Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Естонію для росіян: чи потрібна, збір і заповнення документів, отримання

  1. шенгенська віза
  2. види віз
  3. Види короткострокових віз
  4. Одноразова віза
  5. Багаторазова віза
  6. Отримання візи
  7. Перелік документів
  8. Туристична віза
  9. Гостьова віза
  10. Транзитна віза
  11. Річна національна або внутрішньодержавна віза
  12. Дитяча віза
  13. Робоча віза
  14. Ділова віза
  15. Студентська віза
  16. Оплата візового збору
  17. Подача документів
  18. Відео: генконсул Естонії про отримання візи
  19. Псковська канцелярія Генерального консульства ЕР в Санкт-Петербурзі
  20. Посольство Естонії в Москві
  21. Очікування і отримання візи
  22. термінова віза
  23. В Естонію за фінською візі
  24. Відмова у візі
  25. Відео: Естонія в програмі "В пошуках пригод"

Хто з нас не чув про неквапливих ґрунтовних естонців і прекрасному місті Талліні, про мальовничу природу і старовинних замках? Все це чудова країна Естонія. Хтось бував в ній вже кілька разів, а хтось збирається відвідати вперше. Саме новачки і задаються питанням - чи потрібна зараз віза в Естонію для росіян? Так, потрібна - це неодмінна умова для вашого безперешкодного в'їзду і перебування в цій прекрасній країні. Її можна отримати за допомогою різних турфірм, але абсолютно нескладно оформити візу і самостійно. Головне, підійти до цієї справи грунтовно і серйозно.

шенгенська віза

Почати варто з того, що для поїздки в Естонію вам необхідна шенгенська віза . Так що якщо ви є щасливим володарем такої візи, нехай і виданої в посольстві іншої країни, хвилюватися не варто - в'їзд в Прибалтику вам відкритий. Якщо ж Шенгену немає, то варто почати збирати документи для візи в Естонію. До речі, той факт, що Естонія входить до Шенгену, є гарною новиною для туристів - за цією ж візою ви можете відвідати безліч інших Європейських країн.

види віз

Якщо ви вирішили, що Шенгенська віза в Естонію вам потрібна, то варто почати з визначення необхідного виду візи. Це нескладно зробити, якщо виходити з цілей планованого візиту. Зараз росіяни можуть отримати короткострокову (категорія С), або довгострокову візу (категорія D). Віза категорії D видається в основному тим людям, які змушені часто й подовгу бувати в країні, а також громадянам, з тієї чи іншої причини, важливим державі Естонії, наприклад журналістам зарубіжних газет або почесним консулам. А ось короткострокову візу може отримати кожен - потрібно просто зібрати необхідні документи і звернеться в посольство. Короткострокова віза буває різною - залежно від мети візиту. Так, наприклад, існують туристична віза, робоча віза і гостьова віза.

Види короткострокових віз

Короткострокові Шенгенські візи бувають двох видів - візи одноразового в'їзду і візи багаторазового в'їзду. Кожна категорія має свої особливості та нюанси. Отже, чим же вони відрізняються:

Одноразова віза

Таку візу часто називають разової візою, бо перетнути кордон Шенгенської зони її власник зможе лише одного разу. Одноразова віза дозволить вам знаходитися на території країни протягом 90 днів максимум. Термін дії такої візи - 6 місяців.

Термін дії такої візи - 6 місяців

Напис "Shengen riigid" на візі означає, що вона дійсна тільки для в'їзду на територію Шенгену через Естонію

Багаторазова віза

Якщо ж ви стали володарем мультивізи, то вам пощастило - ви зможете перетинати кордон багато разів. Видають таку візу на термін від 2 місяців до 5 років, однак найпоширеніший варіант - річна мультивіза. Маючи в паспорті таку візу, ви зможете проводити на території Шенгену 90 днів з 180. Це означає, що з кожних шести місяців ви зможете пробути за кордоном тільки три. Порушувати це правило не можна - за такими справами строго стежить прикордонний контроль. При оформленні візи в Естонію варто враховувати кілька правил:

  • Першою країною, куди ви будете в'їжджати, повинна бути тільки Естонія. Це означає, що в тур по Європі можна вирушати тільки після того, як ви відвідали цю прибалтійської країни.
  • Ви повинні провести в Естонії більше половини від тієї кількості днів, на які відкрита віза. Цей пункт означає, що відкрити шенгенську візу в Естонію і жити у Франції у вас не вийде - більшу частину часу проводити потрібно в країні.

