Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож в Чорногорію: сага про Монтегеро в оксамитовий сезон

Святий Стефан. Супергострий-готель. Тут відпочивають Клаудія Шиффер і інші зірки, ніч & mdash; від 700 євро.

Літаком в чорногорський аеропорт Тіват з Борисполя - всього дві години. В'їзна віза українцям не потрібна. Черга до віконця міграційної служби рухається швидко. Штамп в паспорті про прибуття, привітне: "Мирно дійшли!" (Тобто "Ласкаво просимо!"), Зустріч з гідами з турфірми на привокзальній площі, і ось - комфортабельні автобуси вже розвозять нас по готелях і апартаментах в Будві, Бечичах, Петроваце, Рафаїлович, Святому Стефані, інших курортних містечках.

Відпочинок в оксамитовий сезон має свої переваги. Вже не так багато відпочиваючих, як влітку, немає суєти, не жарко, але сонячно. Усюди чарівно пахне свіжістю і хвоєю, бірюзове море ще досить тепле, і природа радує око своїми неповторними яскраво-смарагдовими фарбами.

Ну, здрастуй, Чорногорія! Або - чао, Монтенегро!

Візитка КРАЇНИ: Тут що ні крок, то історія

Республіка Чорногорія - балканську державу в Південній Європі. Омивається Адріатичним морем. Межує з Хорватією, Боснією і Герцеговиною, Сербією та Албанією. Загальна площа - 13,8 тис. Кв. км. Населення - 623 тис. Чол. Як незалежна держава виникла в XVIII столітті, першою з країн Балканського півострова відокремившись від Османської імперії. Свого часу входила до складу Союзної Федеративної Республіки Югославія, до 2006 року була частиною союзу Сербії і Чорногорії. Буквальний переклад - Чорний ліс. Лісові масиви займають більше 40% території. Європейське назва - Монтенегро. Столиця - Подгоріца (раніше Титоград). З 2010-го - кандидат в ЄС. У ходу євро.

Офіційна мова - чорногорський: по суті той же сербський, але з так званим іекавскім діалектом. Співзвучний російській - багато зрозуміло без перекладу. Втім, на прохання: "Підкажіть, будь ласка, де ...", "Як пройти до ..." часом почуєш: "Не прапор". Або ще різкіше: "Не вивчили моєї мови, а я не хочу вчити ваш".

Хоча в більшості до іноземців чорногорці ставляться доброзичливо. А один з ресторанів на Будванской ривьере зустрічає вивіскою "Ласкаво просимо", шарфиком фанів футбольного клубу "Металіст", дрібними купюрами гривень під склом біля барної стійки і меню із зазначенням страв по-українськи.

Фруктові дерева на території прибережного готелю прикрашені жовто-блакитними стрічками. Начебто дрібниця, а приємно.

Житель Будви чорногорець Блажен, почувши знайому мову, сам підійшов познайомитися. У минулому моряк, побачив півсвіту. Вважає сценарій нинішніх подій на Сході України схожим на югославський, коли одну країну розділили на кілька.

- У Чорногорії чимало сербів, албанців, хорватів, але дружби між нашими країнами немає, - ділиться Блажен. - У мене дружина українка , Вона гостро переживає те, що трапилося в Криму, а зараз відбувається на Донбасі. Війну розв'язують політики, але страждають прості люди. Хоч телевізор не дивись ...

Що так, то так: з 700 супутникових каналів в Будві жодного українського, зате п'ять російських. Новини починаються і закінчуються подіями з "Новоросії", і неважко здогадатися, як вони подані. На щастя, серед відпочиваючих в Чорногорії росіян, українців, білорусів відкритою напруженості не відчувається - туристам не до ТВ. І наша гід Тетяна запевнила, що поки обходиться без конфліктів. "В країні багато визначних пам'яток, що ні крок, то історія, багата природа, м'який клімат. Наші гості відпочивають, відмовившись від усього", - говорить дівчина.

ХРАМИ, ПЛЯЖІ І ВОДА. В Монтенегро дійсно клондайк для туристів. Тутешні курорти давно облюбували німці, фіни, шведи, поляки, італійці, а наші тільки-тільки входять у смак. Серед найпривабливіших місць - Будванськая рів'єра, Святий Стефан, Бечічі, Ульцин, Сутоморе. У списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - природний і культурно-історичний район Котор, де розташована дивовижна за красою однойменна бухта, національний парк Дурмітор. У древній столиці Чорногорії - Цетіньє збереглися влашской і Палацова церкви Негошей.

