Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Візовий форум VisaForum.org

  1. Як читати шенгенську візу
  2. Типи шенгенських віз
  3. відмови
  4. Багаторазова віза і правила перебування в шенгенській зоні
  5. Як заповнювати анкету на багаторазову візу

Шенгенська угода була підписана 14 червня 1985 року, яке вступило в силу в 1995 році і має на увазі повне скасування паспортного та митного контролю між країнами, що підписали цей договір.

На даний момент такі країни входять в шенгенську зону:

Австрія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Ліхтенштейн, Мальта, Нідерланди, Норвенія, Польща, Португалія, Словенія, Словаччина, Фінляндія, Франція, Швеція, Швейцарія (скасований тільки паспортний контроль, залишається митний контроль), Чеська Республіка, Естонія.

Для багатьох країн, що не входять в шенгенську зону, необхідна шенгенська віза. Шенгенська віза дає право на беспрепятсвенно переміщення по країнах Шенгенської угоди.

За одноразової візі ви можете одноразово перетнути шенгенську зону і беспрепятсвенно переміщатися по країнах Шенгенської Угоди в межах тимчасової дії вашої візи.

Відповідно, ви можете відвідати країни щенгена 2 рази, якщо у вас дворазова віза і необмежену кількість разів по багаторазовій візі з максимально можливим безперервним періодом перебування 90 днів протягом 180 днів.

Шенгенська віза може бути видана на період, зазначених у вашому запрошенні, туристичному ваучері. Винятком є, коли іноземний громадянин буде знаходитися в транспорті: літаку, поїзді, автобусі - прибуваючи або убуваючи з місця призначення. У разі більш тривалого перебування на території країн-учасниць шенгенського простору з причин пересування (транспорту) необхідно пред'явити проїзні документи, що підтверджують факт того, що ви будете перебувати в шенгенській зоні і прописати це в запрошенні, анкеті, маршрут проходження, а також в особистій заяві , якщо немає інформації про це в запрошенні, наприклад, в разі туристичної візи. А також по добрій волі самого консульства, якщо консул вважатиме за можливе видати візу на більший період, ніж заявлено у візовому заяві.

При цьому необхідно дотримуватися наступних правил при отриманні і використанні шенгенської візи:

  • Особи, які бажають відвідати кілька країн-держав Шенгенської Угоди, повинні звертатися за візою в консульство тієї країни, яка є основною (максимальної за часом) країною перебування. Якщо таку країну визначити неможливо, то звертатися за візою потрібно в країну через яку буде здійснено перший в'їзд в шенгенську зону. При цьому необхідно надати підтвердження про перебування в кожній країні, або ця інформація повинна бути вписана в ваше запрошення.
  • У поїздці необхідно мати всі документи, що підтверджують мету вашого візиту, документальні підтвердження способу пересування туди-назад (квитки), а також необхідні грошові кошти на період перебування
  • Бажано дотримуватися правила «першого в'їзду» до країн Шенгенської зони, за яким віза повинна бути «відкрита» в країні видала їх. Це зменшує і кількість питань до вас при проходженні паспортного контролю і полегшує отримання шенгенської візи в подальшому. Якщо все-таки вийшло так, що ваш перший в'їзд був здійснений через іншу країну шенгенського простору, що не видавали вам візу, то бажано зберігати підтвердження того, що ви належним чином використовували вашу візу: наприклад, рахунки з готелю країни основного перебування, авіаквитки, посадочні талони і т.п.
  • Шенгенська віза може бути використана для проїзду через країни, які не є країнами призначення.
  • Існує ймовірність відмови у в'їзді в країну Шенгенської Угоди не є країною основного призначення по візою, виданою іншою країною-учасницею, при відсутності обґрунтування і взаємозв'язку між даними в'їздом і фактом видачі візи іншою країною. Особливо це важливо для власників одноразових віз або людей, які роблять поїздку зовсім не по маршруту тієї країни, яка видала візу або якщо у вас буде недостатньо підтверджуючих документів (наприклад квитків в країну призначення, запрошення або ваучера). Або ж мета вашої поїздки різниться з метою отримання візи.
  • Країна-учасниця Шенгенсого Угоди має право в подальшому відмовити вам у видачі візи при неналежному використанні попередніх шенгенських віз і порушень правил перебування в країнах-учасницях Шенгенської зони
  • Можна подавати документи на шенгенські візи не раніше, ніж за 3 місяці до передбачуваної поїздки.
  • У разі наявності діючої шенгенської візи і особливо в разі накладення термінів, інше консульство, що входить в шенгенську зону, може зажадати анулювати діючу візу. Робиться це за заявою у вільній письмовій формі в консульстві, яке видало візу, або ануляцію може призвести інше консульство (котре видає нову візу), за письмовою заявою її власника.

