Знаходиться на набережній в епіцентрі туристичної життя міста всього в 30 м від моря. При пансіонаті відмінний ресторан під відкритим небом.

В околицях міста [ правити ]

15 Автокемпинг «Капсель»

, Між мисами Меганом і Алчак. ☎ +7 (978) 726-51-07. Влітку 200 руб з машини і по 50 руб з людини. Популярний охороняється містечко з 3-4-х місцевих дерев'яних будиночків для відпочинку біля моря і 350 намети-машино місць, а також упорядкованих номерів «напівлюкс» 2-х і 3-х місцевих. Вода, туалет, вай-фай, електрику. Влітку дуже багато людей. 16 Місце для паркування в прибережному. Слабо облаштований охороняється наметове містечко. Поруч багато кафе і винзавод «Сонячна Долина» з фірмовим магазином. Відмінний вид на Карадаг. 17 Турстоянки "Ескі-Юрт". Безкоштовно. Є джерело води, дрова. 18 Кемпінг «Сонячна Долина» . Дерев'яні будиночки-спальники, оснащені електрикою (світло, розетки) розраховані на розміщення до 3-х чоловік. Душ і туалет на території. Безкоштовний Wi-Fi.

Оптимальним способом зв'язку на території міста є мережа МТС; сім-карти, якою можна купити в різних магазинах.

Запобіжні заходи [ правити ]

В цілому місто досить безпечний. У той же час не варто забувати про звичайних застережних заходів. Часті випадки крадіжок на пляжах, граббінг сигналізацій припаркованих автомобілів.

Новий Світ - невеликий популярний курорт поблизу від Судака, відомий своїм національним парком і заводом шампанських вин. Дістатися до селища можна навіть пішки (3,5 км по гірській дорозі).

2

Скала Жаба (Бака-Таш) (У дороги, що веде з села Грушівки в Судак. В 0,8 км на північний захід від Дачного.). Скала, на східному обриві якої виділяється камінь, схожий на повзучу вгору жабу. В середні віки вузьку ділянку долини між горами Таракташ і Бакаташ був захищений оборонним муром. Залишки стіни в кінці минулого століття ще було видно на схилах цих гір. Жаба є одним із символів Судака і розміщена на його бренд. Кримсько-татарська назва Бака-Таш дослівно перекладається як кам'яна жаба. 3 Гора Ай-Георгій (Святий Георгій). Підноситься на 500 метрів над Судакської долиною і добре проглядається з будь-якої точки міста. Є стежка, що веде на гору, з відмінними видами. Також є джерело води.

12 Храм Святого Іллі, Сонячна Долина.

Новости