Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Оформлення візи в Португалію для росіян в 2019 році

  1. Чи потрібна віза росіянам
  2. Типи і категорії віз
  3. Для туристів
  4. Транзитна
  5. екстрена
  6. тривала
  7. Гостьова віза на запрошення
  8. робоча
  9. Бізнес-віза
  10. Навчальна
  11. Дитяча
  12. Золота віза
  13. Віза для пенсіонерів
  14. Виїзний документ жителям Криму
  15. порядок оформлення
  16. Пакет документів
  17. Скільки коштує
  18. Як продовжити візу
  19. причини відмови
  20. порядок отримання
  21. Візові центри Португалії в Росії
  22. Контакти посольства Португалії в Москві
  23. Підбиваючи підсумки

Незважаючи на те, що кількість туристів, які щороку відвідують Португалію, значно поступається Франції або сусідній Іспанії, ця країна має ряд незаперечних переваг, які напевно зацікавлять туристів з Росії. Мальовниче узбережжя, теплий морський клімат, старовинна архітектура та помірні ціни. Щоб все це стало доступним, необхідно лише замовити квиток на літак в Лісабон і забронювати номер в готелі. Зрозуміло, потрібно також заздалегідь з'ясувати, як оформляється віза в Португалію для росіян в 2019 році. Без попередньо отриманого дозволу на в'їзд відвідати цю країну не вдасться.

Чи потрібна віза росіянам

Чи потрібна віза росіянам

Португалія є членом Євросоюзу і Шенгенської зони. З цього випливає, що візова політика для туристів з РФ тут в цілому ідентична будь-якого іншого західноєвропейському державі. Розраховувати на спрощений в'їзд до Португалії росіянам поки не варто. Це відноситься також до оформлення візи в аеропорту.

У той же час при наявності туристичного або багаторазового «шенгену», виданого в посольстві іншої європейської країни, в'їзд до Португалії відкрито без обмежень. Маючи іспанську або, наприклад, латвійську візу, можна відвідати не тільки Мадрид або Ригу, але і Лісабон. Головне, не забувати про так званому правилі першого відвідування.

Щодо того, чи потрібна віза в Португалію, якщо громадянин Росії збирається використовувати цю країну лише для транзиту, то тут все залежить від того, чи буде турист залишати міжнародну зону аеропорту. Якщо немає, то для пересадки досить мати лише квиток в країну проходження.

Типи і категорії віз

Шенгенська зона допускає використання різних видів в'їзних документів, включаючи дипломатичні паспорти. Важливо пам'ятати, що основні положення міграційного законодавства в Португалії уніфіковані з загальноєвропейськими правилами перетину кордонів. Тому досвід відвідування інших країн Шенгенської зони туристу може стати в нагоді.

Яка віза потрібна в Португалію для росіян? Відповідь на це питання залежить від мети і тривалості поїздки громадянина РФ, а також його правового статусу. У країнах ЄС допускається видача кількох категорій віз:

  • короткострокові (термін перебування до 90 днів протягом півроку);
  • транзитні (тривалість перебування в країні - до 5 діб);
  • національні (робочі, студентські, ділові, для лікування, термін дії - від 90 до 365 днів).

Існують також відмінності в залежності від кількості візитів в країну:

  • одноразові;
  • дворазові;
  • мультивізи (необмежену кількість поїздок протягом певного часу).

Громадяни РФ можуть подавати документи на отримання будь-якої категорії дозволу на в'їзд, з урахуванням мети і тривалості перебування в Португалії. Рішення по заявці буде прийнято консульством після вивчення поданого пакета документів.

Для туристів

Найчастіше віза в Лісабон для росіян оформляється з метою відпочинку. Підставою для видачі дозволу на в'їзд до Португалії в цьому випадку може бути покупка путівки або круїзу, бронювання готелю і придбання авіаквитків. Туристична віза оформляється для одноразової поїздки і має термін дії від 30 до 90 днів.

Транзитна

Португалія знаходиться на краю європейського континенту, тому її територія навряд чи може використовуватися для подальшого пересування в інші країни автомобільним або залізничним транспортом. У той же час міжнародний аеропорт Лісабона досить зручний для пересадки на рейс в держави Західної Африки і Латинської Америки.

Транзитна віза запитується, якщо турист планує зробити короткочасну зупинку для пересадки на інший рейс, але з виходом з аеропорту. Єдина умова: час, проведений на території цієї країни, не повинно перевищувати 72 години. Крім цього, турист буде зобов'язаний пред'явити авіаквитки до кінцевої точки свого маршруту.

