Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чим промишляє українська мафія в південно-східній Азії

Черговий улов. Співробітники малайзійських спецслужб затримали нову партію наркотиків, і по базі даних перевіряють причетність наших співвітчизників до цієї доставці.

Фото: & nbsp; AFP

Раніше за кордоном все знали лише про італійську та російську мафію. Сьогодні можна говорити і про українську. По крайней мере, в Південно-Східній Азії (ПСА).

Тільки в Таїланді за останні півтора-два роки до кримінальної відповідальності притягувалися близько десятка міжнародних організованих злочинних груп, які використовували підроблені картки платіжних систем Vіsa і MasterCard. Це були не одинаки, а об'єднані в банди шахраїв різники банкоматів. Під ковпаком тайської поліції виявилися громадяни України, які за допомогою фальшивих кредиток зняли і привласнили величезні суми грошей.

Незважаючи на жорсткі закони, що передбачають покарання аж до смертної кари і довічного ув'язнення, не зменшується наркотрафік, і в ньому також усвідомлено беруть участь українці. "Золотий трикутник", куди входять Таїланд, М'янма і Лаос, здобув сумнівну славу клондайку по виробництву і торгівлі опіумом з виходом на великі кримінальні синдикати і світові наркокартелі. Поряд з міцно влаштувалися в Південно-Східної Азії росіянами, наші співвітчизники намагаються активно проникнути в сфери торгівлі людьми, заняття проституцією, афери з нерухомістю, фальшивомонетництво.

Чи справді щупальця української "п'ятої влади", як називають мафію, простягаються вже за тисячі кілометрів? І що тут правда, а що домисли? Про це - нове розслідування "Сегодня".

ШОКОЛАД з кокаїном. Під Новий рік в Малайзії була арештована 22-річна громадянка України (тут і далі прізвища відомі, але нас просили їх не вказувати).
Вона везла туди велику партію наркотиків. При особистому огляді у дівчини виявили 2,1 кілограма кокаїну. "Спецвантажів" був прихований в декількох фабричних алюмінієвих банках з солодощами, на дні яких знаходилися пакетики з білим порошком в яскравих цукеркових обгортках, зверху прикриті справжнім шоколадом - на випадок, якщо митниця раптом вирішить проявити пильність і перевірити вміст.

Митниця не полінувалася і перевірила - у малайзійських спецслужб була оперативна інформація про наркокур'єрші, і вони за нею стежили. Після того як дівчина після прильоту відвідала туалет аеропорту, біля виходу з нього її вже чекали і запропонували пройти для поглибленого особистого огляду з використанням рентген-апарату.

Сканування в присутності лікаря виявило в організмі пасажирки сторонні предмети (на сленгу оперативників даний спосіб доставки називається "торпедою"). Крім цих предметів, був вилучений і розкритий багаж, де були коробки перемішаного з кокаїном шоколаду.
За даними слідчих, українка вперше прибула до Малайзії транзитом через Дубай. А зі столиці Куала-Лумпур внутрішнім авіарейсом планувала потрапити в Пенанг. Представник поліції не виключив зв'язок нашої співвітчизниці з міжнародним наркотрафіком. Хоча про те, кому конкретно призначалася ця партія кокаїну в кінцевій точці маршруту, та нібито не знала.

Малайзійська преса писала, що дівчина які раніше не судима, незаміжня, ніде не працює і що проведений тест на вміст наркотиків в її організмі дав позитивний результат.
Ми запросили подробиці гучної історії в посольстві України в Малайзії.

Тимчасовий повірений Кирило Калита факт затримання підтвердив.

"На жаль, це не перший випадок, коли наші співвітчизники звинувачуються в транспортуванні наркотичних речовин в цю країну, підпадає під дію відповідного закону, стаття 32В якого передбачає покарання у вигляді смертної кари", - повідомив він.

Інших деталей скандалу пан Калита не привів, пославшись на законодавство про захист персональних даних. За його словами, співробітники диппредставництва "докладають максимум зусиль для захисту прав та інтересів громадян України, які потрапили в складну ситуацію за кордоном".

Скільки наших співвітчизників вже притягнуті до кримінальної відповідальності за порушення малайзійських законів, відбувають або відбули покарання, яка їхня подальша доля, посольство не розголошує.

Операції з підробленими картками прокручували не одинаки, а цілі банди шахраїв.

Саба-Саба: ЗЛОМ ЗА зломом НА МІЛЬЙОНИ

У соцмережах пишуть, що раніше безроздільно панувала на курортах Таїланду російську мафію стала тіснити українська. Нібито в курортній Паттаї сфери впливу розділені, але непотрібних розборок намагаються уникати, щоб не сваритися. Тайською - Саба-Саба. Тобто все добре! Контроль над кримінальним бізнесом, торгівлею нерухомістю, наркотрафік, поставки повій для стрип-барів і масажних салонів - все в руках мафії.

