Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Країни ЄС відмовилися видавати візи кримчанам в Росії

Перший в Криму центр оформлення та видачі російських закордонних паспортів відкрився 22 жовтня в Сімферополі Перший в Криму центр оформлення та видачі російських закордонних паспортів відкрився 22 жовтня в Сімферополі. Як повідомила РБК прес-секретар управління Федеральної міграційної служби по республіці Крим Яна Смолова, в день центр буде обслуговувати кілька сотень людей, в подальшому закордонного паспорта видаватимуть у всіх великих містах півострова, - передає РБК .

«Документи нічим не відрізняються від тих, що видають громадянам Росії в інших регіонах», - уточнила Смолова.

Але навіть з російським паспортом візи в країни Шенгенської угоди кримчани зможуть оформити тільки в Києві. Посольство Німеччини в Києві вже попередило жителів Криму про те, що тільки українське консульство і візові центри на території цієї країни має право приймати заяви від резидентів Криму. «Це стосується заявників, місцем проживання яких є Крим, незалежно від того, чи мають вони український паспорт або паспорт виданий на законних підставах третьою країною», - уточнюється на офіційному сайті німецького представництва.

Співробітник прес-служби ЄС пояснив, що прерогатива консульств країн Шенгенської угоди - визначати, які документи вважаються виданими на законних підставах.

«Мабуть, кожне представництво країн ЄС буде самостійно визначати, буде воно приймати документи від кримчан з російськими паспортами чи ні, - припустив колишній заступник директора ФМС Росії, президент фонду« Міграція 21 століття »В'ячеслав Поставнін. - Поки ніякої практики не склалося, і про це складно судити ».

Позиція Євросоюзу щодо видачі віз жителям Криму країнами Шенгенської угоди не змінювалася, заявив прес-секретар представництва ЄС в Росії Сорен Ліборіус. Євросоюз не визнає «нелегальну анексію Криму РФ» і продовжує вважати півострів українською територією. Саме тому від осіб, які постійно проживають на території Криму, очікують подачі заяв на візи в консульствах країн Шенгенської угоди на території України (більшість розташовані в Києві, і в Польщі, наприклад, є консульство в Одесі).

На питання про те, як консульства будуть встановлювати, що людина, яка звернулася за візою, є резидентом Криму, в представництві ЄС пояснили, що більшість країн вимагають від заявників копії загальногромадянського паспорта, в якому вказана адреса постійної реєстрації. Крім того, в анкеті на Шенгенську візу є пункт про фактичне місце проживання, обов'язковий для заповнення.

Представництво ЄС відповідає за візову позицію тільки країн, що входять в Шенгенську угоду, пояснив Ліборіус. Великобританія, яка не входить до Шенгену, має свої візові процедури, але позиція британських колег по кримського питання не відрізняється від загальноєвропейської, запевнив він.

У Євросоюз входять 28 країн, в зону Шенгенської угоди - 26, включаючи Ісландію, Норвегію, Швейцарію та Ліхтенштейн, які не входять до ЄС. З країн Євросоюзу Шенгенська угода не підписали Болгарія, Хорватія, Кіпр, Ірландія, Румунія і Великобританія. Болгарія і Румунія в даний момент знаходяться в процесі підписання угоди, йдеться на сайті Єврокомісії. Хорватія і Кіпр також ведуть роботу в цьому напрямку. У березні ТАСС з посиланням на коментар в прес-службі Єврокомісії вже повідомляв, що Євросоюз заборонив видавати жителям Криму візи на території Росії.

Заступник голови Громадської палати Криму Олександр Форманчук, якого запросили взяти участь в експертній конференції в Європарламенті в листопаді, не виключає, що він і четверо його колег поїдуть за візою до Києва.

«Ситуація складна, ми зіткнулися з проблемами при оформленні бельгійської візи. Але потрапити на заходи, присвячені Росії в Європарламенті, для нас принципово », - сказав РБК Форманчук. Незважаючи на труднощі, він упевнений, що позиція ЄС тільки «підстьобне кримчан отримати російський закордонний паспорт».

На думку юриста і опозиціонера нової кримської влади Ділявера Акієв, не кожен житель півострова вирішиться їхати до Києва з російським паспортом, щоб оформити візу до Європи. «Багато зберегли українські паспорти, і, гадаю, можуть ще ними скористатися. Я не став взагалі отримувати російське громадянство », - заявив він.

За даними УФМС Криму, російське громадянство отримали вже 1,8 млн жителів приєднаної території, тобто майже всі кримчани - за даними перепису 2001 року, в Криму проживає близько 2 млн чоловік.

Депутат-єдинорос, заступник голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Дмитро Вяткін, навпаки, впевнений, що жителям Криму зовсім не обов'язково їздити в Європу.

«Якщо вважати, що Європа - єдине місце, куди можна поїхати, то це проблема. Але це ж не так. Не бачу в цьому проблеми. Країни, що входять в зону Шенгенської угоди, і раніше відмовляли у візі без пояснення причин любому », - сказав Вяткін.

Служба новин Керчь.ФМ

Новости