Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза до Сербії в 2019 році для росіян: чи потрібна вона для в'їзду в країну

  1. Чудова Сербія відкрита для візитів
  2. Безвізовий режим: для кого і наскільки
  3. Візовий режим: загальна інформація
  4. Види віз до Сербії
  5. Консульська служба Посольства Сербії
  6. Вартість і терміни оформлення довгострокових віз
  7. Термін дії закордонного паспорта
  8. Загальні вимоги для росіян з метою проїзду на територію Сербії
  9. Отримання візи повнолітніми росіянами
  10. Транзит через Сербію
  11. В'їзд з дітьми
  12. Поїздка з твариною
  13. Підводні камені
  14. Митні правила
  15. Косово - свій візовий режим


Туристична віза в Сербію в 2019 році росіянам не потрібна, але термін безвізового перебування в країні обмежений 30 днями. Щоб отримати візу для більш тривалого перебування в цій балканській державі потрібно звернутися в консульство Сербії в Росії. Які документи зібрати і про що подбати, щоб подорож на Балкани пройшло гладко і безтурботно, читайте в даному матеріалі.

Також слід враховувати, що в Косово передбачено особливий візовий режим, хоча воно і є частиною Сербської держави.

Чудова Сербія відкрита для візитів

Розташувавшись на кордоні Балканського півострова Центральної Європи, Сербія - залишається відкритою країною в буквальному сенсі слова, хоча з 2012 року вона є офіційним кандидатом в члени Євросоюзу. Звичайно, як і у більшості країн, віза до Сербії потрібно тільки для деяких категорій громадян або при певній меті візиту; в цілому ця країна готова приймати іноземних громадян круглий рік; їй є що їм запропонувати.

У вас буде шанс познайомитися з унікальною природою, чистим незайманим ландшафтом, добрими простими людьми, южнославянской культурою і натуральними продуктами. Ця країна багата знаменитими історичними особистостями: Петро I Карагеоргієвич, Мілан IV Обренович (королі Сербії), Нікола Тесла (фізик-винахідник), Емір Кустуріца (режисер) та інші.

Чи знаєте ви, що Сербія - країна з особливим духом. Вона дуже тісно пов'язана історично з Російською Федерацією. Жителі Сербії, вихідці з колишньої Югославії, добре розуміють російську мову і письмо. взагалі, життя в Сербії досить схожа на російську. Якщо ви до цих пір не побували в цій прекрасній країні, не побачили Белград, річку Саву і знамениту вулицю Князя Михайла, провідну в Калемегдан, то дізнавайтеся, чи потрібна вам віза до Сербії, і в путь!

Безвізовий режим: для кого і наскільки

Кожен потенційний турист стикається з питанням про необхідність оформлення візи в країну призначення. У період відпусток, свят або сезонних заходів туристи віддають перевагу країнам, в яких не потрібно отримувати заздалегідь візу . Це очевидно, ви купуєте гарячі квитки і летите. До чого вся ця паперова тяганина і додаткові витрати?

На випадок короткочасної туристичної поїздки росіянам, громадянам деяких країн СНД і союзних Республіці країн, МЗС Сербії схвалив безвізовий режим на строк від 30 до 90 днів, в залежності від громадянства.

Наприклад, громадянам Росії і України дозволено перебувати лише 30 днів, а громадянам Куби - 90 днів. Термін може бути збільшений, якщо ви маєте дипломатичний або службовий статус; аналогічно застосовується і до членів сімей дипломатів.

Якщо мета вашої поїздки не туризм, а приватний візит, транзит або ділова поїздка, то зробити це можна також за наявності лише закордонного паспорта. На практиці відбувається так: вас запитає прикордонник про мету візиту, може запитати зворотний квиток. Але ви нічого нікому не повинні доводити. У разі порушення вами термінів перебування, питання буде вирішуватися при вильоті. Досить вказати прикордоннику, що ви знаєте закон про 30 днів, і повністю його готові дотриматися.

Дуже важливо розуміти, що взаємний безвізовий режим з Російською Федерацією діє незалежно від кількості в'їздів-виїздів протягом року, тобто кожні 30 днів ви повинні перетнути кордон Сербії, наприклад, виїхавши в сусідню Чорногорію або Македонію, а потім можете повернутися назад. Не всім країнам це дозволительно, так як накладається обтяження про ліміт днів в півріччі, частіше тільки 90 днів перебування в кожні 180 днів. Якщо ви хочете отримати постійний вид на проживання в Сербії , Потрібно буде виконати ряд вимог, щоб можна було знаходиться в країні стільки - скільки вам хочеться.