Як читати шенгенську візу

Як читати шенгенську візу

Типи шенгенських віз

Шенгенські візи можна розділити на наступні типи:

A - транзит без права виходу із зони аеропорту; дає право протягом терміну дії візи одно-, дво- або багаторазове перебування в зоні транзиту аеропорту і не дозволяє виходити за межі транзитної зони. Дана віза зазвичай потрібна третіх країн з високим потенціалом імміграційного ризику, злочинності і низьким рівнем економічного чи політичного розвитку, наприклад Афганістан, Бангладеш, Ефіопія, Пакистан, Демократична Республіка Конго, Ірак, Сомалі, Гана і т.п.

B - транзит; дає право одно-, дво- або багаторазового проїзду через шенгенський простір в третю країну протягом терміну дії візи. Тривалість кожного проїзду не повинна перевищувати 5 днів. Даний тип візи видає більшість країн шенгенської угоди і не тільки: наприклад, якщо ви подорожуєте по Європі на машині або поїздом і ваш шлях лежить в третю країну, наприклад, через Угорщину або іншу шенгенську країну, то вам потрібно буде отримати транзитну візу. (Даний тип візи скасований Візовим Кодексом від 5 квітня 2010 року Тепер всім заявникам буде оформляти віза категорії С)

C - віза для короткострокового періоду перебування: дає право на в'їзд і перебування на території шенгенських країн до 90 днів одночасно або за деяку кількість поїздок протягом періоду не перевищує півроку. Найпоширеніший тип візи, який видають шенгенські країни для короткострокового перебування на території своїх країн.

D - довгострокові візи для безперервного перебування в країні більше 90 днів, залишаються національними і діють тільки на території країни, яка видала візу, але можливий безвізовий транзит через територію інших країн шенгенської угоди, щоб потрапити в країну призначення.

З набранням чинності Візового Кодексу від 5 квітня 2010 року та переходу на його положення, іноземним особам, які отримали візи категорії D дозволено пересуватися країнами шенгенського простору протягом трьох місяців з шести. У зв'язку з тим, що країни, що входять до шенгенського простору, мають різні національні режими і можуть по-різному трактувати питання використання національної візи і проїзду по ній - уточнюйте умови використання національної візи в компетентних інстанціях країни, що видала вам цю візу.

Категорія С + D. Віза, яка об'єднує в собі ознаки 2 попередніх категорій. Така віза видається одним з Шенгенських держав для довгострокового перебування, однак дозволяє її власникам безперешкодно переміщатися по всім країнам-членам Шенгенської угоди. (Даний тип візи скасований Візовим Кодексом від 5 квітня 2010)

Категорія LTV. Візи з обмеженим територіальним дією (Limited territorial validity visa). Короткострокові візи, що видаються у виняткових випадках. Така віза дає право транзиту або в'їзду тільки на територію тієї країни, яка її видала. Таке може бути, якщо консульство сумнівається в благонадійності заявника візи або не працює загальна інформаційна система за шенгенськими країнами і консульство не має можливості перевірити інформацію по прохачеві візи.

відмови

Як тільки ваш паспорт потрапляє в консульство, в більшості випадків, співробітниками консульського і візового відділу на сторінку вашого паспорта ставиться штамп (наприклад, консульство Угорщини, Іспанії), який при позитивному рішенні за вашою заявою буде заклеян візою.

У разі відмови часто ви можете отримати штамп у паспорті з наступною кодуванням:
У разі відмови часто ви можете отримати штамп у паспорті з наступною кодуванням:

Залежно від типу відмови обводять номер і відповідну букву.

Також в паспорті може стояти печатка консульства із зазначенням країни і датою розгляду документів - як правило, таке може бути, коли паспорт забрали до прийняття рішення по візі, як варіант відмови у візі, якщо не заклеять цю печатку візою.
Також в паспорті може стояти печатка консульства із зазначенням країни і датою розгляду документів - як правило, таке може бути, коли паспорт забрали до прийняття рішення по візі, як варіант відмови у візі, якщо не заклеять цю печатку візою

Існує кілька класифікацій, які найбільш часто зустрічаються:

C1 - відмовлено у в'їзді за одно-, дво- або багаторазовий в'їзду на термін до 30 днів протягом півроку

C2 - відмовлено у в'їзді за одно-, дво- або багаторазовий в'їзду на термін від 31 до 90 днів протягом півроку

C3 - відмовлено у в'їзді за багаторазового в'їзду і перебування до 90 днів протягом півроку і при цьому термін дії візи визначається в один рік і більше.