Отримання візи

Порядок оформлення візи безпосередньо залежить від її типу, проте є характерні риси, властиві всім візами. Для отримання візи в Естонію вам буде потрібно пройти через 4 простих етапи:

  1. Збір документів;
  2. Оплата консульського збору;
  3. Подача документів;
  4. Очікування і отримання візи.

Перелік документів

Збір наступних документів допоможе вам відкрити найпоширенішу візу - короткотермінову візу категорії С. Особливості оформлення інших віз будуть приведені нижче, у відповідних розділах. Отже, для отримання візи в Естонію вам доведеться підготувати:

  • Закордонний паспорт. Перевірте, щоб в ньому було як мінімум 2 чистих сторінки, а термін його дії був би не менше 3 місяців після закінчення поїздки.
  • Оригінали старих закордонних паспортів. Цей пункт потрібен тільки тим, у кого в тих самих паспортах є Шенгенські візи.
  • Копії сторінок внутрішнього паспорта.
  • 1 кольорова фотографія, що відповідає наступним параметрам: розмір повинен бути 3,5 х 4,5 см, на білому фоні, без закруглених куточків. Особа має займати 70% простору. Фотографуватися слід без шапки і очок від сонця - ваше обличчя має бути видно повністю. Обов'язково враховуйте і наступні вимоги до фото - фотографія повинна бути відносно нової, тобто зробленою не більше 6 місяців тому. Ніяк не можна подавати двічі один знімок.
  • Офіційна візова анкета. Її необхідно заповнити онлайн на сайті МЗС Естонії (//www.mfa.ee/visa), а потім роздрукувати і особисто підписати. Зверніть увагу - заповнювати необхідно латинськими буквами! Зразок заповнення можна подивитися за посиланням .
  • Додаткова анкета, яка необхідна тим, хто перший раз в'їжджає на територію Естонії, а також приїжджають на запрошення. Анкета ця роздруковується і підписується особисто упорядником. Завантажити анкету можна тут .
  • Поліс медичного страхування, що діє на території країн Європейського союзу. Переконайтеся, що страхове покриття вашого поліса - як мінімум становить € 30000. Крім того, ваша страховка повинна бути дійсна під час самого першого візиту в країну за цією ж візою. Звичайно, найкращим варіантом буде, якщо страховка буде діяти протягом усього терміну дії візи.
  • Документи, які підтвердять наявність у вас достатньої кількості коштів. Тут можна використовувати виписки з банківського рахунку (як мінімум за три місяці) або довідки про зарплату.
  • Документи, які підтвердять мета поїздки. Папери ці можуть варіюватися в залежності від типу візи. Деталі можна знайти в секціях, що відповідає виду віз.

Туристична віза

Оформляючи туристичну візу, вам доведеться надати документи основного списку, плюс докази мети візиту. Для цього потрібно пред'явити:

  1. Проїзні квитки на літак, потяг чи автобус. Якщо ви збираєтеся подорожувати на особистому транспорті, то з вас зажадають копії водійських прав і техпаспорта транспортного засобу, на якому ви плануєте пересуватися.
  2. Папір, що підтверджує, що у вас є місце проживання (бронь в готелі). Для цього підійде факс з готелю, роздруківка електронного листа або навіть роздрукований скріншот при електронному бронюванні.

Гостьова віза

При оформленні гостьової візи на запрошення, вам доведеться додатково до основних документів додаються:

  1. Якщо ви їдете до родичів, то потрібно буде показати папери, які свідчать, ким вам доводиться запрошуюча сторона. Підійдуть свідоцтва про народження, про шлюб і т.д.
  2. Копію документа, що посвідчує особу, яка запрошує (можна взяти копію паспорта ID-карти, посвідки на проживання).

