Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Парк Гребовка - для справжніх романтиків

- Напевно, нарешті в Чехії настало Бабине літо, і сонечко золотить верхівки вже пожовклих кленів, а ми з Танечкою стоїмо і дивимося крізь всю цю красу на Прагу. А серед всієї цієї краси ми бачимо що, Танечка?

- А бачимо ми виноградну лозу, з якої величезними гронами звисає чорний виноград. Здавалося б - Прага, виноград ... якось не дуже логічно. Але, так як ми знову повернулися в район Виноград, то мені здається, що це абсолютно нормально, що ми бачимо на Винограді виноградну лозу.

Гавличкова сади   - А знаходимося ми на цей раз в так званих Гавличкова садах Гавличкова сади - А знаходимося ми на цей раз в так званих Гавличкова садах.

- Олечка, я хотіла б трохи уточнити. Раніше, до 1945 року цей парк носив назву Гребовка або Грёбовка, ну а сьогодні він вже носить назву Гавличкова сади. А унікальний цей парк тим, що тут росте справжній виноград, з якого потім роблять вино. І це ж вино можна потім тут же спробувати. Ось ми стоїмо біля різьблений дерев'яної альтанки, де знаходиться винний ресторан, і саме там можна спробувати це прекрасне вино, зроблене з винограду, який збирають прямо ось з цього схилу.

Вілла Грёбе в 1937 році (Фото: ЧТК)   - А сади ці з'явилися в 1871-1888 роках близько вілли, яку для себе замовив празький промисловець Моріц Грёбе, який в той час займався підприємницькою діяльністю в Празі Вілла Грёбе в 1937 році (Фото: ЧТК) - А сади ці з'явилися в 1871-1888 роках близько вілли, яку для себе замовив празький промисловець Моріц Грёбе, який в той час займався підприємницькою діяльністю в Празі. Внизу під парком протікає відомий празький струмок Ботічев. Крім прекрасних виноградників в парку знаходиться вілла Грёбе, павільйон, винна альтанка біля якої ми зараз стоїмо, район Нижня Ландхаузка, кілька гуртів, а також дитячі майданчики, і тому ми завжди можемо зустріти тут багато мам з дітьми. До речі, сьогодні, крім мам з дітьми, ми вже бачили тут купу рудих білок.

- Оля, я ось хотіла тебе запитати, що ти думаєш про цю архітектурі, саме про дерев'яну архітектуру в Празі, подобається тобі ця альтанка?

- Так, альтанка мені дуже подобається, вона нагадує мені чимось старі російські казки, різьблені хати ...

- Це говорить про те, що слов'янська культура досить поширена в Європі, і, зокрема, в Чехії, де дуже часто можна побачити різьблені дерев'яні споруди. Одним з таких прикладів можна привести дерев'яну колонаду в Карлових Варах, яка була побудована в кінці 19 століття. Ця альтанка також була побудована в цей час, і після численних реставрацій вона виглядає просто чудово.

Вілла Грёбе (Фото: ЧТК)   - Абсолютно вірно Вілла Грёбе (Фото: ЧТК) - Абсолютно вірно. Ця альтанка є охоронюваним культурним пам'ятником, і була відреставрована в 2002-2004 роках, і при її реставрації була в точності відтворена старовинна копія дерев'яної конструкції альтанки, включаючи і декоративні елементи, про які ти, Танечка, говорила. До речі, коли ми говорили про вино, потрібно сказати, що тут вирощують такі сорти винограду як Мюллер Тюргао, Різлінк ринських, Дорнфелдер, Руландскій сірий і Руландскій синій виноград.

- Оля, а ти пробувала тут вино коли-небудь?

- Танечка, не пробувала. Але в Чехії, наскільки ти знаєш, дуже популярні вина з сортів, які я тільки що перерахувала.

- До речі, я хотіла б зазначити, що вино, яке робиться з цього винограду, досить цікаве, хоча і досить дороге. Але спробувати його, звичайно, варто, щоб задовольнити свою цікавість.

- Ну, і, напевно, ви вже склали своє уявлення про це чудовому місці, а щоб ви його доповнили, ми розповімо вам трошки про історію. У 1870 році територію цього парку з околицями придбав празький підприємець Маріца Грёбе, про який ми сьогодні вже згадували. І на частини території, яка називалася Верхня Ланхаузка, він побудував для себе будинок, який отримав назву вілла Грёбе.

Інтер'єр віллі Грёбе (Фото: ЧТК)   - А не відправитися нам до цього будинку Інтер'єр віллі Грёбе (Фото: ЧТК) - А не відправитися нам до цього будинку? Піднімемося на один ярус вище, тому що цей парк, по-перше, створений за типом англійського парку, а по-друге, він побудований як би ярусами. На кожному ярусі знаходиться певна споруда, наприклад, грот з печерою або просто майданчик. Ми піднімемося на один ярус вище, якраз до того місця, де знаходиться вілла. Це споруда в стилі італійського Ренесансу. Крім штучних печер, галявин, водопадиков ця вілла надає парку дуже романтичний вигляд.

- На цьому наша передача добігає кінця, а в наступний раз ми продовжимо розповіді про те, що ще знаходиться в парку Гребовка або Гавличкова садах.

А серед всієї цієї краси ми бачимо що, Танечка?
Оля, я ось хотіла тебе запитати, що ти думаєш про цю архітектурі, саме про дерев'яну архітектуру в Празі, подобається тобі ця альтанка?
Оля, а ти пробувала тут вино коли-небудь?

Новости