Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Покроковий процес отримання візи в Португалію для росіян і не тільки

  1. Чи входить Португалія в «шенген» і яка віза потрібна для поїздки росіянам та іншим іноземцям
  2. Види португальських віз
  3. З чого починати оформлення дозволу на відвідування Португалії
  4. Посольство Португалії в Росії
  5. Куди звертатися українцям, білорусам і громадянам інших країн СНД
  6. Відео: як отримати візу в Португалію самостійно
  7. Робоча віза
  8. Список документів для надійшли на навчання
  9. Запрошення від приймаючої компанії
  10. Вимоги до документів
  11. фото
  12. Якщо в поїздку відправляється неповнолітній
  13. Яким чином можна отримати візу
  14. Біометрія
  15. Скільки коштує віза в Португалію
  16. Таблиця: вартість оформлення португальської візи
  17. Відео: як продовжити короткострокову португальську візу
  18. Відео: інвестиції в нерухомість Португалії для «Золотий візи» (умови і ціни)

Португалія сьогодні - не тільки діючий чемпіон Європи з футболу з блискучим Кріштіану Роналду в складі. Асоціативний ряд, що виникає при згадці найзахіднішої країни європейського континенту, незмінно включає в себе півника Барселуша, пліточку в синіх тонах, якої прикрашено безліч будівель і споруд, музику в стилі фаду, знаменитий на весь світ портвейн. А ще Португалія - ​​держава з розвиненою економікою, досить високим рівнем життя і соціальної захищеності громадян, сприятливим кліматом і гостинними місцевими жителями. За багатьма економічними показниками Португалія поки програє найбільш розвиненим західноєвропейським країнам, але для громадян країн СНД місцеві умови життя і праці, розмір середньої заробітної плати залишаються досить привабливими. Тисячі росіян і жителів країн колишнього СРСР щорічно звертаються до консульських установ Португалії з питань отримання дозволу на в'їзд і перебування в країні. Які підводні камені можуть підстерігати здобувача португальської візи?

Чи входить Португалія в «шенген» і яка віза потрібна для поїздки росіянам та іншим іноземцям

Португалія є членом Євросоюзу і чинним учасником Шенгенської угоди. Для того щоб побувати в Португалії, іноді можна обійтися і без візи, виданої цією країною. В такому випадку у іноземного громадянина повинна бути багаторазова шенгенська віза іншої держави співдружності. При цьому тривалість перебування в Португалії не повинна перевищувати кількості днів, проведених мігрантом в країні, яка надала дозвіл на в'їзд.

Види португальських віз

Якщо всіх мігрантів з країн СНД розділити умовно на тих, кому для відвідування Португалії досить 90 днів і тих, хто не вкладається в три місяці для реалізації програми візиту, то першим буде потрібно короткострокова шенгенська віза категорії С, другим - національна віза тривалої дії категорії D. оформлення шенгенської дозволу відбувається відповідно до загальних правил, прийнятими в межах угоди, отримання національної візи має свої особливості.

Процедуру оформлення починають, як правило, з вибору найбільш доцільного типу візи, яка в залежності від мети візиту може бути:

  • робочої;
  • студентської;
  • транзитної;
  • ділової;
  • гостьовий.
Португалія сьогодні - не тільки діючий чемпіон Європи з футболу з блискучим Кріштіану Роналду в складі

Співробітники візового центру допоможуть з вибором найбільш доцільного типу візи

З чого починати оформлення дозволу на відвідування Португалії

Після того як обраний відповідний вид візи, слід уважно ознайомитися з переліком необхідних документів та вимог до їх оформлення на сайті представництва або на порталі візового центру компанії VFS Global . Підготувавши запитуваний пакет документів, здобувач повинен з'явитися в консульство або ВЦ, щоб подати папери на розгляд.

Тим з претендентів, хто подає документи в Москві, необхідно попередньо записатися на сайті візового центру.

Ще один спосіб подачі заявки - через візовий центр онлайн . Для цього необхідно зареєструватися на сайті ВЦ і залишити заявку, після чого співробітники центру зв'язуються з претендентом для з'ясування деталей поїздки.

Посольство Португалії в Росії

Візовими питаннями на території РФ займається представництво Португалії в Москві і мережу візових центрів в ряді російських міст. Виключно в посольстві можна отримати національну візу, дозвіл шенгенської зразка оформляється як в консульському відділі, так і у візових центрах.

