Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кому належить санаторно-курортне лікування для пенсіонерів?

  1. Державні обов'язки з надання послуг
  2. Право на соціальні путівки
  3. Порядок отримання путівки
  4. Документи для отримання путівки
  5. Путівки до Криму
  6. Поради пенсіонерам по отриманню пільгових путівок
Юридична консультація

>> Санаторно-курортне лікування для пенсіонерів: поради, як отримати пільгові путівки

На пенсію можна вийти за віком, за вислугу, за медичними показаннями. У будь-якому випадку пенсіонер може користуватися всіма пільгами, гарантованими йому державою. Не всі знають, що пенсіонери можуть користуватися послугами санаторно-курортних установ.

Там вони можуть відпочити, підлікуватися. Щоб отримати таку можливість, досить подати пакет документів і стати в чергу.

Державні обов'язки з надання послуг

Санаторно-курортне лікування для пенсіонерів - з області фантастики

Відповідно до закону РФ пенсіонери можуть лікуватися в санаторно-курортних установах безкоштовно. Звичайна кратність надання путівок - раз на рік.

У деяких випадках передбачена можливість більш частого лікування за показаннями здоров'я. Держава бере на себе витрати як по лікуванню пенсіонера, його змістом, так і по проїзду до місця лікування.

Якщо пенсіонер оплатив проїзд сам, то держава потім йому все відшкодує. Можливі види транспорту, проїзд на яких відшкодовується: ж / д - приміські, міжміські поїзди; авіаційний - економ - клас.

Якщо місце лікування знаходиться в тому ж місті, де проживає пенсіонер, можна отримати компенсацію за користування внутріміським автотранспортом, виключаючи таксі. Компенсується проїзд на водному транспорті до місця лікування.

Щоб отримати путівку, треба дочекатися своєї черги.

Право на соціальні путівки

Оздоровлення і навіть продовження життя - лікування в санаторіях

Якщо людина досягла пенсійного віку і при цьому не працює, він має право на отримання соціальної путівки. Щоб підлікуватися і відпочити у жінок вік повинен перевищувати 55 років, а у сильної статі інші рамки - старше 60 років. Таким правом наділяються не всі пенсіонери.

Якщо людина користується пільгами федерального рівня або пільгами інших рівнів, то санаторно-курортним лікуванням вони забезпечуються за іншими принципами. До таких людей відносять колишніх військових, поліцейських , Співробітників ФСБ, працівників владних структур.

Категорично заборонено подвійне використання даної пільги. Ця заборона закріплений законодавчо. Військові пенсіонери мають право на часткову компенсацію витрат на санаторно-курортне лікування. Вони лікуються у відомчих санаторіях зі знижкою 75%, членам їх сімей передбачена знижка - 50%.

На рахунок кожного військового пенсіонера Міністерство щорічно переводить 600 рублів, які можна згодом витратити на лікування у відомчих санаторно- курортних установах. На членів сімей йде нарахування - по 300 рублів.

Санаторно-курортне лікування інвалідів: міф чи реальність? Спробуємо розібратися з допомогою відео:

Порядок отримання путівки

Існує кілька умов для отримання соціальної путівки:

  1. Наявність медпоказаніям, які офіційно дано медустановами. Вони підкріплюються «Довідкою на отримання путівки» форми № 070 / у-04. Тут же робиться відмітка, що протипоказань для цього немає. Термін дії довідки - півроку. Якщо так вийшло, що між подачею документів і фактичним відпочинком різниця більше 6 місяців, довідку треба буде робити заново.
  2. наявність страхового пенсійного свідоцтва .
  3. На руках повинні бути результати медичної соціальної експертизи.
  4. Пенсіонер повинен написати заяву, що відмовляється від матеріальної компенсації за цю пільгу.

Документи для отримання путівки

Державних санаторіїв для пенсіонерів залишилося не так багато ...

Пакет необхідних документів:

  • паспорт (Оригінал і кілька копій).
  • Посвідчення (оригінал, копії).
  • Трудова книжка (Оригінал, копії) для підтвердження дійсно наявного трудового стажу.
  • Медсправка, в якій зазначено право пенсіонера на отримання відповідного лікування, відпочинку. Це може бути довідка 070 / у.
  • Санаторно-курортна карта. Її треба оформляти вже безпосередньо перед відпочинком. Її може замінити довідка 072 / у. Такі документи оформляються без черги в місцевих поліклініках. Вони потрібні, щоб лікування в санаторії проводилось відповідно до потреб здоров'я пенсіонера. Оскільки доводиться звертатися до декількох фахівців, а після цього дільничного лікаря треба час на написання висновку, рекомендовано звертатися за такою картою заздалегідь. Краще місяці за 2 до від'їзду на відпочинок.
  • Довідка про розмір пенсії.