Православні християни здійснюють паломництво до Острога - там прямо в скелі облаштований діючий сербський храм, заснований ще в XVII столітті святим Василем Острозьким. На території монастиря в Мораче є цілюще джерело. Обов'язково варто побачити Скадарське озеро. У Чорногорії також розташований найглибший в Європі каньйон - але і дороги туди дуже звивисті, не кожному туристу по плечу.

Будва, якій більше 2500 років, славиться стародавньою фортецею-цитаделлю. Туди ведуть вузькі бруковані вулички Старого міста. Як у Венеції, будинки розташовані на відстані витягнутих рук. У кріпосної стіни встановлений великий дзвін. З вежі каплиці доноситься бій курантів. Тут цілих три церкви - Святого Іоанна, Святої Марії і Святої Трійці. З оглядового майданчика невеликого музею відкривається чудовий вид на гавань, море, гори, Будву.

Пляжі тут в основному мелкогалечниє. Але якщо вам до душі пісок, можна прогулятися пішки через тунель до Бечічі, поплавати там, а потім повернутися назад, по шляху доглянувши щось із сувенірів ручної роботи місцевих умільців. Або ж усамітнитися в такому ж піщаному куточку з протилежного боку Будви під крутими скелями Могрен. Інфраструктура в Чорногорії добре розвинена. Транспорт, дороги, ресторани, кафе, готелі, мотелі - євростандарт, а воду з крана можна пити, нічим не ризикуючи.

5_04

Будва. Гавань з прогулянковими судами на тлі старої цитаделі.

ДУЖЕ КОРОТКИЙ ТУРСЛОВАРІК

Багато слова по-чорногорських співзвучні російським або зрозумілі.

  • Тверезо - Здрастуйте
  • До бачення - до побачення
  • Чао - Привіт і Поки
  • Хвала, хвала Вама - Дякую, Дякую вам
  • Молимо вас - ласка
  • Ласкаво ютро - Доброго ранку
  • Ласкаво вече - Добрий вечір
  • Лаку ноч - На добраніч
  • Колико ово Кошта? - Скільки коштує?
  • Како сі? - Як ти?
  • Како СТЕ? - Як ви?

Але деякі звичайні, здавалося б, слова мають зовсім інший зміст. Так, щоб уникнути непорозумінь "сірники", "пташки", інші з такими ж закінченнями краще не вимовляти: за своїм звучанням вони нагадують лайку і образи.

КАТАЛОГ: НОМЕРА ЗА € 65 і ЯХТА ЗА 200

Відкривши для себе цю країну, сюди приїжджають і в другій, і в третій раз. Багато доглядають собі пристойні апартаменти. Як і все тут, вони досить дорогі (нові - від 2 тисяч євро за кв. Метр). Але аж надто місця красиві і, що важливо, екологічно чисті.

Є в Будві своє Царське село - елітний житловий мікрорайон, заселений вихідцями з Росії, України, Білорусії. Там своя школа, свій дитсадок. Хтось живе постійно, хтось проводить відпустку, а решту часу здає під найм.

Приватний сектор рясніє оголошеннями "Sobe" (номери), "Soba" (кімнати), "Apartmani" (апартаменти). Ми побували в одній родині, яка здає житло приїжджим. Чоловік чорногорець, дружина - наша землячка із Західної України. Апартаменти пропонують за 65 євро на добу. Як то кажуть, недешево і сердито - 455 за тиждень! Ну, і оплата комунальних послуг. Умови хороші: студіо, з балконом, своєю кухнею, кондиціонером, холодильником, пралка, плюс ванна, туалет, плазмовий телевізор, wi-fi. Правда, далеко від пляжу: хвилин 20-25 ходьби.

- У нас, в основному, зупиняються скандинави, їх все влаштовує, тому ціну не знижуємо, а було б ближче до моря - здавали б за 700-800, - сказала господиня.

Взагалі торгуватися чорногорці не люблять. У курортних містечках ні за що не знизять ціну (в провінції більш поступливими). Виняток тільки на сезонних розпродажах в державних магазинах, де знижки до 50 відсотків. Це вам не Туреччина і не Єгипет.

Автомобіль в оренду - від 35 євро на добу. Потрібні міжнародні права, стаж водіння більше 2 років і вік не менше 21 року. Здають у тимчасове користування і плавзасоби.

