Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рецепт чачі з винограду в домашніх умовах

  1. Особливості приготування вдома
  2. Додавати чи дріжджі?
  3. Простий рецепт без додавання дріжджів
  4. Перегонка, скільки градусів має бути
  5. традиційна грузинська

Готується грузинська чача з винограду, її простий рецепт не вимагає особливих умінь і знань і готується в домашніх умовах. Будь-який власник виноградників або просто господар, на території будинку якого розташовано багато соковитої ягоди, намагається реалізувати дозрілий продукт і перетворити його в приємний напій.

Практично всі виготовляють з домашнього винограду хороше вино, але все ж навіть не підозрюють, що стиглі ягоди можна використовувати і для приготування чачі.

Будь-який бажаючий може приготувати цей кавказький напій у себе вдома, не витративши багато часу. Досить часто його порівнюють з бренді, але самі ж засновники рецепта стверджують, що це справжня виноградна горілка.

У кожній грузинської селі існує свій рецепт даного алкоголю. Вони не дуже відрізняються між собою, тому і смак практично ідентичний. Слід розібратися, як приготувати чачу в домашніх умовах, не маючи при цьому особливих навичок.

Особливості приготування вдома

Будь-яка грузинська чи абхазька сім'я готує чачу за власним рецептом. Вони додають в напій ті інгредієнти, які, на їх погляд, ідеально поєднуються з алкогольним смаком цього виноградного напою. Все ж існують і такі правила, порушення яких просто неприпустимі.

Зазвичай такі вичавки залишаються тільки після висококласного винограду, який застосовується для приготування дійсно благородних сортів вин. Саме тому можна зробити висновок, що з такого продукту ви зможете отримати висококласну чачу. Зазвичай такі вичавки залишаються тільки після висококласного винограду, який застосовується для приготування дійсно благородних сортів вин

  • Для приготування чачі з макухи не можна його повністю віджимати. Дуже важливо, щоб в залишках залишилося хоч трохи соку, який додасть виноградної горілки кисло-солодкий смак. Якщо у вашій чачі буде присутній менше чверті натурального виноградного соку, то даний напій може вийти досить гірким і міцним. Така чача підійде тільки для чоловіків.

За традиціями Грузії та інших держав, які готують чачу, в напій не прийнято додавати ні цукор, ні дріжджі. Все ж доведено, що в цих регіонах сам виноград є солодшим, тому іншим народам доведеться додавати цукровий порошок.

Додавати чи дріжджі?

Що ж стосується дріжджів, то це справа смаку. Для деяких аромат і присмак даного компонента є неприйнятним і навіть противним, так як нагадує злегка самогон. Все ж самі грузини люблять більше чачу з дріжджами, так як завдяки їм можна прискорити процес приготування як мінімум в 2 рази.

Але фахівці стверджують, що для здоров'я більш корисним є рецепт без дріжджів, тому краще трохи почекати.

Для того щоб перегонка браги не закінчилася пригорання виноградної шкірки, перед процедурою слід її процідити. Тоді майбутня чача не матиме неприємного горілого запаху і вже тим більше смаку.

Варто відзначити, що на батьківщині напою прийнято готувати продукт 55-60% об., Але люди не звикли пити напої такої фортеці, тому переганяти чачу потрібно до тих пір, поки позначка міцності не покаже 45% об. і нижче.

і нижче

Простий рецепт без додавання дріжджів

Для приготування 3,5-4 л міцного напою слід взяти:

  • 7,5 кг перестиглого винограду, бажано сорту Ізабелла;
  • 13-14 л дистильованої м'якої води;
  • 4 кг цукрового піску.

Засновники даного рецепта кажуть, що можна застосовувати і недозрілі ягідки, це тільки додасть пікантності і слабку кислинку майбутньої чачі.

  1. Для початку весь виноград разом з гілочками слід скласти в найбільший таз.
  2. Перед приготуванням напою рекомендується ягоду ретельно пом'яти таким чином, щоб в ємності не залишилося жодної цілісної ягідки.
  3. Всі соки і кісточки повинні вийти поверх шкірки.
  4. Мити виноград перед початком приготування вкрай заборонено, інакше на поверхні ягід помруть всі живі дріжджі, які і будуть викликати процес бродіння.
  5. Після ретельного розминання ягід слід рівномірно всипати цукор і 5 л підігрітої до 27-29 ° води.
  6. Вся рідка маса після цього розмішується, бажано дерев'яною палицею до максимального розчинення цукрового піску.

Після всіх вищевказаних нехитрих процедур всю масу слід перелити в скляну посудину з дуже вузьким горлечком. В даному випадку відмінно підійде 30-40-літровий бутель. Зверху рекомендується встановити гідрозатвор у вигляді рукавички, попередньо зробивши отвір на одному з пальців.

Дану бутель слід встановити в теплому приміщенні, температура повітря в якому становить не менше 22 °, але не вище 28 °. Раз на 2 дні ємність необхідно відкривати і перемішувати вміст. Якщо цього не зробити, то напій, можливо, і не дозріє повністю.

