Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Євразія. Географічне положення. Рельєф, внутрішні води ...

  1. Рельєф і корисні копалини.
  2. Внутрішні води.
  3. Тваринний та рослинний світ.

Євразія. Географічне положення.

Євразія - найбільший материк Землі. Разом з островами його площа становить 54,9 млн. Км2 - 36,8% суші. Материк складається з двох частин - Європи і Азії. При цьому 4/5 з них припадає на Азію і 1/5 частина - на Європу - дві частини світу, які традиційно виділяють в складі Євразії. Назви цих частин світу відбулися в далекій давнині і означають в перекладі з мови ассірійців: «Ереба» - захід і «асу» - схід. Кордон між ними проводять за східним підніжжя Уралу, річці Ембі, північному березі Каспійського моря, Кумо-Маничською западині, по Азовському, Чорному і Мармуровому морях, протоками Босфор і Дарданелли.

Материк знаходиться в Північній півкулі, нульовий меридіан перетинає його на заході. Крайні точки материка: північна - мис Челюскін (78º с. Ш.), Південна - мис Піай (1º с. Ш.), Західна - мис Рока (9º з. Д.), Східна - мис Дежньова (170º з. Д. ). Материк омивається всіма океанами. У його берегів розташована найбільша кількість морів та великих заток. Берегова лінія сильно порізана. Від Африки його відокремлює Суецький канал, від Північної Америки - Берингову протоку.

Внаслідок великої протяжності материка з півночі на південь (8000 км) і з заходу на схід (16 000 км) природа відрізняється великою різноманітністю і контрастністю: тут, знаходяться найвища вершина світу - Джомолунгма (Еверест - 8848 м) і найглибша западина суші - Мертве море (395 м нижче рівня моря); точка холоду Північної півкулі - Оймякон (-71 ºС) і спекотна Месопотамія; саме дощове місце в світі - Черапунджі (12 000 мм опадів на рік) і райони Аравійського півострова, де за рік випадає 44 мм опадів.

Крім того, в Євразії знаходиться найбільше озеро в світі - Каспійське море, його площа 396 000 км2, а також найглибше прісноводне в світі озеро - Байкал (глибина 1637 м), на території Євразії спостерігалася найнижча температура повітря (без урахування Антарктиди) в районі Оймякон (Росія) -70 ° С.

Рельєф і корисні копалини.

Різноманітність природи Євразії пов'язано не тільки з особливостями географічного положення материка, його гігантськими розмірами, але і з надзвичайною складністю будови земної кори і рельєфу материка. Материк складають такі платформи: Східно-Європейська, Сибірська, Китайсько-Корейська, Індійська, Афрікано-Європейська, які лежать в основі великих рівнин: Східно-Європейської, Середньо-Сибірського плоскогір'я, Великої Китайської, плоскогір'я Декан і Аравійського плоскогір'я.

Освіта гір проходило в різні складчастості. Так, в древню герцинську складчастість утворилися гори Середньої Європи і Скандинавські гори. У альпійську складчастість утворилися Піренеї, Альпи, Карпати, Кавказ, Копетдаг, Малоазіатське і Іранське нагір'я, Памір. Рухи літосферних плит продовжують впливати на формування рельєфу: на території материка є два сейсмічних пояси - Тихоокеанський і Європейсько-Азіатський. На території Євразії багато діючих вулканів, особливо в Тихоокеанському поясі.

(Розмір зображення 3148х2087, 96dpi, 3.8 MB)

Низовини розташувалися в передгірних прогину (Гангська, Месопотамська). 75% території Азії займають плоскогір'я, нагір'я і гірські хребти.

Євразія виключно багата на корисні копалини. З осадовими породами пов'язані великі запаси нафти (Перська затока, шельф Північного моря, Аравійський півострів) і газу (Велика Китайська рівнина, Гангська низовина). З магматичними гірськими породами пов'язані родовища залізних руд (півострів Індостан, Китай, Скандинавський півострів). Через південний Китай, півострова Індокитай, Малакка простягнувся олов'яно-вольфрамовий пояс. Руди кольорових металів залягають в горах Альпійсько-Гімалайського поясу і на плоскогір'я Декан. Осадочні походження мають боксити (Альпи, Індокитай).

Внутрішні води.

Територія Євразії відноситься до басейнів всіх океанів. Центральна частина материка (40% площі) - до області внутрішнього стоку. Більшість річок Зарубіжної Європи - до басейну Атлантичного океану, вони розрізняються за типами харчування і режиму. Річки західної частини Зарубіжної Європи (Темза, Сена, Луара) мають в основному дощове живлення, повноводні весь рік; річки Зарубіжної Східної Європи (Німан) мають змішане або снегодождевое харчування, розливаються навесні і замерзають взимку; річки Середземномор'я міліють влітку, повноводні взимку.

У річок басейну Північного Льодовитого океану переважає снігове живлення. Взимку вони замерзають, а навесні розливаються. Річки південної частини Зарубіжної Азії (Інд, Ганг, Тигр, Євфрат) відносяться до басейну Індійського океану. Вони мають змішане - льодовикове, дощове, снігове (з переважанням дощового) харчування, літня повінь. Річки басейну Тихого океану (Хуанхе, Янцзи) в зв'язку з мусонним типом клімату мають дощове живлення, розливаються протягом всього року. Річка Меконг по режиму і харчування схожа з річками південній частині Азії. На північному заході Європи багато великих озер льодовикового і льодовиково-тектонічного походження (Венерн, Веттерн). Скупчення озер знаходяться і в передгір'ях Альп (Женевське, Цюрихское, Боденське).

Тваринний та рослинний світ.

Природна рослинність (дуби, мирт, суничне дерево, маслина, лавр) збереглася на невеликих ділянках, тому що ці райони освоювалися і дана рослинність знищувалася в результаті господарської діяльності людини. Диких тварин небагато, більшість з них живе тільки на охоронюваних територіях (дикі кози і барани, плазуни, хижі птахи, гризуни). На сході материка мусонний клімат з літнім максимумом опадів, збереглися дуже багаті ліси тропічного типу на красноземах і жовтоземи з магноліями, камфорним лавром, камеліями, бамбуком. До них додаються листопадні і хвойні дерева: дуб, граб, кипариси, сосни, безліч ліан. Дикі тварини збереглися в горах (чорний гімалайський ведмідь, бамбуковий ведмідь панда, мавпи макаки, ​​леопарди, птахи - фазани, папуги).

Конспект уроку «Євразія. Географічне положення."

Наступна тема: «Клімат, природні зони Євразії»

Новости