Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ВНЖ в Італії через покупку нерухомості. Італійська віза і покупка нерухомості

  1. Візовий режим в Італії
  2. в'їзна віза
  3. Віза для власників нерухомості
  4. довгострокова віза
  5. Підстави для видачі ВНЖ
  6. Документи для ВНЖ в Італії
  7. Як продовжувати ВНЖ в Італії
  8. Вартість оформлення ВНЖ
  9. Причини відмови у видачі та продовження ВНЖ
  10. Це треба запам'ятати:

У іммігрантів з яких країн Італія користується найбільшою популярністю? Як отримати в'їзну візу в цю країну і як оформити довгострокову візу? Які вимоги висувають до заявника на ВНЖ, ПМЖ і громадянство? Повна інформація, посилання на офіційні портали і перелік необхідних документів - в нашому матеріалі. У іммігрантів з яких країн Італія користується найбільшою популярністю

Італія - ​​популярна країна для переїзду на постійне проживання, особливо серед вихідців з деяких балканських країн. За даними на січень 2017 року, тут проживає 5,05 млн іноземців. Найбільше серед них румунів. Слідом ідуть марокканці та албанці. Також країна популярна в українців, китайців, представників країн Африки і латиноамериканців.
Більшість іммігрантів переїжджають до Італії через сімейні причини. На другому місці за популярністю обгрунтування для отримання ВНЖ - освіту, і потім - працевлаштування.

Візовий режим в Італії

Італія входить до Євросоюзу та Шенгенської зони. Для поїздок в країну громадянам Росії, України, Білорусі, Казахстану необхідна шенгенська віза, видана Італією або будь-якою іншою країною угоди. При наявності дозволу на проживання будь-якої країни ЄС, в Італію можна в'їжджати без оформлення візи.

в'їзна віза

Найпоширеніший тип візи - короткострокова туристична (тип C). Вона дозволяє перебувати в Італії протягом максимум 90 днів в півріччі.

Якщо ви приїжджаєте в Італію не рідше двох разів на рік, маєте в паспорті два і більше італійських «шенгену», або ж маєте в паспорті одну італійську візу і не менше двох віз будь-яких інших країн Шенгенської зони, то можете розраховувати на отримання багаторазового італійського " шенгену " терміном на три роки.
З переліком необхідних документів можна ознайомитися на сайті Візового центру Італії VMS . Бланки для заповнення анкети на візу можна скачати там же або на сайтах консульств Італії.

Консульства Італії в Росії

Консульства Італії в Україні

Консульства Італії в Білорусі

Консульства Італії в Казахстані

Стандартний термін оформлення італійської візи - від чотирьох робочих днів. Однак в високий сезон він може вирости до двох тижнів. Найкраще подавати документи якомога раніше. За візою можна звернутися як особисто, так і через свого представника.

Віза для власників нерухомості

Придбання нерухомості в Італії дає певні візові пільги. Так, власник житла може отримати мультивізу - візу, яка дає право на багаторазовий в'їзд в країну. По ній ви зможете перебувати в Італії 90 днів в півріччі (180 днів в році).
Для її оформлення потрібно надати, крім стандартного пакета документів, оригінал і копію договору купівлі-продажу об'єкта нерухомості.
Врахуйте, що отримати мультивізу можна тільки після придбання нерухомості. Для в'їзду в країну з метою покупки потрібно в'їзна віза.

довгострокова віза

Довгострокова віза типу D потрібна, якщо ви збираєтеся проводити в Італії більше 90 днів в півріччі. Вона ще називається національною. Залежно від цілей вашого запиту вона поділяється на кілька типів:

  • Навчальна віза

  • Віза нареченої

  • Віза по сімейному мотиву

  • Робоча віза (довгострокова ділова).

  • медична віза

  • Студентська віза

На відміну від шенгенської візи, заявник на довгострокову візу зобов'язаний з'явитися в консульство або візовий центр особисто для подачі відповідних документів. Повний перелік необхідних документів на різні типи довгострокових віз можна подивитися тут .

