Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза до Сербії: чи потрібна, правила перетину кордону та інші нюанси

  1. Чи обов'язково оформляти візу для в'їзду до Сербії
  2. Безвізовий режим Сербії для громадян Співдружності Незалежних Держав (СНД)
  3. Таблиця: правила в'їзду і перебування в Сербії для громадян країн СНД
  4. Правила для перетину сербського кордону
  5. Чи можна в'їхати по шенгенській візі
  6. Особливі правила автономії Косово
  7. Відео: економимо на візі - їдемо в Сербію (плюси і мінуси відпочинку)
  8. процес оформлення
  9. Перелік обов'язкових та додаткових документів
  10. Вимоги до фотографій і перекладу документів
  11. Відео: отримання візи Сербії після укладення шлюбу
  12. Терміни дії візи і правила продовження
  13. Причини відмови і подальші дії
  14. Відео: подорож в братську Сербію

Сербія - невелика, але дуже горда і давня балканська країна, яку населяють переважно південні слов'яни. З великим східним братом - російським народом - сербів з незапам'ятних часів пов'язувала міцна дружба. Цей зв'язок збереглася і донині. Мабуть, ніде так тепло не приймають росіян, як в Сербії. Причому до росіян місцеві жителі зараховують практично всіх вихідців з пострадянських республік, головне - говорити по-російськи. Громадяни Російської Федерації і деяких інших країн СНД можуть побачити сербські краси (а там є що подивитися) без отримання візи. А якщо подорож передбачається тривалим, доведеться оформити документи перед поїздкою. Як зробити візу Сербії, наскільки це клопітно і дорого?

Чи обов'язково оформляти візу для в'їзду до Сербії

Історія сербського народу сповнена трагічних моментів, розчарувань і руйнівних військових конфліктів. Останній завершився зовсім недавно, напередодні XXI століття. Але незважаючи на численні війни і періоди ізоляції, Республіка Сербія зберегла миролюбний і гостинний характер. Ця молода країна (в нинішньому вигляді вона існує з 2006 року) проводить політику відкритості всьому світу. Вона намагається здобувати друзів і партнерів на всіх континентах.

Сербський кордон можуть безперешкодно перетинати громадяни практично всіх європейських держав, деяких колишніх партнерів по соціалістичному табору. Правда, проживання без візи обмежена одним-трьома місяцями. Якщо ж іноземець не хоче розлучатися з Сербією, йому доведеться оформити дозвіл.

Сербія - невелика, але дуже горда і давня балканська країна, яку населяють переважно південні слов'яни

Навіть дорожні знаки в Сербії цікаво читати, бо вони на звичній нам кирилиці

Сербія розташована в самому центрі Балканського півострова, тому виходу до моря країна не має. Але цей недолік заповнюють численні річкові артерії, найбільша з них - Дунай. А також озера і термальні джерела. Найбільше озеро Срібне (або Біле) часто називають сербським морем. Місцеві жителі і туристи запевняють, що це одне з найчистіших і мальовничих європейських озер.

Правом безвізового в'їзду можуть скористатися громадяни та власники виду на проживання всіх країн-членів Евросодружества і Шенгенської зони, Великобританії, Сполучених Штатів, деяких латиноамериканських держав. У 2014 році вони отримали можливість залишатися в Сербії до 90 діб протягом півроку.

У 2014 році вони отримали можливість залишатися в Сербії до 90 діб протягом півроку

Типовий сербський пейзаж - фортеці і зелені схили

Телеканал CNN (США) склав перелік країн, в яких рекомендує побувати в 2018 році. Як повідомляють сербські ЗМІ, в нього включена єдина країна Балканського півострова - Республіка Сербія. Експерти CNN радять відвідати сербську столицю, гірські курорти, національний парк Тара і помандрувати по річці Дунай.

Безвізовий режим Сербії для громадян Співдружності Незалежних Держав (СНД)

Деякі колишні соратники Сербії по соціалістичному табору теж можуть за спрощеною схемою (без отримання дозвільних документів) відвідати її територію. Але це далеко не всі країни СНД. З жителями окремих держав Азії серби поки не уклали відповідних угод.