Подаючи документи на таку візи, не забудьте вказати в анкеті контактні дані особи, що запрошує вас людини (потрібно заздалегідь дізнатися адресу, електронну пошту, номер телефону).

Транзитна віза

Для того, щоб оформлення транзитної візи пройшло без проблем, необхідно подбати про наявність наступних документів:

  1. Копія документа, що дає вам право на в'їзд в третю країну. Тут можна показати візу в іншу державу, вид на проживання, громадянство.
  2. Квитки в цю третю країну або копії водійських прав і техпаспорта транспортного засобу, на якому ви збираєтеся туди дістатися.

Квитки в цю третю країну або копії водійських прав і техпаспорта транспортного засобу, на якому ви збираєтеся туди дістатися

Річна національна або внутрішньодержавна віза

Така віза в Естонію на рік відноситься до категорії D, і зазвичай видається тим людям, які можуть довести необхідність частого відвідування або тривалого перебування. Подавати прохання на такі візи можуть:

  1. Особи, учні в Естонії - в університетах, коледжах, школах і т.д .;
  2. Родичі громадян Європейського союзу;
  3. Журналісти та представники зарубіжних ЗМІ;
  4. Особи, мета поїздки яких це лікування або ж будь-яка гуманітарна місія;
  5. Особи, які підписали робочий контракт з естонськими роботодавцями (необхідно прикріпити письмове підтвердження, яке зареєстровано в Департаменті Громадянства та Міграції).

Щоб зробити таку візу, вам потрібно надати документи, що входять до основного списку, плюс папери, які доводять, що вам потрібна саме така віза. Тут ви можете показати лист з університету або коледжу, свідоцтво про шлюб з громадянином Естонії, контракти з естонськими роботодавцями і т.д. Коли ви будете представляти доказ фінансового становища, не забувайте, що у вас повинно бути мінімум € 64 на кожен день в Естонії.

Дитяча віза

Якщо ви вирішили насолоджуватися красою Прибалтики разом з рідними, то не забудьте, що зробити візи потрібно всім членам сім'ї, навіть найменшим. Однак, порядок оформлення дитячої візи трохи відрізняється від звичайного. Для того, щоб при подачі документів не виникло проблем, вам потрібно пред'явити:

  • Закордонний паспорт дитини, якщо він старше 14 років. Якщо молодший, тоді підійде закордонний паспорт батьків, куди він вписаний. До речі, якщо дитина старше 14, то потрібно також надати копію внутрішнього паспорта.
  • 1 фотографію. Вимоги до дитячих фотографіях не відрізняються від вимог до дорослих.
  • Свідоцтво про народження. Не забудьте зробити копію свідоцтва - оригінал вас попросять тільки показати при здачі документів, а копію заберуть.
  • Якщо дитина їде за кордон один, то йому знадобляться оригінал і копія дозволу на подорож, підписану обома батьками. Якщо ж з дитиною їде один з батьків, то потрібно показати дозвіл від другого. Такий папір обов'язково повинен бути нотаріально посвідчений, і містити наступну фразу «в країни Шенгенської угоди, в тому числі в Естонію», а також точний термін, на який дається згода, і особисті дані супровідника (якщо такий є). Крім того, потрібно додати копію паспорта того з батьків, який підписав дозвіл (якщо дитина їде один, то потрібно додати копії паспортів обох батьків). Копіювати потрібно сторінки з особистими даними та пропискою.
  • Заповнена та роздрукована анкета з основного списку. До речі, така анкета потрібна мандрівникам різного віку, навіть якщо дитина вписана в паспорт одного з батьків. Заповнювати анкету повинні батьки або опікун, підписувати - обоє батьків або опікун. Якщо дитині виповнилося 14, то він теж повинен підписати анкету
  • Якщо заяву на дитячу візу подається окремо від батьків (але дитина поїде разом з ними), то потрібно додати копії шенгенських віз батьків.

На додаток до всього, при подачі документів на дитячу візу варто враховувати кілька нюансів. Якщо дитина вписана в ваш паспорт - перевірте там наявність його фотографії. Тепер в паспорти батьків вклеюють фото навіть новонароджених дітей. До речі, варто бути готовим до того, що в ваш паспорт вклеїти окрему візу на дитину. Ну а на закінчення - рада МЗС Естонії: якщо неповнолітній їде один або тільки з одним з батьків, то рекомендується оформити відповідне доручення (і бажано, англійською мовою).

