Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У центрі столиці знайшли 107 нелегальних хостелів в житлових будинках

Фото: ТАСС / Юрій Смітюк

У центрі столиці виявлено 107 нелегальних хостелів в житлових будинках. Про це M24.ru повідомив прес-секретар префекта Центрального адміністративного округу (ЦАО) Павло Большунов. Всі хостели розташовані в квартирах, приміщення не переоформлені з житлової власності в нежитлову і не обладнані окремими входами. Крім того, в хостелах виявлено 460 незареєстрованих постояльців. Дані про це були передані в поліцію і ФМС. В УВС по ЦАО M24.ru пояснили, що зараз готують пропозиції про заборону хостелів в житлових будинках.

"124 хостелу виявлено в ході перевірки міжвідомчої робочої групи, створеної в префектурі в березні 2015 року, - розповів Павло Большунов. - Тільки 17 з них розташовані в нежитлових приміщеннях багатоквартирних будинків. В інших випадках під міні-готелі обладнані звичайні квартири. Ми нарахували 107 таких імпровізованих гуртожитків ". Він зазначив, що в більшості випадків на хостели не оформлені документи, а власники приміщень управляють ними, як приватні особи.

"Крім того, всі ці хостели не мають окремого входу, що створює занепокоєння для мешканців будинку. Найчастіше через квартир-хостелів в під'їзді може з'явитися неприємний запах, постояльці часто створюють шум", - додав Большунов. До того ж, в цих міні-готелях проживають незареєстровані туристи.

Всього в хостелах виявили 460 мешканців без реєстрації. Найбільше їх в районі Арбат. Там в 22 міні-готелях без повідомлення ФМС зупинилися 265 постояльців. На другому місці район Замоскворіччя - на 12 хостелів там доводиться 156 незареєстрованих приїжджих. У Басманному районі знайшли 24 хостелу і в них виявили 33 таких постояльця. А ось в Якиманці, Хамовниках, Таганському, Пресненском і Красносельском районах всього сім клієнтів міні-готелів залишилися без реєстрації.

"Зараз ми налагоджувати механізм взаємодії з поліцією, ФМС і іншими профільними відомствами, дані перших рейдів ми вже передали в правоохоронні органи і міграційну службу" - повідомив Павло Большунов. Перевірки хостелів продовжаться, додав він.

Керівник прес-служби УВС по ЦАО Роман Михайлов розповів M24.ru, що поліція спільно з префектурою опрацьовує питання заборони на створення хостелів в житлових будинках. "Ми шукаємо правові підстави, щоб заборонити такі міні-гостніци і ввести санкції за їх відкриття, вони доставляють багато занепокоєння мешканцям будинків", - зазначив він.

Зараз за несанкціоновані хостели в житлових будинках покарання не передбачено, але за прийом незареєстрованих постояльців власникам готелю загрожують адміністративні штрафи. Власник квартири зобов'язаний повідомити ФМС про що з'явилися постояльців протягом доби. Інакше йому загрожує грошове покарання. Якщо приміщення оформлене за документами як юрособа і готель, то власникові доведеться заплатити суму від 250 тисяч до 750 тисяч рублів. Якщо ж власник не оформив своє підприємство, то він буде відповідати як власник житлового приміщення і заплатить штраф від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також власнику квартири загрожує звинувачення в незаконному підприємництві.

Як пояснили M24.ru в прес-службі УВС по ЦАО, самі постояльці понесуть відповідальність, тільки якщо вони іноземні громадяни. За порушення правил в'їзду і перебування в Росії їм загрожує штраф від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а видворення, якщо таке рішення прийме суд. "Для громадян Росії відповідальності не буде. Зупинившись в хостелі, вони вважають, що приймаюча сторона візьме на себе всі питання оформлення документів", - зазначив представник управління. Крім того, росіяни мають право перебувати в будь-якому місті країни без повідомлення ФМС протягом 90 днів.

У січні 2015 року були прийняті нові стандарти класифікації готелів і там вперше з'явилися вимоги для хостелів. Ці норми потрібні для обов'язкової класифікації готелів перед чемпіонатом світу з футболу, який Росія прийме у 2018 році. З 1 липня 2016 року класифікацію зобов'язані будуть отримати всі готелі столиці. Голова НП "Ліга хостелів" Ольга Недорезова зазначила, що знову прийняті стандарти для хостелів не містять вимог до наявності окремого входу в міні-готель. "Зате там закріплено, що на кожного постояльця має припадати не менше чотирьох квадратних метрів загальної площі, в хостелі обов'язково повинна бути вітальня і загальна кухня", - сказала експерт. Якщо ж вимоги з окремим входом будуть визнані обов'язковими, то більшість міні-готелів закриються, вважає Недорезова.

У Мосміськдумі вже неодноразово обговорювали питання закриття хостелів в житлових будинках. Нещодавно депутати заявили, що столична влада введуть вимога до організації міні-готелів, заборонивши їх обладнати без організації окремого входу.

Проблемою хостелів в столиці займається і Росспоживнагляд. За 2014 рік московське управління відомства провело шість позапланових перевірок і взяло участь у 15 прокурорських рейдах. В результаті діяльність дев'яти міні-готелів призупинили на 90 днів за порушення санітарного законодавства. При цьому відомство використовує при перевірках санітарні норми і правила для утримання готелів.


Член комісії з державного будівництва і місцевого самоврядування Мосміськдуми Кирило Щітов, неодноразово брав участь у рейдах по хостелах, вважає, що не всі міні-готелі в будинках завдають тільки занепокоєння жителям. "На Арбаті, наприклад, є хостели, власники яких відремонтували під'їзди, взяли на себе витрати по консьєржів і всіляко стежать за порядком в будинку в цілому. Мешканці від такого готелю тільки виграють", - зазначив депутат.

Посилання по темі

На його думку, замість заборони хостелів в житлових будинках слід внести поправки до Житлового кодексу, які зобов'яжуть власників погоджувати його створення з жителями. "Тоді і можливість відкрити міні-готель збережеться, і вирішиться проблема зі скаргами москвичів на нічліжки", - пояснив він.

Голова товариства захисту прав споживачів "Громадський контроль" Михайло Аншаков вважає, що повна заборона хостелів вводити не слід. "Вони все-таки створюють конкуренцію для готельного бізнесу, а в Москві ціни на проживання дуже високі. Коли є хостели, що надають нічліг за 500 рублів на годину, це змушує власників готелів стримувати зростання цін на свої номери. Якщо міні-готелів не буде, то ціни почнуть підвищуватися набагато швидше ", - пояснив експерт.

Він також зазначив, що хостели в житлових будинках слід просто зобов'язати дотримуватися певні правила. "Потрібно ще більш конкретизувати для них вимоги, санітарні в тому числі, і перевіряти, чи дотримуються їх власники. В цьому випадку і мешканці будинків будуть писати менше скарг і постояльці не залишаться без дешевого житла", - заявив він.

сюжет: Як живе столиця

Новости