Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Італію: порядок отримання, види шенгену, терміни і вартість оформлення

  1. У цій статті ви дізнаєтеся:
  2. Види італійських віз
  3. Транзитна
  4. Ділова
  5. Студентська
  6. Туристична
  7. За запрошенням
  8. довгострокова
  9. Шенген на території Італії
  10. Перелік необхідних документів
  11. Заповнення анкети
  12. Терміни розгляду документів
  13. Що робити в разі відмови
  14. вартість
  15. Візовий центр в Росії

Південноєвропейські країни щорічно відвідуються мільйонами туристів зі всього світу. Яскравим тому прикладом є і Італія, адже не дарма кажуть: «Всі дороги ведуть до Риму».

Прекрасна архітектура, національний колорит і гостинність місцевих жителів підкорять серце будь-якого, хто одного разу тут побуває.

Але щоб відвідати цю державу, одного бажання замало: потрібно подбати і про формальний бік питання. Візи в Італію зараз як ніколи популярні, тому тема їх правильного оформлення дуже актуальна. Якщо ж і ви бажаєте отримати шенген, спершу потрібно як слід розібратися у всіх тонкощах процесу. Як же відкрити італійську візу? Звертатися до туроператору або в посольство? Який пакет документів необхідно при собі мати? Відповіді на перелічені та інші питання ви обов'язково знайдете в цьому блозі.

У цій статті ви дізнаєтеся:

  1. Види італійських віз
  2. Шенген на території Італії
  3. Перелік необхідних документів
  4. Терміни розгляду документів
  5. Що робити в разі відмови
  6. вартість
  7. Візовий центр в Росії

Види італійських віз

В першу чергу необхідно знати, що існує кілька різновидів таких «перепусток». Не хвилюйтеся, тут все досить просто: тип дозволу буде залежати від мети вашої поїздки. Будь то діловий візит, туристичну подорож або відвідування родичів - для будь-якого випадку є своя категорія. Так яка віза потрібна для вашої поїздки в Італію? Ознайомимося ж докладніше з їх основними видами.

Транзитна

Бувають випадки, коли та чи інша подорож передбачає перетин кордону не одного, а декількох держав. Багато хто задається питанням: якщо мова про транзит через Італію, чи потрібна віза? Відповідь однозначна - безумовно, так. Як відзначають фахівці, транзитну італійську візу зараз запитують рідше за інших, адже ця країна знаходиться досить далеко від Росії. Але все ж відсоток регулярних заявок на отримання дозволу існує. Не варто забувати і про транзитний Шенгені. Він знадобиться, якщо в свою поїздку вам доведеться неодноразово перетинати кордони Шенгенської зони, а Італія - ​​один з пунктів передбачуваного маршруту.

Ділова

Коли метою візиту є який-небудь захід для просування бізнесу, мова заходить про діловій візі. Як правило, вона є дійсною навіть при багаторазовому відвідуванні країни, але якщо ви подаєте заявку вперше, є ймовірність, що вам дадуть дозвіл на одноразовий в'їзд.

Крім стандартного пакета документів, який буде розглянуто нижче, заявник також повинен надати офіційне оригінальне запрошення від бізнес-партнера. Для подання запиту будуть коректні і ділові контракти, виписки, а також інші робочі документи.

Студентська

Римський Пантеон

Південноєвропейські країни щорічно відвідуються мільйонами туристів зі всього світу

Римський Пантеон

Якщо ви - абітурієнт, який має можливість отримати вищу освіту в Італії, то оформляти необхідно студентську візу. Також вона актуальна для тих, хто хоче пройти будь-якої навчальний курс або взяти участь в навчальній програмі. Обов'язково врахуйте, що при отриманні італійського студентського «пропуску» дійсні запрошення тільки від акредитованих навчальних закладів.

Залежно від тривалості курсу навчання заявнику видається короткострокова або довгострокова віза. Вони мають юридичну силу протягом півроку і року відповідно.

Туристична

Така віза в Італію найбільш популярна, адже більшість гостей цієї країни становлять саме туристи. І це не дивно: тут можна побачити незліченну кількість архітектурних пам'яток та інших пам'яток. Наступна інформація буде для тих, хто також вирішив оцінити всі італійські краси особисто.

Ретельно підійдіть до питання планування термінів поїздки. Врахуйте, що тривалість розгляду заявки в посольстві може досягати 30 днів. Тому про броні готелю і квитків також варто подбати заздалегідь. Якщо ви хочете оформити туристичний шенген, то знайте, що подорож має тривати не більше 90 днів.

За запрошенням

Якщо ж ви вирішили провідати родичів або друзів, які проживають в Італії на законних підставах, вам необхідна віза. Основна відмінна риса при її оформленні полягає в тому, що до переліку документації потрібно докладати офіційне запрошення від приватної особи.

Ви отримаєте гостьовий шенген швидше і легше, якщо в документі буде зазначено, що запрошуюча сторона бере на себе всі витрати на ваше проживання і дорогу туди-назад. Ключовий момент: при розгляді запиту в посольстві повинні бути впевнені, що між сторонами є родинні або інші близькі зв'язки.