Але гладко не скрізь і не завжди. Деякі ламають собі життя. Без малого чотири роки сидить у в'язниці українець, затриманий в червні 2011-го в Бангкоку з двома турками за незаконне зберігання та використання підроблених банківських карток, а також розкрадання інформації з чужих кредиток. Був засуджений до 34 з половиною років ув'язнення. Пізніше термін зменшили вдвічі. Сподівається на умовно-дострокове звільнення. Спілкуватися з ним можна тільки через перегородку з тюремного телефону.

У Паттайя орудувала очолювана 24-річним киянином Олегом С. аналогічна банда, яка привласнила близько 20 млн тайських бат (еквівалент понад $ 600 тис.). Всі її учасники - українці. Але за них внесли солідний заставу і, опинившись на волі за сприяння російських і арабських "колег", вони уникли покарання і покинули країну.

Спілкуватися з в'язнями дозволено лише з тюремного телефону.

Роман Н. разом з подільником теж попався на незаконних банківських операціях. Підробивши кредитні картки, зняли з чужих рахунків в інших країнах і привласнили 4 млн бат (понад 130 тис. Доларів США ). Під час обшуку у них знайшли десятки справжніх і фальшивих кредиток, пристрій для зчитування інформації - скіммер, великі суми грошей. В результаті подільники отримали по 20 років ув'язнення. За повідомленнями тайської преси, в країні діє мережа висококваліфікованих зломщиків банкоматів, куди входять російські, українські, білоруські громадяни. На зміну тим, хто потрапляє в руки правоохоронців, приходить ще більш підготовлена ​​група. За шахрайство з підробленими картками, дані для яких були вкрадені в США, країнах Євросоюзу, заарештували ще чотирьох наших співвітчизників. У них знайшли 30 фальшивих кредитних і дебетних карт, скіммер, валюту. Більше 1 млн бат (близько $ 30 тис.) Викрав і привласнив 37-річний українець Руслан Л., затриманий при спробі обчистити черговий банкомат у Бангкоку. На аналогічних аферах попалися його земляки Ю. і Ж. - у них вилучили 138 підроблених пластикових карток, де були записані дані з рахунків європейських банків. Група, до якої входив якийсь Влад Д., потрапила в чорний список найбільш небезпечних державних злочинців, оскільки зазіхнула на активи банку членів королівської сім'ї.

Співробітники нашого посольства в Таїланді відзначають зростання числа українців, заарештованих за підробки і незаконне використання чужих карток, що негативно позначається на іміджі нашої держави. Зросла і кількість випадків участі громадян України в міжнародних угрупованнях, що займаються шахрайством в сфері оренди автомототранспорту. Дивно, але деякі впевнені в своїй безкарності, вважаючи, що українського законодавства не порушували, і в разі загрози арешту держава зобов'язана максимально сприяти їх поверненню додому. Є ті, хто попався на наркотиках, занятті проституцією. На Пхукеті тайські військові за наводкою деяких бізнес-структур з Росії взяли в заручники подружжя Е. На щастя, для українців все закінчилося благополучно, без жертв ...

"Клонг Прем". У цю в'язницю Бангкока потрапляють і українці.

СПОВІДЬ: каміння, "СПАЙС" І ... SOS!

Про свої пригоди в Таїланді "Сегодня" розповів українець, якого в його ж інтересах назвемо Вадимом.

- Два роки тому я вступив найманим кухарем до росіянина Р. на острові Пхукет. Робота була нелегальною. Але нас кришував якийсь генерал з Бангкока. Під час перевірок більша половина закладів була закрита, а ми працювали як зазвичай. У дні національних свят всюди заборонено продавати спиртне, але у нас їм спокійно торгували ...
Через кілька місяців Вадимові запропонували очолити заклад, а потім перевели шеф-кухарем в інший ресторан.

- Там мене почали присвячувати в темну сторону бізнесу, - продовжує він. - Спочатку це була пропозиція стати кур'єром по перевезенню необроблених бірманських рубінів і смарагдів до Франції і Росії. Потім запропонували відсоток від продажу каменів і зелений коридор для покупців в міжнародному аеропорту Бангкока Суванапум ... Ще через деякий час разом зі своїм благодійником я відправився в Паттайї для вирішення питань про постачання дівчат для роботи в споруджуваному будинку розпусти, який планували відкривати на Пхукеті при участю Бангкока даху, інвестора з Литви і нашого менеджменту. Однак через відтік туристів і провального курортного сезону проект згорнули ...

Після цього Вадим відправився в Китай - працювати за контрактом в ресторані і займатися продажем палаючих авіаквитків. Але Р. з уваги його не втрачав

- Запросивши відсвяткувати свій день народження на Пхукеті, він познайомив мене з якимось Т., який, як з'ясувалося, приторговував наркотиками для російськомовного населення острова і туристів, - розповідає Вадим. - напівлегальні стороною його бізнесу була оренда байків і автомобілів. Більша половина здається в оренду техніки була без документів або двійником існуючої. Легальними були лише 30 байків із сотні. Запропонував мені комісійні від оренди та продажу наркотиків. З приводу оренди я дав згоду ...