А також подібна класифікація

С1 - "Відмовлено у видачі такої-то візи на підставі такої-то причини"

С2 - "Недостатньо підстав на видачу запитуваної вами візи"

С3 - «В консульстві були питання до представлених документів» (або ж у Вас можуть запитати будь-які додаткові документи)

Однак ми не володіємо офіційно підтвердженими джерелами даної класифікації (розшифровка номерів), тому що дана інформація не розголошується працівниками консульств і просимо вас уважно ознайомитися з вкладишем, яке видало консульство, де повинна бути коротке формулювання причини відмови у візі і вашими можливими подальшими діями.

У разі, якщо ви маєте достовірну інформацію з даного питання про класифікацію шенгенських відмов, по можливості, просимо надати інформацію: [email protected]

Можливі причини відмови можуть бути наступними:

  • Відсутність документів, що доводять мета і передумови вашого візиту
  • Ви заявлені як особа якого заборонений в'їзд на територію в шенгенських країн
  • Чи не доведено наявність коштів, достатніх для проживання в період планованого візиту і повернення в країну проживання або відсутня можливість отримання цих коштів легальним шляхом
  • інші причини

Також варто звернути увагу, що сам по собі штамп в паспорті не може означати лише відмова, а є фактом того, що паспорт побував на розгляді документів в консульстві певної країни.

Багаторазова віза і правила перебування в шенгенській зоні

Тут уже згадувалося про те які умови повинні бути дотримані, щоб отримати багаторазову шенгенську візу, до цього можна додати наступне:

  • Ваш паспорт повинен бути дійсний не менше 3 місяців на момент закінчення дії запитуваної візи
  • У вашому паспорті повинні бути попередні шенгенські візи і сприятлива візова історія - цей пункт є вкрай бажаним
  • Ваша медична страховка повинна покривати весь період запитуваної вами візи (С вступом в силу Візового Кодексу від 5 квітня 2010 року та прийняттям його положень консульствами, досить покриття страховкою тільки першого в'їзду при оформленні візи. При цьому необхідно підписати зобов'язання, що медична страховка буде придбана кожен раз при виїзді до країн Шенгенської зони по даній візі)
  • У вашому запрошенні повинно бути обґрунтування для видачі вам багаторазової візи, бажано із зазначенням всіх запланованих візитів до Європи з максимальним періодом перебування в країні, у которорой ви просите візу
  • Також якщо ви вже володар шенгенської багаторазової візи, то настійно рекомендуємо зробити перший в'їзд в країну, що видала вам візу.

Як заповнювати анкету на багаторазову візу

Тут розберемо основні моменти щодо заповнення анкети на багаторазову шенгенську візу:

Принцип заповнення такої ж, як і на одноразову візу, але потрібно знати, що багаторазова шенгенська віза - це теж короткострокова віза,
тому в графі «Тип візи» ставимо - Короткострокова або Short (С вступом в силу Візового Кодексу від 5 квітня 2010 року та переходом на нову візову анкету для короткострокових віз, даний пункт скасовано)

Бажана кількість в'їздів - Багаторазова або Multiple

Країна призначення (country of destination) - саме та країна, у якій ви запитуєте візу!

Термін перебування (duration of stay): тут вказується сумарна кількість днів на весь період запитуваної візи, це може бути 30, 45 або максимально 90 днів, а не 365 днів. Якщо ви запитуєте річну візу, то мається на увазі, що ви вказуєте термін перебування за кожні 180 днів. Для більшої ясності, в будь-якому випадку, можна написати 90/180 або ж інший період часу, який ви плануєте пробути в шенгенській достатньо міс за пів року.

Тут працює наступне правило, яке поширюється на всі країни Шенгенської Угоди:

ВАЖЛИВЕ ЗМІНА ПРИ РОЗРАХУНКУ ТЕРМІНУ ПЕРЕБУВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ країни Шенгенської зони З 18 ЖОВТНЯ 2013: http://www.visaforum.org/topic/1664

Іноземний громадянин може перебувати на території країн Шенгенської угоди протягом 90 днів в піврічному «вікні» (90/180). Наприклад, якщо ви маєте багаторазову візу на рік і пробули безперервно в країні шенгенського простору протягом 90 днів, то ви повинні покинути країну і зможете поїхати по цій візі знову не раніше, ніж через 90 днів. При цьому півріччя відраховується не фактом отримання візи, а моментом перетину кордону шенгенської зони. Точно також якщо тривалість перебування на ваше річний візі 30 днів або 45 днів, то це означає, що ви можете провести по 30 або 45 днів в шенгенських країнах в кожному півріччі.

Дата в'їзду та виїзду: необхідно вказувати ВЕСЬ період запитуваної вами візи, а не тільки за першим в'їзду, інакше ризикуєте отримати візу саме на вказаний вами період - подібні прецеденти існують.

Новости