Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як приготувати узбецький плов: таємниці створення смачної страви

  1. Головна страва дастархана
  2. Як приготувати узбецький плов?
  3. Інгредієнти для традиційного плову
  4. Приготування смачного зирвака
  5. Готуємо розсипчастий плов
  6. Як приготувати пісний плов?
  7. Узбецька кулінарна казка на сковорідці

Існує безліч рецептів приготування цього чудового блюда Існує безліч рецептів приготування цього чудового блюда. Ми розповімо, як приготувати плов, який сподобається всій вашій родині. Відмінною особливістю плову є поєднання крупи і зирвака. Зірвак - бульйон з овочів і м'яса (риби). Як правило, круп'яна частина - це рис, але можна використовувати і пшеницю, джугара, горох, кукурудзу, маш, а також суміш круп. Зірвак комбінують не тільки з м'яса. У туркменів і казахів з прикаспійських районів, наприклад, традиційним вважається плов з рибою осетрових порід. Крім того, в блюдо додають сухофрукти і прянощі.

Головна страва дастархана

до змісту ↑

Як приготувати узбецький плов?

Основні інгредієнти, які необхідні для цієї страви - рис, морква, цибуля і м'ясо. Узбеки обов'язково додають в плов спеції за смаком (в основному хмелі-сунелі і барбарис), часник. Традиційно плов готують в жаровні - котлі, який має вигляд півсфери. Для підсмажування м'яса (баранини) використовують баранячий жир або бавовняне масло. Але для приготування плову в міських джунглях підійде будь-який рафінована олія. Узбеки не дарма трепетно ​​ставляться до вибору цибулі та моркви для плову. Вони вважають за краще солодкі сорти, щоб пом'якшити запах баранячого жиру і характерний смак смаженої баранини. Крім того, для плову необхідний особливий рис - з твердих сортів. Такий рис вирощують в Китаї, Кореї, Середньої Азії. При варінні він збільшується в кілька разів і вбирає в себе весь бульйон. Коли страва готова, такий рис не руйнується, і зернятка не злипалися між собою. Традиційний узбецький плов гарний і смачний.

У ньому взагалі не видно лука, зате чітко проглядається морква, рис розсипчастий, але при цьому не сухий, шматки м'яса великі, підсмажені, але не пересушені. На додаток до плову подають будь-який овочевий салат, нарізані помідори, мариновані кільця цибулі. Смакота! Отже, приступаємо до приготування традиційного плову.

до змісту ↑

Інгредієнти для традиційного плову

Візьміть 1 кг м'яса, 1 кг цибулі, приблизно 0,7 кг моркви. Традиційний узбецький плов готується з баранини, але це м'ясо, яке не всі люблять, тому можна брати яловичину або м'ясо птиці. А ось свинина ніколи не використовується для традиційного плову. Адже це мусульманське блюдо, а мусульмани, як відомо, свинину не вживають.

М'ясо для плову ріжуть досить великими шматками. Лук нарізайте і чистите заздалегідь, адже м'ясо обсмажується дуже швидко. Цибулю ріжемо півкільцями, а моркву - тоненькою соломкою. Не варто терти її на тертці, в цьому випадку її не буде видно в страві. Узбеки вважають, що плов смачніше, якщо морквяна соломка довга.

до змісту ↑

Приготування смачного зирвака

Зірвак - це основа плову, суміш моркви, цибулі, м'яса і бульйону Зірвак - це основа плову, суміш моркви, цибулі, м'яса і бульйону. Якщо ви вмієте готувати зірвак, значить, знаєте, як приготувати плов. Бульйон вбирається в рис, надаючи йому неповторний смак і аромат. Щоб цей бульйон вийшов смачним, не потрібно різати м'ясо дрібними шматочками. Шматки м'яса повинні бути розміром з кулак. Тоді м'ясо буде зручно перевертати в казані, і воно буде соковитим. Коли плов буде готовий, можна розрізати м'ясо на більш дрібні шматки.

Щоб приготувати зирвак, швидко обсмажте м'ясо в жирі або розігрітій олії до золотистої скоринки. Слідкуйте, щоб м'ясо не підгоріло, інакше у плову буде гіркуватий смак. Після додаємо цибулю, нарізану полуколечкамі. Потім додати моркву, вміст казана перемішати. Акуратно помішуйте, щоб не поламати морква. Вогонь під казаном не зменшується до тих пір, поки морква не стане м'якою. Коли вона розм'якшиться, додайте приправи і долийте окріп - приблизно на два см вище вмісту казана.