- Будь-який каприз за ваші гроші! - весело покажуть суперяхту класу "Люкс" з червоного дерева. - Від 200 євро за прогулянку з обідом, купанням, риболовлею і снорклінгом - підводним плаванням з маскою, трубкою і ластами.

І все в 10 євро обійдеться півгодинна прогулянка на червоній мінісубмаріне по затоці. Під воду човен не занурюється, але через прозоре днище царством Нептуна помилуєтеся.

2_17

Спецсервіс. Багато фірм надають послуги по-російськи.

ФІШКИ: ЧОГО Б ТАКОГО З'ЇСТИ ...

Сага про Монтенегро (так нарекли країну з легкої руки італійців) була б неповною без згадки про національну кухню, яка ввібрала кращі традиції угорської, німецької, грецької, французької та інших.

Найбільш популярними місцевими стравами, мабуть, є в'ялене м'ясо або копчений окіст під назвою пршут, м'ясо з прянощами - вешаліца, і негушський сир, зроблений з коров'ячого, козячого або овечого молока.

Смачні також приготовані на грилі свинячі і телячі відбивні - плескавица, перчені ковбаски - чевапчичи, морепродукти з різними приправами і балканський бурек - пиріг з м'ясом і сиром. З рибних страв - гуляш Рібл чорба, фарширована чорносливом форель і запечений у вершках короп. Якщо купуєте в'ялену або солону рибу на ринку, її радять додатково обробити - в такому вигляді вона вважається напівфабрикатом. Страви готують на оливковій олії. Свято гурманів!

Недалеко від наших апартаментів розташовувалася жвава торгова точка, де можна було не тільки купити м'ясо на будь-який смак, але там же приготувати його на вогні. Зручно: через 10-15 хвилин отримуєте в пакеті ту ж гарячу, прямо з печі плескавіца - і ось він, ситна вечеря, всього за 4-5 євро. Хоча через дорогу, в ресторанчику, такий обійдеться вже в 10.

Рівень обслуговування - абсолютно європейський. Персонал вишколений, не нав'язливий, але розраховує на чайові. Офіціанти знають англійську, російську, німецьку. Намагаються ввічливо вгадати, звідки відвідувач, - і зазвичай не помиляються.

Ще фішка. На ринках продаються апетитні сушені білі гриби - тонко нарізані, ароматні. Їх привозять з гір цілими мішками. Розлітаються ці дари лісів за ціною від 6 до 10 євро за кілограм.

Незважаючи на багатство місцевої флори, ціни на персики, виноград, інжир, помідори, солодкий перець, груші, навіть яблука, в перерахунку з євро на гривні, набагато вищі за київські. Дивно: ківі і гранат ростуть прямо під двориках, але їх нечасто побачиш на торгових розкладках.

... і буде вживати їх. Чорногорці - великі цінителі спиртного, знають в ньому толк. Але пити вміють і ніколи не напиваються - перебір виключений. Перекинути для настрою з ранку традиційну чарку-другу ракії - в порядку речей, свята справа. І гостю налити теж: в цьому сенсі не скупилися. Але не кожен гість знає міру.

Тут великий вибір сливовиці, настоянок на айві, абрикосі, груші, легких вин - виноградного, ожинового, малинового, чорничного. Найбільш затребувані - "Крстач" і "Вранац" - набувають як сувенір на пам'ять про Чорногорію.

На полицях супермаркетів зустрінете і місцеві віньяк, коньяки, вина, яке виробляється в місті Нікшич фірмове пиво "Никшичко", а також відомі українські торгові марки, включаючи і нашу "Хортицю".

Без обов'язкової дегустації відвідування ринку вважається рідкістю. "Дозволяємо не купувати нашу гірську настойку, - перепинив шлях продавець Джордан, наповнюючи чарку напоєм з ароматом персика, - але пробу зняти просто зобов'язані, інакше ви не були в Будві".

Настоянку не купили. Зате копчений сир з інжиром як десерт припав до речі. Щоб в аеропорту не причепилися митники, продавці завбачливо запаюють його в щільну вакуумну упаковку.

Кому з колег дісталося в Києві - хвалили.

3_13

СЕК'ЮРИТІ: "У НАС НЕ КРАДУТЬ"

Перебування в Чорногорії досить безпечно: рівень злочинності тут низький. Власники часто залишають автомобілі на вулицях незамкненими, забуваючи вийняти ключ запалювання, і ніхто їх не жене. Осередки камер зберігання в магазинах не закриваються. На питання, де взяти ключик, співробітник сек'юріті здивовано підняла брови: "А навіщо? У нас не крадуть".

