Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Чорногорію для росіян: чи потрібна, правила в'їзду та реєстрації

  1. Реєстрація
  2. Поїздка від 3 до 6 місяців
  3. Відео: про нерухомість в Чорногорії
  4. Транзит через Чорногорію
  5. Шлях до Чорногорії лежить через Сербію, Угорщину, Хорватію чи Румунію?
  6. види віз
  7. Негативна відповідь
  8. Діти і Чорногорія
  9. Відпочинок в Чорногорії з тваринами
  10. додаткова інформація
  11. У скільки обійдеться довгострокова віза в Чорногорію?
  12. Відео: Чорногорія в програмі "Недолугі замітки"

Чи збираєтеся провести літній відпочинок у прекрасній Чорногорії? Відмінно! У цьому сезоні для росіян змін немає і не передбачається - в більшості випадків для відпочинку віза не буде потрібно. Продовжує діяти Угода від 24 вересня 2008 року, укладену між російським і чорногорським урядами про безвізові умови поїздок громадян з обох сторін.

Одне маленьке але - Чорногорія без візи доступна для російських туристів не більше, ніж на 30 днів, без права на роботу. Віза не потрібна і для бізнесменів, термін перебування яких не перевищує 90 днів.

Різні бюрократичні перепони і труднощі з отриманням права в'їзду в популярну серед туристів Чорногорію залишилися в минулому. Якщо раніше любителям іноземного відпочинку необхідно було придбати від турагентства ваучери, підтвердження броні готелю або ж особисте запрошення, то тепер діє спрощена і досить прозора система. Двері в цю чудову країну відкриті всім бажаючим. Для поїздки потрібно дійсний на час перебування в країні закордонний паспорт з тримісячним мінімальним терміном дії на закінчення поїздки.

Реєстрація

Якщо ж ви самостійно прибули в Чорногорію, то краще за все самому ж і пройти нескладну процедуру реєстрації. Для цього слід звернутися в інфотурістіческій пункт або інспектору по іноземцям того регіону, в якому знаходиться приїжджий росіянин (протягом доби) для отримання «білого картону» - prijava boravka, підтвердження про легальне проживання в Чорногорії. Реєстрація платна, вартість процедури залежить від офіційно встановлених певним муніципалітетом країни тарифів і становить символічну для туристів ціну - від 0,4 до 1 євро на добу.

Реєстрація платна, вартість процедури залежить від офіційно встановлених певним муніципалітетом країни тарифів і становить символічну для туристів ціну - від 0,4 до 1 євро на добу

зразок бланка prijava boravka

У разі, якщо росіянин приїжджає на відпочинок групою, то реєстрацію проводить турфірма або готель. Туристи без ваучера зобов'язані пройти реєстрацію самостійно.

Віза в Чорногорію буває потрібна в дещо інших випадках.

Поїздка від 3 до 6 місяців

Для перебування в іноземній державі терміном від 3 до 6 місяців слід звернутися до Консульського відділу Посольства Чорногорії в Москві з наступними документами:

  1. 2 кольорові фотографії (однотонний фон, розмір 3х4);
  2. Копія першої сторінки закордонного паспорта (з персональними даними власника);
  3. Анкета (скачати її можна з сайту Посольства Чорногорії в РФ або за посиланням ; переклад анкети доступний тут . Заповнити анкету потрібно на комп'ютері латинськими або «від руки» друкованими літерами російською або англійською мовою, запевнивши підписом);
  4. У друкованій формі російською мовою заяву (про видачу візи), в якому слід вказати плановане місце проживання в Чорногорії, дат і мети поїздки;
  5. Копія туристичного ваучера від турагентсва або підтвердження готелю (якщо поїздка носить туристичний характер), або копія договору про оренду квартири / будинку, або завірену в поліції копію запрошення від чорногорської сторони (якщо поїздка носить приватний характер; із зазначеним терміном перебування);
  6. Копія договору купівлі-продажу нерухомості або рішення про виплату податків, або листа непокретності (для власників нерухомості в Чорногорії).

Адреса Посольства Чорногорії:

  • Москва, 119049, вулиця Митна, будинок 3 офіс 23-25, 2 під'їзд, 4 поверх (станції метро «Жовтнева» або «Добринінський» (кільцева)
  • Телефони: +7 499 230 18 65; + 7 499 230 18 76. Факс: +7 499 230 18 86.
  • E-mail: [email protected]
  • Прийомні дні Консульського відділу - понеділок, середа та п'ятниця з 9:00 до 12:00 дня. без попереднього запису. Поштою жоден з документів висилати не можна.

Консульський збір - 62 євро (віза до 90 днів), оплачується в Посольстві при подачі документів.