довгострокова

Така віза до Італії дозволяє своєму власникові перебувати на території країни до п'яти років, а також необмежену кількість днів в році. У той час як приїжджі з короткостроковим шенгеном можуть легально тут перебувати лише три місяці в одне півріччя.

Отримувати візу категорії «Д» (або мультивізу, якої і є довгострокова) слід тим, хто планує емігрувати в одну з країн Євросоюзу на ПМЖ. В іншому випадку ви не зможете оформити навіть посвідку на проживання.

Шенген на території Італії

Необхідно відрізняти поняття шенгенської візи від національної. Цей аспект дуже важливий, так як в подальшому визначає вид і термін дії дозволу на в'їзд. Національний «пропуск» дієвий лише на території тієї чи іншої країни, а інший - у всіх державах, які входять до Шенгенської зони. Багато хто віддає перевагу саме останньому, адже з ним турист може практично безперешкодно подорожувати в будь-яку з країн Євросоюзу.

У зв'язку з цим у вас може з'явитися резонне питання: на який термін дають шенген в Італію? Як показує практика, при подачі першої заявки дію дозволу становить три місяці. При повторному зверненні ви маєте всі шанси отримати шенгенську візу вже на 1 рік. Терміни досягають трьох років, коли оформлення відбувається в третій-п'ятий раз. Фахівці стверджують, що отримати п'ятирічний шенген в Італію скрутніше всього.

Незалежно від бажаного часу дії при зверненні до італійського візовий центр необхідно мати певний набір документів. Без них оформлення візи просто неможливо. Тому з наступним пунктом ознайомтеся найбільш уважно.

Перелік необхідних документів

Перед тим як ми розглянемо цей список, відзначимо, що він актуальний абсолютно для кожного типу шенгену з будь-яким строком дії.

Отже, стандартний пакет документів для візи до Італії виглядає таким чином:

  • Звичайно ж, це закордонний і внутрішній паспорт громадянина Російської Федерації. Знадобляться як оригінали, так і їх копії в належній якості. Відксерокопіювати повинні бути всі сторінки. Важливий момент: якщо в поїздку з вами відправляється ваша дитина, якому менше шести років, то його фото обов'язково має бути вклеєна в закордонний паспорт.
  • Два ваших фото розміром 3,5х4,5 сантиметри.
  • Для того щоб в італійському візовому центрі переконалися у вашій платоспроможності, необхідно надати відомості про отриманий за останні півроку зарплати. До неї повинна додаватися довідка з місця роботи, в якій буде вказано розмір ставки, посаду і стаж. Обов'язково простежте, щоб цей документ був виданий менше 30 днів назад на момент подачі заявки.
  • Чек з банку із зазначеним балансом на рахунку. Він залежить від тривалості вашої поїздки: на кожен день розраховується як мінімум 50 євро.
  • Медична страховка, сума якої повинна покривати від 30000 євро. Поліс обов'язково повинен бути оформлений відповідно до шенгенськими стандартами.
  • Підтвердження броні будь-якого італійського готелю і квитків на літак в обидва напрямки.

Варто пам'ятати і про специфічні доповнення, якщо ви хочете отримати студентський, гостьовий або ділової шенген. Як уже згадувалося вище, в таких випадках ви повинні будете надати оригінали запрошень від навчального закладу, родича або бізнес-партнера відповідно.

Дуже важливою складовою пакета документів для візи до Італії є спеціальна анкета. Вона заповнюється як на заявника, так і на його дитину, якщо мова йде про поїздку з дітьми. Так як тут існує безліч нюансів, це питання вимагає окремого розгляду.

Заповнення анкети

Для початку необхідно зайти на сайт Візового центру Італії - там ви зможете скачати потрібну форму. Її тип вибирається залежно від необхідної категорії візи.

Що ж стосується основних правил заповнення анкети для отримання італійського шенгену, то можна відзначити наступне. Необхідні дані можна вводити як вручну, так і за допомогою комп'ютерного набору. Але якщо ви вибрали перший спосіб, то користуйтеся лише синьою пастою. Потрібно знати, що всі відомості в анкеті зчитуються автоматично, тому почерк повинен бути максимально розбірливим. Найкраще писати великими друкованими символами.

Зверніть увагу: форму необхідно заповнювати тільки англійською або італійською мовою. В іншому випадку ваша заявка не буде прийнята на розгляд. Всі російські назви повинні бути написані латиницею. Обов'язково уникайте будь-яких виправлень і виправлень.

Терміни розгляду документів

Як правило, цей фактор не забирає у заявника багато часу, на відміну від того ж збору всіх необхідних документів. У більшості випадків термін обробки і розгляду клопотання становить близько п'яти-семи днів. Але в окремих ситуаціях італійське посольство може змусити чекати і довше - аж до місяця.

Але якщо з якихось причин ви не можете чекати так довго, для вас є і інша пропозиція. Ви завжди можете звернутися до будь-якого туристичного оператору або в приватний візовий центр. Як відзначають клієнти подібних фірм, оформлення візи в Італію за допомогою послуг агентства в середньому займає 1-3 дні. Хоч такий результат зажадає від вас більше значних матеріальних витрат, зате процес отримання шенгену пройде без жодних клопотів. Та й ризик відмови стає мінімальним.

