Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Який слух у риб? і Як працює у риб орган слуху?

  1. Як чують риби?
  2. Органи слуху у риб

Опубліковано: 13.03.2011

Під час риболовлі риба може і не бачити нас, але слух у неї відмінний, і вона почує найменший звук який ми видамо. Органи слуху у риб: внутрішнє вухо і бічна лінія.

Вода є хорошим провідником звукових вібрацій, і незграбний рибалка в стані запросто сполохати рибу. Наприклад бавовна при закритті двері автомобіля, через водне середовище поширюється на багато сотень метрів. Неабияк нашумев, нема чого дивуватися чому слабкий клювання, а може і взагалі відсутній. Особливо обережна велика риба, яка відповідно і є головною метою рибного лову.

Прісноводних риб можна розділити на дві групи:

Риби у яких відмінний слух (коропові, плотва, лин)
Риби у яких середній слух (щука, окунь)

Як чують риби?

Відмінний слух досягається за рахунок того, що внутрішнє вухо пов'язане з плавальним міхуром. При цьому зовнішні вібрації посилюються міхуром, який грає роль резонатора. І від нього надходять до внутрішнього вуха.

Середня людина сприймає на слух діапазон звуку від 20 Гц до 20 кГц. А риба, наприклад короп, за допомогою своїх органів слуху, в состостояніі почути звук від 5 Гц до 2 кГц. Тобто слух у риб налаштований краще на низькі вібрації, а високі сприймаються гірше. Будь-який необережний крок на березі, удар, шерех, відмінно вловлюється на слух коропом або пліткою.
Середня людина сприймає на слух діапазон звуку від 20 Гц до 20 кГц У хижий прісноводних органи слуху побудовані по іншому, у таких риб немає зв'язку між внутрішнім вухом і плавальним міхуром.
Такі риби як щука, окунь, судак більше покладаються на зір ніж на слух, і не чують звук вище 500 герц.

Навіть шум човнових моторів в значній мірі впливає на поведінку риб. Особливо на тих, у яких відмінний слух. Від зайвого шуму, риба може перестати годується і навіть перервати нерест. Ми вже пам'ять риби непогана, і вони добре запам'ятовують звуки і асоціюють їх з подіями.

Дослідження показали, що коли через шум короп переставав годується, щука продовжувала полює, не звертаючи ніякої уваги на те, що відбувається.
Дослідження показали, що коли через шум короп переставав годується, щука продовжувала полює, не звертаючи ніякої уваги на те, що відбувається

Органи слуху у риб

Позаду черепа у риби знаходяться пара вух, які як і внутрішнє вухо у людини, крім функції слуху відповідають і за рівновагу. Але на відміну від нас, у риб вухо не має виходу назовні.

Бічна лінія уловлює звук низької частоти і рух води поруч з рибою. Жирові сенсори, що знаходяться під бічною лінією, чітко передають зовнішню вібрацію води на нейрони, і далі інформація йде в мозок.

Маючи дві бічні лінії і два внутрішніх вуха, орган слуху у риб відмінно визначає напрямок звуку. Невелика затримка в показаннях цих органів, обробляється мозком, і він визначає з якого боку доноситься вібрація.

Звичайно на сучасних річках, озерах і ставках шуму вистачає. І слух риби з часом звикає до багатьох шумів. Але одна справа регулярно повторювані звуки, навіть якщо це шум поїзда, а інша справа незнайомі вібрації. Так що для нормальної риболовлі обов'язковим буде дотримання тиші, і розуміння того як працює слух у риб.

Як чують риби?

Новости