Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

До яких країн потрібна шенгенська віза: список, розташування на карті

  1. Що об'єднує країни Шенгену
  2. Шенгенська зона - список країн
  3. «Шенгенські» країни на карті
  4. Винятки із загальних правил
  5. Куди росіянину віза не буде потрібно
  6. небезпечні поєднання
  7. Одноразові і багаторазові візи

Шенгенський союз існує набагато довше, ніж ми звикли думати. Угода, завдяки якому з'явилися шенгенські візи, було підписано в Люксембурзі, в далекому 1985 році. Саме тоді виникло об'єднання європейських держав, які розробили єдині вимоги до свого візового режиму.

Ми докладно розповімо про ці вимоги, перерахуємо країни, які їх дотримуються, і з'ясуємо, куди росіянам можна проникати без візи. Також нам належить розібратися в відміну одноразових і багаторазових «шенгенів». Приступимо.

Зміст статті

Що об'єднує країни Шенгену

Належність до Шенгенської зони означає дотримання загального стандартизованого візового режиму. Ініціаторами подібної стандартизації виступили п'ять держав:

  • Бельгія;
  • Німеччина;
  • Франція;
  • Люксембург;
  • Нідерланди.

Скільки ж країн підписало шенгенську угоду? Вже в 2001 році «шенгенських» країн було п'ятнадцять, а ще через 10 років - 25. Саме стільки країн-учасниць Шенгенської угоди налічується сьогодні. Однак є підстави вважати, що цей список розшириться.

Коли ми говоримо про шенгенські візи, то маємо на увазі єдині умови видачі. Суб'єктами угоди не є 126 держав, до числа яких входить і Російська Федерація. У Шенгену не входять країни СНД, Румунія, Болгарія та Албанія.

Типи шенгенських віз ми описували неодноразово, тому не будемо загострювати на цьому питанні увагу. Відзначимо лише, що порядок отримання візи і перелік документів можуть відрізнятися в залежності від вимог посольства, в якому ви оформляєте штамп.

Як ми вже писали, список документів в різних країнах Шенгену може варіюватися. Стандартизований перелік (без урахування національних особливостей) виглядає так:

  • кольорові фотографії;
  • закордонний паспорт;
  • робоча довідка;
  • анкета;
  • довідка, що підтверджує факт придбання валюти;
  • купа ксерокопій (внутрішнього і закордонних паспортів, медичної страховки, всіляких свідоцтв).

Росіянам потрібна віза для поїздки в країни Шенгену.

Шенгенська зона - список країн

Як же виглядає список країн, які вирішили приєднатися до єдиного простору Шенгену? Вибудуємо їх в порядку зменшення значимості для туриста-курортника:

Росіянам, які вирішили потрапити в одну з перерахованих країн, обов'язково потрібно шенгенська віза. Як виглядають єдині вимоги для заявника?

  1. Наявність дійсного закордонного паспорта.
  2. Наявність документів, що підтверджують характер вашої подорожі (туристичний ваучер, приватне або ділове запрошення).
  3. Наявність фінансових засобів, достатніх для проживання в обраній країні (в середньому це близько 100 дол / день).
  4. Оформлення медичної страховки.
  5. Чи не числиться в міжнародних «чорних списках».
  6. Чи не загрожувати громадському порядку або національної безпеки обраної для відвідування країни.
  7. Грамотно заповнити анкету.

Групове подорож завжди дешевше, але для оформлення візи через турагентство вам буде потрібно зібрати пачку документів. Ця пачка не настільки об'ємна, як при самостійному отриманні «шенгену», але побігати все одно доведеться.

«Шенгенські» країни на карті

Ми відзначили на карті Європи країни-учасниці Шенгенської угоди. Звертаючись за «шенгеном». особливо вперше, краще продумати свій маршрут заздалегідь.

Винятки із загальних правил

Частина європейських держав тільки збираються приєднатися до Шенгенської угоди. Відповідні прохання вже подані, але формально ці держави знаходяться за межами шенгенської правової бази.

Де-факто до цього клубу можна в'їхати при наявності «шенгену» в закордонному паспорті. Якщо ж у вас проставлена ​​національна віза однієї з перерахованих країн, а «шенген» відсутній - попрощайтеся з ідеєю вільного мандри за європейськими просторами.

Збираючись в'їхати в одну з цих держав, врахуйте: на кордоні вам поставлять штамп, що означає, що ви залишаєте територію Шенгенської угоди. Аналогічна картина тривалий час спостерігалася в прибалтійських країнах.

У карликових державах справи йдуть простіше. Ці території або підписали Шенгенський договір (Ліхтенштейн, наприклад), або відмовилися від прикордонного контролю. Отримавши заповітний штамп, сміливо їдьте в Сан-Марино, Монако і Ватикан.

