Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорожуємо з дітьми бюджетно: вирушаємо на Південний берег Криму

Чому Південний берег Криму? Розкішні гори, відкрите море і чиста прозора вода, зелені парки-санаторії. Можна веселитися на березі, можна ходити в походи. Я просто обожнюю ці місця.

Про все розповісти неможливо, тому дивіться мою добірку місць, в які я вирішила поїхати з дитиною. Це Новий Світ, Партеніт та Форос. І ще одне секретне містечко в горах в якості бонусу.

Якщо любите тільки широкі піщані пляжі і рівнину, далі можете навіть не дивитися. Я теж люблю, але і ось цю красу регулярно в своєму житті влаштовую.

Як переміщатися по Криму? Краще на машині - ми орендували модель з дитячим кріслом за 2900 в день. Але поки не приїхав чоловік, я лінувалася орендувати машину і поїхала на Південний берег на громадському транспорті. Так, з дитиною. Так, на автобусах і один раз на електричці.

Почали ми з електрички - з Севастополя до Сімферополя. Комфортно доїхали за дві години, навіть туалет в поїзді є. Дуже захоплююче вважати тунелі - їх цілих шість. Алісі довелося використовувати для підрахунку другу долоньку. Але на електричках в Криму не розгуляєшся. Поруч з ж / д вокзалом в Сімферополі - автовокзал. Час відпочили в кафе (такий псевдо-макдональдс) і поїхали далі на автобусі.

Що потрібно для поїздки на автобусах? Подивитися яндекс-розклад. Купити заздалегідь перший квиток. А далі дотримуватися таку схему. Приїхав в місто на автостанцію - відразу тут же йти купуй квиток на наступний автобус. І відразу буде ясно, коли потрібно опинитися тут знову. І не потрібно приїжджати раніше і штовхатися - місця за квитками!

Чому Південний берег Криму Дитині в автобусі потрібно обов'язково купувати своє місце. Тоді всім комфортно і дорога проходить без проблем. Стежка Голіцина і пляж Царський - бо колись князь Голіцин приймав тут в гостях сім'ю Миколи Другого. А ще на стежці під дахом-скелею є грот Шаляпіна - тут виступав сам маестро. З такою чарівною морської води дитини не витягнути. Та й самому вилазити не хочеться. Потрібно тільки проявити пильність в плані засмаги - в воді згоріти простіше, потрібен сильний сонцезахисний крем. Приємно, коли в дизайні готелю багато натуральних матеріалів. Всередині - меблі та оздоблення з грубого дерева, зовні - маленький замок, обвитий плющем. У парк санаторію «Айвазовське» краще приходити раніше. Він дуже великий, потрібно встигнути оглянути всі до спеки. «Здрастуйте, я павліненок, проживаю в Партеніті. У мене немає красивого хвоста, але він виросте, ось побачите! » Латаття, золоті рибки, черепашки - в Райському куточку Фороса дитині є що поразглядивать. У цьому парку добре навіть в спеку! На час жарких канікул у дочки змінилися уподобання в їжі. Із задоволенням вона їла тільки фрукти, овочі і курячий бульйон. А я і не стала заперечувати. Шатер-півсфера - це металева конструкція, покрита щільною плівкою. Вікна відкриті і дихається вночі відмінно. І під ковдрою не холодно, хоча про всяк випадок варто обігрівач. Каньйон Узунджи особливо приємно подивитися верхом. Але якщо діти ще маленькі, їх можуть просто покатати по полю.

Всередині міст ситуація складніша. Автобуси іноді навіть не зупиняються - сісти можна тільки на кінцевих. Тому ми вибрали таксі.

Першою моєю метою був Новий світ. Але заселилися ми поруч, в Судаку - щоб і там погуляти. Місто маленьке і явно перевантажений туристами. Не зрозуміло, що з цим робити, але повертатися туди поки не хочеться. Наступного разу поїду відразу в Новий світ - там тихіше.

У Судаку сподобалося кафе на набережній і дитячий майданчик біля моря. В іншому - ну дуже шумно і людно. Готель в центрі - 4000 рублів за номер на чотирьох. Все, що симпатичніше, було сильно дорожче або незручно по розташуванню.

Рано вранці вирушили до Нового Світу. 15 хвилин на таксі. Там завдання таке - сісти на маленький катер (200 р / чол) і за 5 хвилин долетіти до Царського пляжу.

Я не знаю, що в цьому пляжі такого особливого, але він кращий! Там досить багато людей, але при цьому так добре, що і люди не заважають. Для дитини там теж все ідеально.