Кінець бродіння прийнято визначати за станом гідрозатвори. Коли рукавичка надувається, значить, процедура бродіння відбувається досить активно. Коли ж гідрозатвор здувся, ймовірно, що процес бродіння вже завершено, і можна приступити до наступних операцій.

Перегонка, скільки градусів має бути

  1. Коли брага буде готова, слід ретельно віджати макуха, і всю отриману рідину процідити крізь кілька шарів марлі.
  2. Уже очищену брагу можна переливати в перегінний куб спеціального самогонного апарату.
  3. Перегонку необхідно зупиняти відразу після того, як фортеця чачі впала до 20 °.
  4. Після першої перегонки потрібно заміряти отримане кількість напою. Зазвичай його виходить від 5 до 7 л.
  5. Після цього концентровану рідину розводять в такій же кількості води і відправляють на ще одну перегонку.
  6. І тільки після закінчення даної процедури напій повністю готовий до вживання.

З додаванням дріжджів

Для отримання в середньому 3 л повноцінної чачі слід взяти:

  • 5 кг виноградного макухи,
  • 15 л очищеної води,
  • близько 2-3 кг цукру за смаком,
  • 50 г сухих дріжджів або 25 г пресованого аналога.

На початку приготування напою необхідно висипати виноградну макуху в ємність, де він буде бродити.

Якщо ви використовуєте вже перероблений макуха, який вже застосовувався для приготування вина, його слід взяти майже в 2 рази більше, ніж було зазначено раніше. Знадобиться і бутель, об'ємом 30 л, не менше.

Знадобиться і бутель, об'ємом 30 л, не менше

  1. У бродильно ємність після цього слід всипати цукор, подрібнені дріжджі, і воду, підігріту до 29 °.
  2. Після цього потрібно ретельно перемішати всю масу, щоб цукор зміг максимально добре розчинитися в виділеної рідини.
  3. Після цього на шийці пляшки встановлюється водяний затвор, який повинен прилягати дуже герметично. Як і в попередньому випадку, це може бути звичайна гумова рукавичка з діркою в 1 пальчику.
  4. Встановлюється ємність в тепле місце, де температура повітря не нижче кімнатної.
  5. Раз в день вміст пляшки потрібно ретельно струшувати. Це необхідно для прискорення процесу бродіння.
  6. Через пару тижнів вміст бутлі придбає гіркий смак, рукавичка здметься і, відповідно, процес бродіння припиниться.

Чача на Грузинському ринку

  • Всю виноградну масу слід ретельно процідити, бажано через ватяний фільтр. Після цього слід повторювати всі кроки, які здійснюють при перегонці браги для приготування самогону.
  • Рідина спочатку переливається в куб і ставиться на вогонь. Коли міцність напою знизиться до 30% об. і нижче, рекомендується припинити процедуру перегонки.
  • Отриманий матеріал потрібно розбавити водою, щоб фортеця склала 20% об., І поставити на додаткову перегонку.

Ні в якому разі не можна забувати про те, що «голова» і «хвіст» до вживання непридатні. Перші 10% - це голова, ну а останні 10% - це хвіст. Ця рідина містить масу токсичних речовин, через які можна отримати серйозне нетравлення шлунка.

Отриману вже готову чачу потрібно розбавити водою до тих пір, поки ви не отримаєте необхідну міцність. Оптимальний варіант для нашої місцевості - 50% об. Вживати напій краще після 2-тижневого відстоювання. Тоді він придбає нові приємні нотки аромату і смаку.

Смак чачі на виході залежить від того, який сорт винограду ви використовували при приготуванні напою.

традиційна грузинська

Приготування такого напою прийнято вважати найпростішим. Для того щоб зробити чачу в домашніх умовах за цим рецептом, необхідно підготувати стиглий виноград і цукровий пісок.

  1. Для початку слід приготувати так зване сусло. Стиглі виноградинки сорту Ізабелла слід зняти з гілочок і гарненько розім'яти в спеціальній ємності. Дуже важливо ягідки не мити, щоб процес бродіння відбувся і без використання дріжджів. Тара повинна бути обов'язково емальованому.
  2. На 1 л повноцінного сусла з уже розчавленими ягідками прийнято брати 50 г цукру. Ця широка ємність накривається кришкою або інший ємністю такого ж діаметру і залишається настоюватися в теплому місці. Щоранку сусло необхідно перемішувати.
  3. Приблизно через 5 днів макуха спливе вгору. Тоді всю рідину слід перелити в скляну тару, після чого 2 рази перегнати, дотримуючись правил минулого рецепта. На виході вийде міцний, але в той же час вишуканий напій з винограду.

Для зменшення фортеці, просто додайте води

Якщо ви є власником виноградників і не знаєте, куди подіти свій урожай, приготуйте чачу.

Почитайте також статтю: яблучне вино в домашніх умовах !

Додавати чи дріжджі?

Новости