Отримати візу до Чорногорії можна особисто і через довірену особу. В останньому випадку власнику паспорта потрібно видати нотаріально завірене доручення на ім'я тієї людини, яка буде і подавати документи, і отримувати візу. При цьому 1 екземпляр завірення довіреності становить 31 євро. Кожен наступний екземпляр становить додаткові 15 євро (2 примірника - 46 євро, 3 примірника - 61 євро, 4 примірники - 76, 5 примірників - 91 євро).

Слід набратися терпіння: документи будуть розглядатися протягом 1-2 тижнів; візу зможе отримати строго за 7 днів до поїздки.

Громадяни Росії, які не є жителями Москви і Московської області можуть подати документи і через кур'єрську службу «Pony Express», в якому діє візової сервіс. До консульського збору в 62 євро додається оплата за сервіс компанії-посередника, сума якої становить 1 600 рублів.

Слід зауважити, що росіянам немає потреби отримувати дворазові або транзитні візи терміном до 30 днів. Але якщо потрібна віза за 3 дні до закордонної поїздки, то слід звернутися до Консульського відділу Посольства Чорногорії в Москві.

Відео: про нерухомість в Чорногорії

У яких випадках можна обійтися без візи?

Віза в Чорногорію для відпочинку не обов'язкова і тоді, коли у туриста є віза однієї з країн ЄС або він володар американської візи, або ж є громадянином «шенгенських» країн. В такому випадку можна залишатися в Чорногорії в межах 90 днів.

В особливих випадках все ж потрібне отримання візи.

Транзит через Чорногорію

Чорногорія - країна, розташована на Адріатичному узбережжі Балканського півострова і межує з Хорватією, Боснією і Герцеговиною, Сербією та Албанією. Людині, який побажав відвідати країну не повітряним шляхом, а на автомобілі транзитом або залізницею, треба отримати візу. У цьому випадку знадобиться дворазова транзитна шенгенська віза в Чорногорію (віза В).

Крім того, слід заздалегідь ознайомитися з правилами перетину кордонів різних держав відповідно до їх візового режиму.

Шлях до Чорногорії лежить через Сербію, Угорщину, Хорватію чи Румунію?

21 грудня 2007 року до Шенгенському угоди приєдналася і Угорщина 21 грудня 2007 року до Шенгенському угоди приєдналася і Угорщина. Тому в разі подорожі через цю країну, необхідно звернутися до Посольства Угорщини в Москві або Консульства республіки, розташовані в Санкт-Петербурзі і Єкатеринбурзі, і отримати шенгенську візу.

До Сербії з Росії можна в'їжджати без візи максимум на 30 днів. Для проходження кордону потрібно дійсний закордонний паспорт та необхідні 50 євро на добу для кожного туриста (готівкою або в безготівковій формі) + мед.страховка на 20 000 євро. Це по міграційного законодавства. А насправді за розповідями росіян остання умова на ділі часто не перевіряється.

для Хорватії також обов'язкове шенгенська віза. Вона є учасницею ЄС і з 31 березня 2013 для закордонних громадян діє новий закон. Віза оформляється в Консульському відділі Посольства Республіки Хорватія в Москві. Але для росіян можливий і безвізової в'їзд до Хорватії в тому випадку, якщо вона виступає країною-посередником для відвідування іншої держави (найближчий рейс повинен бути протягом 48 годин).

Якщо шлях лежить через Румунію, то також слід заздалегідь оформити в'їзну візу - підійде шенгенська або національна.

Якщо резюмувати, то в ідеалі росіянину слід оформляти двократну шенгенську візу тієї країни, яка буде перетинатися першої і останньої. Видається з правом проїзду на один, два або три рази і надається для знаходження в країні максимум 5 днів.

види віз

Росіянам, які віддають перевагу подорожувати групою від 5 до 50 чоловік, бажано отримати групову візу. При цьому супроводжуючий людина повинна мати при собі особистий паспорт і бажано окрему візу в тому випадку, якщо вся група одночасно в'їжджає, переміщається по території країни і виїжджає з країни.

Повітряно-транзитна віза (віза А) громадянам Росії не потрібна.

Необхідність в отриманні короткострокової візи (віза С) виникає для туристичних, особистих, робочих і інших справ; відкривається строком до 12 місяців. Спільне перебування має становити максимум 90 днів з дня першого в'їзду в 6-тимісячний період. Туристична чи інша група також має право отримати даний тип візи.

Бізнес-віза (віза D) може бути як одноразовою, так і багаторазової; необхідна для бізнесменів, сумарне перебування яких становить 180 днів протягом 12 місяців з дня в'їзду в Чорногорію.

При отриманні вищої освіти в будь-якому з вузів Чорногорії абітурієнтам (незалежно від їх віку) потрібно отримати не тільки студентську візу, але і дозвіл на проживання протягом тривалого часу. При цьому можливо оформити річну візу, яка видається на підставі вступу до ВНЗ.