З жителями окремих держав Азії серби поки не уклали відповідних угод

Щоб з'їздити до Сербії без візи, на прикордонний контроль треба пред'явити паспорт і деякі інші документи

Таблиця: правила в'їзду і перебування в Сербії для громадян країн СНД

Відео: чим хороша Сербія

https://youtube.com/watch?v=vTZ3OqiAyBc

Правила для перетину сербського кордону

Метою поїздки може бути знайомство з визначними пам'ятками, відвідування курорту, візит до родичів або друзів, участь в спортивних або культурних заходах, налагодження ділових відносин з зарубіжними партнерами. Але безвізові поїздки повинні бути короткостроковими, від місяця до трьох. Іноземець зобов'язаний самостійно стежити, чи не перевищує він дозволений час перебування. Безвізовий в'їзд не дає права на роботу в Сербії, для цього треба отримувати дозвіл.

Коли термін закінчується, а вам ще потрібно побути в Сербії, можна поїхати буквально на одну добу і знову повернутися. Тоді відлік піде з нової дати в'їзду. Трапляється, що іноземний гість вільно чи мимоволі затримується на день-два понад дозволеного часу. Треба сказати, що співробітники сербської міграційної служби до таких порушень, якщо вони не стали системними, відносяться терпимо. Якщо ви обгрунтуєте причину затримки, на перший раз вас пробачать, лише порадять не допускати подібних промахів в майбутньому.

Іноземці з багатьох держав можуть в'їхати до Сербії без візи

Якщо ж ви точно знаєте, що залишитеся в Сербії надовго, без оформлення візових документів не обійтися. Для всіх мігрантів передбачено єдиний дозвіл на в'їзд і тривале проживання в країні. Від мети візиту залежить тільки набір документів, що подаються для відкриття візи.

Чи можна в'їхати по шенгенській візі

Більше трьох років тому іноземцям, які мають візу країн, що утворюють Шенгенську зону, дозволено в'їжджати по ній і в Сербію. Хоча сама республіка не входить поки в ЄС і зону «шенгену».

Музичний фестиваль Exit, який проходить в сербському місті Нові-Сад, визнаний кращим в Європі. На конкурсі European Festival Awards, де було представлено 350 форумів для любителів музики, «Exit Summer of Love 2017» здобув перемогу в номінації «Великі фестивалі». Минулого літа Exit зібрав рекордну кількість гостей, на ньому побували 215 000 осіб. У нинішньому році сербський фестиваль зазвучить в середині липня.

Сербія прагне до вступу в Євросоюз, тому відкрила кордони для європейців

Як і громадяни країн Евросодружества, власники «шенгену» має право перебувати на території Сербії до 3 місяців протягом півроку. Якщо, звичайно, їх віза багаторазова і покриває цей термін.

Особливі правила автономії Косово

Автономна територія Косово формально входить до складу Республіки Сербія. Однак там діє свій уряд і закони, в тому числі і міграційні. Тому громадянам Російської Федерації і деяких інших країн необхідно обов'язково оформляти візу для поїздки в Косово на будь-який термін. Але для тих, хто вже отримав «шенген», передбачено пільговий безвізовий в'їзд, вони можуть пожити в автономії до 15 діб. До речі, найближчим Генеральне консульство Косово знаходиться в Стамбулі (Туреччина).

До речі, найближчим Генеральне консульство Косово знаходиться в Стамбулі (Туреччина)

Республіку Косово Сербія офіційно не визнала, але автономія встановила свої міграційні порядки

Бувалі туристи не радять планувати подорож через Косово на основну територію Сербії. Напруженість між ними зберігається і сьогодні. Тому штамп косовської міграційної служби може викликати негативне ставлення сербських прикордонників.

17 січня 2018 року в Косово був убитий в результаті замаху сербський політик Олівер Іванович. Він був лідером громадської організації «Свобода, демократія, правда», яка захищала права косовських сербів. Це злочин не стало причиною дестабілізації відносин між Сербією і самопроголошеною республікою Косово. Їх голови заявили, що продовжать діалог, спрямований на підтримання миру.

Відео: економимо на візі - їдемо в Сербію (плюси і мінуси відпочинку)

Де оформляють сербську візу

Щоб отримати дозвіл на в'їзд в країну і тривале проживання, іноземцям слід звертатися до дипломатичних представництв Сербії - посольства і консульства. При посольствах працюють консульські служби, в їх компетенцію і входять візові питання.

