Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільший пасажирський, вантажний, транспортний і військовий літак у світі

  1. Найбільший пасажирський літак
  2. місткість лайнера
  3. Найбільший вантажний літак
  4. рекорди лайнера
  5. Найбільший військовий літак у світі
  6. Ан 124 «Руслан»
  7. Lockheed C - 5 Galaxy
  8. 10 найбільших літаків у світі
  9. Туполєв АНТ-20 «Максим Горький»
  10. Hughes H-4 Hercules
  11. Boeing 747
  12. Boeing 777-300ER
  13. Airbus A340-600
  14. Boeing 747-8
  15. Ту-134
  16. Сухий «Суперджет» -100
  17. Іркут МС-21
  18. Concorde

Авіаперевезення вважаються безпечним і доступним засобом для подорожей. Для підняття одного лайнера в повітря потрібно пристойну кількість палива, тому конструктори ведуть постійну боротьбу за зменшення споживання палива. Лайнери великої місткості показали себе як ефективний засіб, здатне перевозити великі обсяги вантажів і обслуговувати великий пасажиропотік.

Лайнери великої місткості показали себе як ефективний засіб, здатне перевозити великі обсяги вантажів і обслуговувати великий пасажиропотік

Найбільший пасажирський літак

Найбільшим пасажирським літаком у світі є Airbus A380. Авіалайнер проводиться групою європейських компаній в кількох країнах Євросоюзу. Розмах крил цього гіганта становить 80 метрів, що звільняє місце для великих запасів палива і дає можливість для тривалих безпосадкових перельотів.

А380 має неймовірні технічні характеристики:

  1. Кількість пасажирів: 850 чол.
  2. Макс. швидкість в польоті 1020 км / год.
  3. Макс. відстань польоту: 15200 км, більше, ніж у будь-яких представників даного класу.
  4. Макс. злітна маса: 575 т.

Застосування композитних матеріалів дозволяє літаку важити значно менше, що допомагає набирати потрібну висоту при мінімальному розгоні.

У проекті літака інженерам вдалося поєднати пізнання в області інженерної думки і аеродинаміки.

У проекті літака інженерам вдалося поєднати пізнання в області інженерної думки і аеродинаміки

місткість лайнера

Модель володіє великою кількістю модифікацій, проте в середньому аеробус здатний вмістити близько 555 осіб. Літак відрізняється високим рівнем комфорту. Експлуатація лайнера ведеться на всіх континентах. Airbus славиться гарною керованістю і майже нульовий аварійністю.

Для підняття в повітря такої махини підійде не всякий двигун, адже крім пасажирських крісел на лайнері розташовані:

  1. Зони відпочинку.
  2. Спальні каюти.
  3. Бари та багато іншого.

Підняти цю масу в височінь здатні тільки 4 мотора Rolls-Royce, що виготовляються за спецзамовленням.

У Росії найбільший пасажирський літак активно експлуатує головна авіакомпанія країни - «Аерофлот». А380 має значну частку в парку даного перевізника.

Найбільший вантажний літак

Ан 225 - «Мрія» по праву утримує звання найбільшого літака в світі. Довжина літака - 73 метри, а розмах крил становить неймовірні 88 метрів! Літак існує в єдиному екземплярі і експлуатується українською компанією «Antonov Airlines». У теорії цей літак можна класифікувати як транспортний, проте його початковим призначенням було перевезення космічного апарату багаторазового використання «Буран».

Після розпаду СРСР найбільший вантажний літак у світі відійшов до України, однак тривалий час не експлуатувався. З лайнера були зняті двигуни і все цінне обладнання. Лише на початку 2000-х років виникла потреба в подібному «повітряному вантажівці» і літак був модернізований, щоб відповідати міжнародним авіаційним стандартам.

Зараз найбільший літак Ан адаптований під комерційні перевезення. Вантажопідйомність літака - близько 250 тонн.

Важливо: насправді існує другий примірник «Мрії», однак він не добудований. Готовність проекту оцінюється в 70%. Для завершення будівництва потрібно близько 100 мільйонів доларів, які жоден інвестор поки надати не готовий.