Як вже було написано вище, Сербія є офіційним кандидатом на вступ до Євросоюзу. Це не означає, що автоматично їй буде присвоєно статус держави Шенгенської угоди. Тому спеціально оформляти шенген не доведеться ще довгий час.

Однак 30 жовтня 2014 Уряд Республіки Сербія схвалив безвізовий режим іноземним громадянам, в чиїх закордонних паспортах є діюча шенгенська віза , Віза Великобританії або США; громадяни цих держав також мають право безвізового відвідування країни на термін до 90 днів в 180-денний період. Постанова набула чинності 08 листопада 2014 року. Отже, російським громадянам безвізове перебування в Сербії може бути збільшено з 30 днів до 90, при наявності діючої візи країн - членів Шенгенської Альянсу.

У 2019 зміни не торкнуться загального візового режиму між нашими країнами. Росіян завжди раді бачити на своїй землі серби. З урахуванням останніх економічних подій Республіка ще більше поклала надій на нашу країну, а жителі двох країн стали частіше налагоджувати економічні зв'язки. І все ж туризм займає не останню рядок доходу скарбниці, на нього роблять ставку і місцеві політики.

Візовий режим: загальна інформація

У яких же випадках буде все-таки потрібна віза до Сербії? При певній меті візиту це обов'язково і зовсім не означає, що вам хочуть створити труднощі. Головне, зробити все грамотно і заздалегідь.

Головне, зробити все грамотно і заздалегідь

Будівля посольства Сербії в Москві

Такі приводи, як навчання або робота в Сербії , Автоматично вас зобов'язують звертатися за візою. Туризм, гостьовий візит, ділова поїздка на тривалий термін також приведе вас до Консульського відділу Посольства Сербії.

Сьогодні для бізнес-поїздок, навчання, працевлаштування або ведення бізнесу іноземним резидентам видається єдина віза, яка дозволяє тривале перебування на території цієї країни.

Види віз до Сербії

Відповідно до наявних дип. угодою між державами, росіяни мають право на безвізовий в'їзд. Це можливо в тому випадку, якщо мандрівник планує пробути в Сербії не більше 30 діб.

Якщо росіянин планує відвідати Сербію з метою навчання або роботи, йому необхідно буде отримати довгострокову візу. Вона видається в консульському відділенні сербського посольства на території РФ.

Сьогодні сербське представництво видає єдиний пропуск, що поширюється на всі види тривалого перебування.

Сьогодні сербське представництво видає єдиний пропуск, що поширюється на всі види тривалого перебування

Довгострокова віза до Сербії

Консульська служба Посольства Сербії

Звернутися за візою до Консульського відділу Посольства Сербії в Росії можуть повнолітні громадяни Російської Федерації, Узбекистану, Таджикистану, Киргизії та Туркменістану, тільки на ці країни поширюється консульська юрисдикція.

Для українців, азербайджанців, білорусів, казахів цієї можливості немає. Їм доведеться звертатися в Посольства Сербії на території своїх країн, відповідно, в Києві, Баку, Мінську й Астані. Звертаю увагу, що громадянам Узбекистану, Таджикистану, Киргизії та Туркменістану отримання візи обов'язково незалежно від термінів і цілей візиту.

ось зразок заповнення анкети для отримання візи.

Посольство Республіки Сербії знаходиться в Москві за адресою: вулиця Мосфільмовская, будинок 46. Воно розташоване на одній лінії з рядом інших Посольств світу (Румунія, Угорщина, Болгарія і т.д.).

Перш ніж вирушати в Консульство, зателефонуйте по міському телефону 8 (499) 147-41-04 або напишіть запит на електронну адресу: [email protected]; з'ясуйте, які документи повинні бути в оригіналі і в копіях, в якій кількості, скільки днів буде оформлятися віза, а також уточніть інші важливі вам деталі. Інформація також доступна на сайті http://www.moskva.mfa.gov.rs/.

rs/

Посольство Сербії в Москві на мапі

Пам'ятайте, що якщо ваша поїздка відбудеться в дні після національних свят Росії або Сербії, то звертатися за візою краще заздалегідь, так як Консульство не працює в свята обох країн. Якщо свято припав на вихідний день, то наступний за ним понеділок не робочий.

Перелік святкових вихідних днів, коли Консульство Сербії закрито:

  • 1 і 2 січня (Новий рік);
  • 7 січня (Різдво Христове);
  • 15 і 16 лютого (День державності Сербії);
  • Переходить п'ятниця (в 2019 році Православна Велика п'ятниця падає на 26 квітня);
  • Перехідний понеділка (в 2019 році Православна Пасха пройде в понеділок 29 квітня);
  • 1 і 2 травня (Свято Весни і Праці);
  • 12 листопада (День перемир'я).