Робоча віза

Якщо ви уклали короткостроковий контракт з естонським роботодавцем, то вам варто оформити робочу візу. Для цього до основного переліку документів просто потрібно додати підтвердження реєстрації короткостроковій роботи. Обов'язково упевніться, що цей підтвердження зареєстровано в Департаменті Громадянства та Міграції.

Ділова віза

Для оформлення ділової візи на запрошення вам потрібно буде надати всі документи, перераховані в основному списку. Плюс до цього, вам потрібно буде підготувати:

  1. Письмове підтвердження планованого меропріятія.Такое лист може надіслати організатор цього самого заходу. В якості такого документа поряд з листом можна використовувати і іменне запрошення - головне, щоб це був оригінал.
  2. Папір, що підтверджує ваші ділові відносини з стороною, що запрошує. Підійде оригінал контракту або договору.
  3. Гарантійний лист організатора - теж в оригіналі. Такий лист має бути написано у вільній формі на фірмовому бланку, має обов'язково містити мету поїздки, а також контактні дані приймаючої сторони.

Заповнюючи анкету на таку візу, не забудьте вказати офіційного представника організації, що запрошує і способи зв'язку з ним.

Студентська віза

Дивно, але в Естонії не існує студентської візи. Якщо ви зібралися вчитися в естонських вузах, то вам знадобиться оформити посвідку на проживання. Подивитись як це зробити можна на сайті естонської поліції (//www.politsei.ee/ru/teenused/elamisluba/index.dot).

dot)

Естонський вид на проживання

Оплата візового збору

За оформлення Шенгенської візи в Естонію вам потрібно буде заплатити консульський збір. Завдяки угоді між країнами, для росіян вартість дитячої та дорослої короткострокової візи (і разової, і багаторазової візи) становить € 35. Громадянам усіх інших країн доведеться платити майже в два рази більше - € 60. За візу категорії D доведеться заплатити € 80. Перш ніж платити за збір, уважно почитайте наступну інформацію.

Сплачувати консульський збір не потрібно:

  • Дітям до шести років;
  • Інвалідам, а також особам, які їх супроводжують;
  • Близьким родичам громадян Європейського союзу (в цю категорію потрібно включити батьків, дітей, подружжя, дідусів і бабусь, і ще онуків);
  • Всім, хто прямує до Естонії в освітніх цілях. І не важливо, їдете ви вчити чи вчитися - студенти, аспіранти та викладачі платити не повинні;
  • Членам офіційних делегацій;
  • Учасникам різних програм обміну (найчастіше такі програми теж освітні);
  • Учасникам міжнародних спортивних заходів, а також всім, хто їх супроводжує;
  • Всім, хто зміг підтвердити, що поїздка носить строго гуманітарний характер.

Подача документів

Здати документи на візу можна різними способами. По-перше, принести всі папери особисто. По-друге, попросити про це довірена особа, але тоді потрібно запастися нотаріально завіреної довіреністю. Заплативши € 22,5, можна скористатися послугами візового центру Естонії VFS в Санкт-Петербурзі. Детальна інформація тут- //www.vfsglobal.com/Estonia/stpetersburg.

Подати документи за вас може і фірма Pony Express, представництва якої знаходяться в Москві, Петербурзі, Мурманську, Вологді, прикордонному Кінгіссепе, а також в деяких інших містах. За таку послугу москвичі заплатять € 25, а жителі інших міст € 30.

Ну і нарешті, подати папери можна через турфірму. Однак не через будь-яку, а тільки через акредитовану в посольстві Естонії (перелік таких фірм є на сайті консульства). Не забувайте, що за сервіс турфірми беруть в середньому в 5000 рублів.

Відео: генконсул Естонії про отримання візи

Де можна подати документи?

Генеральне консульство Естонії в Санкт-Петербурзі

Чи прийме жителів Санкт-Петербурга і прилеглих областей.