подаючи пакет документів , Треба пам'ятати, що черга підійде не відразу, доведеться почекати. Іноді очікування розтягується на довгий час. Треба спокійно миритися з реаліями сьогоднішнього дня і чекати, поки підійде черга на безкоштовне санаторно-курортне лікування.

Іноді це розтягується навіть на кілька років, тому що держава обмежена в ресурсах на організацію такого відпочинку і лікування. Після постановки пенсіонера на чергу йому повідомлять, що він включений до списків очікування.

Якщо йому відмовлять у постановці в чергу, то йому також про це своєчасно повідомлять. Час на відповідь - 14 днів. Відлік починають після подачі повного пакету документації, що підтверджує право на отримання відповідної пільги.

Путівки до Криму

До Криму реально потрапити в міжсезоння

Можливості отримати безкоштовні путівки до Криму влітку у пенсіонерів практично немає. Зате на зимовий відпочинок або на перебування на півострові в міжсезоння цілком можна розраховувати. Влітку курортні установи приймають працюють клієнтів, школярів, студентів.

Якщо пенсіонер збирається за кордон, щоб підлікуватися і відпочити за рахунок своїх накопичень, він повинен розуміти, що проїзд йому компенсувати ніхто не буде. Проїзд може бути компенсований державою тільки в тому випадку, якщо він проходить в рамках держави.

Плануючи перебування в санаторії за кордоном, треба детально проаналізувати стан здоров'я. Для цього звертаються за консультацією до лікаря, проходять обстеження . Треба зіставити особливості стану людини і кліматичні показники країни, де планується відпочинок.

Заздалегідь дізнаються все про санаторії, в який є бажання поїхати. Треба розуміти, яка там лікувальна база, в чому особливість роботи цієї установи. Не завжди конкретній людині підійде навіть найкращий курорт. Все залежить від особливостей здоров'я.

У поїздку з собою беруть якнайбільше довідок , Аналізів, знімків - все, що пов'язано зі станом здоров'я. Краще зробити переклад медичних документів на мову тієї країни, де заплановано лікування. Тоді доктора без проблем ознайомляться з наданою їм інформацією і зроблять ті призначення, які дійсно будуть корисні.

Треба знати міру. Зайве вплив на організм може бути шкідливим і небезпечним. У літньому віці краще обмежитися частковими оздоровчими процедурами.

Вирушаючи за кордон , Треба пам'ятати, що відвідування деяких країн вимагає відповідної візи. Це забирає чимало часу. По-перше, доведеться збирати документи. Обов'язково до закордонного паспорту докласти рахунок-виписку з банку, фотографії. По-друге, сам процес видачі візу займає близько 2-х тижнів. Тому все треба робити завчасно.

Поради пенсіонерам по отриманню пільгових путівок

Наполегливість - запорука для отримання путівки в санаторій

якщо пенсіонер прагне отримати безкоштовну путівку, то проходження наведених нижче рекомендацій допоможе йому в цьому. Треба бути готовим до повільного просування черги.

Все йде так, як треба, ніхто не може скасувати ваше право на отримання такої путівки, просто не вистачає коштів для її якнайшвидшого надання.

Коли людину ставлять в чергу на отримання такої путівки, йому присвоюють номер черговості. Кожен пенсіонер, який стоїть в черзі, повинен знати свій номер, щоб контролювати просування.

щоб подати заяву , Пенсіонер може сам прийти, або скористатися допомогою свого законного представника. Звертатися треба до органів соцобслуговування, у відділенні, до якого належить пенсіонер за місцем реєстрації .

Якщо путівка виділена і відома дата початку лікування, треба подбати про отримання санаторно-курортної карти. Вирушати в медустанову за її отриманням краще місяця за 2 до початку дії путівки.

Треба простежити, щоб на путівки були всі відповідні позначки. Про те, що вона оплачена, свідчить друк ФСС і наступна відмітка: «Оплачено за рахунок коштів федерального бюджету». Тут же зазначається, що вона «продажу не підлягає».

Коли пенсіонер буде перебувати в санаторно-курортному закладі, йому співробітники віддадуть відривний талон від його путівки. Цей талон треба після закінчення відпочинку надати туди, де путівка була отримана. Він буде служити доказом, що лікування дійсно було отримано, відпочинок пройшов відповідно до закону.

Від лікарів санаторію треба буде забрати відривний талон від санаторно-курортної карти. Його також треба надати в медзаклад, яке відправило людину на лікування. Якщо у пенсіонера складаються обставин так, що він не може почати лікування, то він зобов'язаний повернути путівку туди, де її отримав не пізніше тижневого терміну до початку періоду лікування. В іншому випадку виникнуть фінансові проблеми . Так що вичікувати до останнього не можна.

Якщо бути терплячим і дотримуватися всіх порад, обов'язково вийде пролікуватися, відпочити безкоштовно.

Санаторно-курортне лікування інвалідів: міф чи реальність?

Новости