Час роботи консульської служби на прийом громадян: будні дні з 9-00 до 13-00.

Вартість і терміни оформлення довгострокових віз

Вартість довгострокової сербської візи становить 40 євро. Стандартний термін виготовлення пропуску - 5-8 діб. У складних випадках термін збільшується до 15-30 днів.

Якщо виникає необхідність прискорити процес виготовлення, за це потрібно буде заплатити 110 євро.

Термін дії закордонного паспорта

Його термін дії повинен бути не менше 90 діб на момент повернення на батьківщину.

Загальні вимоги для росіян з метою проїзду на територію Сербії

  • Наявність діючого проїзного документа (наприклад, закордонного паспорта);
  • Наявність діючої в'їзної візи (у разі потреби);
  • Доказ наявності достатніх фінансових коштів для проживання в країні (виходячи з правила в 50 євро на кожен день перебування);
  • У ряді випадків потрібне медичний сертифікат про пройдену вакцинації або про виключення контактів з хворими (якщо в країні відбуття протікає епідемія);
  • Для подорожі неповнолітньої дитини потрібно мати нотаріально завірений акт про згоду одного (якщо їде тільки один батько) або двох батьків / опікунів (в разі третьої особи) на дану поїздку;
  • рекомендовано мати медичну страховку з покриттям 20 000 євро на людину.

    Орієнтовна вартість страховки в Сербію

Сербія - відмінна європейська країна для відпочинку і ділових поїздок. Відпочивати можна і потрібно всією сім'єю. Бувають випадки, коли поїздка затягується, тоді близькість рідних і дітей скрасить робочі або навчальні будні. Щоб поїхати всією сім'єю, треба зібрати ряд документів на себе та близьких.

Отримання візи повнолітніми росіянами

Отримання візи в Сербію означає, що ви відправляєтеся або поїздку терміном більш ніж на 30 днів, або збираєтеся працювати або навчається в країні незалежно від кількості часу. Терміни оформлення займають від 1 до 5 днів.

Як правило, єдина віза оформляється дуже швидко. Найчастіше заявники отримують дозвіл на в'їзд на протязі 3 днів після подачі паперів. Єдина віза видається на термін від 90 днів до року залежно від мети поїздки. Вартість оформлення єдиної візи - 110 євро.

Прекрасний пейзаж в Сербії

Повнолітній громадянин Росії подає:

  1. Дійсний закордонний паспорт (закінчення строку дії паспорта має настати не раніше 90 днів з дати видачі візи);
  2. Запрошення сербської сторони (бланк запрошення можна скачати тут ):
    • приватний візит - лист-запрошення фізичної особи, завірене відповідним чином;
    • ділова поїздка - лист-запрошення сербської компанії;
    • туризм - підтвердження оплати туру / броні в готелі агентством (ваучер або рахунок-фактура) або іншою особою, що оплачує поїздку (наприклад, вашу особисту випискою з рахунку).
  3. Заповнена візова анкета (бланк можна скачати тут );
  4. Фотографія (3.5 × 4.5 см);
  5. Зворотний квиток або маршрутна квитанція (копія посвідчення водія та страховки - для автотуристів);
  6. Фінансові гарантії на час перебування (виписка з рахунку, карти, спонсорський лист ( завантажити зразок ), Довідка з роботи про розмір доходу (зразки для можна скачати на російською і англійською мовах);
  7. Медична страховка;
  8. Сплачена мито за візу (близько 30 євро).

У разі транзиту через Сербію, вам необхідно отримати спершу візу в країну проходження, або підтвердити документально право перебувати в країні слідування без візи (ВНЖ, тимчасовий дозвіл на перебування і т.д.).

)

Приклад складання спонсорського листа

У разі сумнівів про цілі візиту або терміну, Консульство може запросити додаткові документи або викликати на інтерв'ю зі співробітником служби. Нічого страшного в цьому немає; можливо, їм треба на вас подивитися або дізнатися про склад вашої сім'ї.

Будь-яка віза може бути продовжена на строк до 90 днів у разі підтвердження необхідності. Це виняткова міра, тому основа повинна бути вагомим.

Транзит через Сербію

Якщо Сербія не є кінцевим пунктом, то мандрівникові може знадобитися транзитний пропуск. Він оформляється після прильоту. Для оформлення необхідно надати авіаквитки і турваучер.

Маючи на руках транзитний пропуск, росіянин має право ходити по аеровокзалу і виходити за його межі. Пред'являти документи не потрібно.

Міжнародний аеропорт в Белграді

В'їзд з дітьми

Згідно сербським законодавством віза не потрібна особам, які не досягли 18-річного віку. При перетині кордону дитина, переступив 14-річний поріг, зобов'язаний надати особистий закордонний паспорт.