Чим довше Вадим брав участь в цих схемах, тим більше дізнавався.

- Мені стало відомо, що Р. разом зі своєю дівчиною займається продажем компаній і дебетних карт на номінальних директорів і власників, переведення в готівку будь-яких сум незалежно від походження грошей, - продовжує він. - Попросив мене знайти юридичну фірму в Гонконгу для відкриття компаній з банківським рахунком з метою транзиту цих коштів. А в Китаї - відшукати постачальника синтетичного наркотику JWH (в народі - "спайс") для поставок великими партіями в 1-2 кг на Пхукет. Так і сказав: "Знайди, хто його продає, домовся, наша людина на яхті прийде в порт Шеньчженя, там влаштовуєш зустріч, передають вантаж, і він спокійно по морю повернеться в Тай".

З Піднебесної Вадим знову повернувся на Пхукет, але вже до Т., з яким почав спільний бізнес, отримуючи за це комісійні. І тут трапилася дивна історія з орендованим їм і переданим для нелегальної перепродажу автомобілем.

- Мені оголосили, що машина, за яку я залишив у заставу свій паспорт, залишається у невідомих мені людей, і що ціна моєї волі - три "Тойоти" і три байка "Хонда", - розповідає Вадим. - Попередили, щоб навіть не думав тікати, руки у них довгі, доберуться і до мене, і моєї сім'ї в будь-якій точці.

Українець злякався, тому що не тільки знав про тіньовий бізнес компаньйонів, але брав участь в ньому, і вважав за краще не спокушати долю. Сьогодні він ховається від усіх.

- За два роки я зрозумів, як високий рівень злочинності серед українців, білорусів, росіян, казахів за кордоном, - підсумовує Вадим. - І навіть змінивши документи, не можу розраховувати на безпеку ...

Брифінг. Знешкоджено ще одна група іноземних шахраїв.

ДИПЛОМАТИ: В КИТАЇ І ВЬЕТНАМЕ НЕ СИЛЬНО-ТО І забалуєш ...

На щастя, українська мафія встигла засвітитися не у всій Південно-Східній Азії.

"Наші співвітчизники мають досить гарну репутацію, - повідомив" Сегодня "Надзвичайний і Повноважний Посол у В'єтнамі Олексій Шовкопляс. - Українські туристи також не завдають великого клопоту правоохоронним органам СРВ".

Втім, випадки порушення закону, нехай і нечисленні, зустрічаються. "Так, протягом 2014-2015 років поліція затримала трьох громадян України за шахрайство з банківськими картами в Ханої і Хошиміні, - продовжує посол. - Руслан Л. депортований на батьківщину, Віталій Б. засуджений до п'яти, а Сергій С. - до трьох років позбавлення волі, відповідно. Обидва відбувають покарання. Посольство підтримує постійний контакт з ними, їхніми родичами, керівництвом пенітенціарних установ ".

Чутки про підступи української мафії у В'єтнамі дипломат вважає неспроможними. "Ми підтримуємо постійні робочі контакти з поліцією СРВ і своєчасно отримуємо інформацію про правопорушення як з боку, так і по відношенню до українців, - запевняє пан Шовкопляс. - Переважна більшість таких випадків - це злочинні посягання (крадіжки і грабежі) на майно наших туристів , які прибувають на курорти В'єтнаму. Посольство невідкладно надає постраждалим допомогу в їх повернення додому ".

Аналогічно висловився і дипломат в Пекіні, який попросив не згадувати його прізвище.

"На відміну від Таїланду, Малайзії, Камбоджі, деяких інших країн регіону, серйозних проблем зі співвітчизниками, які б порушували китайські закони, тут немає, - повідомив він" Сегодня ". - Відсутні українці і в місцевих в'язницях. В минулому році було лише кілька затримань за порушення правил візового режиму. Винні залучалися до адміністративної відповідальності. З китайцями не сильно-то забалуєш ".

Інформацією про те, що громадяни України мали або мають відношення до мафіозних структур, транснаціональним злочинним угрупованням і міжнародних каналах (таким, як торгівля людьми, незаконний трансплантація органів, збут наркотиків), наші дипломати в Піднебесній не мають.

... Зате в Малайзії, поки готувався матеріал, "залетіла" ще одна українка. За однією з версій, пов'язана з громадянами Нігерії в Бразилії "дублерша" тієї наркокур'єрші, яку затримали перед цим. У неї виявили вже близько 4 кг кокаїну ...

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні Чи справді щупальця української "п'ятої влади", як називають мафію, простягаються вже за тисячі кілометрів?
І що тут правда, а що домисли?

Новости