Читаємо також:
ВНЖ в Португалії
Рівень життя в Португалії

екстрена

На відміну від деяких інших країн, що входять в Шенгенську зону, термінова віза в Португалію не видається. Тривалість процедури оформлення звичайного одноразового дозволу на в'їзд (категорія С) може становити від 5 до 21 дня. Тому при виникненні екстреної ситуації, що вимагає негайного приїзду до Португалії, краще отримати шенгенську візу в посольстві іншої європейської країни, наприклад, в Іспанії. А вже потім з пересадкою в аеропорту прилетіти в Лісабон.

тривала

Студентська і робоча віза оформляються на підставі документів, виданих навчальним закладом або роботодавцем. Це може бути довідка про зарахування в студенти португальського університету або копія трудової контракту.

Тривалість візи визначається терміном навчання або роботи. Найчастіше дозвіл на в'їзд видається на період від 3 до 12 місяців. Якщо громадянин має намір жити в Португалії понад рік і має для цього законні підстави, то після приїзду в цю країну він може подати заявку на отримання ВНЖ.

Гостьова віза на запрошення

Гостьова віза на запрошення

Для приватного візиту до родичів або друзів не потрібно пред'являти копії туристичної путівки або бронь готелю. Досить, щоб громадянин Португалії документально підтвердив, що він бере на себе проживання і забезпечення іноземця за весь час його перебування в країні. Єдина вимога полягає в тому, щоб місцевий житель, який є приймаючою стороною, мав постійну роботу або інший законний джерело доходу, а також житло (у власності або в оренді).

Завантажити анкету на візу на запрошення

Віза на запрошення в Португалію видається після прийому і розгляду поданих документів. Термін оформлення не повинен перевищувати 21 день.

робоча

Законною підставою для приїзду до Португалії є офіційне працевлаштування в місцевій компанії. Щоб копія контракту була прийнята в якості обґрунтування для видачі візи, в цьому документі повинні бути офіційні реквізити: адреса, розрахунковий рахунок, контактний телефон та (або) електронна пошта. Якщо португальська роботодавець не має претензій з боку місцевих податкових або міграційних органів, проблем при оформленні дозволу на в'їзд бути не повинно. Візу можна зробити в межах однієї-двох тижнів.

Важливо пам'ятати, що крім трудового контракту, в консульстві перевірятимуть відповідність професійної кваліфікації заявника тієї вакансії, на яку він їде працевлаштуватися. Для цього потрібно буде пред'явити диплом або інший сертифікат про освіту. До некваліфікованим працівникам ця вимога не стосується.

Бізнес-віза

Португалія, як і багато інших країн, всіляко стимулює збільшення зарубіжних інвестицій. Тому підприємці, які планують відвідати Лісабон з діловим візитом, можуть розраховувати на відсутність проблем з отриманням дозволу на в'їзд. Це також відноситься і до багаторазових віз.

Якщо ж громадянин РФ вже має бізнес в Португалії , Він може претендувати на оформлення ВНЖ. Для цього необхідно надати підтвердження наявності комерційної нерухомості, діючого виробництва або будь-якого іншого підприємства, справно виплачує податки в португальська бюджет.

Бізнес-віза в Португалію може бути надана з метою:

  • проведення переговорів з місцевими підприємцями;
  • ознайомлення з роботою компанії-партнера або філії російської фірми;
  • відвідування або участі в галузевій виставці, конференції або семінарі.

Крім запрошення від приймаючої сторони, громадянин Росії повинен надати в консульство довідку з місця роботи, із зазначенням займаної посади, а також інші документи, що підтверджують мету поїздки (проект договору, анонс про проведення конференції і т.д.).

Навчальна

Навчання в Португалії за вартістю є відносно недорогим, що робить його дуже затребуваним в іноземних громадян. Це стосується в першу чергу курсів вивчення англійської та португальської мов.

Вища освіта в Португалії можна отримати в одному з 10 університетів, а також в декількох десятках коледжів та інститутів. Освіта для іноземців формально безкоштовне, але студенти платять спеціальний щомісячний внесок в розмірі до 100 євро. Вступ до вузу проходить за конкурсом, на загальних підставах з місцевими громадянами.

Навчальна віза оформляється вже після зарахування в студенти. Для цього потрібно пред'явити довідку з університету або коледжу.

Дитяча

Неповнолітні громадяни РФ, які мають паспорт на своє ім'я або вписані в виїзної документ одного з батьків, можуть відвідати Португалію при дотриманні наступних умов.

  • При перетині кордону дитини повинен супроводжувати законний представник. Зазвичай їм є мати, батько або опікун.
  • Якщо неповнолітній прилетів тільки з одним з батьків, то на контролі в аеропорту разом з паспортом має бути пред'явлено нотаріально завірений дозвіл від іншого.