У Москві посольство Республіки Сербія розташовується за адресою: вулиця Мосфільмовская, 46. Фахівці консульського відділу приймають відвідувачів з 9.30 до 11.30, по буднях, крім середи. Зателефонувати туди можна за номером + 7- 495-988-66-45, електронного листа надіслати на адресу [email protected]. Потрібна інформація про візи знаходиться на офіційному сайті посольства Сербії .

Сербський Посольство знаходиться на вул. Мосфильмовской

Громадяни деяких держав-членів СНД (Туркменістану, Киргизстану, Таджикистану, Узбекистану) можуть отримати сербську візу в посольстві, яке знаходиться в Москві. Або звернутися в офіційні представництва цієї балканської держави на своїй батьківщині, але ці установи є далеко не у всіх країнах.

Координати Посольств і Генеральних консульств Сербії в країнах СНД:

  1. В Азербайджані є сербське диппредставництво в Баку , Gesr street, 6A; телефони: + 994 124925080 + 994 124925125; електронна адреса: serbianembassy.baku@azeurotel.
  2. У Вірменії є тільки консульство Сербії. Воно розташовується в Єревані. Адреса: вулиця Себастьєн, 37, телефон (+374 93) 929651, e-mail [email protected] Вірменським громадянам рекомендовано звертатися за візами до посольства, що знаходиться в місті Афіни.
  3. У Білорусі треба звертатися в посольство за адресою: Мінськ, вулиця Румянцева, 4; телефон (+ 375 17) 284 29 84, 284 29 90, електронна адреса: [email protected].
  4. У Казахстані працює посольство в Астані за адресою: Sariarka, 6. У цьому, а також в московському представництві приймуть документи від громадян Киргизстану.
  5. В Узбекистані посольство знаходиться в Ташкенті, адреса: вул. Достоєвського, 20; телефон (+998 71) 268-88-82, але з візовими питаннями краще звертатися в московське представництво Сербії.
  6. На Україні посольство Сербії розташовується за адресою: Київ, вул. Волоська, 4; телефон: (044) 416-6060, 417-5510; електронна адреса [email protected]. Туди ж можуть звертатися і громадяни Молдови.

процес оформлення

Сербська влада не вимагають від претендентів на довгострокову візу нічого особливого. Досить здати в консульську службу усі обов'язкові документи. І навіть особиста присутність іноземця не знадобиться. Тому що дактилоскопію робити не треба, інтерв'ю з міграційним чиновником процедурою теж не передбачено.

Так що якщо немає часу на біганину з паперами і очікування в черзі (а воно можливе, оскільки навіть приймаючи відвідувачів за записом, не вгадаєш точно, скільки часу піде на кожного), можна доручити оформлення візи довіреній особі. Треба лише зробити довіреність за всіма правилами.

Головний документ для оформлення візи - закордонний паспорт

Однак якщо клопоти про візу ви перекладаєте на посередника, будьте готові, що і витрати зростуть. У деяких випадках вдвічі. Сербська віза сама по собі коштує небагато, але посередники можуть зажадати за свою працю таку ж суму.

Перелік обов'язкових та додаткових документів

Список документів для довгострокової візи Сербії уніфікований для всіх категорій іноземців. Але є невеликі відмінності, які залежать від мети, а іноді від віку мігранта. Ось що слід підготувати кожному заявнику:

  • закордонний паспорт з достатнім на весь час візиту терміном дії та копії його заповнених сторінок;
  • копії сторінок паспорта з даними про особу;
  • 2 кольорові фотографії (розмір 35х45 мм);
  • заповнений заява-анкета ;
  • підтвердження фінансової спроможності (довідку з банку, що показує стан рахунку (повинно бути від 50 євро в день на одну персону), довідку про доходи з місця роботи або гарантію від спонсора, підкріплену документами про його фінансах);
  • довідку про вакцинацію від небезпечних інфекцій, якщо вони є на території постійного проживання (інформацію треба уточнювати в консульстві);
  • поліс медичного страхування;
  • документ про вакцинацію проти жовтої лихоманки.

Молоді люди, які збираються в Сербії вступити на навчання, можуть в'їхати на її територію без оформлення візи. А коли вони визначаться з навчальним закладом, оформити документи прямо в країні. Їм необхідно отримати дозвіл на тимчасове перебування (або тимчасовий ВНЖ), уявити міграційним чиновникам договір про оренду житла, довідку про зарахування з вузу і виписку про відкриття рахунку в сербському банку.