Вид на проживання в Італії

Умови видачі посвідок на проживання в Італії регулюється Законом про імміграцію ( законодавчий декрет № 286/1998 ). Актуальну інформацію про типах ВНЖ і вимогах до них можна знайти на сайті Поліцейського управління Італії (Доступний на італійською, англійською, німецькою, французькою та іспанською мовами).

Підстави для видачі ВНЖ

Купівля нерухомості будь-якої вартості не є підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання в Італії. Але при подачі заявки на ВНЖ за деякими підставах (наприклад, на підставі обраного місця проживання, або Residenza Elettiva) наявність нерухомості буде вважатися перевагою.

Підстава - інвестиції

У грудні 2016 року уряд Італії схвалив введення програми отримання дозволу на проживання інвесторів, які не є громадянами Європейського союзу.
Згідно з положеннями інвесторської програми, іноземці можуть претендувати на отримання виду на проживання (ВНЖ) в Італії, якщо здійснять значні інвестиції в економіку країни. Для отримання візи інвестора необхідно вибрати один з декількох варіантів інвестицій:

  1. € 2 млн в державні облігації Італії.

  2. € 1 млн в акціонерний капітал італійських компаній.

  3. € 500 000 в акціонерний капітал італійських компаній, які кваліфікуються урядом як «інноваційні стартапи».

  4. € 1 млн - безоплатний внесок в соціально значущі проекти.

Інвесторська віза видається на два роки з можливістю продовження ще на три роки. Учасники програми можуть згодом претендувати на отримання постійного виду на проживання (ПМЖ) за умови виконання вимог, що пред'являються італійським імміграційним законодавством до претендентів ПМЖ, а через 10 років - на громадянство країни.

Підстава - вибране місце проживання

ВНЖ на підставі обраного місця проживання (Residenza elettiva) - це резиденція для заможних іноземців, які хочуть жити в Італії без обмежень за часом. Цей вид на проживання не дає право на роботу і ведення бізнесу на території Італії, зате дає можливість перебувати там цілий рік і витрачати зароблені в рідній країні гроші.

Встановлено приблизна сума мінімального річного доходу для заявників на цей тип ВНЖ. Вона становить € 31 000 на основного претендента. Якщо ж з ним подає документи чоловіка, ця цифра збільшується на 20%, також по 5% додається на кожного з дітей. Таким чином, загальний річний дохід сім'ї з трьох-чотирьох чоловік повинен дорівнювати мінімум € 40 000 - 43 000.

Детальніше про Rezidenza Elettiva .

Підстава: працевлаштування

Обов'язок по наданню документів, що підтверджують найм іноземця на роботу в Італії, покладається на роботодавця. Від нього буде потрібно оформити спеціальну заяву з повною інформацією про нового співробітника, копію паспорта працівника, копію трудового контракту, а також зобов'язання по відшкодуванню роботодавцем витрат на повернення претендента на ВНЖ на батьківщину в разі депортації.
Якщо співробітник, працевлаштований в Італію з-за кордону, втрачає роботу, то він не позбавляється посвідки на проживання. ВНЖ продовжить діяти аж до терміну свого закінчення.

Інші підстави для отримання ВНЖ

Отримати ВНЖ також можна на підставі надходження в університет Італії. Важливою умовою при цьому є наявність диплома про отримання першої вищої освіти в рідній країні, який визнається в Італії.
Також є можливість стати володарем ВНЖ на підставі ведення бізнесу, возз'єднання сім'ї або навіть необхідного тривалого медичного лікування в Італії. Детальніше про ці способи читайте тут .

ВНЖ в Італії для пенсіонерів

В Італії немає спеціальних імміграційних програм, призначених для іноземних пенсіонерів. Найчастіше вони отримують посвідку на проживання на підставі Residenza Elettiva. Цей шлях підійде тим, у кого достатньо коштів.
Також можна піти по шляху возз'єднання сім'ї, якщо у вас є в Італії родичі з ВНЖ або громадянством цієї країни.