Якщо дитині немає 14 років, він вписується в паспорт дорослого мандрівника.

Якщо дитина їде до Сербії у супроводі особи, яка не перебуває з ним у родинних зв'язках, то пред'являється дозвільний документ від батьків. Він обов'язково завіряється у нотаріуса.

Поїздка з твариною

Подорож з улюбленим вихованцем (кішка, собака або тхори) на тривалий час можливо, треба всього лише подбати про його здоров'я і підтвердити цей статус документально, отримавши сертифікат про вакцинацію тварини. Його видає ветеринар. Якщо у вас інша тварина (птиці, безхребетні, земноводні або риба, рептилії або гризуни), то на руках повинен бути сертифікат про ветеринарно-санітарний контроль.

Підводні камені

З метою запобігання ризику потрапляння в непросту ситуацію, необхідно слідувати інструкції:

  1. Грамотно скласти маршрут прямування. Подорожуючи з пересадками, необхідно мати на руках транзитний пропуск тієї країни, в якій здійснювалася пересадка. Щоб уникнути неприємностей це питання необхідно обговорити зі своїм оператором.
  2. Заздалегідь перевірити термін дії закордонного паспорта.
  3. Не слід намагатися провезти з собою річ, що знаходиться в забороненому списку. Це загрожує серйозними санкціями.

Практично всі спірні питання швидко вирішуються з співробітниками митного і прикордонного контролю.

Митні правила

Критерії огляду на митниці при в'їзді в Сербію досить демократичні. Правила виглядають наступним чином:

  1. Іноземну валюту можна ввозити і вивозити в необмеженій кількості. Декларувати свої фінанси не потрібно.
  2. Ввезення товарів, внесених до декларації, також здійснюється вільно.
  3. Дозволена кількість тютюнових продуктів - до двох сотень штук.
  4. Максимальна кількість спиртовмісної продукції - до 1000 мл.
  5. Максимальний обсяг духів - до 100 мл.
  6. Максимальний обсяг туалетної води - до 250 мл.
  7. Машинне паливо дозволяється транспортувати тільки в баку. Цей момент є актуальним лише для автомандрівників.
  8. Транспортування небезпечних хімікатів, що мають вибухові властивості, суворо заборонено.

    Всі потенційно небезпечні для людини речовини заборонені до перевезення

  9. Чи не дозволяється провозити в країну або транзитом через неї психотропні препарати і наркотики.
  10. Категорично не дозволяється транспортування боєприпасів, вогнепальної та холодної зброї.
  11. Не можна провозити золото в будь-якому його вигляді.

Можна вивозити з Сербії цінну продукцію, включаючи предмети мистецтва. На руках слід мати дозвільний документ, отриманий в Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків.

Косово - свій візовий режим

Отже, отримавши візу в Сербію, пора подумати про те, як будуть проходити ваші будні крім основної мети візиту. Напевно вам цікаво буде відвідати місто Косово. На жаль не все так просто. В'їзд в Республіку Косово можливий тільки за візою , І це не сербська віза.

Громадяни Росії вже більше року можуть відвідувати це містечко на Землі. Багато сумних подій пов'язано з Косово, але сьогодні місто живе далі, зберігає свою історію.

Віза в Косово проставляється на території Туреччини, в Стамбулі Генеральним Консульством Республіки Косово.

Правилом номер один стало попереднє звернення за візою по електронній пошті [email protected]. У відповідь вам прийде дата і час візиту. До цього моменту ви зобов'язані особисто з'явитися на подачу документів.

Косово сьогодні

Власникам діючих шенгенських віз нічого отримувати не доведеться за умови перебування до 15 днів, а от іншим громадянам треба надати:

  • Оригінал і копію закордонного паспорта;
  • Анкету, заповнену англійською, сербською чи албанською мовою;
  • Бронь готелю;
  • Зворотний квиток;
  • Фінансові гарантії (плюс виписка з рахунку за 3 місяці);
  • Медична страховка з покриттям в 30 000 євро на людину;
  • Страховка на автомобіль (50 євро);
  • Візовий збір (40 євро).

Терміни оформлення варіюються від 1 до 15 днів, все залежить від вашої мети візиту.

Сподіваюся, що після поїздки до Сербії, у вас залишаться тільки приємні спогади та бажання відвідувати цю красиву країну щорічно. Треба відзначити, що в Белграді знаходиться Російське Посольство, а його Консульська служба дуже оперативно реагує на всі запити своїх співвітчизників і громадян інших держав, яким потрібно оформити візу в Російську Федерацію.

До чого вся ця паперова тяганина і додаткові витрати?

Новости