Якщо готуєте на кілограм рису, додайте в зірвак половину столової ложки солі, стільки ж перцю меленого (можна взяти білий і чорний перець), кілька помідорів, порізаних часточками, 2-3 щіпки зіри, розтертої на порошок. Зіра - це приправа, яку узбеки завжди додають в плов. Але якщо вам не подобається її специфічний запах, ніхто не змушує вас використовувати зиру для свого плову. В кінці варіння під овочі додається часник (кілька зубчиків) з підрізаними корінцями.

Наступний етап - гасіння. Смак плову формується саме завдяки обробці овочів і м'яса.

до змісту ↑

Готуємо розсипчастий плов

Якщо немає пропареного азіатського або китайського рису, можна взяти звичайний круглий. З такого рису теж може вийти розсипчастий плов, якщо ви будете готувати правильно. Що потрібно зробити для того, щоб ваш плов був розсипчастим? По-перше, промивати рис до тих пір, поки вода не стане чистою. Зазвичай промивати доводиться в 5-8 водах. По-друге, незадовго до приготування залийте рис холодною водою і залиште до використання. Викладати рис потрібно шумівкою, попередньо злив воду. Рис повинен бути покритий бульйоном на 1-1,5 см зверху. Готовність перевіряйте кожні 10 хвилин. Якщо будете відкривати казанок частіше, то піде пар, і технологія приготування плову порушується.

загрузка ...

Щоб повністю видалити зайву воду з рису, плов доводять до готовності на пару. Зменшивши вогонь до мінімального, зберіть рис гіркою в центрі каструлі, зробіть в ньому кілька отворів дерев'яною паличкою. Отвори необхідні для того, щоб через них виходив пар. Вам здається, що страва виходить сухуватим? Додавайте в отвори трохи окропу. Перевіряйте плов кожні 10 хвилин, щоб відновити отвори.

До плову можна подати, крім салатів і цибулі маринованого в оцті, сухе червоне вино. Завершіть обід гарячим чаєм.

до змісту ↑

Як приготувати пісний плов?

Якщо ви дотримуєтеся пости або взагалі не вживаєте м'яса, вас напевно порадує цей рецепт Якщо ви дотримуєтеся пости або взагалі не вживаєте м'яса, вас напевно порадує цей рецепт. Візьміть 2 склянки рису, три цибулини, дві морквини, родзинки, чорнослив і курагу за смаком. Будуть потрібні також сіль і приправи.

Спочатку слід промити родзинки, курагу і чорнослив, залити сухофрукти гарячою водою для набухання. Рис добре промийте, наріжте моркву і цибулю. Для плову з сухофруктами різати овочі рекомендується кубиками.

Морква обсмажити на олії, додати до неї лук. Після додаємо сухофрукти в сковороду. Завдяки їм, овочі злегка карамелізуются. Можна готувати плов на плиті (в казані), а можна і в духовці (у формі для запікання).

Протушкувати овочі з сухофруктами додаємо приправи і попередньо промитий рис, заливаємо все гарячою водою. Рівень води - на 2-3 см вище рису. Сіль додаємо до смаку.

Якщо готуєте плов в духовці, можна складати овочі та рис шарами. Так виходить дуже красиво. Форму ставте в холодну духовку, включивши її на 150-180 градусів. Готується плов близько години, перевіряйте його кожні 20 хвилин. Чи готуєте на плиті? Після закипання води зменшіть вогонь, готуйте близько 40-50 хвилин.

Після того, як плов буде готовий, дайте йому трохи постояти під кришкою (хвилин 15). Каструлю можна обернути чистим рушником, щоб воно вбирало пар. Плов виходить розсипчастим і ароматним, з легкою кислинкою. Пальчики оближеш!

Додавання сухофруктів в м'ясний плов завжди викликало суперечки серед кулінарів. І все ж більшість майстрів та аматорів зійшлися на думці, що додавання невеликої кількості сухофруктів анітрохи не псує м'ясної плов, а тільки вдало відтіняє його смак. Варіть м'ясної плов і вирішили додати в нього сухофрукти? Додавайте їх перед закладкою рису. Не забудьте про попереднє замочування сухофруктів.

до змісту ↑

Узбецька кулінарна казка на сковорідці

до змісту ↑

Відео-рецепт для власників мультіварок

Що потрібно зробити для того, щоб ваш плов був розсипчастим?
Вам здається, що страва виходить сухуватим?
Чи готуєте на плиті?
Варіть м'ясної плов і вирішили додати в нього сухофрукти?

Новости