рекорди лайнера

Ан - 225 побив безліч рекордів вантажопідйомності. Найбільший вантажний літак у світі має абсолютний рекорд по підйому вантажу в повітря - 253,5 тонни. Повітряний рекордсмен не раз заноситься в Книгу Рекордів Гіннеса.

У найближчі десять років навряд чи комусь вдасться побудувати проект подібного масштабу, тому лайнер ще найближчі десять - п'ятнадцять років буде утримувати пальму першості в номінаціях «найбільший літак у світі» і «найважчий літак».

У найближчі десять років навряд чи комусь вдасться побудувати проект подібного масштабу, тому лайнер ще найближчі десять - п'ятнадцять років буде утримувати пальму першості в номінаціях «найбільший літак у світі» і «найважчий літак»

Найбільший військовий літак у світі

Найбільший літак у світі використовується тільки в мирних цілях, проте багато його менші побратими використовуються для перекидання військових вантажів. Найбільш успішними країнами в цій галузі є Росія і США. Холодна війна прискорила гонку озброєнь і в оборонну промисловість хлинув потік державного фінансування.

Виробництво однієї моделі вимагало величезних коштів, тому перед польотами кожен проект проходив ретельну перевірку. Час введення в експлуатацію подібного роду техніки становить близько 5 років з початку моменту проектування.

Ан 124 «Руслан»

Даний військово-транспортний лайнер є одним з небагатьох представників гігантів авіабудування в Росії. Розробка проекту та перші польоти були здійснені ще в епоху Радянського Союзу, однак технологічні рішення конструкторів реально випереджали свій час і тому залишаються актуальними до цього дня.

Назва «Руслан» лайнеру дали бойові льотчики, але воно настільки сподобалося журналістам, що у всіх топах і рейтингах він фігурує з даної абревіатурою. Прізвисько стало невід'ємною частиною літака.

Повітряна машина має розмах крил близько 80 метрів, довжина - 73 метри. Максимальна дальність польоту - понад 15 тис. Кілометрів. Не раз ці авіалайнери під час своїх польотів обминали земну кулю з мінімальною кількістю дозаправок.

Експлуатація «Руслана» ведеться в Росії і на Україні, причому не тільки для військових вантажоперевезень.

Експлуатація «Руслана» ведеться в Росії і на Україні, причому не тільки для військових вантажоперевезень

Lockheed C - 5 Galaxy

Модель Lockheed C - 5 Galaxy є американським відповіддю на вітчизняні проекти лайнерів зі сверхпод'ёмностью. Масштаби цього монстра вражають: у військовій конфігурації він здатний перевозити 275 повністю екіпірованих солдатів, а при використанні в цивільній авіації бере на борт 75 пасажирів. У початковому проекті передбачалося, що борт здатний перевозити міжконтинентальні балістичні ракети.

10 найбільших літаків у світі

З моменту зародження авіації повітряні апарати ставали надійніше і збільшувалися в розмірах. У кожній епосі був літак, що є технологічним проривом. Для вас ми представляємо топ - 10 літаків, що вплинули на розвиток світової авіації.

Туполєв АНТ-20 «Максим Горький»

Побудований на честь значно події в біографії М. Горького - 40 - річного ювілею з моменту початку його літературного шляху, літак вражав розмірами. Цей восьмімоторний гігант вміщував в себе друкарню, лабораторію і бібліотеку. Для повноцінного використання потрібний льотний штат в 20 чоловік.

Доля єдиного випущеного примірника трагічна - 18 травня 1935 року відбулося нещасний випадок, який призвів до катастрофи. Однак даний літак став прообразом для створення важких вітчизняних літаків, таких як «Руслан» і «Мрія».

Важливо: в середині 30 - х років 20 століття його по праву можна було назвати не тільки найбільшим російським літаком, але і найбільшим вантажним літаком у світі.

