Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Джерела прісної, питної води на землі

  1. Підземні води.
  2. Поверхневі води.

Щоб уявити, як багато води на Землі, потрібно для початку уявити, як може виглядати обсяг води в один кубічний кілометр. Саме в такій величині вимірюються запаси води на землі. Отже, обсяг всієї води на нашій планеті - 1500 000 000 км3. Не випадково, Землю називають блакитною планетою, з космосу її бачать блакитною кулею з плямами суші. Запаси прісної води складають близько 10% від загального запасу, і тільки мала частина прісної води знаходиться в поверхневих водах. Основний запас прісної води знаходиться в земній корі. Там зосереджено близько 190 млн. Км3. Іноді підземні води знаходяться на відстані десятків-сотнею кілометрів від поверхні землі - підземні води глибокого залягання. Така вода знаходиться під значним тиском під землею. Річки, озера, джерела і інші води, які знаходяться в близькості до поверхні землі, називаються поверхневими водами. Такі води мають істотною відмінністю від вод глибокого залягання - доступність, такі води легко добувати, а часто вони самі скупчуються в різних резервуарах та колодязях. Однак такі води менш захищені від забруднення, так як постійно контактують з грунтом. Ще один масив прісної води, складний в добуванні, але є величезним резервом для землян (20-30 млн.км3) зосереджений в льодовиках Антарктиди, Гренландії, островів Льодовитого океану. Прісна вода також міститься в випадають з атмосфери опадах - дощ і сніг. Також люди навчилися опріснювати воду морів і океанів, проте поки це практикується мало. Хоча в деяких східних країнах у вбиральнях можна зустріти морську воду, але використання в таких цілях швидше виняток, ніж закономірний розвиток.

Основними джерелами прісної води були і залишаються річки і озера. Найбільшим озерним водосховищем вважається озеро Байкал, яке містить 20 тис. Км3 води. Вода цього озера вважається найчистішою озерної водою, в ній дуже низький відсоток розчинених і зважених мінеральних речовин, практично відсутні органічні домішки, але багато кисню. Вода Байкалу настільки чиста, що можна легко розглянути камені, що лежать навіть на глибині 40 м.

Прісну воду ділять на два типи за хімічним складом: власне прісна і мінеральна вода.

Прісна вода ніколи не зустрічається в природі абсолютно чистою, будучи універсальним розчинником, завжди містить в собі певний відсоток мінералів і забруднень, тому повинна ефективно очищатися перед вживанням в їжу. Водопровідна вода проходить деяку очищення перед надходженням до нас в будинку, однак найчастіше цього недостатньо, тому слід використовувати побутові фільтри очищення води.

    Мінеральна вода ділиться на чотири групи за вмістом у ній мінеральних компонентів:

  1. Мінеральні лікувальні води з мінералізацією понад 8г / л, така вода повинна прийматися за призначенням лікаря.
  2. Мінеральні лікувально-столові води з мінералізацією від 2 до 8 г / л. Їх можна використовувати в якості напою, але не в великих кількостях. Рекомендується також попередньо проконсультуватися з лікарем. Серед популярних у нас лікувально-столових вод можна виділити Нарзан і Боржомі.
  3. Мінеральні столові води, які містять 1-2 г / л мінеральних елементів.
  4. Столові води з мінералізацією менше грама.

Свої лікувальні якості мінеральна вода набувала протягом довгого періоду, збагачуючись цілющими мінералами від особливих порід, розташованих поруч з підземними резервуарами води. За своїм рН показником буває кислої, лужної або нейтральною. У назві води закладено також основний склад, наприклад, хлоридно-натрієва або хлоридно-сульфатна.

Підземні води.

Артезіанські джерела - це водні джерела глибокого залягання. Вони добре захищені від впливу промислових, сільськогосподарських і бактеріальних забруднень. Щоб отримати доступ до артезіанської воді використовуються спеціальні бурильні установки, до свердловини опускаються сталеві труби, які під впливом потужних насосів виводять артезіанську воду на поверхню через трубопровід. Під час доставки води на поверхню в неї можуть проникати забруднення, також така вода нерідко може містити несприятливий мінеральний склад для людини. Тому таку воду необхідно очищати, застосовуючи промислові чи побутові фільтри.

Джерельна вода - вода з джерел і ключів, які проробляють шлях до поверхні землі з земних надр. Така вода може бути прісною або мінеральною. Нерідко в наших широтах поруч з великими джерелами будувалися храми, а джерело облагороджує, щоб людям було зручно набирати воду. Зараз джерела можуть закриватися, так як якість води значно псується через прилеглих забруднень грунту. У великих містах з особливо брудною водою, користується попитом бутильована джерельна вода, яку беруть з місць, розташованих далеко за межею міста, заводів і звалищ. Якість такої води регулярно контролюється санітарними службами. Однак використовувати бутильовану воду, звичайно ж, не так зручно, ефективно, як водопровідну воду, очищену якісними фільтрами для води.

Поверхневі води.

Кринична вода досі активно використовується в сільській місцевості, шурф не більше 10 метрів іноді може забезпечити все село водою. У використанні такої води таїться велика небезпека: через грунт в колодязну воду потрапляють всі види сільськогосподарських відходів (пестициди, нітрити, нітрати, важкі метал).

На побутові потреби людини зазвичай витрачатися не більше 10% з усієї використовуваної прісної води, промисловість і сільське господарство використовує залишилися 90%. Наприклад, щоб отримати кілограм цукру, людина витрачає близько 200 л. води, на виробництво кілограма синтетичної гуми близько 2400л. Щорічно світові витрати збільшуються, в побутових умовах люди використовують техніку, яка витрачає більше води - наприклад посудомийні машини витрачають в два рази більше води на одне завантаження, ніж коли людина миє посуд вручну. Розвиток промисловості також тягне за собою додаткові витрати.

Перед тим як вода з озер, річок і підземних джерел надходить в використання, вона проходить обробку, після промислового або побутового використання, вода також очищається, щоб повернутися в річки і озера. Водопровідна вода зазвичай вже неодноразово використовувалася до того, як потрапити до нас в будинок.

Очевидно, що найзручнішим способом отримання води залишаються річки і озера. Люди завжди прагнули будувати свої міста поблизу великих річок і озер, так і зараз потреби міст в воді обслуговуються поверхневими водами. Буріння глибинних свердловин, які б змогли постачати великими обсягами воду великі міста, може привезти до екологічної катастрофи. Недостатня кількість водних ресурсів прісної води в деяких районах світу рано чи пізно призведе до звернення до світових океанським запасами води та активної практиці опріснення води використовуючи промислові системи очищення води.

Новости