Правда, недавно за одну ніч хтось демонтував відразу 111 дорожніх знаків. Припускають, це була чиясь невдалий жарт - аж надто цифра дивна.

В іншому ж туристи почувають себе комфортно, не бояться ні крадіжок, ні грабежів. Поліції на вулицях майже немає, всюди встановлені камери відеоспостереження.

- Якщо ж щось і трапляється, - говорив нам Блажен, - то, як правило, відзначилися приїжджі. Пару років тому, наприклад, сталося вбивство, яке скоїв етнічний албанець. Про цей злочин тільки й розмов було. Його визнали неосудним і відправили на примусове лікування. А так у нас тихо, спокійно ...

Чорногорці дисципліновані, люблять порядок. Грубість їм не властива. Місцеві закони суворі, а покарання за хуліганські витівки невідворотно. Двох галасливих хлопців, які прибули нашим рейсом, прикордонник поставив на місце одним окриком: "Гей, ви, тихше там, це не базар!". Ті миттю притихли.

Заборонені фото- і відеозйомка військових і режимних об'єктів, підприємств енергетики, портових споруд, будівель на кордоні.

Чи не пропустив водій пішохода - штраф 60 євро, і ніхто не сперечається. Людині ж, переходячи вулицю, треба вийняти навушники - знову ж таки з метою безпеки. Сигнали світлофорів перемикаються дуже швидко - іноді не встигаєш дійти до тротуару, як спалахує червоний. Але і самі нетерплячі за кермом чекають. У громадських місцях, на території медичних, навчальних закладів, огороджених концертних майданчиках заборонено курити.

З некримінальні проявів - трапляються розлучення. По дорозі на екскурсію гіди мимохідь оголошують, що обідати можна самим, але якість не гарантовано (казки для простаків - готують всюди чудово). А ось якщо поїсти в якомусь окремо запропонованому ресторані, то там, мовляв, все буде відмінно. При цьому ціна, природно, зростає в півтора-два рази. Ну, а у екскурсовода - свій відсоток від загальної суми.

Гіди діляться на російськомовних і російськомовних, що не одне і те ж. У турфірмі запевняють, що екскурсія буде по-російськи, а насправді туристів супроводжує чорногорець або серб з сильним акцентом. Доводиться терпіти - гроші-то сплачені ...

4_08

Куточок Будви. На дорогах не лихачать і пропускають пішоходів.

МІСЦЕВІ РЕКОРДИ: НАЙ-пресамого ...

Розповідають, що Чорногорією цілих шість років правил якийсь самозванець по імені Стефан Малий, який видавав себе за ... російського імператора Петра III.

Чорногорія визнана найбільш динамічно розвивається в Європі туристичної країною - щорічне зростання цього сектора економіки перевищує 10%.

Тут знаходяться найбільший в Європі, другий за величиною в світі після річки Колорадо в США унікальний каньйон річки Тара глибиною близько 1200 метрів (узятий під егіду ЮНЕСКО), один з найбільших на континенті фіордів і найвідоміший на Балканах нудистський пляж Ада Бояна.

У Чорногорії офіційно дозволено вогнепальну зброю в особистому користуванні. Воно призначається для самозахисту громадян. Але, як показує практика, застосовують його вкрай рідко.

М'який і вологий клімат наклали свій відбиток на устрій і побут чорногорців. Вони рідко куди поспішають, і не зациклені на пунктуальності. Жартують над собою, стверджуючи, що "Життя дана, щоб відпочивати і насолоджуватися". Але це бравада: чорногорці працелюбні і працювати вміють.

Тут люблять і пам'ятають Володимира Висоцького. Він знімався в радянсько-югославському фільмі "Єдина дорога" і присвятив цій країні проникливі вірші. 10 років тому в Подгориці знаменитому барду був відкритий пам'ятник - один з кращих в столиці.

У списку найщасливіших країн світу Чорногорія займає 104 місце з 135 (на першому в цьому рейтингу опинилася Панама).

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні Скільки коштує?
Како сі?
Як ти?
Како СТЕ?
Як ви?
На питання, де взяти ключик, співробітник сек'юріті здивовано підняла брови: "А навіщо?

Новости