Hughes H-4 Hercules

«Геркулес» невипадково займає місце в нашому топі. Посій день він є найбільшим транспортним літаком з можливістю зльоту і посадки на водну поверхню.

Проект фінансувався американським магнатом Говардом Хьюзом, проте був виконаний лише в дерев'яному варіанті. Це пов'язано з тим, що період споруди припав на Другу світову війну, тому весь метал йшов на військові потреби. Передбачувана місткість - 750 чоловік - робила б його найбільшим пасажирським літаком з коли-небудь побудованих.

Передбачувана місткість - 750 чоловік - робила б його найбільшим пасажирським літаком з коли-небудь побудованих

Boeing 747

Цей літак так чи інакше бачив кожен з нас: вживу, на фото або на відео. Протягом 37 років Боїнг 747 утримував звання найбільшого цивільного літака, до тих пір, поки не з'явився Аеробус А380. Використовується по всьому світу. Застосовувався для доставки космічного шаттла від місця виробництва.

Характеристики:

  1. Довжина від носа до хвоста: 76,4.
  2. Розмах крила: 68,5.
  3. Екіпаж: 2 пілота.
  4. Кількість пасажирів: 600 чол.
  5. Макс. швидкість у польоті: 1100 км / год.
  6. Дальність польоту: близько 14000 км.
  7. Макс. злітна маса: 448 тонн.

злітна маса: 448 тонн

Наступні моделі також входять в топ 10 найбільших літаків світу, проте їх місце в списку заслужено в першу чергу їх надійністю і продуктивністю.

Boeing 777-300ER

Найбільший літак фірми Боїнг. Апарат має широкий простір всередині обшивки і здатний перевозити до 70 000 тон комерційних вантажів.

Airbus A340-600

Випущений в кількості 97 примірників, що дозволяє йому називатися одним з найбільш затребуваних літаків, здатний взяти на борт 450 пасажирів. Знятий з виробництва в 2011 році, але продовжує повсюдно експлуатуватися.

Boeing 747-8

Подовжена версія лайнера очолює почесний список найдовших повітряних апаратів (76, 4 метра). У міжнародній класифікації має назву «Intercontinental».

Ту-134

Среднепассажірскій магістральний лайнер, який по праву вважається одним з кращих в Росії. Дана модель приваблює не більший обсяг всередині, а пристойною для своїх габаритів швидкістю - вона може доходити до 950 км / ч.

Сухий «Суперджет» -100

Русский літак є передовою ластівкою вітчизняного авіабудування. Має найсучаснішу цифрову начинку, здатний перевезти 100 чоловік. Активно закуповується в Азії, в планах компанії «Сухой» вихід на ринок США.

Іркут МС-21

Даний авіалайнер ще не виробляється і отримує місце в нашому списку авансом. Незважаючи на не найбільші габарити проекту (довжина - до 40 метрів), які не дозволять йому змістити з перших рядків найбільші літаки Заходу, він здатний позбавити Росію від домінування іноземних виробників.

Concorde

Літак послужив початком різкого сплеску будівництва надзвукових пасажирських лайнерів. Впізнаваний силует із загостреним носом без праці впізнається на фото і відео. Використовувався в перебігу 27 років, що дозволило йому стати рекордсменом з перевезення пасажирів - 3 мільйони чоловік.

Кожному виробнику хочеться називатися гігантом індустрії. В авіабудуванні поки немає рівних Аеробусу з моделлю A380. Найбільший пасажирський літак у світі проводиться не перший рік і постійно модифікується. Не за горами часи, коли один літак візьме на борт понад 1000 осіб.

Російський ринок важких літаків переживає не найкращі часи. В експлуатації перебувають старі радянські моделі. Поступово російські виробники намагаються наздогнати колег з Європи та Америки, проте на це потрібен час.

Кожен з описаних лайнерів може важити десятки тонн, однак коефіцієнт корисності оцінюється за формулою: 1 кг власної ваги на кількість ваги, що піднімається.

Підписуйтесь на наш канал Яндекс Дзен і ставте палець вгору!

Новости