Документи для ВНЖ в Італії

Основні документи, які знадобляться для оформлення ВНЖ:

  • Заява на видачу посвідки на проживання
  • Оригінал і копія паспорта іноземного громадянина
  • Чотири фотографії паспортного формату
  • Держмито в розмірі € 16

Додатково від вас можуть зажадати документи, що підтверджують можливість отримати вид на проживання, в залежності від зазначеного вами підстави.

Процедура отримання ВНЖ, ПМЖ і громадянства Італії

Перш за все вам потрібно отримати довгострокову візу D. Причому ви повинні дотримуватися того ж підстави для її оформлення, яке потім буде базою для видачі ВНЖ. Наприклад, якщо ви оформили довгострокову візу на підставі навчання, ВНЖ вам потрібно буде отримувати як майбутньому студенту, а не як найнятому співробітникові італійської компанії.

У разі позитивного рішення консульства вам надається віза типу D, тобто віза, що дає право перебувати в Італії 365 днів. Після цього ви в'їжджаєте в Італію і подаєте документи на ВНЖ.

Подавати документи на візу можна в консульствах або візових центрах Італії. А ось оформляти ВНЖ потрібно в обраному муніципалітеті (комуні), імміграційному бюро (Sportello Unico per l'Immigrazione) префектури в кожній італійській провінції (Prefettura), через поштові відділення або управління поліції.

Як продовжувати ВНЖ в Італії

Спочатку тимчасову посвідку на проживання надається на один рік, потім кожні два роки він продовжується до досягнення п'яти років.

Посвідка на постійне проживання можна отримати після п'яти років проживання в країні. З ПМЖ ви отримуєте все права, що і громадяни Італії (за винятком виборчого). Тобто ви зможете без будь-яких обмежень жити і працювати в країні, здобувати освіту і медичну допомогу, в будь-який час залишати і в'їжджати в країну.

Нерезидентам Італії для отримання громадянства необхідно офіційно прожити на території країни 10 років, отримувати достатній дохід і не мати судимостей. Резидент, який вступив в шлюб з італійським громадянином, також визнається громадянином Італії.

Володіння італійською мовою не є обов'язковою вимогою для отримання громадянства. Законодавство і Конституція Італії не забороняє подвійного громадянства.

Вартість оформлення ВНЖ

Консульські збори для громадян РФ:

  • Довгострокова віза D на всіх підставах, крім студентської - € 116
  • Довгострокова студентська віза D - € 50
  • ВНЖ на строк не більше 12 місяців - € 40
  • ВНЖ на строк від 1 до 2 років включно - € 50
  • гербова марка (держмито) при оформленні ВНЖ - € 16;
  • оплата поштових послуг - € 30;
  • збір за електронний формат ВНЖ - € 30,46.

Таким чином, в залежності від типу ВНЖ вам потрібно готуватися до витрат не менше € 100-150 за його оформлення.

На ринку працює чимало юридичних компаній, які пропонують послуги з оформлення документів для отримання довгострокових віз і дозволів на проживання. Ціни на такий сервіс варіюються від € 3000 до € 7000 за одного претендента.

Врахуйте тільки, що рішення про видачу ВНЖ приймають виключно влади Італії. Жодна з таких фірм не може гарантувати позитивний результат, зате вони можуть допомогти правильно підготувати необхідні папери.

Причини відмови у видачі та продовження ВНЖ

Відмовити у видачі посвідки на тимчасове проживання можуть за таких обставин:

  • надані не всі документи,
  • на претендента відкрито кримінальну справу,
  • відсутнє підтвердження джерела доходу претендента,
  • у заявника немає місця для проживання в Італії,
  • доцільність тривалого перебування в країні не доведена.

Якщо ви вже отримали дозвіл на перебування, стежте за тим, щоб не запізнитися з його продовженням після закінчення терміну дії. Якщо не встигнете - вам може загрожувати відмова в пролонгації. Щоб не допустити прострочення, потрібно подавати заявку на продовження за 90 днів до закінчення дії ВНЖ. Робиться це в квестурі (відділі поліції).