Їм необхідно отримати дозвіл на тимчасове перебування (або тимчасовий ВНЖ), уявити міграційним чиновникам договір про оренду житла, довідку про зарахування з вузу і виписку про відкриття рахунку в сербському банку

Сербська молодь вміє весело проводити час

Додаткові документи залежать від особливостей поїздки. Сербські власті хочуть отримати докази, що мігранта, який збирається прожити в країні довше, чекають, і в разі непередбачених обставин у нього буде дах над головою і підтримка. Можуть знадобитися наступні додаткові документи:

  1. Іноземець, який їде з туристичними цілями, повинен представити ваучер, документи на бронювання готелю або оренду житла і зворотний квиток.
  2. Тим, хто планує відвідати родичів або друзів, треба отримати від них запрошення, яке вони ж зобов'язані запевнити в міграційному відділі сербської поліції. У документі має бути сказано, де буде проживати гість.
  3. Якщо візит носить діловий характер, необхідно запрошення від сербських партнерів на офіційному бланку і гарантії, що у вас є місце для розміщення на термін поїздки.
  4. Студентам, які їдуть на стажування або за обміном, потрібно надати довідку з рідного вузу, запрошення від сербського навчального закладу та студентський квиток.
  5. Для поїздки дітей до 18-річного віку необхідна копія свідоцтва про народження. А якщо дитина їде без батьків або з одним з них, потрібно оформити дозвіл на поїздку і запевнити його у нотаріуса.
  6. Для роботи в Сербії - дозвіл на роботу, трудовий контракт, при необхідності - підтвердження кваліфікації та освіти.

Якщо сім'я їде до Сербії в повному складі, дозвіл на вивезення дитини оформляти не треба

Вимоги до фотографій і перекладу документів

Фотознімки, що додаються до пакету документів, повинні бути зроблені цифровою камерою не раніше ніж за півроку до звернення. Технічні вимоги до якості: чіткий фокус, натуральні кольори, високі контрастність і дозвіл. Друк виконується на хорошій фотопапері. Брудні, пом'яті, погано надруковані фото не приймуть.

Брудні, пом'яті, погано надруковані фото не приймуть

Фото для анкети повинне зберігати природні кольори

Людину необхідно розмістити на однотонному світлому (блідо-блакитному або сірому) фоні. На фотографованим не повинно бути головного убору, великих прикрас, темних або звичайних окулярів, якщо він не носить їх постійно. Особа слід повернути прямо до камери, тримати рівно, дивитися треба строго в об'єктив. Зображення (голова і плечі) повинні займати приблизно 80% кадру. Освітлення необхідно рівномірне, щоб тіні не спотворювали риси обличчя.

Фотографуючись, потрібно дивитися прямо в камеру і робити вигляд рівно

Консульська служба Сербії не вимагає перекладу поданих документів. Але він може знадобитися, якщо ви плануєте продовжувати перебування в країні і будете звертатися у внутрішні міграційні відділи. Можуть запитати завірений переклад документів на дитину, свідоцтва про шлюб. Але зробити це можна, вже перебуваючи Сербії.

Відео: отримання візи Сербії після укладення шлюбу

Терміни розгляду візових заяв і вартість оформлення

Час розгляду заяви та документів від претендента на сербську візу в московському посольстві не займає зазвичай більше 10 днів. Найчастіше візу проставляють швидше, протягом 7-5 днів. Винятки можуть бути лише в період високого сезону, коли збільшується кількість туристів.

Консульський збір за оформлення візи становить 40 євро для більшості заявників. Дорожче обійдеться отримання дозволу для тих, хто їде працювати або вчитися. Їм доведеться заплатити 110 євро.

Оформлення візи займає не більше двох тижнів

Крім того, треба купити медичну страховку. Поліс повинен покривати суму в 2 тисячі євро і діяти весь період проживання в Сербії. Вартість такої страховки буде становити максимум 10 тисяч рублів. У додаткові витрати входить плата за фотографії, копіювання документів, за послуги нотаріуса і переклад (якщо вони необхідні). А також потрібно врахувати витрати на проїзд до представництва Сербії для тих, хто вирішив здавати документи самостійно, або на оплату праці посередника.