Виключно в посольстві можна отримати національну візу, дозвіл шенгенської зразка оформляється як в консульському відділі, так і у візових центрах

Візовими питаннями на території РФ займаються представництво Португалії в Москві і візові центри в ряді російських міст

Можна подати документи в консульстві чи візовому центрі, різниця в тому, що для консульства треба заповнювати онлайн-анкету на сайті, записуватися на здачу документів заздалегідь і приходити в призначений час. У візовому центрі все просто, заповнюєш звичайну анкету, приходиш без запису, але додатково сплачуєш візовий збір у порядку 1500 рублів (на сайті у них вказана точна розцінка). Ми здавали доки у візовому центрі, нам так було зручніше.
Для подачі документів приймається бронь з букінга (у них навіть це зазначено на сайті), ніяких додаткових факсимільних повідомлень з готелів не вимагають. У нас взагалі бронь готелю була без передоплати і з відміною.
Авіаквитки повинні бути викуплені. В анкеті вкажіть, що запитуєте візу для багаторазового вз'езда. А інше вже на розсуд офіцера консульства який розглядатиме ваші документи. Як я зрозуміла з практики португальці не особливо щедрі на тривалі візи як, наприклад, іспанці. Але це моє суто особиста думка, може я і помиляюся. Дочки візу дали на півроку, до цього купа всяких «шенгенів», але португальську візу отримували в перший раз.

Куди звертатися українцям, білорусам і громадянам інших країн СНД

Громадянам інших країн СНД (Білорусі, України, Казахстану і т. Д.) З питань отримання португальської візи слід звертатися до консульських установ Португалії в своїх країнах. Крім того, іноземці можуть отримати дозвіл на перетин кордону Португалії і в російських міграційних службах: умовою надання візи в даному випадку буде наявність підтвердження легального перебування на території РФ (т. Е. Реєстрації, термін дії якої закінчується не раніше, ніж через 3 місяці після закінчення поїздки).

Відео: як отримати візу в Португалію самостійно

Документи на отримання португальської шенгенської та національної візи

З якою б метою не йшов до Португалії наш співвітчизник, від нього буде потрібно обов'язковий комплект паперів:

  • візова анкета-заява;
  • 2 фотографії встановленого зразка;
  • дійсний закордонний паспорт;
  • страхування;
  • квитанція про сплату зборів;
  • громадянський паспорт.

Список додаткових документів залежить від мети візиту.

Список додаткових документів залежить від мети візиту

Відвідування Португалії громадянами РФ та інших країн СНД передбачає наявність візи

Робоча віза

Якщо метою перебування іноземного громадянина в Португалії є здійснення трудової діяльності, то йому необхідно отримати робочу візу. Такий дозвіл відноситься до категорії D і надається трудовим мігрантам, які прибули в країну:

  • в рамках реалізації програми СОТ по взаємному обміну працівниками з метою надання послуг, стажування, навчання і т. д. всередині компанії або між компаніями-партнерами;
  • з метою працевлаштування за наймом або шляхом самозайнятості;
  • для роботи в якості викладачів вузів або наукових співробітників.

Беріть всі документи, які є, дипломи переводите хоча б на англійську, і апостиль обов'язковий. Довідку про несудимість (роблять 30 днів) переклад і апостиль. Квитки можна не докладати до робочій візі, а контракт копія і оригінал обов'язковий, якщо в контракті вказана адреса проживання, то броні готелю не обов'язково. Свідоцтво про народження ми теж здавали. Спочатку була відмова, ми подавали апеляцію, склали лист від фірми і доклали ще якийсь диплом і тільки потім отримали візу на 4 міс. Після реєстрації в Португалії, дочка подала документи там в СЕО і дали дозвіл на проживання на рік. але я б не стала вказувати що адреса проживання - це адреса майбутнього чоловіка. Про чоловіка взагалі мовчіть, тільки робота і допомога Португалії за вихід на світовий ринок !!! При подачі документів можуть запросити на співбесіду з консулом, у нас було саме так.

Документи, що подаються на такий тип візи, розглядаються, як правило, до 30 днів, в деяких випадках процедура затягується на 60, т. Е. Паперу повинні бути готові мінімум за півтора місяці до планованої поїздки. На додаток до базового комплекту необхідно підготувати:

  • трудовий договір (контракт) з португальським роботодавцем в оригіналі;
  • декларацію, надану службою зайнятості Португалії;
  • докази наявності місця проживання;
  • підтвердження фінансової спроможності;
  • підтвердження відсутності судимостей;
  • згоду на обробку особистих даних португальською поліцією;
  • бронь квитків.

Перед тим як запросити робочу візу, потрібно укласти контракт з роботодавцем

Працевлаштуватися в Португалії можна і з шенгенською ділової візою: в такому випадку від претендента будуть потрібні запрошення від приймаючої сторони, а також документальне підтвердження про зарахування в штат компанії, докази платоспроможності і наявність вагомих причин для своєчасного повернення на батьківщину.

Список документів для надійшли на навчання

Тим з наших співвітчизників, хто вирушає до Португалії на навчання, необхідно поклопотатися про підготовку таких документів:

  • запрошення від португальського навчального закладу;
  • підтвердження наявності житла в країні;
  • транспортна бронь;
  • довідка про зарахування до навчального закладу;
  • підтвердження наявності коштів на навчання;
  • довідка про відсутність судимостей.

Така віза видається на 120 днів і продовжується за місцем навчання в регіональному відділенні португальської імміграційної служби SEF. Якщо претендент відправляється на короткострокову навчання, можна оформити студентську візу категорії С.