Незалежно від віку громадянина Росії, за отриманням візи в Португалію необхідно звертатися до консульського відділу посольства цієї країни. Дозвіл на в'їзд для дитини не оформлюється окремо тільки в тому випадку, якщо він вписаний в паспорт одного з батьків. В інших ситуаціях документ видається тоді, коли батько або мати вже його отримали.

Золота віза

Найбільш легким способом безперешкодного відвідування Португалії є велика інвестиція в економіку цієї країни. При наявності достатніх коштів громадянин Росії може отримати і посвідку на проживання. Від іноземця навіть не потрібно обов'язкового відкриття провадження або будь-якого іншого підприємства. Золота віза в Португалію видається при покупці нерухомості в цій країні на суму не менше 200 тисяч євро.

Важливо врахувати, що наявність у власності квартири або будинку в Лісабоні або в Порту громадянину РФ не потрібно пред'являти в посольство документи, що обгрунтовують мету поїздки або підтверджують матеріальний статус (довідка з місця роботи, виписка з банківського рахунку). Володіння нерухомістю в Португалії само по собі є підставою для оформлення довгострокової дозволу на в'їзд або ВНЖ.

Віза для пенсіонерів

Віза для пенсіонерів

Більшість громадян похилого віку з силу об'єктивних причин не можуть надати в консульство довідку з місця роботи. Однак було б неправильно вважати, що це закриває їм можливість оформлення виїзних документів для відвідування Португалії. У подібній ситуації пенсіонер може скористатися таким варіантом дій:

  • надати спонсора;
  • отримати виписку про стан свого банківського рахунку.

Гарантом поїздки може виступати родич або знайомий, громадянин Росії або Португалії. Він бере на себе повне забезпечення всіх витрат пенсіонера, включаючи проживання, харчування та дорогу. Зрозуміло, гарант сам повинен мати високооплачувану роботу або підтвердити своє стабільне фінансове становище іншим способом. Зазвичай для цього в консульство надається виписка про стан банківського рахунку.

Якщо ж пенсіонер сам є досить забезпеченим для того, щоб самостійно профінансувати свою поїздку до Португалії, то гарант йому не знадобиться. Можна обмежитися наданням виписки з банку.

Виїзний документ жителям Криму

Португалія визнає територіальну цілісність кордонів України станом на лютий 2014 року. З цього випливає, що російські паспорти жителів Сімферополя і Севастополя не можуть бути використані для подачі документів в консульство або візовий центр в Москві. У цій ситуації кримчани можуть скористатися одним з двох способів отримання португальської візи:

  • оформити російський закордонний паспорт в Краснодарі (Крим як місце видачі документа ніде згадуватися не повинен);
  • отримати український біометричний паспорт в Херсоні, Генічеську або Мелітополі.

Другий варіант оформлення виїзних документів більш зручний тим, що при використанні українського біометричного закордонного паспорта віза в країни ЄС не потрібна. А значить, можна заощадити час і гроші на оплату консульського збору.

Важливо врахувати, що цей спосіб діє не для всіх жителів Криму, а лише для тих, хто був громадянами України до березня 2014 року, а також їх дітей, які отримали паспорт або свідоцтво про народження українського зразка. Громадянам РФ, які переїхали до Криму після подій 2014 року, португальська віза видається в Москві або Санкт-Петербурзі.

порядок оформлення

Чи можна подати заявку в посольство через інтернет? На відміну від деяких інших країн ЄС, документи на візу в Португалію в режимі онлайн не приймаються. Однак громадяни можуть по інтернету попередньо записатися на прийом до візового центру в Москві. Сайт ВЦ допускає можливість відстеження готовності дозволу на в'їзд. Так чи інакше, громадяни мають право самостійно вирішувати, як їм зручніше подавати документи на оформлення візи. Це можна зробити через консульство або акредитований при ньому візовий центр.

Пакет документів

Оформлення дозволу на в'їзд в Шенгенську зону неможливо без надання різних довідок і свідоцтв. Крім того, заявнику необхідно виготовити фотографії встановленого розміру. Зокрема, громадянин РФ для поїздки до Португалії повинен подати наступні документи на візу:

  • закордонний паспорт, термін дії якого закінчується не раніше ніж через 4 місяці від дати подання документів;
  • заяву в двох примірниках (бланк можна скачати на сайті посольства, анкета заповнюється власноручно претендентом);
  • три фотографії 35 на 45 мм з підписаним номером паспорта на зворотному боці;
  • страховий поліс міжнародного зразка з покриттям від 30 тисяч євро;
  • документ-підставу (запрошення, туристичний ваучер, роздруківка бронювання готелю, квитки з підтвердженими датами і т.д.);
  • довідка з роботи із зазначенням розміру зарплати і посади (для підприємців та самозайнятих громадян - виписка про стан банківського рахунку);
  • довідка з навчального закладу (для студентів і школярів);
  • свідоцтво про народження (для неповнолітніх);
  • згоду на виїзд дитини від другого батька (нотаріально завірена).