Забавна ситуація між тим складається в Андоррі - на кордонах з Іспанією і Францією збережений частковий контроль. Щоб відпочити на гірськолижних андоррських курортах посилання , Вам доведеться поклопотатися над отриманням мультивізи. Андорра формально вважається безвізової країною, але, перемістившись на її територію, ви покинете Шенгенську зону.

Ірландія і Великобританія приєдналися до угоди, але повністю паспортний контроль не скасували. Особливим статусом також володіє Данія, митні коридори якої частково регулюються Амстердамським договором. А ось громадяни Чорногорії , Македонії та Сербії з 2010 року можуть спокійно подорожувати по просторах Шенгену.

Куди росіянину віза не буде потрібно

Безвізовий режим для росіян ввели багато держав. Серед них зустрічаються зовсім екзотичні (Вануату, Гайя), рідні (Вірменія) і революційні (Куба).

В рамках теми нас цікавлять, перш за все, європейські держави, що дозволяють обходиться без зайвих штампів в закордонних паспортах. Ось їх перелік:

  • Боснія і Герцеговина;
  • Грузія;
  • Вірменія;
  • Молдова;
  • Північний Кіпр;
  • Сербія;
  • Туреччина .

Щоб в'їхати в ці країни, досить мати непрострочений закордонний паспорт. «Непрострочену» вимірюється напівроком з моменту виїзду з держави, в якому ви відпочиваєте. Про те які документи потрібні для отримання закордонного паспорта нового зразка , Ми вже писали в одній з попередніх статей.

Штамп прикордонники вам поставлять, але зроблено це буде абсолютно безкоштовно при перетині кордону. Також вам доведеться оформити імміграційну карту і отримати медстраховку.

Незаміжньої дівчини можуть відмовити у візі.

небезпечні поєднання

Є візи, з якими в «цивілізовані» країни краще не потикатися. Наприклад, американці не люблять близькосхідні штампи (Сирія, Іран, Лівія, Ємен, Алжир, Північна Корея, Куба та Афганістан), а до арабських ставляться насторожено.

Хитким можна назвати положення Південної Осетії і Абхазії. Маючи намір відпочити в Грузії і проїжджаючи при цьому через Абхазію, приготуйтеся до проблем. Грузини (і частина інших європейців) вважають ці території окупованими і не визнають їх суверенітет. Відомі випадки, коли летіли через Сочі білоруси потрапили через непорозуміння в грузинську в'язницю - виною тому послужили абхазькі штампи.

Частина посольств можуть без видимої мотивації відмовити в отриманні візи деяким категоріям громадян. Наприклад, подібні речі витворяють в консульствах Франції та Італії. Шанси на отримання візи знижуються, якщо ви - незаміжня дівчина.

Розглянемо інший випадок. Та ж дівчина, що відправляється в групову екскурсію, а не поодиноке подорож, без проблем отримує візу. Причини таких «дивацтв» очевидні - влади європейських держав припиняють імміграцію з країн «третього світу», засновану на укладенні шлюбів з місцевими громадянами.

Мандрівники цікавляться, яку суму грошей можна вивозити без декларації ? У пошуках відповіді варто прочитати нашу статтю.
Відповідь на питання: чи потрібна віза в Домінікану росіянам ось тут . Відпочинок буде чудовим!

Одноразові і багаторазові візи

Формально одноразова віза дозволяє вам проникати до Шенгенського простору виключно через територію держави, яка видала вам візу. Це означає, що зібравшись відпочити, скажімо, у Франції, ви повинні летіти / їхати саме через Францію. Такі рекомендації.

Практика показує, що всередині Шенгену можна вільно переміщатися, забувши про межі. Для мандрівників, в закордонному паспорті яких стоїть заповітний штамп, створюється спеціальний «митний коридор».

Отримавши багаторазову візу, ви можете мандрувати по Шенгену 90 днів протягом одного півріччя.

Для багаторазової візи передбачені квоти: якщо ви пожили три відведених місяці, наступну багаторазову візу можна буде оформити лише через півроку.

Підведемо підсумок. Не всі європейські держави входять до Євросоюзу, а вже тим більше - в Шенгенську зону. Загальноприйняті норми отримання «шенгену» можуть істотно варіюватися в залежності від примх законодавства тих країн, в консульства яких ви звертаєтеся. Частина країн і зовсім дотримується безвізової політики щодо російських туристів.

Зібравшись в одну з європейських країн, уважно ознайомтеся з нашою статтею і переконайтеся у відсутності «протипоказань» (небажані візи, сімейний статус, термін дії закордонного паспорта). Доброго шляху!

Ви можете знайти додаткову інформацію по темі в розділі Оформлення документів .

Скільки ж країн підписало шенгенську угоду?
Як виглядають єдині вимоги для заявника?

Новости