  • Адреса: Велика Монетна 14;
  • Телефон - (7 812) 702 09 24; 702 09 20;
  • E-mail: [email protected]

Псковська канцелярія Генерального консульства ЕР в Санкт-Петербурзі

Тут обслуговуються громадяни, що живуть в Псковській і Новгородській області.

  • Адреса: вулиця Народна 25, місто Псков;
  • Телефон: (7 8112) 725 380;
  • E-mail: [email protected].

Посольство Естонії в Москві

Тут приймають всіх інших громадян РФ.

  • Адреса: Колишній пров. 8;
  • Телефон: (7 495) 737 36 40;
  • Е-mail: [email protected].

Очікування і отримання візи

Гарна новина для мандрівників - в середньому дозвіл на в'їзд оформляється за все за 6 робочих днів. В інші країни візи роблять набагато довше. Наприклад, заявка на візу в Англію розглядається від 15 до 60 робочих днів. Не забувайте, що при розгляді вашого запиту на отримання візи, консул має право запросити додаткові документи або запросити вас для особистої бесіди. Якщо все пройде гладко, то після закінчення зазначеного терміну ви станете володарем заповітного штампу в паспорті.

термінова віза

Для тих, кому віза потрібна терміново, хто не може або не бажає чекати 6 робочих днів, існує таке поняття як термінова віза. Ця віза оформляється за все за 3 робочих дня. Однак дають її не всім - для отримання візи в такий короткий термін вам доведеться довести, що у вас є підстави квапити працівників посольства. Термінова віза видається на розсуд особисто консула. Ціна такої послуги - € 70.

В Естонію за фінською візі

Для жителів Санкт-Петербурга і всього Північно-Західного регіону є варіант отримання багаторазової Шенгенської візи з першого разу. Зробити це можна в посольстві Фінляндії, ну а в'їхати до Естонії за фінською візі так само можливо. Більш того, Консульство Фінляндії пропонує більш вигідні умови - можна оформити мультивізу в Шенген з терміном дії від 6 до 12 місяців. За такою візою можна перебувати на території країн Шенгенської зони до 30 або до 180 днів.

Однак, вирішивши піти цим шляхом, варто враховувати, що терміни оформлення віз скандинавів і прибалтів істотно різняться. Зазвичай оформлення фінської візи займає від 1 до 2 тижнів, максимум - 30 календарних днів, тобто 1 місяць. Так що прийміть цей факт до відома, щоб не засмучуватися потім через невдалу поїздки.

Так що прийміть цей факт до відома, щоб не засмучуватися потім через невдалу поїздки

Відмова у візі

Може трапітіся и так, что у візі вам відмовлять. У цьом випадка вам прийде ПОВІДОМЛЕННЯ Електронної пошта з повідомленням. Що робити в такому випадка? По-перше, подивіться в паспорт. При прийомі документів вам на чисту сторінку поставлять штамп, де буде вказано консульство і дата, коли документи були прийняті. Якщо у візі відмовлять, то на сторінці залишиться незакритих друк. Більш того, до паспорта докладуть папір, на якій будуть написані поширені причини для відмови, а також яка з них ваша.

Якщо ви не згодні з рішенням консульства, то можете подати на апеляцію - таке право закріплено за вами законом. Апеляція подається в той самий заклад, який відмовило вам в візі. Встигнути подати заявку потрібно протягом 30 днів, починаючи з дня отримання повідомлення про відмову. Зробити це можна самостійно, а можна надіслати поштою або ж передати через представника. До речі, за подачу і розгляд вашої апеляції вам доведеться заплатити. Сума внеску - € 20.

На закінчення хочеться сказати, що самостійне отримання естонської Шенгенської візи - процес досить простий. Будьте уважні і відповідально підійдіть до збору документів, і вже через тиждень ви зможете отримати візу в Естонію і спокійно гуляти по вуличках старого Таллінна, милуючись красою Прибалтики.

Відео: Естонія в програмі "В пошуках пригод"

такоже Рекомендуємо:

Саме новачки і задаються питанням - чи потрібна зараз віза в Естонію для росіян?
Що робити в такому випадка?

Новости