Вид на проживання можуть навіть відкликати, якщо виявлені наступні порушення:

  • документ оформлений за допомогою сфальсифікованих документів,
  • володар ВНЖ скоїв злочин на території Італії,
  • власник ВНЖ більше не відповідає умовам для надання документа,
  • заявник був відсутній на території ЄС протягом 12 місяців поспіль,
  • заявник був відсутній на території Італії протягом більше шести років поспіль,
  • заявник отримав статус резидента іншої країни ЄС.

Що дає вид на проживання в Італії: права і обов'язки

Проживання в країні

ВНЖ дозволяє жити в Італії круглий рік. При цьому іноземець повинен проводити в Італії більше 183 днів в році, інакше в продовженні дозволу на перебування можуть відмовити.

безвізові поїздки

З ВНЖ Італії можна спокійно переміщатися по території країн Шенгену без віз і в'їжджати в ці країни ззовні Шенгенської зони. При цьому немає обов'язкової вимоги перетинати кордон Шенгенської зони саме через Італію.

Знаходження на території інших країн обмежена 90 днями в півріччі.

Медицина

Іноземці, які проживають в Італії на підставі ВНЖ, мають право користуватися системою медичного страхування (SSN - Servizio Sanitario Nazionale). За медичною страховкою можна вибрати свого лікаря, оформити «санітарну карту» (tessera sanitaria) і користуватися безкоштовним медичним обслуговуванням, нарівні з громадянами Італії. Такі ж права отримують і члени сім'ї.

Врахуйте, що страховка покриває в повному обсязі види медичних послуг.

Соціальний захист

Володарі ВНЖ можуть отримувати допомогу по безробіттю, соціальне житло (для ВНЖ строком не менше двох років) і виплати за лікарняним листком.

Зверніть увагу: отримання допомоги з безробіття і соціального житла виключено в разі Residenza Elettiva.

Освіта

Діти іноземця можуть безкоштовно відвідувати дитячі садки і школи. Володарі ВНЖ Італії можуть надходити в будь-навчальні заклади на території Італії, в тому числі університети, на загальних підставах.

Робота

Чи не кожен вид ВНЖ дає право на працевлаштування в Італії. До що дозволяє відноситься ВНЖ на підставі ведення підприємницької діяльності, на підставі найму на роботу в Італії, на підставі возз'єднання сім'ї і навчання (з обмеженнями).

автомобіль

З ВНЖ можна купити і зареєструвати автомобіль в Італії, а також отримати водійське посвідчення європейського зразка.

кредити

ВНЖ спрощує отримання іпотечного кредиту в Італії. На практиці, італійські банки з побоюванням ставляться до видачі позик для нерезидентів, особливо під проекти реновації або для покупки нерухомості в віддалених сільських регіонах.

податки

Отримання ВНЖ в Італії не робить вас автоматично податковим резидентом цієї країни. Місцеві закони такі: якщо ви проводите в Італії більше 183 днів в році, то платити податки з доходів ви повинні там.

Це треба запам'ятати:

  • Купівля нерухомості на будь-яку суму не є підставою для отримання ВНЖ в Італії, але може стати перевагою при розгляді заявки.
  • Більшість іммігрантів переїжджають до Італії через сімейні причини, для отримання освіти і на підставі працевлаштування.
  • З 2017 року Італія видає інвесторські візи. Ключова вимога - вкладення в економіку країни від € 500 000.
  • Спочатку іноземець повинен отримати довгострокову візу D, потім - вид на проживання терміном на один рік, потім цей ВНЖ продовжується кожні два роки до досягнення п'яти років. Наступний етап - оформлення ПМЖ і (після 10 років сумарного проживання в країні) - громадянства.

Автор Ольга Петегіріч
фото Unsplash.com

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен і будьте в курсі найцікавіших і корисних новин про нерухомості за кордоном.

Умови цитування матеріалів Prian.ru

Як отримати в'їзну візу в цю країну і як оформити довгострокову візу?
Які вимоги висувають до заявника на ВНЖ, ПМЖ і громадянство?

Новости