Вимоги до фото для консульства Португалії не відрізняються від дипломатичних представництв інших країн ЄС. Особа має займати 70-80% від площі знімка, головні убори заборонені (за винятком релігійних). Не можна фотографуватися в затемнених окулярах. Якщо довга чубчик закриває брови, її потрібно прибрати.

Скільки коштує

Ціна оформлення одноразової туристичної візи в Португалію така ж, як і в інших країнах Шенгенської зони. У 2019 її вартість становить 35 євро.

Як продовжити візу

На який зазвичай термін видають дозвіл на в'їзд до Португалії? Якщо мова йде про категорії «С», то по ньому знаходження в країні допускається до 90 днів протягом півроку. Продовжити візу, вже перебуваючи в Португалії, не можна. Іноземцю доведеться виїхати за межі Шенгенської зони і повторно подавати анкету в консульство цієї країни.

причини відмови

Наявність правильно заповненої заяви і надання всього переліку документів не дає стовідсоткової гарантії в оформленні португальської візи. Консульська установа може повернути анкету, якщо громадянин, наприклад, не має постійної роботи або достатнього рівня доходу. Відмовити у візі можуть також і через депортації, що відбулася під час попереднього відвідування Португалії.

Як правило, найчастіше проблеми з оформленням дозволу на в'їзд виникають через помилки при заповненні анкети або відсутності одного з необхідних документів. Якщо причина відмови полягає саме в цьому, то громадянин може переписати заяву заново або принести відсутню довідку.

порядок отримання

Подача документів на оформлення візи в Португалію відбувається через консульство або за допомогою акредитованого візового центру. Громадянин може сам вибирати найбільш зручний для нього спосіб. Якщо він планує отримати візу самостійно в Москві, то перед цим необхідно зайти на офіційний сайт посольства Португалії в РФ, скачати бланк анкети, скопіювати адресу консульства і контактні телефони. Потім потрібно перевірити за списком наявність необхідних документів. Подача заяви в консульство відбувається в порядку живої черги, без попереднього запису.

Візові центри Португалії в Росії

Якщо громадянин зацікавлений в економії часу на оформлення документів, йому краще скористатися допомогою посередників. Це можна зробити не тільки в Москві, але і в ряді інших великих російських міст. Візовий центр Португалії в столиці розташований за адресою: вул. Дубінінській, 35. Контактні телефони: (499) 703-49-86, 704-36-97.

Крім того, аналогічні візові центри є в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Новосибірську, Ростові-на-Дону, Самарі, Казані і Нижньому Новгороді.

Контакти посольства Португалії в Москві

Если консульство відмовіло в оформленні візи, громадянин РФ має право подати апеляцію. Для цього Йому нужно Скласти заяву на имя посла. Зробити це годі й только с помощью письмовий Звернення, но и через офіційний сайт посольства Португалії. Адреса електронної пошти для прийому скарг вказано на його головній сторінці. Можна також пояснити суть проблеми по телефону.

Посольство Португалії в Москві розташоване за адресою: провулок Ботанічний, 1. Контактний телефон консульського відділу: (495) 981-34-14 . Прийом звернень проводиться в робочі дні з 9-00 до 17-00 за московським часом.

Посол Португалії в Росії не веде прийому громадян, але в його компетенції знаходяться питання, пов'язані, в тому числі і з видачею віз. Письмове звернення до глави дипломатичного представництва може бути подано через приймальню або консульський відділ.

Читаємо також:
Робота в Португалії для російських

Підбиваючи підсумки

Отримати дозвіл на в'їзд до Португалії досить просто. Необхідно лише підготувати пакет документів і подати його в найближчий візовий центр. Якщо громадянин Росії зацікавлений в оформленні тривалої візи з терміном дії до 12 місяців, то тут завдання дещо ускладнюється. Але при наявності необхідних документів (довідка з вузу, копія трудового контракту) заявка буде схвалена майже напевно.

Єдиною серйозною проблемою для отримання дозволу на в'їзд до Португалії може вважатися трапилася раніше депортація з цієї держави або іншої країни Шенгенської зони. Якщо за час своєї попередньої поїздки в Європу громадянин мав проблеми з законом, навряд чи варто розраховувати на позитивне рішення з приводу візи.

Яка віза потрібна в Португалію для росіян?

Новости