Якщо претендент відправляється на короткострокову навчання, можна оформити студентську візу категорії С

Для проходження навчання в Португалії необхідно оформити студентську візу

Запрошення від приймаючої компанії

Поїздка до Португалії на запрошення влаштувалися в країні родичів або знайомих передбачає наявність наступних документів:

  • запрошення від португальської сторони;
  • документальне підтвердження законності перебування в країні приймають осіб;
  • докази наявності родинних зв'язків (для членів сім'ї);
  • підтвердження платоспроможності претендента на час поїздки;
  • вказівка ​​причин для своєчасного повернення на батьківщину.

Існують і інші типи віз до Португалії (такі, як транзитна, туристична і т. Д.), З повним переліком яких можна ознайомитися на сайті представництва або на порталі компанії VFS .

Вимоги до документів

Існують встановлені візовим кодексом вимоги до оформлення поданих паперів. Закордонний паспорт повинен мати мінімум 2 чисті сторінки і термін дії, дія якого закінчується не раніше, ніж через 3 місяці після вибуття з Португалії.

Страховка повинна покривати можливі витрати, пов'язані з наданням медичної допомоги власнику візи, на суму 30 тис. Євро або більше. Всі документи повинні мати переклад на англійську або португальську мову. Після розгляду папери не повертаються.

фото

Візова фотографія повинна відповідати вимогам IKAO:

  • розмір знімка - 35х45 мм;
  • неприпустимі плями, вигини та інші дефекти фото;
  • зображення повинно бути достатньо різким і контрастним;
  • фон - світлий, однотонний;
  • особа займає 70-80% площі знімка;
  • волосся і окуляри не повинні прикривати обличчя і очі;
  • допускається наявність головного убору тільки з релігійних мотивів;
  • вираз обличчя на знімку має бути нейтральним.

Приклади правильного й помилкового оформлення фото

Якщо в поїздку відправляється неповнолітній

Для неповнолітньої дитини, яка виїжджає в Португалію, батьки або опікуни повинні підготувати:

  • копію свідоцтва про народження;
  • згода батьків або одного з них на поїздку дитини;
  • шенгенську візу батьків, що відправляється з неповнолітнім.

Яким чином можна отримати візу

Повний комплект документів подається в посольство або візовий центр. При цьому потрібно сплатити візовий збір і пройти процедуру біометрії. Розгляд може тривати від 5 до 30 днів. У разі виникнення додаткових питань до заявника, він може бути викликаний на співбесіду. Якщо документи подавалися в візовий центр, відстежити поточний стан заявки можна, перейшовши за посиланням.

Біометрія

Обов'язковим пунктом для процедури отримання шенгенської візи в Португалію є надання біометричних даних - відбитків пальців і цифрової фотографії. Ця вимога набула чинності з 2015 року, коли РФ приєдналася до візової інформаційної системи - організації, що здійснює систематизацію відомостей про всі мігрантів, які прямують всередині «шенгену». Інформація про заявника зберігається в базі даних ВІС протягом 5 років, після чого процедуру слід повторити.

Інформація про заявника зберігається в базі даних ВІС протягом 5 років, після чого процедуру слід повторити

Отримати шенгенську візу можна тільки після надання біометричних даних

Скільки коштує віза в Португалію

При подачі заявники оплачують консульський збір. Тарифи фіксовані в євро, але приймати його можуть у валюті країни проживання.

Сервісний збір за послуги компанії VFS Global - 26 євро. У разі отримання відмови збори не повертаються.

Таблиця: вартість оформлення португальської візи

Чи можуть відмовити і що робити в цьому випадку

Неуважне або некоректне заповнення документації може стати причиною отримання негативної відповіді на запит про надання португальської візи. Крім того, уникнути відмови можна шляхом надання повного комплекту документів, що містять правдиву і достовірну інформацію про заявника. Якщо відмова все ж отримано, претендент має право оскаржити таке рішення за допомогою подачі апеляції або усунути зазначені недоліки та подати папери повторно.

Відео: як продовжити короткострокову португальську візу

Програма «Золота віза»

Незважаючи на назву, «Золота віза» не є однією з різновидів в'їзних дозволів. Це державна програма Португалії, за умовами якої великі інвестори можуть отримати посвідку на проживання, а потім і громадянство.

Відео: інвестиції в нерухомість Португалії для «Золотий візи» (умови і ціни)

Оформити візу в Португалію самостійно цілком реально за умови суворого дотримання всіх візових вимог до комплектації та оформлення потрібних паперів. Приступаючи до процедури отримання дозволу на відвідування країни, необхідно уважно ознайомитися з встановленими правилами на сайті португальського представництва. Крім того, може виявитися корисним досвід тих з наших співгромадян, хто вже проходив подібну процедуру. Відвідування Португалії багатьом з наших співвітчизників дає можливість влаштуватися на високооплачувану роботу, відвідати рідних або знайомих, отримати якісну освіту.

Які підводні камені можуть підстерігати здобувача португальської візи?

Новости