Що робити в разі відмови

Відмовляють чи в візі в Італію? Безсумнівно, такі випадки - зовсім не рідкість. Але для початку давайте розберемося, як саме посольство або Візовий центр може відмовити заявнику і з яких причин.

Маркування відмови складається з категорії планувалася візи (A, B, C або D) і цифри, від якої і залежить причина відхилення вашої заявки. «1» має на увазі звичайний відмова, «2» - необхідність в додатковому співбесіді, «3» - поповнення пакета документації. А цифра «4» означає, що в Шенгені вам було відмовлено безстроково. Зазвичай подібне відбувається вкрай рідко і при виявленні значних невідповідностей. Так, штамп «С1» говорить про відмову в туристичній італійської візі, а «А2» - що вам необхідно повторно прийти до Візового центру на співбесіду для оформлення транзитного «пропуску».

Серед найбільш частих причин таких неприємних ситуацій - надання підроблених запрошень із зазначенням неіснуючих фірм і посад. Також відмова може бути виданий у разі, якщо в посольстві мета подорожі не вважали виправданою або вона просто не відповідає категорії бажаної візи в Італію. Ще одним фактором є занадто маленький термін дії закордонного паспорта. Документ повинен бути дійсний ще як мінімум 90 днів на момент прибуття в Росію.

Що потрібно робити при відмові в італійському Шенгені? По-перше, дотриматися всіх вимог, які були висунуті консульством: донести необхідні документи, з'явитися на співбесіду та інше. Може виявитися і так, що проблеми як такої зовсім не існує, і потрібно лише виправити дрібні недоліки. Якщо справа йде трохи серйозніше, ви можете подати на апеляцію. Найчастіше спрацьовує і повторна подача документів, які складені вже з урахуванням всіх рекомендацій.

Якщо жоден з варіантів не виявився дієвим, ви завжди можете скористатися послугами фірм, які спеціалізуються на оформленні віз до Італії. Їх компетентний підхід дозволить вирішити ситуацію на вашу користь в максимально стислі терміни.

вартість

Звичайно, питання ціни на шенген особливо хвилює кожного туриста. Якщо ви вирішили оформляти візу в Італію самостійно, то в її вартість буде входити консульський та сервісний збори, а також персональні витрати. Плата Візового центру, в якому вам видали дозвіл на в'їзд, становитиме близько 20 євро. Оплачується вона в рублях і залежить від курсу. Консульський збір варіюється в досить широких межах, так як залежить від терміну дії візи: короткострокові коштуватимуть 35 євро, а довгострокові - до 116 євро. Такі оплати виробляються в будь-якій валюті. Слід знати, що від цього збору звільнені діти, пенсіонери, студенти та інші категорії населення.

Під особистими треба розуміти витрати на медичний поліс, друк ваших фото, послуги перекладача. Також якщо ви плануєте подорож на своєму автомобілі, то будуть потрібні певні кошти на придбання грін-карти.

У разі, коли ви вирішили довірити процес оформлення візи в Італію туристичному оператору або візового агентству, отримання шенгену обійдеться на порядок дорожче. Але це цілком виправдано: адже ви значно економите свої зусилля і особистий час.

Візовий центр в Росії

Де ж відкрити візу в Італію росіянину? При такій необхідності громадянам РФ необхідно звертатися в італійський Візовий центр в Москві. Обов'язково слід попередньо записатися, перш ніж йти на прийом. В іншому випадку ваша заявка розглянута не буде. Всі контактні дані, згідно з якими можна звернутися в центр для запису, вказані на офіційному сайті у відповідному розділі. А безпосередньо прийом пакета документації здійснюється по буднях з 9.00 до 16.00. Готові шенгени в Італію видаються за тими ж днях з 16.00 до 18.00.

Попередня інформація актуальна для бажаючих отримати короткострокову візу. А тим, кому необхідна транзитна або довгострокова, необхідно звертатися вже в московське посольство Італії. Для подачі документів також потрібен попередній запис по телефону.

Оформлення туристичних віз до Італії можливо також і в Санкт-Петербурзі. Тут запис ведеться вже на офіційному сайті центру, а документи приймаються кожного робочого дня з 9.00 до 16.00. Вручення готових «пропусків» також проводиться до 16.00, але з 11.00.

Якщо ж вас цікавить професійне та швидке оформлення візи в Італію за допомогою фахівців, то рекомендуємо звернутися в Єдиний Візового Центру . Завдяки послугам ЄВЦ отримання італійського шенгену займе мінімум часу і принесе максимум результату.

Як же відкрити італійську візу?
Звертатися до туроператору або в посольство?
Який пакет документів необхідно при собі мати?
Так яка віза потрібна для вашої поїздки в Італію?
Багато хто задається питанням: якщо мова про транзит через Італію, чи потрібна віза?
У зв'язку з цим у вас може з'явитися резонне питання: на який термін дають шенген в Італію?
Що потрібно робити при відмові в італійському Шенгені?

Новости