Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лікування в Миргороді: кому підходить полтавський Баден-Баден?

  1. Який санаторій вибрати?
  2. Кому підходить миргородська вода?

Тече на Полтавщині тиха і чиста річка Хорол Тече на Полтавщині тиха і чиста річка Хорол. Варто не її березі славний український містечко Миргород. Назвою зобов'язаний він своєї історії, що почалася в 11 столітті, коли князь Володимир побудував тут систему військових укріплень, бажаючи захистити Київ зі сходу. З тих пір князі Київської Русі стали вести в цьому місці мирні переговори з чужинцями, налагоджувати торговельні зв'язки - з'явився світ-місто.

А курорт в Миргороді почав свій відлік з 1912 року. Питної води в місті не вистачало, і вирішено було бурити артезіанську свердловину. Воду знайшли, але з неприємним запахом і солонуватим присмаком. Вирішили, що для пиття вона не годиться, стали використовувати в лазнях і незабаром помітили у багатьох людей поліпшення здоров'я. Після дослідження свердловини фахівцями миргородська вода була визнана схожою за складом з водою знаменитого вже тоді європейського курорту Баден-Баден. Уже через рік відкрилися перший миргородський санаторій і водолікарня, а зараз лікування в Миргороді - це знамениті санаторії «Хорол», «Березовий гай», «Полтава», «Миргород», а також відомчий санаторій МВС України, санаторій ім. Гоголя Південної залізниці і ще кілька інших.

Який санаторій вибрати?

Курортна зона, в яку входять перші чотири з перерахованих вище санаторіїв, знаходиться прямо в центрі міста - оздоровниця потопає в кронах дерев, що утворюють величезний мальовничий парк на берегах загадково петляє Хорола. Є пляжі. Бювет питної води загальний. Основний профіль всіх санаторіїв - гастроентерологія, але кожен з них має свою специфіку. Так, наприклад, «Хорол» приймає на оздоровлення вагітних жінок, батьків з дітьми, а також лікує (як супутні) жіночі захворювання та реабілітує онкохворих після хіміотерапії. У «Миргороді» паралельно з лікуванням шлунково-кишкового тракту допомагають привести в порядок серцево-судинну і сечовидільну систему, органи дихання (є соляна кімната). У «Полтаві» реабілітують хворих після операцій на шлунку і жовчному міхурі, приймають після інфаркту і із запущеною гіпертонією. А «Березовий гай» спеціалізується на лікуванні порушень обміну речовин і в першу чергу - цукрового діабету.

Але якби я їхала в Миргород, Полтавська обл. на санаторне лікування, то вибрала однозначно санаторій ім. Гоголя. Розташований в стороні від основної курортної зони, він має свій величезний доглянутий парк на березі річки з пляжем, свої свердловини і бювет. Тихо, спокійно, красиво, комфортно. Мені цей санаторій сподобався виключно зовні, але я знаю особисто людей, які відпочивають і лікуються в Миргороді не перший рік і вибирають тільки його.

Кому підходить миргородська вода?

І все-таки в Миргород їдуть через води І все-таки в Миргород їдуть через води. Миргородська мінеральна вода практично не має запаху і специфічних присмаків. Вона прозора і злегка солонувата. У ній міститься велика кількість потрібних мікро- і макроелементів. Вода стимулює секреторну функцію шлунка, діє желчегонно, покращує функціональний стан кишечника, нормалізує обмін речовин, сечогінний.

Миргородська вода, показання: хронічні гастрити поза фазою загострення, порушення моторно-евакуаторної функції шлунка, хронічні коліти, панкреатит, холецистит, захворювання печінки і жовчовивідних шляхів, атонія кишечника, порушення обміну речовин. Схеми прийому води різні. У цьому питанні треба консультуватися з лікарем або покладатися на себе і власний досвід в разі самолікування.

Є дуже важливий нюанс. Вважається, що миргородська вода підходить людям з пониженою та нульовою кислотністю, хоча в санаторіях беруться лікувати хворих із різною секреторною функцією шлунка (що мені, чесно кажучи, незрозуміло).

Особисті враження від прийому води: ніякі. З огляду на свою знижену кислотність шлунка, дискінезію жовчовивідних шляхів, млявий обмін речовин, атонію кишечника (все, що вгорі підкреслено), я сподівалася відчути від прийому миргородської води ефект. На жаль ...

Про будь-мінеральній воді кажуть так: якщо сильно запущені хвороби, то навіть мізерну кількість води дає поштовх до змін в самопочутті (не обов'язково в кращу сторону, можуть бути спочатку і загострення), а здоровий організм не реагує помітно і на великі дози води. Це правда, оскільки зазнала я на собі таку закономірність на водах Трускавця та Східниці .

У Миргороді ми були з дочкою (це вона на фото) і внучкою в листопаді. Поїздка вийшла спонтанною, просто нікуди було подіти три тижні вільного часу. За кілька місяців до цього я їздила «на води» в Карпати. Може і правда з цієї причини мій занадто чистий (?) Організм не відреагував на миргородську. Як би там не було, але поспішати висловлювати своє розчарування не буду. Треба їхати ще раз і пробувати цю воду. А чи варто, якщо відомі інші місця і джерела, які мені підходять напевно? Ось і вирушаю я мало не щороку в далекі краї оздоровлюватися, а Миргород - він набагато ближче до дому.

Про нашому листопадовому відпочинку в Миргороді «дикунами» (здорово, виявляється, відпочивати в самому депресивному місяці в році!) я написала окремо. Хотілося б послухати думку про миргородської воді тих, хто її пив. До речі, по всій Україні продається в магазинах бутиліровнная миргородська вода. Газована. І вона дійсно допомагає при збоях в роботі шлунково-кишкового тракту, а не тільки використовується як столова вода для втамування спраги. Ось тільки смак у неї відрізняється, від тієї, що в бюветі. Це бювет в Миргороді:

Людей в листопаді в санаторіях відпочивало мало. Взагалі, здається мені, воду пити і очищати нею організм краще навесні, коли ми прокидаємося після зими. Або на початку літа.

Прочитайте і це:

Який санаторій вибрати?
Кому підходить миргородська вода?
Який санаторій вибрати?
Кому підходить миргородська вода?
А чи варто, якщо відомі інші місця і джерела, які мені підходять напевно?

Новости