Негативна відповідь

Негативна відповідь

На жаль, буває і таке. Тому перед подачею документів в Консульство бажано заздалегідь звести нанівець наявні «підводні камені»:

  1. Підроблені документи;
  2. Неправдиві відомості;
  3. Немає підтвердження цілей і умов проживання;
  4. Немає наявності коштів для проживання за кордоном і для повернення в свою державу, або ж для продовження подорожі;
  5. Мандрівник під час подачі документів перебуває під слідством;
  6. У заявника є судимість;
  7. При подачі документів заявник поводиться агресивно і підозріло;
  8. Ненадійний імміграційний статус: поїде і не повернеться;
  9. Немає підтвердження про вакцинацію;
  10. В'їжджає становить загрозу Чорногорії.

Є припущення і про те, що причиною відмови може стати новий паспорт. Тому при отриманні візи бажано з собою принести або старий паспорт, заповнений візами, або ксерокопії старих віз.

Це ваш випадок? Впадати у відчай не слід. Можна спробувати звернутися зі скаргою до Міністерства Внутрішніх Справ. Відповідь буде дано через вісім робочих днів.

Діти і Чорногорія

Організований відпочинок з дітьми вимагає подвійної відповідальності. В порядок слід наводити і документи, і підбирати найбільш підходяще для дитячого віку розташування. Чорногорія як ні до речі відповідає всім вимогам: з 1992 року з легкої руки UNICED країна отримала статус екологічно чистого держави.

При зверненні до Посольства Чорногорії в Москві основний збір складає 62 євро, до якого треба приплюсувати додаткові 32 євро на дитину до 14 років (якщо вписаний в паспорт одного з батьків). Дитина до 14 років - власник власного закордонного паспорта? Вартість також залишається без змін - 32 євро.

Якщо дитина збирається відпочивати в Чорногорії або з матір'ю, або з батьком, то потрібно нотаріально завірений дозвіл на виїзд з Російської Федерації другого з батьків.

У разі, якщо неповнолітня дитина збирається відпочивати на Адріатичному узбережжі з ким-небудь з супроводжуючих, то потрібно отримувати нотаріально завірена згода (російською мовою) на виїзд з РФ обох батьків.

Якщо хто-небудь батьків помер, то до необхідних документів слід приєднати і свідоцтво про смерть. У разі ж позбавлення батьківських прав потрібно документ, який свідчить про це.

Діти можуть подорожувати або з батьками, або з одним з батьків, або в супроводі відповідального за них особи.

Відпочинок в Чорногорії з тваринами

Собаки, кішки, папуги та інші домашні улюбленці сприймаються господарями як член сім'ї і часто без проблем вивозяться за кордон. Буде потрібно довідка від ветеринарного лікаря, яка свідчить про здоровий стан тварини, що не має ознак сказу і т.д. Оглянути домашнього улюбленця можуть як в Росії, так і в Чорногорії. Детальну інформацію про переліт найкраще уточнювати у авіаперевізника.

додаткова інформація

Не варто впадати у відчай, якщо віза в Чорногорію для відпочинку закінчується. Для того, щоб продовжити своє перебування в цій чудовій країні, необхідно отримати дозвіл на тимчасове перебування - privremeni boravak, за видачу якого відповідальний офіцер з питань міграції.

Для продовження візи необхідно дотримуватися ряду обов'язкових умов:

  • Надання докази для продовження візи;
  • Наявність необхідної кількості грошей;
  • Надання мед.страховка і довідки, що свідчать про відсутність судимостей.

Є і більш легкий спосіб: через 30 днів росіянину слід виїхати за межі Чорногорії і заново в'їхати. Закони дотримані, штампи проставлені і громадянин РФ може знову перебувати в країні (максимум 30 днів).

Поїздку слід завершити за 90 днів до закінчення терміну дії закордонного паспорта (повинен містити порожні сторінки).

У Чорногорії обов'язковий прикордонний контроль. Аеропортівський збір (при вильоті) становить 15 євро, найчастіше ця сума входить у вартість авіаквитка.

Аеропортівський збір (при вильоті) становить 15 євро, найчастіше ця сума входить у вартість авіаквитка

фото: візова політика Чорногорії по відношенню до різних країн світу

У скільки обійдеться довгострокова віза в Чорногорію?

Віза в Чорногорію коштує 70 євро (оформлення документів + консульський збір) при самостійному зборі на одну дорослу людину.

Можна заощадити свій час і звернутися в одне з туристичних агентств свого міста. Вартість оформлення візи буде залежати від умов конкретної турфірми і зазначених у візі певної кількості днів. Наприклад, вартість оформлення візи з туристичною метою від 14 днів в Москві може варіюватися в межах 9 000 рублів.

Приємного вам відпочинку в Чорногорії!

Відео: Чорногорія в програмі "Недолугі замітки"

також рекомендуємо:

Шлях до Чорногорії лежить через Сербію, Угорщину, Хорватію чи Румунію?
Це ваш випадок?
Дитина до 14 років - власник власного закордонного паспорта?

Новости