Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як військова техніка Росії підкорила найпівнічніший океан планети (ФОТО)

  1. Крізь крижане мовчання
  2. Чи не зникла експедиція
  3. наперекір стихії

Арктична експедиція Міноборони Росії, спрямована для дослідження і випробування нових і перспективних зразків озброєння військової і спеціальної техніки, виконала всі поставлені завдання.

Про це повідомили в російському військовому відомстві, підкресливши, що в ході рейду загальною протяжністю близько 2400 км оцінювалися можливості експлуатації техніки в умовах низьких температур (до -60 градусів Цельсія), а також щодо забезпечення автономності і готовності до виконання завдань в суворих умовах. Також перевірялася здатність підтримувати мікроклімат в населених відділеннях, випробовувалися можливості руху по торосами, глибокому снігу, при заметілі зі швидкістю вітру понад 35 метрів в секунду.

Члени цієї експедиції російського Міноборони стали першими в світі, кому вдалося дійти своїм ходом на техніці від материкової частини до острова Котельний. У числі цих сміливців виявився і оператор телеканалу «Зірка» . Про те, на що здатні наші люди і наша техніка в екстремальних північних умовах, яким він був - цей «рейд особливого призначення», розповість черговий випуск програми «Військова приймання» на телеканалі «Зірка».

Крізь крижане мовчання

Крізь крижане мовчання

Унікальний снегоболотоход «ТРЕКОЛ», дволанковий транспортер ДТ-30ПМ (плаваючий модернізований). Ці та ряд інших зразків техніки відправив у берегів Північного Льодовитого океану випробувальний центр Міноборони Росії, що займається тестуванням подібних транспортних засобів «спеціального призначення». Нинішню експедицію на Крайню Північ очолив офіцер центру полковник Денис Вінніков.

Старт походу був даний їм в районі Тіксі. Всього в рейді брали участь шість машин, з яких самим «маленьким» виявився дволанковий всюдихід ГАЗ-3344. Цікаво, що, за словами Дениса Віннікова, ця машина якраз перед походом практично завершила державні випробування. «В ході них було виявлено ряд недоліків, - зазначає офіцер. - Підприємство їх доопрацював, і представило нам зразок, який в ході експедиції буде перевірений на ефективність і надійність ».

Фініш експедиції був спланований на острові Котельний. Відстань по прямій від Тіксі - 550 кілометрів, проте маршрут йшов іншим шляхом: спочатку уздовж узбережжя, потім, через океан, по льоду протоки Дмитра Лаптєва. Далі - на острови Великий і Малий Ляховський. Найскладнішим виявилося пройти протоку Санникова - 55 кілометрів по нерозвіданих льоду, де в разі НП ніхто не встигне прийти на допомогу ... До речі, ще сто років тому цей район був зовсім невідомим: не було ні достовірних карт, ні точної інформації.

До речі, ще сто років тому цей район був зовсім невідомим: не було ні достовірних карт, ні точної інформації

Нині ці території впевнено підкорює російська армія. До речі, похід став приводом випробувати не тільки машини. Наприклад, вдалося протестувати можливості нового приладу - Льодомерії. Апарат виявився справжнім порятунком для експедиції. Завдяки йому, товщину льоду вдавалося вимірювати прямо в русі. Але найголовніше - перевірку на міцність пройшли люди. Адже та ж сила вітру посилювала мороз в рази. Впоралися наші екстремали і зі звичайними людськими страхами. Наприклад, що буде, якщо машини проваляться під лід? ..

Чи не зникла експедиція

Під час пошуків легендарної «Землі Санникова» тут пропала ціла експедиція. Це сталося ще в 1902 році, проте ці місця як і раніше залишаються одними з найбільш безлюдних на планеті. Потрапити сюди навіть по повітрю непросто: так, підготовлені до рейду всюдиходи, завантажені в транспортні Іл-76, кілька днів чекали свого вильоту в Тіксі. Занадто мінлива погода на узбережжі Північного Льодовитого океану, особливо в розпал зими ...

До речі, на старті походу його учасників проводжав справжній шаман. Може, комусь це здасться марновірством, але, якщо згадати, скільки експедицій загинуло в цих безлюдних краях, то напевно, виявилося правильним прислухатися до побажань місцевих жителів і не ображати духів. Після виходу група спочатку йшла вздовж берега бухти Буор-Хая, потім вийшла на відкритий океанський лід. До речі, в перші дні експедиція минула і кілька населених пунктів. Урочище НАЯБ виявилося останнім житлом на шляху до острова Котельний.

Місцеві жителі з подивом зустріли техніку, фотографувалися з нею на пам'ять. Старожили пам'ятають часи, коли військові активно освоювали ці краї. Кажуть, що сьогодні люди в погонах стали цікавитися Арктикою майже як раніше. Мешканці півночі впевнені: присутність військових пожвавить життя в регіоні. Той же Тіксі, завдяки аеродрому стратегічної авіації, вже отримав друге дихання. Тепер це місто знову став центром місцевої цивілізації.

наперекір стихії

Дволанковий всюдихід ДТ-30ПМ - сама всюдихідна машина нашої армії. Їде по дорозі, по болоту, по воді. Та й по сніжній цілині цей транспортер і його «соратники» несуться, як по асфальту. Наш двухзвеннік значно перевершує іноземні зразки, перш за все за вантажопідйомністю: він бере на борт 30 тонн, тоді як той же американський «Арктос» тягне лише 20.

Полковник Денис Вінніков зазначає, що один із напрямів збільшення вантажопідйомності і сумісності таких машин - додавання неактивних причепів. «Таким чином загальна вантажопідйомність збільшується з 30 до 50 тонн», - зазначає офіцер. Можливості ж активних причепів, де зусилля двигуна передається на гусениці обох ланок тягача, просто безмежні. Їм підвладні будь-які перешкоди.

До речі, в цьому поході в транспортер завантажили 200 бочок по 200 літрів палива - всього 40 тонн. Ось і новий рекорд! Правда, в перші ж дні походу один з двухзвенніков дав привід похвилюватися. Під ним несподівано проломився лід. Причому, в цей момент причіп ще й пірнув, нахапався води, тобто став важити ще на десяток тонн більше.

Но машина не пішла під воду, залишилася на плаву. Правда, була втрачена вездеходность- в воді з одного з ланок зійшли траки гусениць. Для витягування машини з ополонки був споруджений цілий поїзд з всюдиходів. Разом транспорт вдалося вийняти з небезпечної пастки. Це був один з найдраматичніших моментів всієї експедиції. Були ледь не втрачені бочки з паливом, і учасникам походу довелося збирати їх у крижаній воді ...

Про те, як ішов цей безпрецедентний, унікальний похід російської військової техніки по трасі Північного Льодовитого океану «Військова приймання» розповість вже в наступному фільмі.

Дмитро Сергія в

Фото: ТРК «Зірка»

Читайте також: Тести для справжніх машин: навіщо Міноборони Росії відчуває новинки військової техніки в умовах Арктики (ФОТО)

Наприклад, що буде, якщо машини проваляться під лід?

Новости