Вода прозора, ну просто немає її. А скелі так прикривають бухту, що хвиль майже немає. Але при цьому і вода не застоюється. Спокійна вода для моєї Аліси в цьому році була дуже важливою - вона взагалі не купалася, якщо хвилі.

До Царського пляжу можна дістатися пішки - за півтори-дві години по стежці Голіцина. Я ходила 10 років тому - дуже круто. Цього разу без Алісиних тата не зважилася. З нюансів - перед виходом на стежку потрібно уточнювати, чи є прохід на пляж і який він, ситуація може змінюватися.

Наступна зупинка - Партеніт. І ми мали неприємний ділянку шляху, тому що дорога з Судака до Алушти - це займе дві години серпантинів. Але я приготувала переїзд під денний сон Аліси, умотать її з ранку і вона відмінно проспала всю дорогу.

Оскільки я спочатку планувала їздити на машині, готель вибрала прямо на трасі на Алуштою. Готель «Лісовий» - весь в плющі і підсвічуванню. На двох - 2600, на чотирьох - 3600 на добу. Відмінний шашлик.

У Партеніті наша мета - санаторій «Айвазовське». Він працює, але за гроші там можна погуляти не тільки санаторним.

Дорослим вхід - 600 рублів. Дітям, пенсіонерам та багатодітним - 300. До семи років - безкоштовно.

Я люблю більш дикі парки. Але оцінити можу. Серед англійських парків або пейзажних парків - цей просто бомба! Величезна територія продумана і зачесана на мільйон.

Екзотичні дерева, квіти. Павичі гуляють з малюками. Лебеді плескаються. А ось оливковий гай - тут Пушкін гуляв. Оливки ці ми спробували в ресторані на березі. Хороші! І можна купити баночку як сувенір. Ще салат з лососем і авокадо сподобався. А Аліса з'їла весь курячий суп. На пляж не потрапили - в цей день був шторм і холодно. Назад до виходу доїхали на бадьорому електрокарі - 100 рублів з дорослого, дітям безкоштовно.

Після Партеніта ми поїхали в Форос. Прямого автобуса не було. Доїхали до Ялти, і тут же пересіли на автобус до Фороса. На ці рейси не можна було купити квитки, ми хвилювалися, але місць вистачило всім.

У Форосі оселилися в готелі з басейном - я перестрахувалась, хотіла, щоб Аліса точно викупалася. Раптом будуть хвилі! Форос теж хороший своїм парком-санаторієм. Там не так доглянуто як в Партеніті, але теж мені подобається. Спокійно, тихо, аромати.

У ресторані «Робінзон» божевільні чебуреки. Але більше двох не з'їдять ніколи - величезні.

Здивувала дитячий майданчик - вхід - 100 рублів з дитини. Але коли навколо такі дерева ... Беріть мої гроші швидше!

Виявили кущі з червоними гранатами - ніколи такого не бачила.

На пляжі - ідеальна вода. Кожен камінчик видно. З ранку приємно повалятися у води, а в спеку можна сидіти в ресторані і ходити купатися звідти. Денний сон можна влаштувати на лежаках по двісті рублів за 4 години. Там прекрасна тінь від старих кримських сосен.

Наша поїздка на цьому закінчилася, повернулися до Севастополя, де відпочивали основний час. Але я просто не можу стерпіти і вставлю в цей ролик невеликий бонус. Це теж майже Південний берег. Потрібно близько сорока хвилин проїхати в гори над Форосом. Каньйон річки Узунджа, село Колгоспне. Дуже класний еко-кемпінг.

Звичайно, мене туди залучили намети-півсфери. У кожній з них - чотири простих ліжка. За ліжко - 500 рублів на добу. На території - два шатра для практики. А ще душ, туалет і рукомийник, хоч і спартанські. В альтанці сніданок, обід або вечерю - все по 200 рублів. Можна кататися на конях, навіть в гори піти - вартість розраховується виходячи з тривалості походу.

Отже. Відчуття Південного берега Криму - супер. Природа красива. Море класне і безпечне для дітей - це не купання в бухті з застояної водою. Ціни - московські. Можна дешевше, але все, що подобається - московські. Дороги гарні. Пробки на трасах - є. На жаль. В цілому, раджу, приїжджайте, запитуйте!

Чому Південний берег Криму?
Як переміщатися по Криму?
Що потрібно для поїздки на автобусах?

Новости