Терміни дії візи і правила продовження

Сербська віза видається на термін не більше 1 року. Але тільки паспорта з уклеєним стікером для легалізації перебування іноземця буде недостатньо. Щоб жити в країні на законних підставах, власникові дозволу в супроводі людини, який його запросив, потрібно з'явитися в міграційний відділ поліції після приїзду протягом найближчої доби. Там він повинен пройти процедуру реєстрації та отримати «білі картон». Так називається картка для проживання мігранта. Видають її відразу ж в день звернення. До речі, якщо іноземець вселяється в готель, зробити реєстрацію, подбати про отримання «білі картону» зобов'язані співробітники закладу.

До речі, якщо іноземець вселяється в готель, зробити реєстрацію, подбати про отримання «білі картону» зобов'язані співробітники закладу

Сербська поліція, швидше за все, з розумінням поставиться до незначного порушення візового режиму, але краще це не перевіряти

За проживання без візи довше дозволеного часу (а цей факт легко встановити при перетині кордону у зворотному напрямку) іноземного громадянина чекає штраф. Максимальний розмір - 30 тисяч динар. А також, можливо, порушнику візового режиму заборонять з'являтися в Сербії півроку або рік.

Якщо мігрант не оформив реєстрацію, його можуть оштрафувати на суму від 5 до 25 тисяч сербських динар. Правда, як говорять, ті, хто вже проходив цю процедуру, невелику прострочення в 2-3 дня поліцейські чиновники можуть пробачити. Особливо якщо іноземець призведе вагомі аргументи на свою користь.

Особливо якщо іноземець призведе вагомі аргументи на свою користь

Щоб продовжити проджіваніе в Сербії, треба оформити дозвіл «прівремені боравак»

Коли срок візи закінчується, а необходимо Залишити в Сербії ще, треба подаваті документи на Дозвіл на ТИМЧАСОВЕ перебування (по-Сербська «прівремені боравак»). Його оформленням займаються міграційні відділи поліції. Іноземець повинен написати заяву, а до нього додати:

  • паспорт;
  • підтвердження наявності реєстрації;
  • две фотографии;
  • виписку з рахунку в сербському банку;
  • оплату мита;
  • документи, які служать підставою для отримання дозволу (свідоцтво про укладення шлюбу з сербським громадянином, сертифікат про наявність нерухомості, договір довгострокової оренди, довідку з навчального закладу).

Для бізнесменів, які почали свою справу в Сербії, буде потрібно рішення комерційного суду зі схваленням нового підприємства. Іноземним працівникам необхідно представити офіційну інформацію про фірму, яка його працевлаштувала (свідоцтво про реєстрацію, довідки про фінансовий баланс), а також потрібен контракт і лист з відомства зайнятості про те, що мігрантам дозволено займати цю посаду.

Іноземним працівникам необхідно представити офіційну інформацію про фірму, яка його працевлаштувала (свідоцтво про реєстрацію, довідки про фінансовий баланс), а також потрібен контракт і лист з відомства зайнятості про те, що мігрантам дозволено займати цю посаду

Вирішуючи довгострокове перебування, співробітники міграційної служби проводять з мігрантом бесіду

Під час здачі документів (або за домовленістю пізніше) чиновники проводять інтерв'ю з потенційним резидентом. Після цього заявник отримує довідку про те, що пройшов процедуру оформлення, там же вказують дату, коли потрібно принести паспорт, щоб вклеїти стікер дозволу «прівремені боравак». Перевірка документів і прийняття рішення займають близько двох тижнів.

Причини відмови і подальші дії

Як показує досвід, громадянам Росії, Білорусі та України нечасто відмовляють у відкритті візи Республіки Сербія. Однак трапляється, що отримують відмову жителі прікавказскіх регіонів РФ, вихідці з азіатських країн. Причину міграційні чиновники не зобов'язані мотивувати. Але приймаючи рішення, вони керуються національним законом «Про іноземців». А в ньому перераховані підстави для заборони на перетин кордону, вони ж можуть стати приводом для відмови у видачі довгострокового дозволу. Перерахуємо ці причини:

  • термін дії закордонного паспорта закінчується раніше, ніж необхідно;
  • немає доказів достатнього фінансового забезпечення, від 50 євро на добу на одну людину (підтвердження платоспроможності - готівкові гроші, виписка з рахунку в банку, дорожні чеки, лист спонсора, кредитні карти);
  • заявник уже порушував міграційні закони Сербії або інших держав, його візу або дозвіл на проживання анулювали або він був висланий з країни;
  • заявник проживає в регіоні, де зафіксовані епідемії, але у нього немає довідки про вакцинацію;
  • заявник може становити потенційну небезпеку для громадського порядку і благополуччя сербських громадян;
  • у заявника є кримінальна судимість;
  • є сумніви, що іноземець їде з заявленими цілями, можливо, у нього інші причини для візиту до Сербії.

Бажану візу не зможе отримати той, хто порушував закони

Ці підстави можуть послужити перешкодою не тільки для відкриття візи, але і для безвізового візиту до Сербії. Співробітники прикордонної служби можуть вимагати пред'явити документи, що підтверджують мету поїздки, бронь готелю або запрошення від родичів або інших сербських громадян, зворотні квитки на батьківщину. Завдяки електронним базам даних порушника можуть виявити на паспортному контролі і не допустити його в'їзду в країну.

На жаль, при проходженні міжнародного паспортного контролю трапляються і прикрі помилки. Так, влітку 2017 року туристці з Єкатеринбурга Ользі Волковій відмовили у в'їзді до Туреччини. Прикордонники в аеропорту Анталії виявили її ім'я в «чорному списку». Виявилося, що 5 років тому потрапила в поліцію за хуліганство повна тезка, а ще й ровесниця туристки. Довести чиновникам, що це непорозуміння і це не та Ольга, гостям з Росії не вдалося.

Чи не дозволять в'їзд до Сербії і тому, хто повідомляє про себе завідомо недостовірні відомості. Крім того, відмова у видачі візи може бути і з технічних причин:

  • недбало, нерозбірливо і неграмотно заповнена анкета;
  • фотографії не відповідають вимогам;
  • документи викликають сумнів навіть на побіжний погляд (паперу брудні, пом'яті, з виправленнями).

Для короткого знайомства з Сербією вистачить і безвізового місяці, а потім можна повернутися знову

Що ж робити, якщо сербське консульство відмовилося відкривати вам візу? Спочатку проаналізувати, чому це сталося. Якщо причина не підлягає виправленню (наприклад, проблеми з законом), залишається змиритися. Якщо ж помилки технічного характеру, подкорректируйте пакет документів і спробуйте знову отримати візу. Або їдьте в Сербію, скориставшись безвізовим періодом, а вже на місці оформите дозвіл на тимчасове перебування.

Сербія, як і інші європейські країни, змушена вирішувати проблему міграційного кризи. За словами міністра оборони Олександра Вулін, в 2017 році армійські і поліцейські патрулі не дозволили 22 тисячам нелегальних мігрантів з бліжнеазіатскіх і африканських країн перетнути кордон. Особливо напружена ситуація склалася на південно-східному (болгарському) і південному (македонському) ділянках. Зараз в республіці знайшли притулок приблизно 4 тисячі біженців. Більшість з них розміщуються в спеціалізованих прийомних центрах, там їх ставлять на облік, надають медичне обслуговування і соціальний захист. Всього ж, як підрахували сербська влада, транзитом через їхню країну прослідувало понад мільйон мігрантів.

Відео: подорож в братську Сербію

Оформлення візи в Сербію - процес нескладний, і коштує вона недорого. Національне міграційне законодавство досить м'яке. Багато іноземців можуть побувати в цій країні зовсім без паперових зволікань. А тому, хто хоче погостювати довше терміну, дозволеного безвізовим режимом, потрібно зібрати мінімальний пакет документів. Візитерам сербські чиновники відмовляють рідко, тільки якщо є серйозні підстави. А побачити Сербію хоча б раз в житті треба кожному. Там багато дивно красивих і унікальних місць. Наприклад, село, яку побудував прославлений режисер Емір Кустуріца. А ще серби - доброзичливий і веселий народ. Вони вміють цінувати прості радощі життя і зберігають добрі традиції. Одна з них - щира дружба з братами-слов'янами.

Як зробити візу Сербії, наскільки це клопітно і дорого?
Com/watch?

Новости